ABF Watergate och den svenska korruptionsmodellen hamnade i Hovrätten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 februari 2017
- NewsVoice redaktion
Monica Jalke - Pressfoto: Avidu Group
Monica Jalke utreder den svenska korruptionsmodellen- Pressfoto: Avidu Group
Monica Jalke utreder den svenska korruptionsmodellen – Pressfoto: Avidu Group

DEBATT. Monica Jalke har tagit strid mot en pågående och korruption inom ABF. “ABF Watergate blev arbetsnamnet på en omfattande undersökning inom FAS3 2012 som ledde oss till de slutna rummen, där en systematisk, medveten plundring av skattemedel inom ABF NÖ Stor Stockholm sker”, skriver Jalke. Hon drog processen till Hovrätten. Så här gick det. NewsVoice artikelserie om ABF Watergate fortsätter.

Text: Monica Jalke | Se övriga artiklar i artikelserien

ABF Watergate handlar om beteendemönster och maktmissbruk av samhällets toppar inom diverse organisationer, företag, förbund och myndigheter. ABF Watergate är ett katalogiserat exempel på hur lögner, bedrägerier och den svenska korruptionsmodellen urholkar systemet utan annat syfte än det egna intressena hela vägen upp till Högsta Domstolen (HD), en charad som välfärden betalar.

Målet har varit att driva ABF Watergate ända upp till HD för att få till stånd ett prejudikat för den svenska korruptionsmodellen och därmed göra fallet till offentliga handlingar som annars skulle hemligstämplas och aldrig komma till allmänhetens kännedom.

Vi kom till Hovrätten och jag håller överklagan i min hand. Jag ställer mig den viktigaste frågan alla ledare bör ställa sig: Varför ska jag göra det och för vem? Jag har uppnått mitt mål. Processen är dokumenterad. Sannolikheten att få igenom ett prejudikat är noll och det skulle åter bli välfärden som betalar notan för att inte nå i mål.

Här kommer trovärdigheten in i bilden där prestigen – att vinna ett “case” – inte får styra. Det är ju välfärden som får betala. Därför beslutade jag mig för det enda ansvarsfulla, att föregå med gott exempel och vid mållinjen lägga ner.

Den 13 januari 2017 fick jag brev från hovrätten om korruptionshärvan på ABF. Alla spelar med och skattebetalarna betalar snällt och omedvetet. Vilka är vinnarna? Advokaterna och de korrupta.

Vi var åtta stycken personer i motparten som har haft ork, råd och mod att löpa linan ut. Vissa av oss med egna medel, men de flesta med skattebetalarnas pengar. Nu är vi i Svea Hovrätt. Av åtta var det bara jag som sa ifrån i spelets idioti till hovrätten, alla andra gick på ABF:s Linje om att godkänna detta fortsatta spektakel. Frågan är varför man väljer idioti istället för förnuft och lagen?

Svaret är enkelt – pengar. Inte pengar att vinna för det finns inga pengar att slåss om, men under resans gång så göder man hela ledet. Vilka är förlorarna? Skattebetalarna, den bästa uppdragsgivaren av alla.

Vilka är då dessa sju andra? Låt oss titta efter och slutsatser kan var och en dra själv.

 1. Verksamhetsredovisning, Verab AB (Dotterbolag till ABF NÖSS numera i konkurs)
 2. ABF Förbundsexpedition
 3. ABF Utvecklingsbolag AB (i konkurs)
 4. Collectum AB
 5. Folksam
 6. Pertre AB
 7. Skatteverket, Borgenärsenheten

Vad har ni (i listan ovan) för chefer som tillåter att ni slösar med allmänhetens pengar på detta grovt oansvariga och skamlösa sätt? Hur mycket har ni att vinna i pengar konkret? Noll. Det finns nämligen inga pengar att kräva och det vet vi alla om.

Varför slösar jag mina egna pengar på att försöka driva frågan hela vägen upp i Högsta Domstolen om jag vet att det kostar mer än vad det smakar? För det är enda möjligheten att katalogisera och få det upprättat som offentliga handlingar och en dag när den svenska korruptionsmodellen nått sin brytpunkt måste det finnas något som inte är hemligstämplat och kan påvisa processen mot ABF, denna starka maktaktör i folkbildningens namn.


Får den svenska korruptionsmodellen fortsatt utrymme kommer det tveklöst att bli slutet för folkbildningen.


