Oliver Stone: Massövervakning handlar primärt om kontroll

publicerad 8 december 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Oliver Stone om Snowden och massövervakning den 7 dec 2016- Foto: RT.com

Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 – Foto: Anna Böhlmark

Oliver Stone känd som regissören bakom storfilmer som Plutonen, Wallstreet, JFK, Nixon och Snowden säger att det massövervakningsprogram som NSA leder primärt handlar om informationskontroll, inte om att fånga terrorister. Han säger även att massmedia fokuserar för mycket på personen Snowden snarare än på betydelsen av hans avslöjanden.  

Video och intervju: RT.com | Text: Torbjörn Sassersson

RT visar återigen sin kapacitet att välja insatta intervjuobjekt vilka tillåts få tala till punkt, utan att styras med ledande frågor eller avbrytningar. Ostörd och enkel journalistik, helt enkelt.

“People don’t understand what he did,” säger Stone. “The datamining that we are doing as a country was missed by the general public. They think it’s about their iPhone only, or their computer. But it’s a small part of the equation.”

Vad Snowden försöker förklara i sina framträdanden och med sina avslöjanden är att massövervakning är ett ineffektivt vapen, eller ens nödvändigt, för att komma åt terrorister, argumenterar Oliver Stone. Målinriktad (targeted) övervakning och underrättelsetjänstarbete är mer effektivt för det arbetet. Istället används data insamlat genom massövervakning för alla möjliga typer av skadliga interventioner.

Istället är det egentliga skälet till massövervakning att skaffa sig kontroll över så mycket information som möjligt, såsom: ekonomisk, social, militär, affärsmässig och finansiell information, säger Stone.

Swisha Sassersson valfri summaExempel på hur massövervakning missbrukats är fallet med fd president Dilma Rouseff i Brasilien, interventioner i Venezuela, Ukraina-kuppen och kriget i Syren, fortsätter Oliver Stone.

Han nämner även de amerikanska drönarkrigen och den alltmer tillämpade cyberkrigföringen, som han pekar ut som särskilt farlig och lömsk.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa

RT: Mass surveillance exposed by Snowden is about control, not counterterrorism – Oliver Stone to RT


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *