DEBKAfile: Ryska ambassadören dödades av jihadist från al-Nusra

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 25 december 2016
- NewsVoice redaktion
Mevlut Mert Altintas - Fotograf okänd
Mevlut Mert Altintas (al-Nusra) - Fotograf okänd
Mevlut Mert Altintas – Fotograf okänd

Den ryska ambassadören Andrey Karlov mördades den 19 december av en medlem från terrornätverket al-Nusra, al-Qaidas gren i Syrien uppger israeliska DEBKA-file som hänvisar till sina källor inom underrättelsetjänsten.

Terroristen Mevlut Mert Altintas som själv dödades efter mordet av turkisk polis var en specialpolis (special operations police officer). Altintas stod bakom ambassadören när denne gav ett öppningstal under en fotoutställning i Ankara. Altintas sköt Karlov med fem skott i ryggen och efter det skrek han bla:

“Vi dör i Aleppo, ni dör här”

“Vi har avlagt en ed om att dö som martyrer – detta är en hämnd för Aleppo och Syrien”.

DEBKA-file skriver att det var oklart om Altintas var en del av det polisuppbåd om skulle beskydda Andrey Karlov eller om han fått tillträde till mordplatsen för att han var känd bland sina kollegor.

Svåra nederlag för al-Nusra i Syrien tack vare Ryssland

Enligt siffror från Moskva har ryska styrkor dödat 2000 ryska jihadister som bekämpade Assad, varav majoriteten kom från al-Nusra, fortsätter DEBKAfile. Högsta chefen för Al-Nusra Mohammad al-Jawlani håller Ryssland och särskilt Putin ansvarig för al-Nusras nederlag i Aleppo. Den israeliska kanalen skriver att det blir svårt att ta reda på om Altintas agerade ensam eller om han var en del av en större operation eftersom han blev dödad.

“Since the assassin was killed, it will be difficult to establish whether he acted alone and who his contacts were in Turkey and Syria. It won’t be easy to discover if and how far Turkish Special Forces have been penetrated by Al Qaeda’s Nusra agents.” – “Russian ambassador killed by Nusra jihadist”

DEBKA-file skriver att dådets framgång visar att Turkiets kontraspionage misslyckats, att Turkiet är sårbart och att terrororganisationer blivit allt fräckare i sina attentat.

Turkiets inrikesminister hävdar att dådet var välplanerat och bestod av en större konspiration*, att Altinas inte agerade ensam. Turkiet har tidigare förhastat anklagat “Fethullah Terrorist Organization” (FETO), skriver RT.

“The assassination of the Russian Ambassador to Ankara, Andrey Karlov, was a well-planned and premeditated murder, Turkey’s interior minister told journalists. He said it did not happen at the initiative of the killer or out of personal vengeance.” – “Assassination of Russian ambassador was not killer’s ‘own initiative’ – Turkish Interior Minister”

Både Ryssland och Turkiet har stort intresse av att reda ut hur mordet kunde gå till och vilka som låg bakom mordet. Av Altinas egna ord att döma torde det vara klart att attentatet genomfördes av en aktör som inte är på samma sida som Ryssland, Turkiet eller Assad [NewsVoice anm].

Sammanfattningsvis har bara senaste två veckorna flertalet terrorattentat genomförts med framgång. Den 12 december attackerades en koptisk katedral i Kairo av ISIS, en attack som dödade 25 personer. Den 18 december genomfördes flera attacker i Jordanien. 10 personer dödades då. Den ryska ambassadören dödades den 19 december och samma dag skedde attacken med en lastbil i Berlin. 15 personer har hittills dött i Berlin och 56 personer skadades varav många mycket allvarligt.

Text: NewsVoice

*NewsVoice ordval

Relaterat
Putin kommenterar mordet på den ryska ambassadören Andrey Karlov
Ryske ambassadören Andrey Karlov mördades i Ankara

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Independent: Unexpected deaths of six Russian diplomats in four months triggers conspiracy theories

  “Several deaths have been described as ‘heart attacks’ or the result of a ‘brief illness’ by officials, in some cases despite evidence to the contrary.”

  “Media company Axios note that not only is Mr Churkin’s death unexplained, but it is also remarkably similar to the deaths of Russia’s Ambassador to India on 27 January, the country’s consul in Athens on 9 January, and a Russian diplomat in New York on US election day, 8 November.”

 • En del tycks inte fatta att Ambassadören är död. Det är minst sagt enfaldigt eftersom det finns två videoinspelningar av attacken!! På den ena sitter kameran på ett stativ och är fokuserad på ambassadören Andrey Karlovs ansikte. På den videon behöver man bara se på offrets ansiktsuttryck när han träffas av de första skotten för att begripa att det är verklighet. I den andra videon ser man kräket Altintas röra sig bakom Karlov innan han slutligen tar fram en pistol från innerfickan i kavajen, tar ett steg framåt, och börjar skjuta – varvid man ser Karlov segnar ner.
  https://youtu.be/Cwbd8v9bbx0

 • @Castoropollux

  En sak har jag fått klar för mig efter din genomgång. Du VILL verkligen att det här ska va´på riktigt.

 • ´@ Castoropollux

  För det första måste du nog sluta med att ta alla som inte delar dina åsikter för troll. Jag kan oxå vara
  arrogant om situationen så påbjuder men det blir bara meningslös pajkastning av det.

  Jag vet inte hur du lyckas utröna från nämnda video att ett skott tar i KOTPELAREN…? “Skottskador IRL ser ut så.” Skottskador IRL ser nog olika ut beroende på var de träffar , ammunition , avstånd och en del andra parametrar. Vad menar du med det uttalandet ?

  När han börjar att falla ser han ut att falla framlänges , ändå ligger han raklång på rygg efteråt ?

  Som väldigt många påpekat så är det konstigt att inget som helst blod syns , vare sig på brottsplatsen eller
  när han bärs in till sjukhuset med bar överkropp ? I videon som Carper länkar till står tydligen någon väldigt
  avslappnad fotograf till v. från skytten sett och förevigar förloppet utan tanke på sin egen hälsa ?

  Som känt har Turkiet drabbats av väldigt många dåd den senaste tiden , ändå har Rysslands ambassadör
  ingen livvakt med sig vid ett offentligt framträdande ? På de foton som visar åskådarnas ansikten ser
  ingen av dem direkt uppjagad ut ?

  Var o en av dessa punkter skulle väl inte utgöra något att hänga upp sig på men tillsammans blir det mer
  än suspekt.

  • Tror att det är fullt möjligt att böja sig fram och ta sig för magen när en eller flera kulor på väg genom kroppen träffar vitala organ i buken. En kropp som redan hukar, kryper ihop av träffar av skott, böjer också sina knän att tyngdpunkten hamnar bakom kroppen verkar vara det naturliga särskilt som det inget konstigt att sekunder senare ser ut att vara utsträckt på rygg med raka ben och till slut bägge armarna..

   Ambassadören verkar ganska klädd så om terroristen står kvar än med pistol i hand har ju flödet av blod från kroppen knappast inletts. Utan det mesta sugs upp först av tyget. En liten pistol och liten kaliber ger ju inte så stort utflöde beroende på var skotten träffar. Vilket vi får anta var inga stora artärter.

   Han blir vidare skjuten snett bakifrån höger vilket sätter ingångshålen på den sidan av kroppen när kroppen sedan ligger på rygg. Det är bort ifrån oss betraktare.. Om ryggraden träffas eller inte är inte särskilt viktigt för mig utan om detta är på riktigt. Jag har inte spikat något annat än att påståendet att detta är falskt är en ful konstruktion. Falska är ju däremot videorna av flickan #Bana konsekvent och genomgående.

   Att kalla det kallblodiga mordet för HOAX av ryssarna kräver inte sina män. Det kräver minimal begåvning.

   Poliser var ju där som bevakning. Terroristen var ju inte den ende i den gruppen. Han sköts ju av andra som uppenbarligen inte var så långt borta, men kanske utanför… Så många sekunder för att hålla tal brukar ingen få.. Den som arrangerade detta bevakningsärendes utformning kanske behöver synas..

   Andra fotografer och besökare verkar mycket skärrade och rädda.. Den som fortsätter filma är väl en märklig individ? Han visste han inte riskerade bli beskjuten?
   Den som vill kalla detta HOAX, kan ju retuschera. Det ingår ju i konceptet. Blod flyter nog ut på golvet när väl allt tyg mättats men det tar väl åtminstone någon minut…

 • @ Carper

  Väldigt mycket tyder på att även detta “attentat” är en hoax. Det är alltför mycket detaljer som
  stör för att man ska kunna tro på det.

  • Vore roligt att få se detaljerna på “mycket tyder på det”.. I den video som är från föreläsningen är det inget svårt att konstatera att det är verkligt , att ambassadören träffas med minst ett skott i kotpelaren osv. Hur det kan vara konstigt att ligga platt på rygg utan större kontroll i ben, men tydligen armar är inte alls särskilt underligt. Skottskador IRL ser ut så. Ja utom för trollen förstås och sin önskan att skapa uppståndelse..

 • Det ligger inte i den nuvarande ryska regeringens metodik att ljuga eller bluffa för att vinna legitimitet. Tvärtom. Om de inte har gjort det hittills så finns det ingen anledning för dem att börja göra det nu heller.

  Skulle ryssarna ha iscensatt detta så sätter de allting på spel, som de byggt upp de senaste 2 sjuårsperioderna, och lite mer credit får man väl ändå ge Putin och c:o? Så blåsta är de inte.

  • Jo det är klart. Kan ryssarna förmå/lura/manipulera DNC att satsa på sin sämsta kandidat och ge bort segern till en annan marionett, kan de väl arrangera ett attentat.

   Ingen amerikan vill ju ha sjukvård åt alla eller rättvisa villkor i samhället. Omvärlden skulle ju kalla landet för kommunister och hålla dess ledare för diktator… Hur fan skulle det se ut om de slutade kämpa för en orättvisare värld. Förutom att skammen skulle ju inte veta några gränser i att man gjort fel över ett halvt sekel.. Dessutom har varenda UFO i hela värden bara pratat med militären och hotar något oss ur denna besynnerligare värld ska det givetvis vara något ännu värre.. En planet eller något annat helvete, som inte vår hotade flera andra..

   Skönt att våra främmande ubåtar känns som trams.. Det ska inte militären ta som en pik, det var riktigt illa ment.. De kyska ubåtarna skäms för att vara med på bild och vårt hänsynsfulla försvar har stilfullt alltid vänt objektiven bort för att inte skämma ut antagonisten Rysslands nakna närvaro i våra klara vatten…

   Klart att ett misslyckat attentat skulle kallas hoax.. Gick inte attentat vägen måste ju hela kåren av spinnare ut och bortförklara intentionerna… Lyckades de inte mörda Castro under 637 mordförsök så måste det ju för hedern se ut som Castro var CIA’s man hela tiden.. USA stoltaste klubb kan ju inte se ut som ett misslyckande. Alla politiska mord hade ju en mening att visa hur ett politiskt, ekonomiskt haveri kan sjunka under snart ett helt sekel.. Titanic sjönk mycket fortare än USA i sitt IShav. Nu sitter de i sjön så att säga. Deras värld har krympt..

 • “DEBKA-file skriver att dådets framgång visar att Turkiets kontraspionage misslyckats, att Turkiet är sårbart och att terrororganisationer blivit allt fräckare i sina attentat.”

  Mycket tycka där…

  Annars är ju de gamla CIA-gamarna, “gladio” och ISrael lika intresserade av att någon annan lämpligen ser ut som gärningsman. Den Ryske ambassadören representerar ju fred, amnesti och fri lejd.. Sådana hatar ISrael allra mest.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *