Expert: Nu pågår en mycket farlig Kubakris mellan USA och Ryssland

publicerad 10 februari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Dr Stephen Cohen diskuterar kallt krig med Ryssland, 2017 - Foto: Empire Files, TeleSUR

Torbjörn Sassersson,   sep 2016
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

Dr Stephen Cohen som är en ledande expert på Ryssland kritiserar ett amerikanske kallt krig med Ryssland och den bild som politiker och media trumpetar ut om att Ryssland är det primära hotet mot USA. Det pågår en mycket farlig Kubakris, menar Cohen. 

Cohen intervjuas av den amerikanska journalisten Abby Martin för Empire Files och han säger att den riktiga faran är en ny Kubakris som nu sker på flera fronter.

De inledande frågan som journalisten Abby Martin ställer handlar om varför USA:s ledning går från att driva ett "War on Terror" till att istället bedriva ett "War on Russia" i formen av ett kallt krig mot Ryssland.

Cohen säger att hetsandet mot Ryssland inte bygger på fakta. Han radar upp flera exempel på när underrättelsetjänsterna i USA försett politiker och media med helt fel uppgifter lagt grunden för aggressioner mot andra länder. Han tror och att det nu även pågår ett krig inom CIA som handlar om anklagelserna riktade emot Ryssland om att de hackat det amerikanska valet 2016. Underrättelsetjänsterna i USA är oeniga, menar han.

En ny Kubakris

Stephen Cohen säger till Abby Martin:

"I know as close I can say for a fact, and since we don't seem to do facts in America anymore when it comes to Russia, we should be careful, that there are very different views about Washington's policy towards Russia, inside the intelligence community.

I don't want to be hyperbolic but to me this [ohörbart] maybe the single most single most dangerous moment in american-Russian relations".

Stephen Cohen är aktuell med boken "Why Cold War again?".

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson valfri summaDr Stephen Cohen är en professor Emeritus vid Princeton University och New York University där han lär ut "Russian Studies". Han är en välrenommerad författare och kommentator på USA-Ryssland-policy sedan flera decennier.

Abby Martin är en undersökande journalist som ligger bakom mediasatsningar som Empire Files och Media Roots. Hon var under flera år programledare för Breaking the Set på ryska RT Amerika och hon är ordförande för mediaorganisationen Project Censored.

New York Times spred den 7 januari 2017 fejknyheten om att Abby Martin lämnade Russia Today (RT) för att hon var missnöjd med hur RT arbetar. Martin dementerar detta i sin artikel: "Abby Martin Responds to Exploitation by NY Times".

Dr Stephen Cohen diskuterar en ny Kubakris och kallt krig med Ryssland, 2017 - Foto: Empire Files, TeleSUR
Dr Stephen Cohen, 2017 - Foto: Empire Files, TeleSUR