Googles angrepp mot NaturalNews är ett hot mot alla svenska hälsosajter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 februari 2017
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

LEDARE. Den 23 februari skrev NewsVoice att NaturalNews bannats från Google. Hela hälsoportalens innehåll kan inte längre hittas bland sökträffarna. Google har nu kommit med en förklaring, men sajtens grundare Mike Adams avfärdar denna som ett svepskäl för att få bort sajten från allmänhetens ögon.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Angreppet på USA:s kanske mest kända hälsoportal utgör ett hot mot ett fritt internet, mot yttrandefrihet, mot oberoende journalistik, mot pressfrihet och till och med mot demokrati. Vilka sajter ska Google ta ned när Google stänger i Sverige? Kostdemokrati, 2000-Talets Vetenskap, Sannas Shop, Holistics blogg, AlmaNova, TV-Helse, Hälsofrihet, NewsVoice? Om Google tar ned sökträffar till oberoende journalistik om naturlig hälsa kommer även du som läsare att påverkas negativt.

Efter att Google svartlistat NaturalNews.com ska Mike Adams rykte totalförstöras

Mika Adams, NaturalNews.com - pressphotoMike Adams meddelade att strax innan Google svartlistade NaturalNews.com utsattes han för ett hot som kom med en summa pengar som lockbete. Om han inte angriper Alex Jones och den regimkritiska kanalen InfoWars kommer Adams rykte att krossas. Mike Adams vägrade att låta sig mutas. Några dagar senare stängde Google av NaturalNews från sökträffarna.

Hotet har redan fått effekt. Den som nu googlar på: “mike adams” finner redan övervägande negativa sökträffar om honom bla för att sajtens egna sökträffar försvunnit. Nedan listas några exempel från de första 10 sökträffarna om Mike Adams, varav flera är relativt nyligen publicerade:

 • Wikipedia: “The journal Vaccine accused Adams of spreading “irresponsible health information” through Natural News.”
 • Genetic Literacy Project: “FBI turns up heat on Mike Adams as ‘Health Ranger’ fiasco widens…”
 • Genetic Literacy Project: Mike Adams: “über-quack,” runs “#1 anti-science website”
 • Science Blogs: Mike Adams, a.k.a. the Health Ranger, a health scamster profiled…
 • Forbes.com: NaturalNonsense: Science Supporters Condemn Natural News…
 • Healthwyze.org: The Legend of Mike Adams and the Reality

Vid sökning på “naturalnews” på Google erhålls liknande negativa sökträffar.

Om angreppet mot Mike Adams fortlöper kommer ännu fler negativa sökträffar att skapas den närmaste tiden. Det normala är att den angripne inte får möjlighet att kommentera eller korrigera felaktiga påståenden. Det är i själva verket vanligt att lögner inte korrigeras utan istället tjatas in i allmänhetens kollektiva medvetande till dess att lögnerna blivit “sanningar”.

Googles förklaring

Mike Adams skriver att han fick kontakt med Google som förklarade varför NaturalNews togs ned. Google hävdar att de hittat otillåten reklamkod i 13 bloggposter på underdomänen blogs.naturalnews.com som alla var mer än 3 år gamla, men Google har aldrig tidigare varnat att koden måste tas bort, skriver Adams. Bloggposterna som Google pekat ut är inte ens postade av Mike Adams eller hans team utan av bloggare på nätet.

Google vill inte förklara varför det totala NaturalNews.com med över 140,000 artiklar och sidor inte längre ska hittas vid sökningar på Google på grund av endast 13 äldre bloggposter med reklamkod.

Adams poängterar att den otillåtna kod som Google anmärkt på inte ens fanns på huvuddomänen NaturalNews.com utan enbart på underdomänen blogs.naturalnews.com. Mike Adams skriver att till råga på allt tillåter Google samma reklamkod på sin egen sajt Blogspot.com!

Vad du kan göra för att påverka Google och stödja Mike Adams

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • NewsVoice 7 Mar, 2017 at 01:07

  Jag är genom dina artiklar redan införstådd med Googles motivering till censuren av Natural News, Torbjörn, det vill säga artiklarna med reklamkod, och har tyckt att det verkat röra sig om en trivial förseelse.

  Dock skulle ju en lekman ha kunnat tänka sig att alla sajter som inte följer Googles regler på det sätt som NaturalNews gjorde får en reprimand som innebär total nedstängning en utmätt tid.

  Inte för att det skulle ha gjort Google till ett rumsrent företag, jag har alltid undvikit dem i så stor utsträckning som möjligt, vet att de missbrukar sin maktställning å det grövsta.

  Är glad för alternativen DuckDuckGo och Epic/Epic search.

 • Per (6 Mar, 2017 at 20:17). Ja, jag ju redan ovan skrivit om att Google hävdar att 13 artiklar på Blogs.NaturaNews.com innehållit otillåten reklamkod. Självklar kan andra sajter straffas ut med samma metod utifrån Googles godtycke. Men Google valde att gå på NN och nolla hela sökindex trots att det bara rörde sig om 13 bloggposter.

 • Raphael Mabo 6 Mar, 2017 at 16:26

  Intressant, hade inte tagit till mig den versionen förut.

  NewsVoice 6 Mar, 2017 at 19:16

  Torbjörn, har Raphael Mabo rätt i sak, att NaturalNews bröt mot Google-regler på ett sätt som skulle ha renderat andra sajter exakt samma straff?

 • Jag håller inte med dig Mabo. Google är ett privat företag som dominerar sökmotorvärlden. Det är ett gigantiskt problem. Jag arbetar vid sidan av NV med att hjälpa personer som fått vilseledande falska sidor indexerade på Googles sökmotor. Deras liv blir förstörda. Företag går ner. En del blir självmordsbenägna eftersom Google fungerar som en livstidsdom.

  Om Google inte dominerade skulle folk använda alla möjliga sökmotorer. Idag används nästan enbart Google. Alltså har de makt som folk givit dem, men det är också frågan om det finns syften med att det bara finns en dominerande sökmotor.

  Det är fortfarande sant att Google totalt bannade NaturalNews under en vecka eftersom samtliga 140,000 sidor försvann från indexdatabasen. Det är en banning utan like. Att idag INTE hittas av Google är som att inte finnas. Att hittas på Google och det som toppar sökträffarna är förtalande text är som att torteras öppet på torget.

 • Enligt Google så har de varnat Mr Adams, alltså ingen censur. Se mer här:
  http://searchengineland.com/natural-news-not-banned-google-fake-news-269998
  Natural News är tillbaka på Google, och sökbara. Så ingen censur.
  Nu stödjer jag inte Natural News på grund av Mike Adams högerkonservativa åsikter där han bl a kampanjar emot abort och kvinnors rätt att själva bestämma över sin kropp, men det var inte på grund av hans åsikter som sidan tillfälligt togs bort från Google – utan på grund av för många omdirigeringar. Jag ser inget häpnadsväckande i Googles hantering här. Mer häpnadsväckande är kritiken mot Google. De är inget public service företag utan erbjuder en tjänst som listar hemsidor, och vill man vara med i den tjänsten så gör man hålla sig till de riktlinjer som Google har presenterat. Jag ser inget konstigt med det.

 • NaturalNews.com:s ägare Mike Adams berättar mer öppenhjärtigt än någonsin tidigare, sannolikt på grund av de rådande censur-omständigheterna med Google, om sin bakgrund, hur han ser på världen och på människan och vilka de tio livsprinciper som styr hans handlingar och liv är:

 • Thomas 26 Feb, 2017 at 14:04

  Jag tycker att DuckDuckGo alltid har fungerat så bra. Tack vare Torbjörn har jag nu kompletterat med Epic och även den är förträfflig.

  Märklig inställning du har, Thomas, stödjer begränsning av yttrandefriheten.

 • Jag tycker det är konstigt att Infowars inte tar upp Googles censur av NaturalNews.com i sin nyhetsrapportering, Mike Adams har ju de senaste veckorna stöttat Alex Jones i hans Google-problematik och längre tillbaks i tiden på olika sätt varit honom behjälplig.

 • Thomas det du skriver är förvillande av flera skäl:

  [kommentaren har redigerats kl 23:45, 26 feb för att förtydliga vad jag menar]

  Att Google är ett privat företag som kan styra miljontals människors sökningar är väsentligt. Google har nästan har monopol på sökmotormarknaden, dvs att de flesta använder Google, och att Google dessutom är tendentiöst i sin redovisning av sökträffar är illavarslande.

  Med ditt resonemang är det liksom fritt fram bara för att ett företag är “privat”. Vad händer om ett sökmotorföretag har nära monopol på internet i ett land? Kan de då stänga av alla oliktänkande? Ja, det händer i Kina men då är det inte ett företag som bestämmer utan en Stat. Ska företag delges samma odemokratiska frihet som en Stat? Nu hände det som tidigare bara hände i Kina även i USA och Sverige eftersom vi inte heller hittar NaturalNews mha Google.

  Domänen NaturalNews.com har inte brutit mot några “regler” (som satts upp av ett privat företag). Klagomålet från Google gällde blott 13 bloggposter på domänen Blogs.naturalnews.com. Google som äger Blogspot.com är full av samma typer av reklamkod, men då stänger inte Google av HELA Blogspot.com. En sak till: Google varnade aldrig Mike Adams för reklamkoden i de 13 bloggposterna. Google var tvunget att söka sig tillbaka 3 år och längre för att hitta något fel att skylla på.

  Du skriver att du gjorde en koll på första sidan och hittade 60 fel. Det är vanligt att diverse kodanalysverktyg hittar mängder av fel på de flesta webbsajter. Dessa kodanalysverktyg kan dessutom ge felaktiga felmeddelanden. Vilket verktyg använder du? Låt oss testa andra sajter med ditt verktyg.

  Att ett kodanalysverktyg hittar “fel” i koden är INTE samma sak som att en hemsida innehåller skadlig kod för en surfare eller en serverägare.

  Du försöker slutligen skapa tvivel runt DuckDuckGo. Självklart gör du det. Du hade sökt efter “en hemsida” på Duckduckgo. Vilken då?

 • Google är ett privat företag som själv bestämmer vem dom ska indexera eller inte.
  Om naturalnews har brutit mot dom regler som gäller så är det rett och rimligt att dom tas bort. Det gäller försåvidt alla hemsidor.

  Jag gjorde en enkel koll på naturalnews förstasida och hittade mer än 60 varningar og fel i källkoden. Troligen flera men efter 60 fel så ville inte programmet söka mer.

  Vad gäller DuckDuckGo så sökte jag efter en hemsida men hittade inget alls. Det är en sida som ligger som nummer ett på Google, Bing, Yahoo med flera.

 • Verkar som om David Seaman just har blivit raderad från Youtube, Twitter och t.o.m Vidme. Är det något riktigt stort på gång?

 • Google verkar vara i behov av lite uppfriskande konkurrens.
  Det går att gå förbi Google och istället t.ex. använda
  https://duckduckgo.com
  som enligt uppgift inte samlar in eller delar personlig information.
  Ryska
  https://yandex.com/
  har inte heller spärrat naturalnews.com.
  Med söktexten:
  site:www.naturalnews.com
  Kan man hitta alla indexerade sidor. Google ger här ingen träff precis som artikeln anger!

 • Google gör bort sig själva. Istället för att serva användaren så servar de monopolkapitalisterna och känd lögnmedia. Visserligen ska man inte tro på någonting som levereras då det oftast ligger ett dolt intresse bakom även på många hälsosidor, men problemet med lögner är dels att den som ev. ljuger kanske inte känner till det själv, men även att den som vill leva i en speciell lögnbubbla givetvis måste få sina favoritträffar om de ska uppfatta det som en service. Det är inte märkvärdigare än religionsutövning eller psykofarmaka-beroende.

  Balanserat, snällt och service-minded (not evil) vore givetvis att Google ger både kritiska och positiva träffar blandat så att varje person själv kan skaffa sig en sannolik uppfattning med det som finns vid handen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *