Trumpeffekten: Ford skrotar fabrik i Mexiko – satsar stort i Michigan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 januari 2017
- NewsVoice redaktion
Ford, logo

Ford, logo

Amerikanska biljätten Ford Motor Company känner så stort förtroende för den tillträdande presidenten Donald Trump – att företaget väljer att skrota planerna på en alldeles ny fabrik i Mexiko och istället investerar i Michigan.

Text: Carl Gram

Den stora affärsnyheten i amerikanska medier under tisdagen är biltillverkaren Ford Motor Companys beslut att skrota planerna på att bygga en fabrik i Mexiko – en anläggning värderad till 1, 3 miljarder USD – för att istället satsa uppemot 700 miljoner USD i biljättens monteringsfabrik i delstaten Michigan. Beslutet är fattat utifrån den nya kongressen och President-elect Donald Trumps pro-tillväxtpolitik i USA.

“Vi anser att de nya skatte- och lagstiftningsreformerna är nödvändiga för att stärka den amerikanska konkurrenskraften”, sa Mark Fields, VD på Ford Motor Company, under en presskonferens på monteringsfabriken i Flat Rock.

Ford satsar på Flat Rock, Michigan

Investeringen kommer att skapa 700 nya arbetstillfällen i Flat Rock i delstaten Michigan. Biltillverkaren Fords VD Mark Fields tillade att investeringen ska ses som en ”förtroendeomröstning” i en ”pro-business miljö” skapad av Donald Trump, men han underströk att beslutet inte är en uppgörelse med den tillträdande presidenten.

ArcanumSkolan 2024

“Vi har inte gjort någon överenskommelse med Trump. Vi gjorde det här för våra affärers skull”, sa Mark Fields till CNNs nyhetsreporter Poppy Harlow i en exklusiv intervju.

Under presidentvalsrörelsen kampanjade Donald Trump på budskapet att amerikanska företag måste börja plocka hem jobben för att stärka amerikansk ekonomi – istället för att låta arbetstillfällen gå förlorade till utlandet. Tidigare under tisdagen hotade Trump konkurrenten General Motors med att införa höga tullar – om inte GM bättrade sig.

Efter presskonferensen i Flat Rock valde Donald Trump att skicka iväg några tweets för att på hans sätt kommentera dagens beslut från Ford Motor Company.

Inte heller det amerikanska bilfacket UAW kunde låta bli att blanda sig i Donald Trumps ivriga twittrande – efter dagens styrkebesked för den amerikanska ekonomin.

“Vi har länge ansett att företag som säljer produkter i vårt land också borde bygga sina produkter här”, besvarade Dennis Williams, förbundsordförande på UAW, i en presskommuniké Donald Trump.

Text: Carl Gram


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Donald Trump vill skydda folket i sin egen nation, precis som den populäre Olof Palme. Det är ovanligt att ledare idag har modet att gå emot globalisterna. Men det är trevligt för USA:s folk att de nu får skydd genom protektionism på riktigt. Försöker han bli kompis med Bernie Sanders och ser till att de rike på Wall street får betala skatt, samt själv betalar sin skatt, kan han rentutav gå till historien som USA:s bästa president genom tiderna, men frågan är om de republikanska representanterna och de nyliberala demokraterna i kongressen är med på att göra bra saker för sitt folk? Men han är ingen mes. Kanske är han rätt ledare för att pressa kongressen hårt?

 • Inte många som har förstått vilken effekt Trumps frispråkighet haft för USA och för många i andra länder!
  Jag vill mena att det är första gången en amerikansk presidentkandidat har uttalat sig så öppet och utan hänsyn till politisk korrekthet angående så många för globalisterna känsliga ämnen som t ex MSMs lögner och att han vill sträcka ut handen till Ryssland istället för att krigshetsa, att han uttalat sig nedlåtande om det s k klimathotet, hotat dra tillbaka eller lägga ned NATO, att han vill samarbeta med Putin om att avlägsna hotet från ISIS osv
  Allt detta har frigjort mängder med hopp om en möjlig förändring inte bara för USA utan också för våra länder här inom EU!
  Mannen har redan innan tillträde skapat förutsättningar för fler arbetstillfällen och kan mycket väl vara en stor del i uppbrottet från globalisternas vansinniga stormaktsdrömmar om en hårt kontrollerad slavvärld.
  Med reservation för att han inte kan eller vill genomföra allt det han pratat om så innebär dock det han redan gjort en början till någonting större när det gäller att bevara nationalstaten och dess medborgare och att sätta gränser för invandringen av migranter som önskar ta del av välfärdssystemen i de länder de immigrerar till.
  Stort tycker jag!!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *