Vem är och vad står Marine Le Pen för egentligen?

14

Marine Le Pen har av svenska journalister kallats för “extremhögerns kandidat i det franska presidentvalet” 2017. En svensk reagerar då instinktivt med aversion, men har hon beskrivits korrekt som extremhögerkandidat eller är det bara vänsterns epitet? Avgör själv.

NewsVoice lägger ut Marine Le Pens valfilm som presenterar Marine Le Pens valmanifest i ett två och en halv minut långt välregisserat klipp.

Marine Le Pen är en fransk politiker och partiledare för det franska partiet Front National. Le Pen är utbildad jurist och hon arbetade en tid som advokat, innan hon blev chefsjurist för Front National 1998–2003.

När när Marine var åtta år (1976) utsattes familjen Le Pens bostad i Paris för ett bombattentat. Händelsen påstås starkt ha påverkat Le Pens politiska inriktning.

Detta står Marine Le Pen för:

  • Tolerans för abort och homosexualitet.
  • Hon anser att antisemitism ska vara oacceptabelt i Frankrike.
  • Marine Le Pen vill att Frankrike lämnar Euron som valuta och återgår till den franska francen.
  • Le Pen anser att EU är en överstatlig och totalitär struktur på väg mot sin egen undergång.
  • Med anledning av Ukrainakrisen har Marine Le Pen anklagat EU för att vara “amerikanska lakejer”, som medverkar i USA:s försök att starta ett krig i Europa.
  • Marine Le Pen anser att en palestinsk stat bör bildas.
  • Marine Le Pen känner en djup oro över islamiseringen av det franska samhället och anser att islams politiskt-religiösa krav hotar hela Europa. Le Pen säger att Front National inte motsätter sig islam utan enbart islamiseringen av Frankrike.

Källa: Wikipedia om Marine Le Pen

Läs mer i SvD: Le Pens manifest – kopia av Trumps: ”Vinden har vänt”

Marine Le Pen - Foto Wikimedia Commons
Marine Le Pen – Foto Wikimedia Commons
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
9 februari 2017 kl 13:24

Per Larsen 9 Feb, 2017 at 10:21

Vissa alternativa media svalde okritiskt Donald Trump före det amerikanska presidentvalet och nu när han börjar visa sin rätta halt så tiger desamma.

Istället för att rapportera vad USA nu fortsätter att ställa till med i arabvärlden ifråga om civila krigsoffer, den nya administrationens krigshets mot Iran och utnämningar av suspekta individer till olika ministerposterna, så ägnar man sig åt att så mycket som möjligt distrahera oss med oväsentligt skit, som “Lady Gagas satanistiska show under Super Bowl” och hur “inbördeskrig planeras av de mentalt efterblivna demokraterna” i USA.

Är det nu dags att helt okritiskt föra Le Pen fram till posten som Frankrikes nya ledare, så som man gjorde med Trump?

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
9 februari 2017 kl 10:21

Att påstå att vårt västerländska samhälle islamiseras på grund av att människor flyttar hit, människor som kommer från länder där Islam är den rådande religionen, det är populism. Områden som utpekas är Nordafrika, Mellan Östen och främre Orienten.
På en föreläsning på ABF, http://abfstockholm.se/event/2016/11/islams-filosofihistoria/ , framkom en annan bild av kulturkrocken än den populistiska vi matas med till vardags.
Grovt tillyxad kan man säga att Kristendomen i väst vill leva ett liv i sanning och skapar den centraliserade makten som till exempel påvedömet och alla småstater som slogs ihop till större enheter, Islam framhöll “ett gott liv” och där utvecklas den decentraliserade statsbildningen.
Här någonstans ligger en av grundbultarna till morgondagens integrationspolitik, religionen som spred sig från Arabiska halvön för 1600 år sedan och påverkade kulturerna väster som österut på helt olika sätt och de skillnaderna skapar helt olika värderingar i ett antal frågor.
Det kan inte tas några bra politiska beslut i integrationsfrågorna om en grupp människor beskylls för att “inte” vilja anpassa sig när det egentligen är helt andra djupare liggande orsaker till integrationsproblemen. Om beskyllningarna kommer från en grupp politiker som vill vinna väljarnas röster med hjälp av denna osanning och som när man sedan röstar på denna grupp och deras politik upphöjs denna lögn till en sorts sanning, detta är grunden till att jag tar avstånd från populismen men jag gör det utan att fördöma de populistiska partierna.
Le Pen står för det typiskt västerländska centralmakts perspektiv, med floskelpolitikens förenklingar och slagord som för tankarna åttio år tillbaka i tiden, till ett europeiskt scenario vi helst vill slippa framgent.

Ingemar Ljungqvist
Gäst
9 februari 2017 kl 09:37

Om EU är detta namn oerhört intressant. Walter Hallstein. Han var en av EUs första kommissionärer och den som upp drog upp riklinjerna för EUs konstitution= ramverk.
Men kanske ännu intressantare. 1931 blev Hallstein professor, den yngste i Tyskland i juridik. Senare under trettiotalet gjorde han upp de handlingar som till underlag för Mussolini och Hitler. Han medverkade också i uppbygget av konstitutionen för det det Tredje Riket.
På engelska Wikipedia finns en del detaljer om hans nazistiska bakgrund med. På svenska wikipedia startade han sin karriär på 1950-Talet.
Mest och bäst om Hallsteins politiska roll finns på dr Raths hemsidor.
Ingemar Ljungqvist

Patrique
Patrique
Gäst
8 februari 2017 kl 16:24

EU är extremt, inte Le Pen. EU drivs av presidenter ingen medborgare någonsin fått rösta på.

stig-olof bragmo
Gäst
8 februari 2017 kl 09:49

jag hoppas hon blir vald
flyktingarna som vi måste hjälpa är ju från natokrigen i mö där frankrike varit mycket aktiv.

Sigge J-son
Sigge J-son
Gäst
8 februari 2017 kl 07:40

Uppskattar Marine Le Pens film med dess utmärkta åsiktsförklaring innehållande i princip samma budskap som President Donald Trump presenterade vid sin installation nyligen.
Gillar särskilt Marine Le Pens tydlighet med att islam och dess utövande muhammedaner inte hör hemma i det FRANSKA samhället — underförstått att DEN “kulturen/religionen” utövas bäst i dess ursprungsländer.

Då det gäller vissa punkter i “Detta står Marine Le Pen för”-listan håller jag med “@-Peter Wehlin 7 Feb — 2017 at 19:05”, men även solen har sina fläckar — ibland får man ta det onda med det goda.
Hade jag haft rösträtt i Frankrike hade valet utan tvekan blivit Marine Le Pen. ☺

Nu saknas bara en SVENSK politiker med samma ryggrad och mentala styrka som uttrycker en liknande programförklaring för ett ÅTERupprättande och BEVARANDET av ett SVENSKT Sverige — alltså BORT från den aktuella kalifat-linjen i kombination med att Sverige ska vara hela världens socialbyrå!
Eller är de återstående alternativen bara Sveriges totala undergång ELLER ett ÅTERtagande av Sverige med VÅLD (= ett inbördeskrig!)?
Är DET månne det enda våra kriminellt Sverige-fientliga korrupta politiker och politiskt tillsatta inkompetenta generaldirektörer begriper?!?

Peter Wehlin
Peter Wehlin
Gäst
7 februari 2017 kl 19:05

•Tolerans för abort och homosexualitet.
•Hon anser att antisemitism ska vara oacceptabelt i Frankrike.
Le Pen säger att Front National inte motsätter sig islam utan enbart islamiseringen av Frankrike.
Och jag som satte mitt hopp till henne!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
7 februari 2017 kl 16:54

Hon verkar slipad. Hon har nog lagt sig på en balanserad och politiskt gångbar nivå. Sekten i fråga kommer säkerligen ställa till ett djävla liv om hon blir invald, men det är nog nödvändigt om man vill ha ett reningsbad från en extrem fascistisk sekt. Samtidigt kommer nog många sektmedlemmar både flytta och begå apostasi från eländes-sekten om hon blir invald, vilket naturligtvis är lämpligt om dessa människor ska kunna leva i samma land som fransmännen.

tipp
tipp
Gäst
7 februari 2017 kl 14:26

Peter gjorde ett misstag beträffande IMF-chefen men har rätt för övrigt. Euro ä en omöjlig valuta i länder med så olika ekonomier. Den tyska är kraftigt undervärderad men grekiska m fl är övervärderad och gör handel hopplös. Tillika agera EU bandhund till USA och inför sanktioner mot Ryssland vilket försvårar ännu mer för en rad europiska länder med handel med Ryssland. Däremot har ryssarna tjänat på det; nu får de fart på den inhemska industrin och handeln med Väst kommer att vara försämrad för lång tid.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
7 februari 2017 kl 13:12

Ja, kommentarerna grundar sig på en missuppfattningar, inget fel i det, men det tillför inget till ämnet.
Missuppfattningar och felaktiga slutsatser kan faktiskt berika en debatt, inte sällan belyser dessa misstag debattörens underliggande eller verkliga hållning.
Lagarde och Pen är båda starka och duktiga kvinnor, Pen vann en del framgångar på Lagardes företrädares skandaler.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
7 februari 2017 kl 11:57

Ska jag ta bort dessa kommentarer eftersom det var en missuppfattning och diskussionen inte bör handla om Lagard? redaktören

Conny Emanuelsson
Conny Emanuelsson
Gäst
7 februari 2017 kl 08:02

Tror du har missuppfattat Peter. Chef för IMF är Christine Lagarde. Kriminell som övriga eliten.

Johan
Johan
Gäst
7 februari 2017 kl 07:51

@ Peter
Den nuvarande 12e direktören för IMF heter Christine Lagarde!

Peter
Peter
Gäst
7 februari 2017 kl 06:19

Det där köper jag inte! Hon är chef för IMF och är en stor orsak till länders förfall.
Le Pen anser att EU är en överstatlig och totalitär struktur… Ja det är ju klart, när det gäller egna landet så gäller inget av det som annars praktiserats överallt annars. Lurat in regeringar att låna absurda summor pengar för att få igång landets ekonomi och istället blir de ruinerade på grund av lånen.