Vem är och vad står Marine Le Pen för egentligen?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2017
- NewsVoice redaktion
Marine Le Pen - Foto Wikimedia Commons

Marine Le Pen har av svenska journalister kallats för ”extremhögerns kandidat i det franska presidentvalet” 2017. En svensk reagerar då instinktivt med aversion, men har hon beskrivits korrekt som extremhögerkandidat eller är det bara vänsterns epitet? Avgör själv.

NewsVoice lägger ut Marine Le Pens valfilm som presenterar Marine Le Pens valmanifest i ett två och en halv minut långt välregisserat klipp.

Marine Le Pen är en fransk politiker och partiledare för det franska partiet Front National. Le Pen är utbildad jurist och hon arbetade en tid som advokat, innan hon blev chefsjurist för Front National 1998–2003.

När när Marine var åtta år (1976) utsattes familjen Le Pens bostad i Paris för ett bombattentat. Händelsen påstås starkt ha påverkat Le Pens politiska inriktning.

Detta står Marine Le Pen för:

  • Tolerans för abort och homosexualitet.
  • Hon anser att antisemitism ska vara oacceptabelt i Frankrike.
  • Marine Le Pen vill att Frankrike lämnar Euron som valuta och återgår till den franska francen.
  • Le Pen anser att EU är en överstatlig och totalitär struktur på väg mot sin egen undergång.
  • Med anledning av Ukrainakrisen har Marine Le Pen anklagat EU för att vara ”amerikanska lakejer”, som medverkar i USA:s försök att starta ett krig i Europa.
  • Marine Le Pen anser att en palestinsk stat bör bildas.
  • Marine Le Pen känner en djup oro över islamiseringen av det franska samhället och anser att islams politiskt-religiösa krav hotar hela Europa. Le Pen säger att Front National inte motsätter sig islam utan enbart islamiseringen av Frankrike.

Källa: Wikipedia om Marine Le Pen

Läs mer i SvD: Le Pens manifest – kopia av Trumps: ”Vinden har vänt”

Marine Le Pen - Foto Wikimedia Commons
Marine Le Pen – Foto Wikimedia Commons


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq