Göran Greider: Överklassen måste exponeras mer

38
Göran Greider,   Twitter
Bild: Göran Greider, Twitter

Göran Greider skriver i en ledarartikel i ETC att medan vi vet mycket om de fattiga i Sverige vet vi alldeles för lite om överklassen och det blev värre när förmögenhetsskatten försvann 2007.

När Greider samtalar med de fattiga i Sverige är de flesta villiga att prata, men när han besöker de rika områdena är tonen en annan. En mäklare i Djursholm ville absolut inte svara på frågan om vilken villa som sålts allra dyrast. Greiders närvaro i Saltsjöbaden kan till och med ha negativt påverkat den lokala bostadsmarknaden, trodde en orolig villaägare.

“En av dem var till och med orolig för att jag bidragit till att sänka priset på hans villa. Jag lade på luren med ett nöjt leende.”

Greider ställer viktiga frågor som handlar om hur lite vi vet om den ekonomiska eliten i Sverige. Han undrar vad egentligen Wallenbergs vapenaffärer handlar om.

“Vi måste börja se på de allra översta elitskikten i ekonomin som en klass, en ägar- och makthavarklass. Det kastar ett helt annat ljus över varje samhällssystem. Svensk vapenexport blir lättare att förstå om Wallenbergarnas roll i den blir synlig för alla.”

Wallenbergarna blev även nyligen nominerade till ett fulpris av en viss “C. Grewe”, naturligtvis en pseudonym, inte desto mindre en relevant utpekning av vapenfamiljens förehavanden i bakgrunden.

Greider avslutar sin artikel med att den lilla ekonomiska eliten, som idag äger och styr i Sverige och världen bör kartläggas. Det är viktigare än att studera matvanorna hos landets låginkomsttagare, menar han.

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

38 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Stella
Stella
Gäst
10 januari 2017 kl 00:05

Det går inte att skylla allt på den sk härskande eliten.
När ett brottssyndikat upptäcks bedra, förtrycka och utnyttja “folket” är det upp till folket att göra något åt det även om det är svårt och krävs uppoffringar. Så länge det finns förövare finns två alternativ, låta förövaren göra som han vill eller säga emot.
Så länge det inte “märks” i ens eget live eller en själv inte känner sig drabbad är det lätt att inta en bekväm ställning och ljuga för sig själv. Detta är ett eget val.
En parasit som lever på sin värd utan problem har väl inget incitament att sluta upp med sitt sugande.
Det är vidare inget nytt fenomen, människor har varit slavar och styrda av maktgalna egenkära giriga dårar sedan årtusenden tillbaka.
Vad är det egentligen som är fel (eller rätt beroende på hur man ska se på saken), varför nu tusentals år tillbaka är vi fortfarande lallande drägglande köttklumpar som går omkring och VÄGRAR göra det arbete med oss själva som skulle kunna vara en lösning till alla problem på vår jord? (Ja kanske inte alla men de vi generellt vet om).
Däremot har jag svårt att tro att fattigdomen kommer ur fuskande bidragstagare… summorna som betalas av arbetsgivare och skattebetalare för Socialförsäkringsavgiften v. vad den kostar går inte i hop! Jag har nyligen sett fakta på detta och tids nog blir detta publicerat.
Vart är det pengarna som orsakar den sk fattigdomen tar vägen?

A.vikström
A.vikström
Gäst
1 januari 2017 kl 11:35

Göran hur länge har du varit jornalist? Bör inte du ha belyst desssa sanna systemfel tidigare samt mer fördjupande.
Eller är det dax nu när det börjar osa svavel?

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
22 december 2016 kl 17:08

Göran Greider hjälper skatteparadisen att värva pengar. Så länge angloimperiet, som ju också ligger bakom den marxism som är ursprunget till Greiders livssyn, innehar en enorm oligarkisk makt, blir vår interna splittring i Sverige bara till fördel för det parasiterande och subversiva angloimperiet.
Det är bättre att formulera vad som menas med nationellt och samhälleligt nyttigt entreprenörskap och söka påverka eliterna i den riktningen. Alltför mycket handlar om i grunden improduktiva dvs tärande finansiella aktiviteter. Vill man ändra på det måste man erkänna att det finns legitima vägar att berika sig och inte dra alla över en kam.
Då blir det en social press på fler att leva mer konstruktiva liv. Lockelsen med finans är att man slipper de risker som är förkippade med det jag benämner verkligt entreprenörskap. För att ta risker med sitt eget eller lånat kapital behöver berörda individer känna att det är värt risken. Vad får dom för uppmuntran från det politiska etablissemanget jämfört med om dom gått den parasitära vägen?

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
22 december 2016 kl 13:59

Tar inte Greider och hans värdegrund lite för mycket plats. Dessutom har han ju inte ansvar för någonting av betydelse.

Arne Söderback
Gäst
22 december 2016 kl 09:07

Dags att granska korrupta politiker!

Lars K
Lars K
Gäst
21 december 2016 kl 11:19

Du vet mer än väl att du har raderat relevanta kommentarer – både från mig och andra kristna – därför att de vilat på kristna värdegrunder. Och tydligen tänker du som enväldig men inkompetent moderator fortsätta förhindra fritt meningsutbyte på newsvoice.
Tacka vet vi nyhetssajter som ÄR alternativa – istället för att låtsas vara det!!

Lars K
Lars K
Gäst
21 december 2016 kl 05:52

För dig som läser kommentarerna på newsvoice – var alltså klar över att kristna kommentarer raderas, fördröjs, eller förlöjligas av Torbjörn Sassersson. Det gör han inte för att dessa kommentarer är ovidkommande eller irrelevanta, utan p.g.a. personlig motvilja mot kristna uppfattningar och åsikter.

jax
jax
Gäst
21 december 2016 kl 00:22

Enligt ditt synsätt: Så länge vi rör oss och kommunicerar snabbare så blir vi även mer fria.
Själv tycker jag ‘rörlighet’ är bättre ord för vad du beskriver.
Vi är rörligare idag. Men å andra sidan kunde människor utvandra till möjligheter på helt nya kontinenter för inte så länge sedan.
Men frihet i mina ögon handlar bland annat om att få leva, verka och dö i samma trakt som man föds.

Patrique
Patrique
Gäst
21 december 2016 kl 00:05

Frihet är kraft/makt/energi och går att mäta med olika enheter. T ex tid/hastighet.

Att, som idag, kunna färdas 60 mil mellan Malmö-STHLM på 45min, är någonting svenska kungar har drömt om att kunna göra i tusen år.

Att frihet anses vara antal moralistiska valmöjligheter är snarare karikatyr av frihetsbegreppet än att det förklarar vad frihet är.

Frihet är det lägres rörelseförmåga inom det högre.

jax
jax
Gäst
20 december 2016 kl 22:40

Patrique
Jag vet inte vad du menar med energibelastning. Om det syftar på en snittpersons konsumtion av energi så har det lite att göra med vad jag anser vara frihet. Men vad som nu anses frihet är i sig högst subjektivt. Beror ju mycket på vad vi personligen värderar.

Kanske är frihet att få paradera sin sexuella avvikelse på gator och torg och att få byta kön. Kanske är frihet möjligheten att resa till en varm plats och frossa i mat, sex och droger. Kanske är frihet att få välja mellan av ett dussin varianter på Mcdonalds och mjölkchoklad. Kanske är frihet att dö ensam på äldreboende. Kanske är vi fria människor som numera tillbringar nästan hela livet på olika institutioner med början på dagis. Kanske är numera fria då så många människor äter psykofarmaka för att palla med dagen. Kanske är vi fria nu när alla våra liv är regisserade och journalförda med vårt helt egna personnummer. Kanske är vi friare än någonsin numera när vår valuta enbart är backad av statens trovärdighet och inte i verkligt guld och silver. Kanske är den lilla människan äntligen fri nu när nästan alla våra tillgångar är belånade. I så fall har vi aldrig varit friare idag.

Men om frihet är att äga sin tid, boplats och försörjning, ifall frihet är att få ha åsikter som inte blir kartlagd och registrerad, om frihet är att inte behöva ha en adress, ifall frihet kan anses vara att få slippa bli översköljd av mängder av reklam överallt, om det anses vara frihet att uttala sig kritisk utan att bli stämplad som ett inhumant avskum – så har vi varit avsevärt friare förr.

Snackar vi frihet och ställer dagens Sverige mot låt säga Nordamerika för 500 år sedan så skulle jag tro att invånare där och då levde betydligt friare än vad vi gör.

Patrique
Patrique
Gäst
20 december 2016 kl 21:45

Samhällets energibelastning idag och energibelastningen för 200 år sedan går inte ens att jämföra. Men visst kan man vifta bort det som “subjektivt” om man vill.

per
per
Gäst
20 december 2016 kl 19:53

NewsVoice 20 Dec, 2016 at 19:44

Tack för svar.

per
per
Gäst
20 december 2016 kl 18:07

Angående Lars K 20 Dec, 2016 at 15:36

Är detta verkligen sant, Torbjörn?

jax
jax
Gäst
20 december 2016 kl 18:06

Patrique: Högst subjektivt att påstå att vi aldrig haft tillgång till sådana friheter som idag. Svenskt näringsliv säljer en uppfattning. Historiker har en annan uppfattning.
Det finns fler offentliga lögner.
Jag gissar att du inte har någon djupare kunskap om vårt förflutna.

Patrique
Patrique
Gäst
20 december 2016 kl 16:01

Pg a de nuvarande teknologiska framstegens möjlighet till att kultivera samhället med allt högre energibelastning (frihetsuttryck) så har vi aldrig haft tillgång till sådana friheter som vi har idag.

Men det betyder nödvändigtvis inte att vi lever bättre. Det är en liberalistisk/demokratisk fiktion att högre frihet automatiskt medför ett bättre liv.

I vårt kulturförfall är det vanligtvis tvärtom eftersom vi inte ännu har lärt oss att ts ansvar för vår frihet o ch våra demokratiska beslut.

Lars K
Lars K
Gäst
20 december 2016 kl 15:36

Per
“Kan du utveckla det lite?” Inte alls svårt. Det är en given reaktion på att Torbjörn S har modererat bort relevanta kristna kommentarer från både mig och andra, och försett inlägg med en förtext – typ “sylthammar” – avsedd att förlöjliga kommentaren ifråga

jax
jax
Gäst
20 december 2016 kl 13:44

Den lilla människans lott hart varierat stort under historien. Vissa tider och platser har varit goda andra har varit svåra. Jag är inte alls så särskilt övertygad om att vi lever i oöverträffat goda tider. Nutiden är nog lite blind i uppfattningen om vår egen tids förträfflighet. Det har nog alltid samtiden varit, men vår tid verkar vara ganska extrem; med utbredd historielöshet och liten respekt för religion, tradition och förflutet.

Det är förvisso inte så att folk svälter ihjäl här. Men det finns också dem som forskar i ekonomi/historia som hävdar att svenskar på 1800-talet faktiskt hade större relativ köpkraft än idag.
Nutiden pratar annars gärna om hur om hur arbetare under industrialiseringen blev tvungna att skuldsätta sig hos brukspatron för att ha råd att köpa den utrustning som krävdes att jobba och hur man sen var fast hos en arbetsgivare med skulder.
Personligen kan jag inte se någon förbättring idag, när många istället sitter ofria med belånade bostäder.
Jag minns min egen barndom när en familj kunde leva på en lön.
Är enig med Patrique om att det finns allvarliga fel gällande folkets fria vilja. För mig är det svårt att förstå att vi väljer om dessa politiker i val efter val.

Ale!
20 december 2016 kl 13:20

Patrique där sade nu något. Det är väl detta uppvaknande som världen står inför. Antingen genomför de styrande NWO nu, eller så går de under.

Patrique
Patrique
Gäst
20 december 2016 kl 11:57

Det är riktigt att det inte handlar om hur mycket pengar man tjänar eller har, utan hur man hanterar dem, varför “kartläggning” är nödvändig. Det borde vara något man fick lära sig i skolan, vilka det är som styr landet. Det kan förstås de mest skarpsinniga eleverna förstå genom att koppla bonnierloggan med den politiska indoktrinerningen som sker i statliga utbildningsinstitut, men annars talar man inte öppet om härskarklassen i landet.

Det är de styrande familjerna som är av intresse, eftersom det är dem vi alla arbetar åt. De är våra härskare, och om vi inte gillar dem så får vi byta ut dem genom att förändra oss själva.

Att direkt angripa dem och “byta ut” dem mot oss själva är ingen lösning. Dessa familjer har sitt existensberättigande genom kultivering, och det är endast genom att vi själva kultiverar våra egna familjer som vi får konkurrera med dem. Vi får inte döda dem eller angripa dem på andra sätt.

Ale!
20 december 2016 kl 11:27

“Patrique “Däremot bör de svenska härskarklasserna kartläggas. Eller de bör kartlägga sig själva och kommer också att göra det när folket är redo”.

Detta är trams. Inkomstuppgifter är offentliga.

Det verkligt inflytelserika och välbärgade går däremot inte att genomlysa, ty de gömmer sig bakom anonyma fonder, institut, hemliga sällskap och tankesmedjor samt lever som filantroper. Deras pengar har ett syfte (inte köpa Ikea möbler) utan att vrida samhällsutvecklingen mot minskad makt för flertalet och omvänt ökat inflytande, för att kunna påverka framtiden så den blir förutsägbar. Då är sådana nyttiga idioter till pellejönsar som Göran Greider användbara som hela tiden vill vi ska diskutera petitesser, om och några % hit eller dit, så att vi aldrig må rikt våra blickar om de händer som vrider världens händelseförlopp dit det vill oss alla.

Patrique
Patrique
Gäst
20 december 2016 kl 11:25

Göran är inte mer rik än någon annan i detta landet. Vi har nästan alla möjlighet att leva som kungar i detta landet utan någon vidare ansträngning eller insats. Normalt sett så måste familjemedlemmar offra sina liv och sin fria vilja för att familjen ska överleva. Så är det nästan överallt på hela planeten och har alltid varit.

Det finns ingen någonsin i registrerad världshistoria som har så mycket frihet och makt som en vanlig svensk arbetare har.

Bara en sådan sak som att vi kan flyga till andra sidan planeten är något människor har drömt om i miljoner år, men vi är alldeles för bortskämda och avtrubbade för att inse att vi är en del av den härskarklass som vi genom jantelagspropaganda (själv)hatar.

Ale!
20 december 2016 kl 10:50

@Patrique
“Det är ganska tydligt var han (Göran Greider, min anmärkning) står för de som kan se”.
Håller med dig, fast vi gör diametralt olika tolkning av hans fadda utspel. Om man inte lever som man lär, har det man framför ingen relevans.

Göran har gjort sig en karriär på att framstå som någon han inte är. Tycker han är mer klassförrädare. En rik, upphöjd, begåvad kulturpersonlighet samt till lika inflytelserik opinionsbildare som säger sig vilja avveckla sina egna privilegier? Trovärdig? Knappast.

Ale!
20 december 2016 kl 10:23

@Patrique vem stämplar Göran samt hur, som du antyder i texten? Dina insinuationer är höljda i dunklet eller grundlösa. Jag stämplar inte (vad nu stämpla betyder? Göra en förenkling? …) bara avslöjar. När rika talar om fattiga är det som om mätta talar om hungriga – de har ingen aning om vad de talar om. De talar om något som ligger långt bortom deras horisont. Likväl talar Göran men bara för sig själv. Skulle Göran mena allvar, så varför öppnar han då inte sina två bägge hem för de fattiga och hungrande lik Jesus gjorde samt ger lite av sitt överflöd? Därför han inte är någon Jesus lika lite som vilken snål kapitalist som helst.

per
per
Gäst
20 december 2016 kl 00:03

Patrique 19 Dec, 2016 at 23:17

Jag uppfattar det som att du, både här och där, försöker flytta skuld från de verkliga förövarna över på den lurade allmänheten.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
19 december 2016 kl 23:58

@Göran Greider

Det där är Vänsterpartisternas och ETC:s egna överklassfasoners fel. Ni verkar strunta i vad folket tycker och struttar runt på er höga, allt mer magra, häst som sprider den verklighetsfrånvända retoriska diarré som nästan luktar mer landsförrädare än Carl Bildt själv.

Så har ni inga kommentarsfält, men verkar låtsas som om det regnar när Newsvoice och annan alternativ media växer förbi er. Så fördömer ni Putin när han räddar människor demokratiskt från ukrainska nazister som genomfört statskupp mot demokratin på USA:s order.

Ni har mot folkets bästa vurmat för införseln av extrem fascistisk islamism, precis som Allians S, MP och asylbaroner, samt för de tilltagande antalet våldtäkter det inneburit.

Sedan bespottar ni SD för att de lyssnar på vanligt folk som blivit fullkomligt skogstokiga på eländet och nära nog vill öppna koncentrationsläger. Ni spottar på SD när de hövligt sträcker ut handen åt er. När sedan Sossarna genomför SD-politik så tar ni inte tillfället att vända rätt. På så vis går ni både nyliberalismens och högerns ärenden.

Kanske när den avmagrade hästen ni sitter på faller ihop och ni landar hårt i hästens egen diarré att ni kommer kommer lyfta blicken från det ni producerat tillsammans och inse att arbetarklassen måste enas nationellt i en känsla av svensk strävan mot ett gott samhälle.

https://sverigesekologiskademokratiskasocialister.wordpress.com/2016/12/09/varfor-sverige-det-handlar-om-en-svensk-ekologisk-och-gudomlig-stravan/

Men frågan är om ni kommer klara av inse det, efter ett sådant fall, eller om ni kommer ge er ner i det diarrédoftande offerträsket där ni inte behöver ta ansvar för ert eget beteende?

Frågan är väl dessutom om ni nu fått äta er mätta för att ha hjälpt den extremt kapitalistiska frihandeln på traven med bruna kuvert under bordet? Vilket det än är så tycker jag synd om både er och den magra ETC-hästen.

jax
jax
Gäst
19 december 2016 kl 23:52

Låna pengar och swisha. Tjena. Jag pratar inte om din privatekonomi. Är din uppfattning om ekonomi begränsad till vanliga människans transaktioner?

Patrique
Patrique
Gäst
19 december 2016 kl 23:17

Det är ingen som tvingar folk att låna pengar på banken eller swisha. Folk gör det av egen fri vilja, så då kan man ju inte komma och klaga på de rika sedan, eftersom det är folkets fria vilja som det är fel på.

per
per
Gäst
19 december 2016 kl 22:57

Lars K 19 Dec, 2016 at 15:48

Kan du utveckla det lite?

jax
jax
Gäst
19 december 2016 kl 21:40

“Det finns inga fattiga människor i detta landet”
Detta var väl det klokaste som någon sagt sen när man konstaterade att svenskarna tjänade på invandring. Precis som somliga inser och anser,så finns absolut inget att kritisera när det kommer banker eller storfinans såsom våra kära Wallenberg.
Att välfärden kollapsar idag beror uteslutande på att folk fuskar med socialbidrag, sjuk- och föräldrapenning, mm. Det kan ju vem som helst fatta^^

Patrique
Patrique
Gäst
19 december 2016 kl 19:09

Jag vet inte om det är så lämpligt att stämpla honom. Det är ganska tydligt var han står för de som kan se. Sedan om detta är medvetet eller omedvetet, för att förstöra landet, det vet man inte, så därför bör man inte anklaga honom.

Man kan däremot betacka sig för hans sätt att dela in människor i rika/fattiga. Det finns inga fattiga människor i detta landet. Folket i väst är världens överklass (det gäller även eu-migranter/tiggare). I Gambia tjänar man, som medlem i arbetarklassen, 300 kronor i månaden, så det finns ingen offerkofta i detta landet som passar någon i det avseendet.

Däremot bör de svenska härskarklasserna kartläggas. Eller de bör kartlägga sig själva och kommer också att göra det när folket är redo.

Det är folkets kollektiva utvecklingsnivå som avgör vilken familj som styr landet. Vill svenskarna inte ha en härskarklass som ljuger, mördar och snor andras prylar, så kan folket heller inte göra det. Folket får alltid de ledare och det system som de förtjänar och det är svenskarnas eget missbruk av välfärdssystemet som förstör det.

Att stanna hemma med sjukpenning, när man inte är sjuk, är liksom ingen rättighet, så det går inte att skylla på Wallenbergarna eller någon annan ur härskarklassen.

Men naturligtvis ska härskarklassen kartläggas i ett öppet samhälle, men de ska också beskyddas.

Ale!
19 december 2016 kl 17:27

Finns mycket att säga om detta. Bland annat att Göran Greider är en kulturmarxist. Men det är intressant att fattiga gärna ställer upp på en intervju, som de inte har kontroll över, emedan de rika flyr fältet. De rika är (möjligen?) lite smartare och vet (eller betalar pengar till dem som vet och dem som vet, och nu är ännu lite rikare, återgäldar skulden genom goda råd) att man bara kan agera i sitt egen sammanhang? Jo mindre pengar man har, ju mindre sammanhang har att att agera i. Var står Göran Greider här? Han bor i kulturmärka Årsta (Bostadsrätt) när han inte bor i det ack så vackra Dalarna. Dubbel bostad. Vad tjänar Greider? En snabb googling visar att han för 2010 deklarerade inkomster på över 70000 kronor i månaden.

Lars K
Lars K
Gäst
19 december 2016 kl 15:48

hej Torbjörn Sassersson
Hur känns det att vara en osäker och rädd hedning som inte vågar låta Kristna, ärliga personer komma till tals? Stackare!!

Gunnar Andersson
Gunnar Andersson
Gäst
19 december 2016 kl 11:57

@Max Pont
Nomenklaturan/etablissemanget är de verkliga hatarna i vårt kära fosterland. De skulle gladeligen sälja oss andra som kattmat om det gavs tillfälle; gärna till Saudiarabien eller någon snabbmatskedja a la jänkestajl.

Two Different Shoes On
Two Different Shoes On
Gäst
19 december 2016 kl 11:52

Där springer han direkt på motstånd.
Den rikaste tillhör den andra skyddsgruppen och då får man inte kritisera
Hans kritik tar nog slut när de börjar kalla honom för rasist.

Max Pont
Max Pont
Gäst
19 december 2016 kl 11:38

Greider gör sig till offer. Uppgifter om priset på sålda villor är en offentlig handling. Och det är självklart att fastighetsmäklare inte vill prata med en vänsterextremist och hatare som Greider.

Lars K
Lars K
Gäst
19 december 2016 kl 10:14

“Det är viktigare (att kartlägga dom rika) än att studera matvanorna hos landets låginkomsttagare”. Minst sagt tveksam slutsats eftersom våra matvanor även påverkar oss mentalt.