Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Iben Thranholm – Journalisten som kan fängslas vid ett krig med Ryssland

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Iben Thranholm, pressfoto

PRESSFRIHET. Iben Thranholm skriver i en krönika för geopolitikbloggen The Saker om hur Marie Krarup från det danska Folkpartiet och parlamentet varnat Thranholm att East Stratcom har placerat henne på en lista för “pro-Russian propagandists”, vilket innebär att hon är misstänkt för att vara en pro-rysk agent.

Thranholm tar i sin artikel “Hated by those who hate Russia” upp bakgrunden till att NATO Stratcom startades, något som NewsVoice också skrivit om. Vem som helst kan skriva upp sig för att få Stratcoms nyheter för den som vill göra sin egen bedömning.

Thranholm skriver hon blev chockerad av att hon listats av NATO Stratcom som en rysk desinformatör. Marie Krarup hade möte med den danska utrikesministern Anders Samuelsen som ansåg att Thranholm förtjänade att bli misstänkliggjord som en pro-rysk agent.

Anders Samuelsen - Pressfoto: Liberalalliance.dk
Bild: Anders Samuelsen – Pressfoto: Liberalalliance.dk

“He [Anders Samuelsen] indicated that I was hired by the Kremlin to destabilize Europe. Despite the consultation, this remains his position. No action has been taken to amend the list. No further comment has been offered on the case in the media.”

Anders Samuelsen valde att inte reagera på det faktum att utpekningen som pro-rysk agent brukar våld på Thranholms rätt att fritt uttrycka sina åsikter. Krarup menar – skriver Thranholm – att detta är ett tydligt bevis på att EU utvecklar ett odemokratiskt och totalitärt privilegium att åsiktsregistrera alla som kritiserar EU.

Bild: Marie Krarup - Pressfoto: Steen Brogaard
Bild: Marie Krarup, Folkpartiet – Pressfoto: Steen Brogaard

“She [Marie Krarup] found that the task force accusation violated my constitutional rights under Danish law to exercise freedom of speech, and found this to be stark evidence of the EU usurping undemocratic and totalitarian privilege to list commentators, pundits and journalists that criticize EU policies and EU leaders.”

Iben Thranholm får brett stöd för sina rättigheter

Konsekvenserna av att ogillas som politisk kommentator kan få allvarliga konsekvenser. Om Europa skulle hamna i konflikt med Ryssland har staten rätt att fängsla personer som Iben Thranholm som en riskperson för rikets säkerhet, förklarar Thranholm, som samtidigt fått mycket support från kollegor och sociala medier.

“The consequences may be dire. If the conflict with Russia escalates, the state will have the right to imprison me as an enemy of the state. Already now I have been branded a traitor and unpatriotic.

Many opinion leaders and colleagues have composed and published an open letter criticizing the ministry.

Social media have been brimming with support, but my government remains stubborn in its accusation that I am a Russian agent. This means that I am no longer protected by the state of which I am a national.”

När Tranholm skriver att den förbjudna text som fick henne listad av NATO Stratcom som rysk agent är artikeln: “Misguided Compassion Threatens to Become the Downfall of Europe” som hon skrev för Russia Insider.

Iben Thranholm avslutar sin artikel på The Saker med följande ord, vilka anspelar på George Orwells roman 1984.

“In the 1940s, George Orwell wrote “during times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.” This is our precise position today.

Journalists must therefore accept it as a badge of honor and courage when the establishment brands them as liars and pro-Russian propagandists, for this is the highest evidence that they are speaking the truth.

They must see themselves as freedom fighters and find comfort and strength in the words of Christ in the Gospel: “truth will set you free.””

NewsVoice kommentar

NewsVoice konstaterar att det som allra mest tycks förarga en västlig stat är när en västjournalist skriver kritiskt om Väst eller Europa i utländsk press. Vi har ett annat färskt exempel på det, nämligen svenska Katerina Janouch som uttalade sig kritiskt om Sverige i tjeckisk TV. Då reagerade till och med statsminister Stefan Löven och om han reagerar kan vi vara anta att NATO Stratcom även sneglar på Janouch.

Läs mer om Katerina Janouch i NewsVoice och se nedan en dansk debatt om Tranholm.

Vi rekommenderar dig att läsa hela Thranholms artikel “Hated by those who hate Russia” på The Saker.

Torbjörn Sassersson

Iben Thranholm är en prisbelönt journalist och en av Danmarks mest kända kolumnister som skriver om politik, religion och sociala aspekter på samhället. Thranholm var tidigare TV-redaktör och radiovärd på DR, den danska motsvarigheten till Sveriges Radio och SVT. Iben har besökt många länder i Mellanöstern, Europa, USA och Ryssland under sina undersökningar och för att samla nyhetsstoff.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq