Googles angrepp mot NaturalNews är ett hot mot alla svenska hälsosajter

21
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

LEDARE. Den 23 februari skrev NewsVoice att NaturalNews bannats från Google. Hela hälsoportalens innehåll kan inte längre hittas bland sökträffarna. Google har nu kommit med en förklaring, men sajtens grundare Mike Adams avfärdar denna som ett svepskäl för att få bort sajten från allmänhetens ögon.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Angreppet på USA:s kanske mest kända hälsoportal utgör ett hot mot ett fritt internet, mot yttrandefrihet, mot oberoende journalistik, mot pressfrihet och till och med mot demokrati. Vilka sajter ska Google ta ned när Google stänger i Sverige? Kostdemokrati, 2000-Talets Vetenskap, Sannas Shop, Holistics blogg, AlmaNova, TV-Helse, Hälsofrihet, NewsVoice? Om Google tar ned sökträffar till oberoende journalistik om naturlig hälsa kommer även du som läsare att påverkas negativt.

Efter att Google svartlistat NaturalNews.com ska Mike Adams rykte totalförstöras

Mika Adams, NaturalNews.com - pressphotoMike Adams meddelade att strax innan Google svartlistade NaturalNews.com utsattes han för ett hot som kom med en summa pengar som lockbete. Om han inte angriper Alex Jones och den regimkritiska kanalen InfoWars kommer Adams rykte att krossas. Mike Adams vägrade att låta sig mutas. Några dagar senare stängde Google av NaturalNews från sökträffarna.

Hotet har redan fått effekt. Den som nu googlar på: “mike adams” finner redan övervägande negativa sökträffar om honom bla för att sajtens egna sökträffar försvunnit. Nedan listas några exempel från de första 10 sökträffarna om Mike Adams, varav flera är relativt nyligen publicerade:

  • Wikipedia: “The journal Vaccine accused Adams of spreading “irresponsible health information” through Natural News.”
  • Genetic Literacy Project: “FBI turns up heat on Mike Adams as ‘Health Ranger’ fiasco widens…”
  • Genetic Literacy Project: Mike Adams: “über-quack,” runs “#1 anti-science website”
  • Science Blogs: Mike Adams, a.k.a. the Health Ranger, a health scamster profiled…
  • Forbes.com: NaturalNonsense: Science Supporters Condemn Natural News…
  • Healthwyze.org: The Legend of Mike Adams and the Reality

Vid sökning på “naturalnews” på Google erhålls liknande negativa sökträffar.

Om angreppet mot Mike Adams fortlöper kommer ännu fler negativa sökträffar att skapas den närmaste tiden. Det normala är att den angripne inte får möjlighet att kommentera eller korrigera felaktiga påståenden. Det är i själva verket vanligt att lögner inte korrigeras utan istället tjatas in i allmänhetens kollektiva medvetande till dess att lögnerna blivit “sanningar”.

Googles förklaring

Mike Adams skriver att han fick kontakt med Google som förklarade varför NaturalNews togs ned. Google hävdar att de hittat otillåten reklamkod i 13 bloggposter på underdomänen blogs.naturalnews.com som alla var mer än 3 år gamla, men Google har aldrig tidigare varnat att koden måste tas bort, skriver Adams. Bloggposterna som Google pekat ut är inte ens postade av Mike Adams eller hans team utan av bloggare på nätet.

Google vill inte förklara varför det totala NaturalNews.com med över 140,000 artiklar och sidor inte längre ska hittas vid sökningar på Google på grund av endast 13 äldre bloggposter med reklamkod.

Adams poängterar att den otillåtna kod som Google anmärkt på inte ens fanns på huvuddomänen NaturalNews.com utan enbart på underdomänen blogs.naturalnews.com. Mike Adams skriver att till råga på allt tillåter Google samma reklamkod på sin egen sajt Blogspot.com!

Vad du kan göra för att påverka Google och stödja Mike Adams

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
7 mars 2017 kl 12:34

NewsVoice 7 Mar, 2017 at 01:07

Jag är genom dina artiklar redan införstådd med Googles motivering till censuren av Natural News, Torbjörn, det vill säga artiklarna med reklamkod, och har tyckt att det verkat röra sig om en trivial förseelse.

Dock skulle ju en lekman ha kunnat tänka sig att alla sajter som inte följer Googles regler på det sätt som NaturalNews gjorde får en reprimand som innebär total nedstängning en utmätt tid.

Inte för att det skulle ha gjort Google till ett rumsrent företag, jag har alltid undvikit dem i så stor utsträckning som möjligt, vet att de missbrukar sin maktställning å det grövsta.

Är glad för alternativen DuckDuckGo och Epic/Epic search.

per
per
Gäst
6 mars 2017 kl 20:17

Raphael Mabo 6 Mar, 2017 at 16:26

Intressant, hade inte tagit till mig den versionen förut.

NewsVoice 6 Mar, 2017 at 19:16

Torbjörn, har Raphael Mabo rätt i sak, att NaturalNews bröt mot Google-regler på ett sätt som skulle ha renderat andra sajter exakt samma straff?

Raphael Mabo
6 mars 2017 kl 16:26

Enligt Google så har de varnat Mr Adams, alltså ingen censur. Se mer här:
http://searchengineland.com/natural-news-not-banned-google-fake-news-269998
Natural News är tillbaka på Google, och sökbara. Så ingen censur.
Nu stödjer jag inte Natural News på grund av Mike Adams högerkonservativa åsikter där han bl a kampanjar emot abort och kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp, men det var inte på grund av hans åsikter som sidan tillfälligt togs bort från Google – utan på grund av för många omdirigeringar. Jag ser inget häpnadsväckande i Googles hantering här. Mer häpnadsväckande är kritiken mot Google. De är inget public service företag utan erbjuder en tjänst som listar hemsidor, och vill man vara med i den tjänsten så gör man hålla sig till de riktlinjer som Google har presenterat. Jag ser inget konstigt med det.

per
per
Gäst
26 februari 2017 kl 17:09

NaturalNews.com:s ägare Mike Adams berättar mer öppenhjärtigt än någonsin tidigare, sannolikt på grund av de rådande censur-omständigheterna med Google, om sin bakgrund, hur han ser på världen och på människan och vilka de tio livsprinciper som styr hans handlingar och liv är:

per
per
Gäst
26 februari 2017 kl 16:29

Thomas 26 Feb, 2017 at 14:04

Jag tycker att DuckDuckGo alltid har fungerat så bra. Tack vare Torbjörn har jag nu kompletterat med Epic och även den är förträfflig.

Märklig inställning du har, Thomas, stödjer begränsning av yttrandefriheten.

per
per
Gäst
26 februari 2017 kl 16:18

Jag tycker det är konstigt att Infowars inte tar upp Googles censur av NaturalNews.com i sin nyhetsrapportering, Mike Adams har ju de senaste veckorna stöttat Alex Jones i hans Google-problematik och längre tillbaks i tiden på olika sätt varit honom behjälplig.

Linda
Linda
Gäst
26 februari 2017 kl 15:55

Mitt bidrag till sökmotor:
https://www.ecosia.org/

Annat:
Istället för Twitter?
https://steemit.com/

Istället för Facebook?
https://www.minds.com/

Istället för Youtube?
https://www.bitchute.com/

För och nackdelar med Vid.me och Gab.ai och Patreon?

Thomas
Thomas
Gäst
26 februari 2017 kl 14:04

Google är ett privat företag som själv bestämmer vem dom ska indexera eller inte.
Om naturalnews har brutit mot dom regler som gäller så är det rett och rimligt att dom tas bort. Det gäller försåvidt alla hemsidor.

Jag gjorde en enkel koll på naturalnews förstasida och hittade mer än 60 varningar og fel i källkoden. Troligen flera men efter 60 fel så ville inte programmet söka mer.

Vad gäller DuckDuckGo så sökte jag efter en hemsida men hittade inget alls. Det är en sida som ligger som nummer ett på Google, Bing, Yahoo med flera.

per
per
Gäst
26 februari 2017 kl 12:26

Per Larsen 26 Feb, 2017 at 09:04

Du är så påläst och nyanserad, Per Larsen. Inte.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
26 februari 2017 kl 09:04

Bra gjort av Google, sidan innehåller enbart fake-news.

Anders Björk
Anders Björk
Gäst
26 februari 2017 kl 08:31

Verkar som om David Seaman just har blivit raderad från Youtube, Twitter och t.o.m Vidme. Är det något riktigt stort på gång?

hjj
hjj
Gäst
26 februari 2017 kl 04:51

Tragiskt att google censurerar.använd duckduckgo istället som sökmotor.bojkotta så mkt googleprodukter ni kan.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
26 februari 2017 kl 01:31

Tack Janne – o’ Ivan, ..duckduckgo it is then. Har skrivit på och delat..

Ivan Björn
Gäst
25 februari 2017 kl 21:20

Kontrollerade med sökmotor DuckDuckGo och där ser det bra ut med Natural News på första plats. Sökte med Google och där finns bara smutskastning av Mike Adams.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
25 februari 2017 kl 20:12

Nu har Adams en egen browser, Good Goofer, och ett substitut för Facebook kallat https://share.naturalnews.com.

Anders Björk
Anders Björk
Gäst
25 februari 2017 kl 18:55

Detta är ju vedervärdigt. Har gjort vad jag kunnat för att sprida detta.

Janne
Janne
Gäst
25 februari 2017 kl 18:20

Google verkar vara i behov av lite uppfriskande konkurrens.
Det går att gå förbi Google och istället t.ex. använda
https://duckduckgo.com
som enligt uppgift inte samlar in eller delar personlig information.
Ryska
https://yandex.com/
har inte heller spärrat naturalnews.com.
Med söktexten:
site:www.naturalnews.com
Kan man hitta alla indexerade sidor. Google ger här ingen träff precis som artikeln anger!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
25 februari 2017 kl 17:09

Google gör bort sig själva. Istället för att serva användaren så servar de monopolkapitalisterna och känd lögnmedia. Visserligen ska man inte tro på någonting som levereras då det oftast ligger ett dolt intresse bakom även på många hälsosidor, men problemet med lögner är dels att den som ev. ljuger kanske inte känner till det själv, men även att den som vill leva i en speciell lögnbubbla givetvis måste få sina favoritträffar om de ska uppfatta det som en service. Det är inte märkvärdigare än religionsutövning eller psykofarmaka-beroende.

Balanserat, snällt och service-minded (not evil) vore givetvis att Google ger både kritiska och positiva träffar blandat så att varje person själv kan skaffa sig en sannolik uppfattning med det som finns vid handen.