Turkiskt-ryskt förslag på landsomfattande vapenvila i Syrien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 december 2016
- NewsVoice redaktion
Citadellet i Aleppo
Citadellet i Aleppo - Wikimedia Commons

I natt inleddes en landsomfattande vapenvila i Syrien efter initiativ från Turkiet och Ryssland – om några veckor möts den syriska regeringen och Turkiet, Ryssland och Iran i Kazakstans huvudstad Astana för att diskutera en politisk lösning på kriget i Syrien.

Text: Carl Gram

Under onsdagen överlämnade Turkiet och Ryssland ett förslag till den syriska regeringen i Damaskus om en landsomfattande vapenvila, som är tänkt att träda i kraft vid midnatt. Planen går ut på att geografiskt expandera vapenvilan i staden Aleppo till hela Syrien. Eldupphöret omfattar inte terroristorganisationer och den turkisk-ryska planen ligger inom ramen för FNs säkerhetsråds resolution 2254.

Enligt den engelskspråkiga turkiska tidningen Hurriyet Daily News så presenterades förslaget för den syriska regeringen och oppositionen tidigare under onsdagen för deras godkännande och föreslår dessutom att införandet av eldupphör börjar gälla från midnatt. Vapenvilan kommer införas i områden som saknar närvaro av jihadistiska terroristorganisationer.

Turkiet, som öppnade gränsen för olika jihadistiska grupper att komma in i Syrien, har gått med på att ryska och syriska trupper kan fortsätta med sina militära operationer för att bekämpa ISIS och Jabhat Fateh Al-Sham, som är den syriska grenen av det islamistiska terrornätverket al-Qaida. I gengäld, för att Turkiet tillåter Syrien och Ryssland att fortsätta att bekämpa terroristgrupper, kommer Syrien organisera humanitär hjälp till de belägrade städerna Madaya och Al-Zabadani, uppger nyhetsbyrån Al-Masdar News.

Ifall den landsomfattande vapenvilan upprätthålls som planerat så kommer en politisk lösning på kriget i Syrien att diskuteras i Kazakstans huvudstad Astana andra halvan av januari 2017. Här kommer den syriska regeringen tillsammans med Ryssland, Turkiet och Iran diskutera formerna för en fredlig lösning i Syrien – med demokratiska val i sikte för att finna en legitim ersättare till sittande presidenten Bashar al-Assad som oppositionen kan acceptera. Till dessa fredssamtal har inte någon Västmakt blivit inbjuden, någonting som stör ledarskiktet i Washington.

“Så det här landet som i praktiken har en ekonomi i storleksordning med Spanien, det är alltså Ryssland, struttar runt och uppför sig som om de vet vad de håller på med”, sade en amerikansk tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters som inte vill namnges med hänvisning till frågans känsliga natur.

“Jag tror inte turkarna och ryssarna kan göra det här (politiska förhandlingar) utan oss”, fortsatte Reuters Washington-källa.

Processen med gå från vapenvila i Aleppo till en landsomfattande eldupphör betraktas som en viktig milstolpe i enlighet med det ryska Astana-förslaget om fredssamtal mellan den syriska regeringen och oppositionen tillsammans med representanter från Ryssland, Turkiet och Iran.

NewsVoice har kontaktat Utrikesdepartementet – men UD avböjer att kommentera då det ännu är för tidigt att säga någonting om den senaste utvecklingen i Syrien.

Text: Carl Gram


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • De självutnämnda världspoliserna i Washington samt deras drängar och pigor i London har nu fått en nyttig läxa. Det kommer bli flera läxor ifall de fortsätter intrigera och ställa till djävulskap för resten av världen

  • Och som svar på “illviljan” att inte involvera USA så har man från amerikansk sida nu beslutat sig för att sparka ut 35 ryska diplomater. Den svarte mannen i det vita husaet är inte riktigt klok. Vörsta ör att han fortfarande har tre veckor på sig att ställa till en djäkla kalabalik

  • Vapenvilan tycks ju inte gälla mellan några stridande parter? Turkiet strider ju ej i Syrien, officiellt? Följaktligen är det en symbolhandling?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *