Propionsyra – en tillsats i bröd – gav råttor “autism”

9
8323
Propionsyra och autism
Bild: Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt på KI i Stockholm diskuterar magbakterier, propionsyra och autism

Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm berättar om vikten av en sund tarmflora och att propionsyra – en vanlig tillsats i maten – gav råttor något som liknade autism. 

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Originalext: Birthe Storaker | Översättning: Anna Böhlmark

Artikeln finns även på norska

Tore Midtvedt berättar att ett av tillsatsämnena kallat propionsyra, en organisk syra som är populär inom matindustrin och även kan bildas av tarmbakterier, kan ge autismliknande symptom om den injiceras i spinalvätskan.

Propionsyra vanligt i bröd

Propionsyra är ett konserveringsmedel som motverkar mögel, svamp och bakterier.

“Tillsättning av propionsyra (E280) gör att bland annat konditorivaror och bröd kan ha lång hållbarhet.”

Tore Midtvedt är oroad över hur matindustrin och myndigheter som ska överse  industrins behandling av mat tappat kontrollen. Han menar att gränsvärdena inte är verklighetsanpassade. Ett barn kan lätt spränga dessa gränser under en dags kosthåll, skriver Birthe Storaker. Ingen vet hur de olika tillsatserna kan reagera med varandra.

Se hela videointervjun på den nya svenska hälsosajten TV Helse

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
0 0 rösta
Artikelbetyg
Prenumerera
Notify of
guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulla Sandström
Ulla Sandström
Gäst
4 år sedan

Vad är det här för skämt? Vem injicerar propionsyra I din spinalvätska? Ta bort inlägget om ni vill verka trovärdiga.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
4 år sedan

Naturligt förekommande organisk syra. Bildas även i kroppen. Salterna kallas propionater.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
4 år sedan

Vill tacka redaktören för hans framgång i att sila mygg och svälja kameler

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
4 år sedan

@ Per Larsen

Då är vi nog åtminstone två som väntar på en förklaring på vad du menar.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
4 år sedan

Kenneth, vem är den andra förutom du?

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
4 år sedan

@ Per Larsen

Redaktören , kanske ?

Kerstin Unger Salen
Kerstin Unger Salen
Gäst
4 år sedan

Den här artikeln är så viktig för sorgligt nog har maten blivit en anledning varfor vi får i oss mer och mer främmande och giftiga ämnen som stör hormonbalans, tarmflora och mycket annat.Det är också den ackumulerade effekten av alla olika E ämnen, transfetter, parabener, aspartame, främmande kemiska ämnen och gifter som gör att cancer, autoimmuna sjukdomar, diabetes, Alzheimer och autism ökar katastrofalt.Vi måste verkligen slå på larmet och det ar väldigt värdefullt att denne professor emeritus uttalar sig och att Newsvoice ger honom utrymme.
Synd att de andra som kommenterat inte verkar första hur illa det ligger till och hur pass utsatta barn är. blivit. Vet ni hur allvalrigt autism är? Se gärna serien om Vaccines Revealed om autism och vacciner. MVH Kerstin Unger Salén