DEBKAfile: Ryska ambassadören dödades av jihadist från al-Nusra

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 december 2016
- NewsVoice redaktion
Mevlut Mert Altintas - Fotograf okänd
Mevlut Mert Altintas (al-Nusra) - Fotograf okänd
Mevlut Mert Altintas – Fotograf okänd

Den ryska ambassadören Andrey Karlov mördades den 19 december av en medlem från terrornätverket al-Nusra, al-Qaidas gren i Syrien uppger israeliska DEBKA-file som hänvisar till sina källor inom underrättelsetjänsten.

Terroristen Mevlut Mert Altintas som själv dödades efter mordet av turkisk polis var en specialpolis (special operations police officer). Altintas stod bakom ambassadören när denne gav ett öppningstal under en fotoutställning i Ankara. Altintas sköt Karlov med fem skott i ryggen och efter det skrek han bla:

”Vi dör i Aleppo, ni dör här”

”Vi har avlagt en ed om att dö som martyrer – detta är en hämnd för Aleppo och Syrien”.

DEBKA-file skriver att det var oklart om Altintas var en del av det polisuppbåd om skulle beskydda Andrey Karlov eller om han fått tillträde till mordplatsen för att han var känd bland sina kollegor.

Svåra nederlag för al-Nusra i Syrien tack vare Ryssland

Enligt siffror från Moskva har ryska styrkor dödat 2000 ryska jihadister som bekämpade Assad, varav majoriteten kom från al-Nusra, fortsätter DEBKAfile. Högsta chefen för Al-Nusra Mohammad al-Jawlani håller Ryssland och särskilt Putin ansvarig för al-Nusras nederlag i Aleppo. Den israeliska kanalen skriver att det blir svårt att ta reda på om Altintas agerade ensam eller om han var en del av en större operation eftersom han blev dödad.

”Since the assassin was killed, it will be difficult to establish whether he acted alone and who his contacts were in Turkey and Syria. It won’t be easy to discover if and how far Turkish Special Forces have been penetrated by Al Qaeda’s Nusra agents.” – ”Russian ambassador killed by Nusra jihadist”

DEBKA-file skriver att dådets framgång visar att Turkiets kontraspionage misslyckats, att Turkiet är sårbart och att terrororganisationer blivit allt fräckare i sina attentat.

Turkiets inrikesminister hävdar att dådet var välplanerat och bestod av en större konspiration*, att Altinas inte agerade ensam. Turkiet har tidigare förhastat anklagat ”Fethullah Terrorist Organization” (FETO), skriver RT.

”The assassination of the Russian Ambassador to Ankara, Andrey Karlov, was a well-planned and premeditated murder, Turkey’s interior minister told journalists. He said it did not happen at the initiative of the killer or out of personal vengeance.” – ”Assassination of Russian ambassador was not killer’s ‘own initiative’ – Turkish Interior Minister”

Både Ryssland och Turkiet har stort intresse av att reda ut hur mordet kunde gå till och vilka som låg bakom mordet. Av Altinas egna ord att döma torde det vara klart att attentatet genomfördes av en aktör som inte är på samma sida som Ryssland, Turkiet eller Assad [NewsVoice anm].

Sammanfattningsvis har bara senaste två veckorna flertalet terrorattentat genomförts med framgång. Den 12 december attackerades en koptisk katedral i Kairo av ISIS, en attack som dödade 25 personer. Den 18 december genomfördes flera attacker i Jordanien. 10 personer dödades då. Den ryska ambassadören dödades den 19 december och samma dag skedde attacken med en lastbil i Berlin. 15 personer har hittills dött i Berlin och 56 personer skadades varav många mycket allvarligt.

Text: NewsVoice

*NewsVoice ordval

Relaterat
Putin kommenterar mordet på den ryska ambassadören Andrey Karlov
Ryske ambassadören Andrey Karlov mördades i Ankara


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq