Thrillern om terrorattentat som Frankrike inte vågade visa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 januari 2017
- NewsVoice redaktion

RECENSION. Efter terrorattentaten i Paris i november 2015 ställdes biopremiären för ”Made in France” in. Nu har filmen släppts på den svenska DVD-marknaden. Filmen verkar ha legat för nära verkligheten när den skulle visas på biograferna.

Artikeln var tillfälligt avpublicerad, men är nu åter online sedan 10 sep 2017

Egentligen är berättelsen om den franska filmen ”Made in France” mer spännande än skildringen av den franske journalisten Sam (Malik Zidi) som lyckas nästla sig in i en jihadistisk terrorcell i Frankrike.

Regissören Nicolas Boukhrief terroristthriller gjordes innan Charlie Hebdo-attentaten i Paris. Filmen skulle haft fransk biopremiär den 18 november 2015 – men de islamistiska attackerna mot Paris fem dagar innan gjorde att premiären ställdes in helt och hållet.

Filmfantasterna får följa journalisten Sam när han möter sina muslimska vänner i moskén i filmen ”Made in France”. Han bestämmer sig tidigt för att dokumentera allt för att kunna skriva en bok om den farliga utvecklingen i Frankrike.

När vännen Hassan (Dimitri Storage) återvänder hem från en resa så samlas vännerna. Alla tackar ja till Hassans fråga om de är beredda att strida för Islam i Frankrike. Så bildas terrorcellen, därefter fortskrider handlingen som på vägen kantas av kamratskap, misstänksamhet, brustna livsdrömmar och brutalt hänsynslöst våld – allt medan den religiösa nämnaren Islam för deras jihad lyser med sin frånvaro.

Foto: Emmanuelle Jacobson-Roques, Pretty Pictures

Starka känslor i luften när jihadisterna Driss (Nassim Si-Ahmed) t.h. och Christophe (Francois Civil) t.v. och terrorcellens ledare Hassan förbereder deras jihad på fransk jord.

Made in France, DVDDramat om jihadism på fransk jord snuddade onekligen allt för nära sanningen efter Charlie Hebdo-attentatet och attentaten i Paris hösten 2015 – men filmen är ändå inte i närheten av de våldsamma scener som utspelades förra året när jihadister iscensatte terrorattentat i Frankrike, USA och Tyskland.

Undertecknad rekommenderar terroristthrillern Made in France för alla som vill följa en film som ligger i tiden. Den belyser manlig kamratskap som sätts på prov inuti en jihadistisk terrorcell. Filmen finns tillgänglig som DVD och Blue-Ray på de flesta e-butiker.

Manus: Nicolas Boukhrief och Eric Besnard
Regissör: Nicolas Boukhrief
Skådespelare: Malik Zidi, Dimitri Storoge, Francois Civil, Nassim Si-Ahmed mfl
Rekommenderas från 15 år

Text: skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq