Publicistklubbens panel “pratar ner” Katerina Janouch

publicerad 25 januari 2017
- av NewsVoice
Katerina Janouch - Foto: selfie, 2017
Katerina Janouch - Foto: selfie, 2017
Katerina Janouch – Foto: selfie, 2017

SVERIGEBILDEN. Författaren och journalisten Katerina Janouch bjöds in till en offentlig paneldebatt arrangerad av Publicistklubben. Ämnet var misstron mot traditionella medier. Publicistklubben ändrade sig plötsligt trots att Janouch redan tackat ja. Sedan pratade panelen om Janouch i hennes frånvaro. En av paneldebattörerna sa att Janouch inte precis är en central tänkare i samhällsdebatten.

Text: Katerina Janouch | Artikeln har tidigare publicerats i Dagens PS och återpubliceras i NewsVoice med hennes tillstånd.

”De vill nog inte att du kommer så att de kan sitta och prata om dig i fred.”

Orden var en journalistväns, när jag berättade att jag bjudits in till Publicistklubbens debatt den 23/1 2017, där rubriken var ”Misstron mot medierna – har vi oss själva att skylla?” – och att jag tackat ja, men att jag några dagar senare avbokades med motiveringen att en annan person bjudits in i mitt ställe.

Vi skrattade lite åt saken. Jag tänkte, självklart kommer de inte prata bakom ryggen på mig. Så går det inte till i Sverige idag. Klart man inte pratar om en person i ett offentligt sammanhang utan att vederbörande kan försvara sig och lägga fram sin syn. I synnerhet inte om temat på debatten är just misstroendet mot media.

Du kan aldrig gissa vad som hände sen! På Publicistklubbens debatt ägnade man en god stund åt att diskutera icke-närvarande mig ur olika perspektiv, fick jag veta samma kväll. SVT:s programdirektör Jan Helin, som jag ofta champagneskålat med i diverse halvprivata sammanhang, hävdade att SVT:s vinklade och agendasättande ”faktagranskning” av mina uttalanden var korrekt och att SVT inte gjort något fel, trots att man medvetet framställt mig i negativ dager.

Videoutdrag från paneldebatten där Katerina Janouch diskuteras

Se hela paneldebatten (1 tim 16 minuter) och tyck till om den

Under rubriken ”Sant-och-falskt” har de i flera dagar publicerat ett missvisande uttalande om mig och underlåtit att stoppa detta, trots att jag kontaktat dem med krav på rättelse. Ingen har varit intresserad av att lyssna på vad jag har att säga – trots att jag gång på gång erbjudit mig att ställa upp i debatter eller att i intervju berätta vad jag menar.

Bakgrunden är intervjun jag gav i tjeckisk webb-teve i början av januari. En intervju som plockades upp av en tjeckiskfödd journalist på DN vilket ledde till ett infekterat bråk om den så kallade ”Sverigebilden” utomlands och där jag i dess ytterlighet till och med anklagats för att vara rysk desinformatör och rasist.

Det hela har vuxit och förvridits och har nu kommit att handla om helt andra saker än vad jag sagt eller inte sagt och hur jag uttryckt mig (på tjeckiska). Det mest graverande är hur ledande maktpoler som DN, SVT och statsminister Stefan Löfven behandlat mig – en enskild medborgare – som använt min grundlagsskyddade rättighet att uttrycka min personliga syn på Sveriges utmaningar och den krisartade situationen som landet befinner sig i. Här står alltså den grundläggande demokratiska principen om yttrandefrihet på spel.

Jag kom till Sverige 1974 som 10-åring och blev mobbad av mina klasskamrater för att jag var en ”jävla utlänning”. Mer än 40 år senare upplever jag samma sak, fast nu i en annan och mycket mer skrämmande form. Mobbingen bedrivs från den högsta maktens korridorer och från mediaelitens slutna rum. Där sitter välmående gossar som alla heter Jan, Fredrik, Anders, Henrik, Jonas, Peter, Hynek, Johan, Jack, Özz med flera och förfasar sig över att en kvinna från Östeuropa har mage att offentligt säga det som stått i tidningarna i flera års tid.

2014 gick Stefan Löfven till val på devisen ”Sverige håller på att gå sönder”. 2017 undrar jag om han lyckats laga stackars Moder Svea, såsom han lovade väljarna?

Jag funderar på varför just jag utsätts för denna Kafka-artade behandling. Jag är visserligen journalist och känd i min roll som författare, men långt ifrån den maktposition som möjligen skulle ha legitimerat medias besatthet av mig . Som dotter till en dissident, känner jag stundtals att det var enklare att vara oliktänkande i en kommunistdiktatur. Där var det åtminstone uttalat vad som var förbjudet. I Sverige låtsas man att allt är tillåtet. Men i själva verket är det långtifrån så och det gäller att navigera skickligt så man inte blir utfryst ur etablissemangets värmestuga.

Det är för att du är kvinna, den här mansklubben tål inte tjejer som sticker upp, säger några. Det är för att du själv är invandrare, grabbarna är rasister innerst inne och anser att bara vita män ska få komma till tals, förutom några inkvoterade som pratar enligt uppgjort manus (en ståuppkomiker, till exempel). Du är för kaxig! De vill visa sina muskler och bryta ner dig, så att du lär dig att du ska rätta in dig i ledet, spekulerar andra.

Hur det än står till är det inget mer än en skandal. Hela historien är absurd från början till slut och Publicistklubbens agerande är ryggradslöst, fegt och riktigt, riktigt fult. Att inte grabbarna skäms är en gåta.

Att försöka tysta en obekväm röst, eller få den att framstå som lögnaktig fast den bara berättar om vad som pågår, är farligt för demokratin. Om media förlorar alltför stort i förtroende hos allmänheten blir fältet fritt för vilken propaganda som helst.

Nu är hög tid för media att vara självkritiska – inte att stänga ut den som på allvar vill debattera viktiga frågor. För det finns inget så kränkande som att bli talad om istället för till. Så nästa gång, kära Publicistklubb, så förväntar jag mig att ni står fast vid er inbjudan om ni tänker tala om mig. Jag kommer gärna.

Text: Katerina Janouch


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nä jag orkade inte höra mer efter Hanne Kjöllers första inlägg. Stopp. Hanne Kjöller talar om bristande faktagranskning – hon som upprepat hånat skadade människor, de som blivit sjuka av elektromagnetiska fält och mikrovågsstrålning. Hon hånar då gärna de drabbade med att de tror på spöken “spököverkänsligas förbund”. Och hon påstår att Strålskyddsstiftelsen är en “konspirationssajt”, vi som redovisar forskning, noga faktagranskar (till skillnad från HK) och den enda instans som gör det medierna och DN borde göra: granskar myndigheten SSM varvid vi finner att lögnerna är så många att vi inte hinner och orkar rapportera om alla. USCH! https://newsvoice.se/2015/01/22/hanne-kjollers-konspirationssajt-vakna-se-leder-till-sov-nu/

 • Jag håller på dig, Katerina! Det behövs människor som talar mer fritt, och inte är så ängsliga, -och som vill komma framåt!

  Jag håller även med Martin: om att det är många människor som blivit nedtystade.

  Det som är oroväckande, och farligt -är att det blivit så toppstyrt inom politiken, liksom i media! Det verkar vara några psykopater som blivit chefer i media, tyvärr. Fråga mig, inte, hur man har kunnat rekrytera dem, då de inte kan någonting (förutom att ljuga, då). Men, så har det blivit, tyvärr.

 • Högaktning och respekt till Katerina Janouch

  Du förtjänar respekt, det är inget man får i Sverige, det är något man förtjänat.

  Du är inne på helt rätt väg, fortsätt, Du gör det så BRA!

  Etablissemanget förtjänar ingen respekt alls, de är en i “klass för sig” och tror att de kan göra så här emot svenska folket, det är inte första gången, och inte sista gången för den delen.

  Att Du ställer dig upp och säger ifrån, det är ett gott tecken och det kommer fler efter dig, sanna mina ord.

  Det finns ett enormt missnöje i Sverige och det finns orsaker, många orsaker, till att missnöjet växer sig starkare för varje dag som går.

  Hälsar den goda medmänniskan

  Ulf Bittner
  http://eueeshealthcare.bloggproffs.se

 • Håller med Martin som många andra. Jag vaknade dock innan jag själv drabbades, det var kärleken till mina barn och deras framtid som väckte mig, men sedan kom attacker från staten som hette duga. Jag och många andra har levt Kafkalivet under flera år, årtionden för vissa. Där folk, som själva inte drabbats, inte tror en, oavsett vilken fakta man lägger fram. De stänger av och dömer utan att ens vilja veta något som ens liknar fakta. Det “vet” för propagandan har repeterat lögner under flera decennier. Media tar bara upp en promille av alla de ohyggligheter som många svenskar utsätts för idag. Känner många som kontaktat media för att berätta som sina erfarenheter med den svenska staten. För det mesta struntar de totalt i de utsattas berättelser alldeles oavsett. Det är bestämt på förhand vilka som det är synd om, vare sig det stämmer eller inte. Nu är agendan att vi ska vara en humanitär och moralisk stormakt och ta hand om alla som är på flykt. Resten ska konsekvent och frenetiskt sopas under mattan.

 • Håller med Martin om att vi är många som utsatts för “kafka-artade metoder”. Katerina – välkommen till vår kalla verklighet av “upplevelser” för att referera till en annan artikel här på Newsvoice!

 • Att försöka sudda ut nationsgränser med hjälp av bildandet av EU är en del av denna globaliseringsprocess vilket utförts under slagordet Fred och aldrig mera krig som slagord vilket majoriteten av Europas befolkning köpte ihop med handel utan gränser.
  De regionala uppdelningarna av Polisdistrikten är ytterligare en sådan process vilket försvårar polisens arbete p g a de oerhört stora ytor som ingår i dessa regioner, samt att regeringen mer eller mindre lagt ned försvaret eftersom vi är menade att ha NATO som EU´s och senare världens försvarsarmé eller kanske mer korrekt, som globaliseringens vaktstyrka för att hantera upproriska nationella grupper.

 • Jag tycker inte att du skall förvänta dig en inbjudan från Publicistklubben nästa gång de skall tala om dig, Katerina, de är nämligen så fega som det verkar och kommer inte bli ödmjuka i första taget.

  Var inte så rädd för att fältet skall bli fritt för vilken propaganda som helst bara för att svensk media har blivit obsolet. Hjälp istället till att sprida de goda alternativen, som NewsVoice, så får aldrig de dåliga alternativen nån chans att ta över debatten. Skulle du vilja ta tillfället i akt att göra det, Katerina?

  Jag gillar din insats i media den senaste tiden skarpt, Katerina.

 • “Jag funderar på varför just jag utsätts för denna Kafka-artade behandling. ”

  Men så är det faktiskt inte. Många många många många har utsatts för precis samma. Och ännu värre. Under decennier. Det är bara att du inte lägger märke till det förrän det drabbar dig.

 • Skitsnackareliten är just precis så skenheliga som vi alltid känt till och det enda intresse de har är att behålla sin propagandafunktion till välbetalda löner för att gynna den pågående globaliseringsprocessen som de anser att du stört genom dina “elaka” uttalanden.
  Alla utan undantag som kan anses ha något opinionsvärde kommer automatiskt att förtalas om de uttalar sig negativt om den pågående politiska process som oundvikligen kommer att leda till en värld utan gränser med en uppblandad befolkning, en världsregering ledd av FN och en armé styrd av NATO.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *