Propionsyra – en tillsats i bröd – gav råttor “autism”

publicerad 12 januari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Propionsyra och autism
Propionsyra och autism
Bild: Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt på KI i Stockholm diskuterar magbakterier, propionsyra och autism

Professor emeritus i medicinsk mikrobiell ekologi, Tore Midtvedt vid Karolinska Institutet i Stockholm berättar om vikten av en sund tarmflora och att propionsyra – en vanlig tillsats i maten – gav råttor något som liknade autism. 

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Originalext: Birthe Storaker | Översättning: Anna Böhlmark

Artikeln finns även på norska

Tore Midtvedt berättar att ett av tillsatsämnena kallat propionsyra, en organisk syra som är populär inom matindustrin och även kan bildas av tarmbakterier, kan ge autismliknande symptom om den injiceras i spinalvätskan.

Propionsyra vanligt i bröd

Propionsyra är ett konserveringsmedel som motverkar mögel, svamp och bakterier.

“Tillsättning av propionsyra (E280) gör att bland annat konditorivaror och bröd kan ha lång hållbarhet.”

Tore Midtvedt är oroad över hur matindustrin och myndigheter som ska överse  industrins behandling av mat tappat kontrollen. Han menar att gränsvärdena inte är verklighetsanpassade. Ett barn kan lätt spränga dessa gränser under en dags kosthåll, skriver Birthe Storaker. Ingen vet hur de olika tillsatserna kan reagera med varandra.

Se hela videointervjun på den nya svenska hälsosajten TV Helse

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den här artikeln är så viktig för sorgligt nog har maten blivit en anledning varfor vi får i oss mer och mer främmande och giftiga ämnen som stör hormonbalans, tarmflora och mycket annat.Det är också den ackumulerade effekten av alla olika E ämnen, transfetter, parabener, aspartame, främmande kemiska ämnen och gifter som gör att cancer, autoimmuna sjukdomar, diabetes, Alzheimer och autism ökar katastrofalt.Vi måste verkligen slå på larmet och det ar väldigt värdefullt att denne professor emeritus uttalar sig och att Newsvoice ger honom utrymme.
  Synd att de andra som kommenterat inte verkar första hur illa det ligger till och hur pass utsatta barn är. blivit. Vet ni hur allvalrigt autism är? Se gärna serien om Vaccines Revealed om autism och vacciner. MVH Kerstin Unger Salén

 • Larsen det är också exakt vad Midtvedt säger i intervjun, om du sett den. Problemet är att propionsyra finns i kroppen dels på industrins villkor (onaturligt i större mängder) och dels på kroppens villor (naturligt i små mängder). När det förekommer onaturligt som en tillsats dödar den tarmens naturliga bakterier, om jag förstått detta rätt.

  Man kan alltså inte avfärda riskerna genom att förklara att ämnet i fråga råkar existera naturligt. Det blir som att försöka bortförklara att en person mördats med ett pistolskott genom att förklara att järnet som kulan består av är ett naturligt förekommande grundämne i blodet.

 • Ulla om du har problem med hur forskningen utförts kontakta de som utfört forskningen. NewsVoice är en tidning som refererar till olika företeelser tex forskning.

  I övrigt är det så här grundforskning fungerar. Du får gärna ge länkar till andra studier om hur propionsyra påverkar tarmfloran. Du är välkommen med sådana tips, men utelämna kritik om “trovärdighet” eftersom propionsyrans effekter på tarmfloran inte handlar om NewsVoice trovärdighet. /red

 • Vad är det här för skämt? Vem injicerar propionsyra I din spinalvätska? Ta bort inlägget om ni vill verka trovärdiga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *