Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“Konspirationsteorier” – Ett retoriskt begrepp som började användas av CIA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 december 2016
- NewsVoice redaktion
NewsVoice reporter
NewsVoice reporter
Bild: En fiktiv NewsVoice-journalist som rapporterar om en konspirationsteori – Montage

Gästskribenten Daniel Svensson skriver om hur begreppet “konspirationsteorier” ofta används i debatten som tillhygge för att avfärda ett kontroversiellt fynd, fakta eller avslöjad korruption. Än värre är det att stämplas som “konspirationsteoretiker”. Daniel Svensson visar att det egentligen handlar om en argumentationsteknik som på bred basis började användas av CIA på 1960-talet, även om begreppet använts långt tidigare*.

Text: Daniel Svensson

Ordet “konspirationsteori” är en term som en del anser myntades av CIA på 60-talet i syfte att förlöjliga och håna alla som ifrågasatte den officiella versionen av hur, och varför, John F. Kennedy mördades [1963].

Knappast någon tror längre på den officiella versionen att den ensamme “galningen” Lee Harvey Oswald mördade Kennedy, nästan alla vet att mordet på Kennedy var en konspiration och att CIA var en av de parter som var inblandade. Avslöjande blir ju då att det var just CIA som försökte förhindra människor att söka sanningen om mordet genom att uppfinna termen “conspiracy theorist” för att attackera och förlöjliga dessa.

På samma sätt attackeras nu alternativmedia, oavsett om dom undersöker: vacciner, händelserna den 11:e september 2001, att flour är skadligt, krigen i Mellanöstern eller annat, för att syssla med just “konspirationsteorier”, när det egentligen handlar om att söka sanningar och hitta mer relevanta fakta.

Alternativmedia vinner mark

Dessutom vinner ju alternativmedia mark hela tiden. Nya alternativa nyhetssajter i Sverige: Newsvoice, Vaken, Antropocene etc; och utomlands: Alex Jones Show, Global Research, Russia Today, Breitbart News (Breitbart drevs tidigare av Steve Bannon som nu blir chefsstrateg i Donald Trumps regering) m.fl., ökar hela tiden och är på stark frammarsch, medan officiell media i Sverige: DN, Svenska Dagbladet, Expressen, Rapport, Aktuellt osv samt utomlands: CNN, Fox News, New York Times, Washington Post m.fl., kämpar för att överleva och tappar läsare och tittare dagligen.

Konspirationsteorier i pressen 1963
Konspirationsteorier i pressen 1963

Medier fullt av konspirationsteorier

Om vi tar det från en annan vinkel: Att världen är full av konspirationer vet vi väl alla? Och, om ingen har teorier om dessa konspirationer, vilken värld skulle vi ha då? Och, varför uppstår en teori om en konspiration? Jo, någon upptäcker kanske skadliga ämnen i ett vaccin, ämnen som inte borde finnas där, någon märker att pengar förts över från en kriminell organisation till en högt uppsatt politikers konto, någon märker att forskning som påvisar att flour är skadligt konsekvent mörkats i vetenskapliga tidskrifter, någon inser att teorin om att Lee Harvey Oswald ensam skulle ha mördat Kennedy inte håller när man granska fakta närmare osv.

Så, som vi märker här, bygger användandet av ordet “konspirationsteori” (i avsikt att avfärda eller förlöjliga någonting) dels på okunnighet om ordets uppkomst och initiala syfte, men också på den egna ignoransen kring vad begreppet egentligen innebär.

Denna information kan vara bra att känna till nu när vi lever i en tid då officiell media och våra folkvalda politiker, antingen av ren okunskap, eller genom fräck arrogans, väljer att försöka förminska och omyndigförklara s.k. alternativmedia. Officiell media i USA har dessutom direkt efter att Trump blivit vald till president gått ut och börjat kalla alternativmedia för “fake news” (bluffnyheter).

Infowars större än NY Times, BBC News och Washington Post – men klassas som “fake news”

Faktum är att det är officiella medier som samstämmigt ljugit och påstått att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet med 80-90 procents chans. Det var också officiell media som spelade med i USA:s höga spel och helt okritiskt gick ut och påstod att Irak hade massförstörelsevapen, något som därefter bevisats var en total osanning. Resultatet av denna officiella “fake news” blev 1-2 miljoner döda människor.


Intressant är också att veta att alternativa amerikanska nyhetssajten Infowars, även kallad Alex Jones Show, nu är större än New York Times, större än BBC News, större än Wall Street Journal och större än Washington Post på internet.


Infowars har nu över 10 miljoner unika besökare varje månad bara i USA, är listad av Quantcast som den 126:e största nyhetssajten i världen, alla kategorier inräknade, alltså inte bara nyhetssajter (vissa dagar har Infowars 30-40 miljoner besökare).

Donald Trump kontaktade även Alex Jones, som han lovat, för en intervju för Infowars tre dagar efter valet i USA. Alex Jones var en av de första som fick en intervju med Trump.

Quantcast har de senaste dagarna dessutom gått med i drevet som pekar ut alternativa nyhetssajter som ”fake news” och svartlistat Alex Jones Show/Infowars från sin statistik över sajter, som nu hamnat bland porrsajter och annat man inte längre inkluderar.

”State Department” i USA har även fått 160 miljoner dollar att använda under två år för att avgöra vad som är ”sanna nyheter” och vad som är ”fake news”.

Orwell skrev i sin bok ”1984” att det sk ”Sanningsministeriet” skulle avgöra för människor vad som var sant eller falskt. Mina damer och herrar, nu är det här: “Ministry of Truth”.

Text: Daniel Svensson, Gävle

Relaterat och källor

*”The Oxford English Dictionary defines conspiracy theory as “the theory that an event or phenomenon occurs as a result of a conspiracy between interested parties; spec. a belief that some covert but influential agency (typically political in motivation and oppressive in intent) is responsible for an unexplained event”, and cites a 1909 article in The American Historical Review as the earliest usage example.”

“Amer. Hist. Rev. 14 836 The claim that Atchison was the originator of the repeal may be termed a recrudescence of the conspiracy theory first asserted by Colonel John A. Parker of Virginia in 1880.”

Global Research: Weaponizing the Term “Conspiracy Theory”: Disinformation Agents and the CIA

NBC News: Analysis: Breitbart’s Steve Bannon Leads the ‘Alt Right’ to the White House

Infowars: Donald Trump intervjuades av Alex Jones tre dagar efter valet

Infowars: Alex Jones berättar om statistiken, bl.a. från Quantcast

Infowars: Alex Jones om att Infowars blivit svartlistat från Quantcast

Vaken: Tio konspirationsteorier som visat sig vara sanna


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq