Göran Greider: Överklassen måste exponeras mer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 december 2016
- Torbjörn Sassersson
Göran Greider, Twitter
Göran Greider,   Twitter
Bild: Göran Greider, Twitter

Göran Greider skriver i en ledarartikel i ETC att medan vi vet mycket om de fattiga i Sverige vet vi alldeles för lite om överklassen och det blev värre när förmögenhetsskatten försvann 2007.

När Greider samtalar med de fattiga i Sverige är de flesta villiga att prata, men när han besöker de rika områdena är tonen en annan. En mäklare i Djursholm ville absolut inte svara på frågan om vilken villa som sålts allra dyrast. Greiders närvaro i Saltsjöbaden kan till och med ha negativt påverkat den lokala bostadsmarknaden, trodde en orolig villaägare.

”En av dem var till och med orolig för att jag bidragit till att sänka priset på hans villa. Jag lade på luren med ett nöjt leende.”

Greider ställer viktiga frågor som handlar om hur lite vi vet om den ekonomiska eliten i Sverige. Han undrar vad egentligen Wallenbergs vapenaffärer handlar om.

”Vi måste börja se på de allra översta elitskikten i ekonomin som en klass, en ägar- och makthavarklass. Det kastar ett helt annat ljus över varje samhällssystem. Svensk vapenexport blir lättare att förstå om Wallenbergarnas roll i den blir synlig för alla.”

Wallenbergarna blev även nyligen nominerade till ett fulpris av en viss ”C. Grewe”, naturligtvis en pseudonym, inte desto mindre en relevant utpekning av vapenfamiljens förehavanden i bakgrunden.

Greider avslutar sin artikel med att den lilla ekonomiska eliten, som idag äger och styr i Sverige och världen bör kartläggas. Det är viktigare än att studera matvanorna hos landets låginkomsttagare, menar han.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq