Trumpeffekten: Ford skrotar fabrik i Mexiko – satsar stort i Michigan

publicerad 3 januari 2017
- av NewsVoice
Ford, logo

Ford, logo

Amerikanska biljätten Ford Motor Company känner så stort förtroende för den tillträdande presidenten Donald Trump - att företaget väljer att skrota planerna på en alldeles ny fabrik i Mexiko och istället investerar i Michigan.

Text: Carl Gram

Den stora affärsnyheten i amerikanska medier under tisdagen är biltillverkaren Ford Motor Companys beslut att skrota planerna på att bygga en fabrik i Mexiko – en anläggning värderad till 1, 3 miljarder USD – för att istället satsa uppemot 700 miljoner USD i biljättens monteringsfabrik i delstaten Michigan. Beslutet är fattat utifrån den nya kongressen och President-elect Donald Trumps pro-tillväxtpolitik i USA.

"Vi anser att de nya skatte- och lagstiftningsreformerna är nödvändiga för att stärka den amerikanska konkurrenskraften", sa Mark Fields, VD på Ford Motor Company, under en presskonferens på monteringsfabriken i Flat Rock.

Ford satsar på Flat Rock, Michigan

Investeringen kommer att skapa 700 nya arbetstillfällen i Flat Rock i delstaten Michigan. Biltillverkaren Fords VD Mark Fields tillade att investeringen ska ses som en ”förtroendeomröstning” i en ”pro-business miljö” skapad av Donald Trump, men han underströk att beslutet inte är en uppgörelse med den tillträdande presidenten.

"Vi har inte gjort någon överenskommelse med Trump. Vi gjorde det här för våra affärers skull", sa Mark Fields till CNNs nyhetsreporter Poppy Harlow i en exklusiv intervju.

Under presidentvalsrörelsen kampanjade Donald Trump på budskapet att amerikanska företag måste börja plocka hem jobben för att stärka amerikansk ekonomi - istället för att låta arbetstillfällen gå förlorade till utlandet. Tidigare under tisdagen hotade Trump konkurrenten General Motors med att införa höga tullar - om inte GM bättrade sig.

Efter presskonferensen i Flat Rock valde Donald Trump att skicka iväg några tweets för att på hans sätt kommentera dagens beslut från Ford Motor Company.

Inte heller det amerikanska bilfacket UAW kunde låta bli att blanda sig i Donald Trumps ivriga twittrande - efter dagens styrkebesked för den amerikanska ekonomin.

"Vi har länge ansett att företag som säljer produkter i vårt land också borde bygga sina produkter här", besvarade Dennis Williams, förbundsordförande på UAW, i en presskommuniké Donald Trump.

Text: Carl Gram