Assange villig att byta plats med Manning

publicerad 15 januari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Bradley Manning - Foto: Daniel Joseph Barnhart Clark

Om Obama beviljar visselblåsaren Manning nåd kommer Assange att acceptera att utlämnas till USA, var det oväntade meddelandet som postades av mediaorganisationen WikiLeaks på sitt twitterflöde den 12 januari 2017.

Den före detta amerikanska underrättelseanalytikern Chelsea "Bradley" Manning avtjänar ett 35 år långt fängelsestraff efter att denne 2010 avslöjat USA:s kriminella krigshandlingar i Irak. WikiLeaks försöker nu uppmana Obama under sina sista dagar i Vita huset att gå med på en lösning.

Det märkliga med fallet Assange är att det inte finns tecken på att det amerikanska Justitiedepartementet verkligen utreder fallet Assange. RT skriver att Assanges advokat Barry Pollack i augusti 2016 skrivit till åklagare General Loretta och då bett om att fallet läggs ner. Pollack har försökt få fram information om vad som händer med USA:s utredning utan att lyckas.

Text: Torbjörn Sassersson