1000-tals amerikanska flyganfall i Mellanöstern rapporteras inte

publicerad 10 februari 2017
- av NewsVoice
Apache Helicopter - Foto: Staff Sergeant Mike Harvey, Wikimedia Commons
Apache Helicopter utför ett flyganfall - Foto: Staff Sergeant Mike Harvey,   Wikimedia Commons
Apache Helicopter – Photo: Staff Sergeant Mike Harvey, Wikimedia Commons – “An Apache Attack helicopter of the Army Air Corps in Afghanistan fires rockets at insurgents during a patrol in 2008.”

Den amerikanska militären har undvikit att rapportera 1000-tals flyganfall i Irak, Afghanistan och Syrien, enligt en studie utförd av Military Times som hänvisar till en inkomplett open source-databas som tillhandahålls av US Air Force Central Command.

Bara under 2016 genomfördes 456 flyganfall av attackhelikoptrar och drönare som aldrig rapporterades. Underrapporteringen har pågått sedan starten av “war on terror” år 2001, misstänker Military Times.

Författarna Andrew deGrandpre and Shawn Snow som ligger bakom studien och artikeln: The U.S. military’s stats on deadly airstrikes are wrong. Thousands have gone unreported skriver att det finns anledning att misstänka att den amerikanska militären även underrapporterar data såsom: antalet döda amerikanska soldater, krigskostnader och data kring de generella framgångarna i bekämpandet av fienden.

“Another discrepancy: Though it claims to use the Air Force airstrike data, the Defense Department’s public summary of operations in Iraq and Syria, current as of Jan. 31, fails to account for nearly 6,000 strikes dating to 2014, when the air campaign against ISIS began.”

Artikeln tar upp hur ett flyganfall [airstrike] ska definieras. En militär som tillfrågades säger att om en Apache-helikopter försvarar marktrupper under beskjutning från fiender på marken så anses det inte vara ett flyganfall.

Text: NewsVoice