Anna Lind hade inte varit nådig. Säga vad man vill, men hon var rejäl och unik i etablissemanget, vilket innebär att hon inte alltid var så populär och bekväm. Hon hade skinn på näsan och en rejäl kompass, vilket allt mer saknas idag. Vi saknar ditt virke av politiker Anna Lindh.

I tio år har jag nu drivit min pro bono-enhet där jag varit ansiktet utåt, varit en röst och frontperson att skjuta på. Mitt företag har varit en länk till förutsättningar och som stått som syndabocken när många vänt ryggen till. Inte sällan har jag stått hånad och förtalad. Det är så det går till.

Alla känner kanske inte till att det fanns en tid i svensk historia då plundring var lagligt så länge konungen fick sin del. Tiderna förändras, men dessa beteenden kommer tillbaka och verkar. Plundring i nutid är helt ok så länge staten får sitt och du sköter det snyggt. Blir du påkommen säg då bara – förlåt, och i nödfall gör en pudel.

ABF Watergate är ett skolexempel på den svenska korruptionsmodellen. Det är Sveriges tveklöst genom tiderna största skandal pga dess omfattning, tidsaxeln och dess plattform. Det handlar om ett dysfunktionellt beteendemönster som går i arv utan konsekvenser, snarare premieras tjuvarna. Flera av dom är idag tunga spelare i Sveriges regering och de formar mina barns framtid. Det som gör det extra intressant är att de journalister jag pratat med under åren ”off the record” alla säger samma sak.

”Det är en väl känd hemlighet, men den är för stor att hantera, för många tunga heliga kor som är omöjliga att rubba. Man har historiskt skyddat varandras ryggar och därför är skyddet man ger även en livlina för en själv. ”Faller jag – faller alla” och vem skulle vilja falla i utanförskap när man har det bra där man är?”

Den svenska korruptionsmodellen bygger på expertis på hur vårt system fungerar, vilken dörr man ska knacka på och hur man ska formulera sig. Juridisk rådgivning inom olika bolagsformer utgör ett smörgåsbord av möjligheter där det bara är att mjölka och du kan själv skapa din egen ”kassako”.

Vissa av oss människor ljuger verkligen bra, både för oss själva och för andra, och vi i Sverige vet ju alltid “sanningen” för det står ju i pressen. Mina kollegor utomlands ser på mig förundrat och säger:

“Is that what they say about the situation in the Swedish press?”

Jag är en konsult som jobbar åt olika företag, det innebär att jag får ett uppdrag att göra. I samband med det så får jag även tillgång till en mängd tillgångar. Vi har ett avtal där det står konkret vad min roll och uppgift är samt vilka krav som ställs, vad jag förväntas leverera. Om jag grovt missköter, missbrukar min roll genom att t.ex göra saker för egen vinning, spendera deras pengar på ett icke acceptabelt sätt, utnyttja företagets resurser eller bryter mot lagar och företagsnormer för egna syften ska konsekvensen vara glasklar. Jag blir uppsagd med omedelbar verkan och med största sannolikhet också stämd.

Jag förstår att för den korrumperade och dennes likasinnade (oavsett partitillhörighet och bolagsformer) är detta lite ironiskt då det gäller bara oss ”mindre” smarta.

En politiker eller ledare som tappar kompassen under resans gång är tveklöst oklädsam. Med de politiker och ledare som genom medvetna och strategiska val upprepat väljer att självmant gömma kompassen när det passar, utgör det beteendemönster som får samhälle att krackelera.

Den svenska korruptionsmodellen

Den svenska korruptionsmodellen är inte bunden till organisationer eller partier, det går över alla färger och former. Det är vissa individers ovilja att skilja på ditt och mitt, rätt och fel.

På toppen finns inga allierade, det som finns där är gemensamma intressen. Har man inte knäckt den koden blir man lätt en global och inrikes marionett. ABF Watergate kan nu i alla fall inte hemligstämplas. Genom tingsrätten är allt offentligt.

Tack till Uppdrag Granskning och Kalla Fakta, utan er och alla era undersökningar hade ingen trott på att allt som hänt och händer inom ABF Watergate vore möjligt eller är sant trots att jag har genomlevt och personligen stått bredvid hela händelseförloppet från början till slutet. Den svenska korruptionsmodellen är det största hotet mot samhällsbyggnaden och den kommer inifrån. Konsten att #AVSTÅ från att delta i den är framtidens utmaning.

Kampanjen #AVSTÅ 2017

 • Om de som gör rätt fortsätter att skydda de egna som gör fel kommer vi aldrig att kunna stoppa beteendemönstret, men
 • om alla som gör rätt går ihop mot de som gör fel får vi däremot synergieffekter där ”massan” styr och då blottlägger oacceptabla mönster.

Fortsätter vi så här blir det en växande praxis och acceptans tills vi når en brytpunkt som slutet på 1800-talet när korruptionen i Sverige och världen nådde sin topp och folket sin botten. Kampanjen #AVSTÅ 2017 har som syfte att förändra normen inom städbranschen med städarna i fokus, inte arbetsgivarna.

Till alla er som tror att städa professionellt är något alla kan göra – tänk om. Ett oerhört viktigt jobb, underbetalt jobb men framför allt ett underskattat jobb. Dålig städning kostar samhället miljarder. Nu när ABF Watergate blivit dokumenterat stänger jag det kapitlet och öppna nästa, städarnas vikt och roll i samhället.

Stefan Löfven, du bör söka på: “den svenska korruptionsmodellen”. Kanske verkligheten och berättelser från de som var i de slutna rummen får dig att hitta tillbaka på arbetsrörelsens innebörd.

Att stoppa den svenska korruptionsmodellen, det kan bara folket.

Text: Monica Jalke | Se övriga artiklar i artikelserien


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • [Denna pseudonym är inte Stella Tormanoff. Pseudonymen använder följande alias: Stella, Just Stella, enstella, En allmänt kallad stella, Saga. Pseudonym byter ständigt IP-nummer, uppger falska e-postadresser och länkar till egna sajter/konton som är tomma eller inte existerar. / NewsVoice]

  Rötan är genomgående i alla instanser som är av det offentliga. Min story började egentligen med att jag vill bli lämnad i fred från allt detta vansinne och bygga en alternativ omgivning att leva i med likasinnade. När det krisade behövde jag söka bidrag, men, eftersom jag inte presenterade mig från den vinkel det korrupta lydsoldatgänget önskade blev villkoret till bidraget att jag skulle ta del av en av rötans lögner… vad de hade tänkt använda denna lilla lögn som i värde räknades till 500 svenska riksdaler vet jag inte, men jag vägrade, och där började hela processen med att söka rätt i lagen, som jag fortfarande i min naivitet trodde var där för att skydda människor.
  I dag 1,5 år senare, för att inte ge efter och för att stå upp för sanning och moralisk rättvisa, är jag fortfarande inne i det juridiskt korrupta rättsväsendet, som har sin början 7 september 2015, och det blir bizarrare för varje dag som går.
  Lögnerna blir värre, Rådman bakar i hop två ärenden till ett, rätten skickar begärda bilagor med fabricerade ankomstdatum och dagboksblad som jag kan bevisa inte fanns hos rätten den dagen för de är skickade med rekommenderat brev, allt detta för att skydda i detta fall Gotlands Kommuns regionfullmäktiges ordförande.
  Tom när de blir bevisade blånekar de.
  Helt klart är det pengar som ligger till grunden för allt detta galna agerande.
  Lagar är ett skämt för de är stiftade av politiska laglösa namn som inte kan ha rättskapacitet dsv ställs till svars i en svensk domstol, inte undra på att de inte följer lagarna för de VET att det inte blir någon påföljd av att leka makthavare och råna folket på försörjning och allt resterande.
  Att man inte blir tokig av allt detta är förvånande.
  Dock är jag säker på att den som sitter i dessa positioner och ljuger hela dagarna i ända måste få en väldigt skev verklighetsuppfattning och detta måste likna ett psykotikst tillstånd och alla dessa dårar borde faktiskt sättas på tung medicinering och låsas in med tvångsrockar tills de mår bättre.
  Det glädjande är att det går fort nu med den stora massans uppvaknande och det kommer innan den första halvan av detta år ha skett någon form av massprotest mot dessa laglösa kollektiv som plundrar oss.

 • Pål Bergström : Jag förstår ditt perspektiv men även här trasslar vi till det. Om revisorerna skött sitt jobb som sig bör, följt de regler, lagar och normer som finns i direktiven skulle ingen kunna “pressa” eller manipulera bort en skandalrapport som just den du refererar till. Deras arrogans, missbruk var det som gjorde det möjligt. Inget annat

 • Pål Bergström : Jag förstår ditt perspektiv men även här trasslar vi till det. Om revisorerna skött sitt jobb som sig bör, följt de regler, lagar och normer som finns i direktiven skulle ingen kunna “pressa” eller manipulera bort en skandalrapport som just den du refererar till. Deras arrogans, missbruk var det som gjorde det möjligt. Inget annat.

 • Jag trodde att jag skulle bli förbannad men det blev jag inte.
  Ingenting förvånar längre.
  Den svenska välfärdsmodellen och samhällsbygget är så här.
  Upplägget med partisystem och partipiskor är utgör grunden för korruptionen
  och den verkar inte försvinna utan att hela skiten görs om med personligt ansvar i alla led.

  Varför skall jag som privatperson ha ett ansvar då högsta ledning för
  landet och även rättssystemet saknar krav på ansvar.
  Kanske hinner jag uppleva att folket reser sig o låter tömma myndigheter
  o riksdagshuset från alla smittobärare.

  LeifB

 • Lämpligaste lösningsmodellen om man är bekymrad över något är vanligen
  1. Problembeskrivning – utförlig, uttömmande
  2. Förslag på lösningar ev olika paket – jfr partiprogram
  3. Impementering
  Utan 1 är det totalt meningslöst. Jag har möjligen sett 2 via en länk, men lösningsförslag utan problembeskrivning får anses hänga i luften.

 • Ja det förvånar mig inte. Efter ha sålt naturmedel har jag fått 100 åtal och anmälningar från ,läkemedelsverket , konsumentverket , mm. Efter att ha tagit fram ett tuggummi med 0,1 mg snus blir jag försatt i konkurs av läkemedelsverket. Med hänvisning att det liknar för mycket ett känt läkemedel!!! Advokatfirman Anderberg tömmer mitt bohag och säljer det på Auktionsverket men redovisar bara 1/10 av försålt värde . Stöld. Anmäler det till Tingsrätten som frikänner advokatfirman och auktionsfirma. Var domaren och advokaten kompisar? Auktionsverkets chef och Anderberg hade kontor i samma hus !!!

 • Då artikeln inte klarlägger sakfrågan så blir det lite kryptiskt att anlägga synpunkter på den delen, men helt allmänt kan ju sägas att korruptionen inom ramarna för den svenska modellen och då i synnerhet inom den offentliga sektorn (ingen del undantagen) är så utbredd att man måste vara fullständigt hjärntvättad eller 100 % blind för att inte se vad som pågår.

  Korruptionen har flera ansikten, emedan 95 % av svenska folket kopplar korruption till ekonomiska oegentligheter (den sk pekuniära korruptionen) så är nog alla andra former av icke pekuniär korruption faktiskt ännu värre för den långsiktiga samhällsutvecklingen.

  På ett ideologiskt plan måste vi fråga oss vilka aktörer som är värst??

  Är det när maktgalna och genomkorrumperade politiker för egen snöds vinnings skull struntar i den breda folkviljans uppfattning i många brännheta frågor, dvs man är beredda att till varje pris utestänga en folkligt brett förankrad uppfattning då den representeras av ett nytt parti som, om de fick komma till tals i MSM, skulle konkurrera om makten med de idag etablerade partierna. Där skyddas korrupta politiker av lika korrupta mediarepresentanter inom MSM.

  Eler är det när av politiker instiftade lagar skall tolkas av kommuner, landsting, länsstyrelser osv?? Här är övergreppen från dessa aktörer mer regel än undantag och ve den vilken försöker att få myndighetsutövare att agera i enlighet med instiftade lagar, då rycker hela rättsväsendet ut till den offentliga sektorns försvar. Att legitimera och försvara de lagöverträdelser som myndighetsutövare dagligen gör sig skyldiga till är nog en ännu värre form av icke pekuniär korruption då den lilla människans tro på att det finns en rättvisa sedan många år är krossad.

  Samhället har med förkrossande tydlighet visat sina medborgare att det är fullständigt meningslöst att ens försöka få skydd/upprättelse mot maktfullkomliga myndighetsutövare.

  Det finns bara ett hopp och det är att något parti tar upp frågan om tjänsteansvar i samhällsdebatten. Det parti som gör den frågan till sin och i likhet med Donald Trump lovar att “rensa träsket” kommer att vinna många människors röster. Åtminstone min!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *