Raphael Mabo recenserar George Michaels “Symphonica”

  0
  1026

  George Michael är en av världens mest framgångsrika artister trots att han bara har släppt sex soloalbum under en 30 årig solokarriär. I år [2014] återvände han till albummarknaden med inspelningar från Symphonica-turnén år 2011 – 2012. Det var en turné med stor orkester där han framförde flera av sina egna låtar såväl som flera klassiska låtar hämtade ur den amerikanska och brittiska sångskatten.

  Denna artikel av Raphael Mabo var ursprungligen publicerad i NewsVoice 22 Maj, 2014

  Raphael MaboAlbumet är producerat tillsammans med Phil Ramone och blev det sista i Phils karriär innan han dog 79 år gammal. Han är mest känd som producent och inspelningstekniker för storheter som John Coltrane, B. B. King, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Natalie Cole, Sheena Easton och Aretha Franklin. Georges och Phils första samarbete var Songs from the Last Century från år 1999, där George även där sjöng en samling soul- och popklassiker till orkester.

  george michaelSymphonica visar upp en George som sjunger bättre och känsligare än någonsin. Det är sobert, musikaliskt, moget och helt fantastiskt att lyssna på. Orkesterbakgrunden passar låtarna utmärkt bra, även Georges egna låter som om de från början skrevs för orkester.

  Hans klassiska ballad och andra solosläpp “A different corner” från 1986 får nytt liv och visar Georges tidlösa låtskrivarkvaliteter. Samhällskritiska Praying for Time (från Listen Without Prejudice Vol. 1) och melankoliska “John and Elvis are Dead” (från Patience) är andra höjdpunkter från hans egen skattkista.

  Första singelsläppet blev Let Her Down Easy, som var en av Terence Trent D’Arbys mindre framgångsrika singelsläpp. Det är en melankolisk och känslig sång om en ung kvinna som utnyttjas sexuellt och emotionellt. George gör den med bravur. Gemensamt för låtarna på albumet är att de håller hög klass textmässigt och med Georges gestaltning känns som verkliga berättelser och människoöden – utan att vara sött och sockrigt. Tänkvärt och känsligt om livet.

  Covers som “Brother Can You Spare a Dime och My Baby Just Cares for Me” visar Georges kärlek för klassisk jazz och soul. Något förvånande är att hans egen Jesus to a Child inte finns med, jag tror den skulle passat bra här.

  Jag är imponerad.

  Fakta
  Album: Symphonica
  Artist: George Michael
  Producerad av: Phil Ramone och George Michael
  Utgiven av: Aegan och Virgin Emi, 17 mars 2014
  Webb: www.georgemichael.com

  Text: Raphael Mabo | about.me/raphael.mabo  Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  Prenumerera
  Notify of
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer