Sederholm: Vad är det ni inte begriper om Trumps väljare?

20
SVT1 Studiodebatt om Trump 12 januari 2016
Skärmdump: SVT1 Studiodebatt om Trump den 12 januari 2016

Mats SederholmUnder torsdagsmorgonen (12/1) diskuterade SVT:s  Peter Salander och Kattis Ahlström med  statsvetaren Elisabeth Valentin och USA-kännaren Johan Ingerö om presskonferensen med Donald Trump och Trumps väljare. Och bland annat om hans avvisande attityd gentemot media i allmänhet och en CNN-journalist i synnerhet.

Text: Mats Sederholm, Klar Sikt

Som vanligt när det gäller Trump så är alla journalister och analytiker fortfarande förvånade och eftersom Trump  och även CNN-journalisten genomförde en ovanligt kontroversiell presskonferens så är det väl förståeligt.

Men vad som är svårt att förstå är den fullständiga okunskapen om Trumps väljare och vad de röstade för?

Det är som om journalister fortfarande tror att världen måste vara ”som vanligt”, att presidenten ska uppträda ”som en president brukar”, att han ska vara en ”landsfader” eller liknande föreställningar. Och inte minst, ni tar för givet att andra ska tänka lika gammaldags! Varför gör ni det?

Kattis frågade: ”Vad tror du hans väljare tycker om en sån här presskonferens?”.

Men varför i himmelens namn frågar hon om detta när Trump uppträdde på det sättet han vann valet på. Det vill säga att inte vara som etablissemanget. Han vann valet på det eftersom miljoner amerikaner önskade sig det.

Ingerö svarade att de Trump-anhängare han varit i kontakt med älskade det.

Salander: ”Vad var det dom älskade?”.

Ingarö: ”Att han sätter mainstreammedia på plats”.

Salander ser nu helt vilsekommen ut och svarar stapplande: ”Ja, ja, ja, aha, det var det!”.

Det är svårt att förstå varför inte detta är uppenbart. De må vara känsligt men när två intelligenta journalister beter sig som om de kom från en annan planet är det minst sagt sorgligt.

Eller att höra SvT:s favoritstatsvetare Valentin vara helt oförstående för Trumps negligerande av CNN-journalisten. Hon ansåg att CNN bara är helt normala. Ja, hur normaliserad och blind får man bli och samtidigt verka som statsvetare?

Att SVT under en månads tid kring presidentvalet på samma sätt släppt fram en stor majoritet analytiker och röster i studion som tydligt och klart stött Clinton är ju lika obegripligt. Hur kan man inte förstå den partiska hållning man intar?

Är det så att journalister och redaktörer inte kan skilja på sina egna värderingar och vad man rapporterar och analyserar? Blir inte journalister utbildade i att hålla sig kyliga och lägga sina egna personliga åsikter åt sidan?

När Trump höll sitt segertal  i November så visade SvT hellre Barack Obamas ”Vita-huset-flytt-tal”. Varför?

När Obama häromdagen höll sitt avskedstal så återgav man detta på nyheterna och dessutom mös och log man i studion åt hans avslutande ”Yes we, can”. Två nyhetsankare som smälte inför en gammal  feel-good-hit.  Men när den ”verkliga presidenten” höll en aktuell och spännande presskonferens så nämner man ingenting på nyheterna. Man valde istället ett inaktuellt reportage om svenska järnvägar och mjölkpriser. Varför?

75% av den amerikanska befolkningen ansåg (November) att media favoriserade Clinton.  96% av medias stöd gick till Clinton.  Mer än 200 nyhetstidningar gav Clinton sitt stöd medan 20 gav Trump sitt stöd.

Varför tas detta aldrig upp? Skäms media eller? Eller struntar journalister bara i det och gör som kollegorna gör: ”För, vem ska skriva om oss”?

Läs hela debattartikeln på Klar Sikt

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ANITA
Gäst
17 januari 2017 kl 14:26

Det är nog dags att konstatera att Trump vann valet helt på egen hand…trots det lögnaktiga mediedrev han utsattes för. Jag hoppas att han klarar sig till den 20 januari (och därefter) med liv och hälsa i behåll! Det konspireras ju hej vilt att ‘någon/några’ ska ta livet av honom. När han tillträtt som president, kanske vi kan börja titta på de planerade åtgärderna som han talat om och se om de utförs. I stället för en korrupt politiker kommer det in en driven affärsman som är van att driva ett imperium, och det kanske är vad Amerika behöver just nu. Att klanka på honom nu, efter att bara ha sett honom på TV eller läst om honom i MSM anser jag vara lika okunnigt som det ni beskyller journalisterna för.

Castoropollux
Reply to  ANITA
17 januari 2017 kl 15:04

“In 2013, the Taj Mahal opened the nation’s first casino strip club, featuring scantily clad dancers.” !!!

Vi ska förstå det som att som förste president ska Trump uppträda med mindre än minimal klädsel.. Det är ju blott fråga om ett spel för galleriet med lättare klädsel. Det är ju blott en fråga om att sälja sig och det får ju Trump själv göra nu. Ett tillfälle han givetvis väntat länge på att själv få anförtro sin image.

https://en.wikipedia.org/wiki/Trump_Taj_Mahal

För övrigt var ju Trumps väljare oerhört lyckliga i att DNC satsade på sin sämsta häst och lät Bernie Sanders stå bunden så att han inte gick och vann valet stort över Donald Trump. Att de på båda sidor försöker och tydligen lyckas med folks dumhet diskutera något helt ovidkommande som att Ryssen med Putin i spetsen skulle påverkat, hackat valet är att underskatta väljarnas och sin egen förmåga till att med DNC skandalen bryta ner förtroendet för valsystemet och demokratin. Kålsuparnas mångfald är ungefär lika stor på bägge sidor och det har korruptionen lyckats med att hålla sig framme och tillräckligt många järn i elden på bägge sidor för att inget val ska gå förlorat, enligt deras vinstmodell..

Vi se ju samma sorts malströmspolitiker i bägge blocken, ordinera krig och annat för oss eller andra förödande..

Castoropollux
Gäst
16 januari 2017 kl 15:02

Byter Trump inte fot ifråga om “Hackningen” kan vi vara säkra på att skådespelet bara fortsätter med nya sprattelgubbar, Ingen nämnd ingen glömd….

Ett är ju säkert, Putin vill ju knappast ha en allmänhet i väst troende att hans säkerhetstjänst agerat och hackat på direkt order? Varken hackningen eller ordern har presenterats med någon tillstymmelse till bevis. Utan allt är bara lösa påståenden av en säkerhetstjänst som tydligen inte riskerar någonting ens under Trump…

De Ryska hackarna, som alltså påstås vara säkerhetstjänster ska tex ha använt utdaterad gammal mjukvara, försedda med rysk signatur?! Den som tror att detta är ett direkt verk av Putin får ju stå sitt kast att lita på CIA eller andra.. Korruptionen är omfattande till vidd och bredd. Trumps äventyrliga seglats hittills ser inte ut att stoppa det och han har ju inte ens kastat loss…..

Den som inte direkt uppvisar konkreta bevis har inte rent mjöl i påsen. Om det sedan är påstådda ryska ubåtar, hackning eller vad som helst så ska vi nog inte låta osäkerhet, rädsla, okunnighet eller aningslöshet styra oss in i en famn vi kommer ångra.

Den som tycker sig se en Putinkramare gör sig heller inte besvär. Jeltsin var och är ett mycket större problem med att låta väst och oligarker våldföra sig på folket, på landets tillgångar.. Ja Jeltsin dränerade svampen, landskapet och dess källor, med en Reinfeldtsk utförsäljning utan like ! Det finns säkert idioter som anser att det var rätt. Finansen och dess intressen satt i svt-dokumentären och påstod att de inte kunde fatta hur det kunde gå så illa. Det sa eliten också när de låtit huslånemarknaden explodera i Obamas knä som en tidsinställd bomb.. Av ingen annan anledning än fylla händerna med kriser..

Den som inte förstår att det var beräknat från första dag kan ju alltid bli polis och utreda fel saker hela livet..

Castoropollux
Gäst
15 januari 2017 kl 17:31

“En karl som inte kan säga rakt ut att Ryssarna inte hackade Clintons servrar kan fås att tro vad som helst.”.

Här i vår egen nation påstår FRA att Sverige utsatts för hackerattacker en masse och de flesta från Ryssland..

Det första man lär sig om “ip-spoofning” är att vilken dator som helst kan fås att se ut som om den var stationerad i Ryssland. När FRA påstår att de sett statliga säkerhetstjänster som hackare genom sina ipadresser hoppas det trumpna FRA att vi bildningsmässigt befinner oss på stenåldern.

Den säkerhetstjänst som INTE döljer sina datorer ipadresser på nätet finns inte, särskilt inte i statlig tjänst. Så redan här kan vi se att FRA’s mediala avdelning och i värsta fall resten av gänget befinner sig på Trump’s nivå i fråga om datakunskap. Givetvis med de senares förslagna möjlighet och självpåtagna rätt att ljuga om och leverera vad storebror vill ha sagt. Givetvis är okunnighet inget att skämmas för, men kan vara förödande oavsett position.

Putin borde väl lyfta heta linjen och tala om för sin vilseförde vän att hans rådgivare i datavärlden knappast motsvarar någons förväntningar. Utom amatörens förstås. En bortglömd generation på drift. Efter det kommer Trump givetvis pinka ner delar av sin stab.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
15 januari 2017 kl 01:17

Striden verkar nog inte över än eftersom Obama givit chefens för The National Guard sparken till den 20 januari. Alltså har USA ingen ÖB för “hemvärnet” den dagen.
http://www.sfgate.com/technology/businessinsider/article/The-President-just-fired-the-top-commander-of-the-10858157.php

Patrique
Patrique
Gäst
14 januari 2017 kl 16:47

Bernie Sanders hade sprängt sönder halva planeten om han hade fått bli president. Tacka det amerikanska folket för att de begriper saken bättre än det Europeiska.

Om Svenskar och Europeer ska skylla på presidenter, så har de egna EU-presidenter, som ingen någonsin fått rösta på, att skylla på.

Att skylla på presidenter i andra länder, när ens egna är mycket värre, är att skylla ifrån sig. Istället bör vi ta eget ansvar för vår egen politik, och med den söka goda diplomatiska relationer med andra länder. Inte tvärtom.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
14 januari 2017 kl 16:14

Jag har kastat en del kommentarer (några en aning konfliktsökande) som handlar om SD, flyktingar till Sverige etc. Låt oss hålla diskussionen till Trump, väljarkåren i USA, populism etc. / red

Castoropollux
Gäst
14 januari 2017 kl 14:36

@Patrique.
Med rekordartat lågt valdeltagande ska väl frågan om Amerika väljare ska få säga sitt hänföras till den sjuka valkampanjen och de ynka kandidaterna..

Bernie Sanders hade vunnit med hästlängder och varför DNC gav bort den segern till Trump, den förvånade vinnaren? Kan du väl sia om. Den mindre begåvade allmänheten ska sedan diskutera huruvida ryssen också hackat och där kunde ju Trump gjort skillnad. Försöker han inte rädda sin kompis Putin ens?

Trump har de, likt vi SD fått för våra synder, inte de vi begått utan de vi förtjänar…

@Johanna..

Alla dessa människor är bara till för att knäcka välfärden. Ingen av dessa spelare i Allians o SD bryr sig om någon av dem. De är inte målet utan medlet. Sänkta löner sämre avtal och där visade ju SD sin natur.. Medan Ni gjorde stora ögon och höll rasistbetonade bönesamlingar på knä planerade SD, med Greven hur de skulle lura er på välfärden..

Hylla ditt låglöneparadis, dina ohållbara anställningsavtal, hylla dina minskande rättigheter och betänk att självupptagenheten skapade den lyckosamma kilen för konservativa partier.. Blå dunster kommer alltid vara blå..

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
14 januari 2017 kl 12:46

Där träffade du huvudet på spiken, @Leif Bengtsson!

De flesta av landets “objektiva” och “verklighetsförankrade” press-/radio-/tv-journalister arbetar sedan 4–5 decennier uteslutande för MSM vilken till nästan 100% ägs och/eller kontrolleras av sionismen/”eliten” — The Masters of Deception.
Det i sin tur innebär att det aldrig är tal om att skildra verkligheten utan det handlar enbart om kontroll och hjärntvätt med klara direktiv för HUR “nyheter” ska presenteras för de oftast mentalt djupt sovande medborgarna.
När exempelvis en för MSM misshaglig rörelse, person eller politiskt parti omnämns, adderas ALLTID ett negativt epitet som t.ex. “de ‘invandrarfientliga’ Sverigedemokraterna”, “den ‘rasistiske’ seriefiguren Tintin” etc…

DET innebär att individer vilka inte är ordentligt förankrade i Verkligheten, över tid “lär sig” att vissa politiska partiet är “invandrarfientliga”, att vissa individer är “rasister”, att den urgamla Asa-figuren Tors Hammare är en “nazistsymbol” etc osv med mera…
De flesta orkar inte leta, studera, läsa böcker eller söka på information på internet på egen hand utan tror blint på allt som exponeras i MSM, de har med andra ord ingen EGEN åsikt — de har helt enkelt blivit hjärntvättade.
Sådan är majoriteten av varje lands befolkning! För hur kan annars mer eller mindre samma parti år efter år, i decennium efter decennium, i nästan alla nationer, genomdriva en för landet samt dess medborgare katastrofal och helt huvudlös politik?!!?

En seriös och därmed trovärdig Media ska istället skildra VERKLIGHETEN — ingenting annat!
Om det sedan är förfärligt, bra, ondskefullt, rasistiskt, beundransvärt, katastrofalt, svinaktigt, hjältemodigt, fegt etc, är sedan upp till MIG att bedöma — INGEN annan!!
JAG bestämmer om en fraktion är “terrorister” eller frihetskämpar”.
Det är definitivt INTE en agenda-lobotomerad journalists uppgift!

Läser dagligen gratistidningen Metro vilken summerar MSM ganska bra och är därför en indikator på vad “eliten” vill att jag ska tro på just idag. Verkligheten är skrämmande ofta den rakt motsatta det artiklarna basunerar ut. Och många artiklar är rena lögner — det har helt enkelt inte hänt!
Inte undra på att MSM tappar kunder och den ena tidningen efter den andra får slå igen

Det finns tyvärr ytterst få exempel på media med BRA journalistik och några vilka sticker ut på ett positivt sätt är Vavra Suks “Nya Tider” samt Jan Gillbergs “DSM”, vilka undertecknad självfallet är mångårig prenumerant på.
Rekommenderar fler att göra sammaledes…

Conny LundbergD
14 januari 2017 kl 11:12

@Leif Bengtsson Så jäkla bra påpekat, Leif!:) Vem äger egentligen nyhetsbyråerna?!!! Och finnes det verkligen någon anledning att tro på att dessa inte har egna agendor satta utifrån ägarnas intressen?
Samma som med banker!
Vi lever verkligen i en korrumperad värld med ett korrumperat system och det är sannerligen dags att kasta ut det gamla systemet ihop med dem som tror de kan köpa ärlighet och integritet för pengar istället för att gynna överlevandet för oss alla!

Patrique
Patrique
Gäst
14 januari 2017 kl 09:44

Att värdera det Amerikanska folkets val med “bra” och “dåligt” är mer eller mindre övertramp och vittnar om att man inte kan skilja på “ditt” och “mitt”.

Förenta Staterna är alltså det amerikanska folkets angelägenhet. Det är det amerikanska folket som bestämmer huruvida det är “bra” eller “dåligt”. Svenskar har inte rösträtt i USA och har ingenting att säga till om när det gäller Förenta Staternas inre angelägenheter.

Det är en sak att motarbeta Hillary Clinton eftersom hon är en internationell brottsling. Internationella brottslingar är även det svenska folkets angelägenhet.

Men Donald Trump är ingen internationell brottsling – och svenskarna bör vara lite försiktiga med sina godtyckliga anklagelser och smutskastning av oskyldiga människor, eftersom det inte är gratis att anklaga vemsomhelst, hursomhelst. Det har ett pris att anklaga oskyldiga människor, som är mycket dyrt.

Johanna Nilsson
Johanna Nilsson
Gäst
14 januari 2017 kl 08:01

Castorpollux vill skänka bort Sverige till mellanöstern. Helst ska Svenskarna utrotas till förmån för diverse folk från Mena.

Undrar vilken plats i Sverige du befinner dig på som är så förskonat från dessa invarderares framfart. Jag som kvinna törs inte längre gå ut och ta en kvällspromenad tackvare sådana som du.

Hoberga
Hoberga
Gäst
14 januari 2017 kl 02:07

Med tanke på hur politikerna i detta landet behandlar sina arbetsgivare, skattebetalarna, undrar jag om vi inte behöver en Trump här också som kan röra runt i guldgrytorna.

Pål BergströmD
14 januari 2017 kl 01:32

@Castoropollux

Du kan ha rätt men tror och hoppas ministerkandidater säger vad som helst just nu för att bli accepterade. Väl på plats kan de låta lagen ha sin gång. Utredningar kring Clinton fortsätter.

Castoropollux
Gäst
14 januari 2017 kl 00:25

Trump kommer inte förändra mycket i positiv riktning. En karl som inte kan säga rakt ut att Ryssarna inte hackade Clintons servrar kan fås att tro vad som helst. Det må vara en detalj, men avslöjar ju den bristande insikten på det området och fler finns det ju..

Vad ska tex SD förändra som redan röstat för lägre löner och mer lönedumpning….

Om vi verkligen ska bli av med det sista resterna av demokrati, stänga portarna och försegla dem har vi samma sits som nu Trumps valboskap kommer lära sig en dyr läxa av.. Lönesänkarlokomotivet drar vidare under fullt tryck och med SD som eldare o bränsle ser det ut att lyckas…

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
14 januari 2017 kl 00:24

Att bara ställa dom här frågorna visar ju att man inte varit direkt i närheten av den riktiga världen under
senaste året. Men det är ju klart, köper man all nyhetsinformation och analys
från Reüters och TT behöver man ju aldrig tänka själv. Än mindre titta utanför fönstret eller
snegla på andra medier utanför Sverige.
I och för sig märkligt att ingen granskat dessa nyhetsbyråer och deras agendor.

LeifB

Conny LundbergD
13 januari 2017 kl 23:54

Journalister som desperat klamrar sig fast i förlorad, statisk världsbild där alla förväntas tro på allt de trott på i decennier och vägra inse att världen förändras, och tyvärr inte till det bättre p g a de som har haft makten under lång tid. Förändring får inte ske på några andra villkor än de som den rådande makten viskat i öronen på de politiker som hänger som dockor i de styrandes trådar.
Problemet är att folk börjar genomskåda lögnerna och slutat tro på att dessa skall förändra någonting till det bättre. Att låtsat försöka lösa problem på samma sätt som alltid och att misslyckas som alltid är bara gångbart så länge som väljarna, dvs de som börjat ana “ugglor i mossen”, medger detta.
Det verkar som att de som hela tiden försöker intala tittarna hur rätt det är att politiker fortsätter som vanligt trots att detta inte löser världens problem utan snarast förvärrar dem, det verkar som om de hjärntvättat sig själva att tro på detta eller så är de bara rädda om sina jobb och vägrar att vara kontroversiella.