Propionsyra – en tillsats i bröd – gav råttor “autism”

publicerad 12 januari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Propionsyra och autism
Propionsyra och autism
Bild: Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt på KI i Stockholm diskuterar magbakterier, propionsyra och autism

Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm berättar om vikten av en sund tarmflora och att propionsyra - en vanlig tillsats i maten - gav råttor något som liknade autism. 

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Originalext: Birthe Storaker | Översättning: Anna Böhlmark

Artikeln finns även på norska

Tore Midtvedt berättar att ett av tillsatsämnena kallat propionsyra, en organisk syra som är populär inom matindustrin och även kan bildas av tarmbakterier, kan ge autismliknande symptom om den injiceras i spinalvätskan.

Propionsyra vanligt i bröd

Propionsyra är ett konserveringsmedel som motverkar mögel, svamp och bakterier.

"Tillsättning av propionsyra (E280) gör att bland annat konditorivaror och bröd kan ha lång hållbarhet."

Tore Midtvedt är oroad över hur matindustrin och myndigheter som ska överse  industrins behandling av mat tappat kontrollen. Han menar att gränsvärdena inte är verklighetsanpassade. Ett barn kan lätt spränga dessa gränser under en dags kosthåll, skriver Birthe Storaker. Ingen vet hur de olika tillsatserna kan reagera med varandra.

Se hela videointervjun på den nya svenska hälsosajten TV Helse