Googles angrepp mot NaturalNews är ett hot mot alla svenska hälsosajter

publicerad 25 februari 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark

LEDARE. Den 23 februari skrev NewsVoice att NaturalNews bannats från Google. Hela hälsoportalens innehåll kan inte längre hittas bland sökträffarna. Google har nu kommit med en förklaring, men sajtens grundare Mike Adams avfärdar denna som ett svepskäl för att få bort sajten från allmänhetens ögon.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Angreppet på USA:s kanske mest kända hälsoportal utgör ett hot mot ett fritt internet, mot yttrandefrihet, mot oberoende journalistik, mot pressfrihet och till och med mot demokrati. Vilka sajter ska Google ta ned när Google stänger i Sverige? Kostdemokrati, 2000-Talets Vetenskap, Sannas Shop, Holistics blogg, AlmaNova, TV-Helse, Hälsofrihet, NewsVoice? Om Google tar ned sökträffar till oberoende journalistik om naturlig hälsa kommer även du som läsare att påverkas negativt.

Efter att Google svartlistat NaturalNews.com ska Mike Adams rykte totalförstöras

Mika Adams, NaturalNews.com - pressphotoMike Adams meddelade att strax innan Google svartlistade NaturalNews.com utsattes han för ett hot som kom med en summa pengar som lockbete. Om han inte angriper Alex Jones och den regimkritiska kanalen InfoWars kommer Adams rykte att krossas. Mike Adams vägrade att låta sig mutas. Några dagar senare stängde Google av NaturalNews från sökträffarna.

Hotet har redan fått effekt. Den som nu googlar på: "mike adams" finner redan övervägande negativa sökträffar om honom bla för att sajtens egna sökträffar försvunnit. Nedan listas några exempel från de första 10 sökträffarna om Mike Adams, varav flera är relativt nyligen publicerade:

  • Wikipedia: "The journal Vaccine accused Adams of spreading "irresponsible health information" through Natural News."
  • Genetic Literacy Project: "FBI turns up heat on Mike Adams as 'Health Ranger' fiasco widens..."
  • Genetic Literacy Project: Mike Adams: "über-quack," runs "#1 anti-science website"
  • Science Blogs: Mike Adams, a.k.a. the Health Ranger, a health scamster profiled...
  • Forbes.com: NaturalNonsense: Science Supporters Condemn Natural News...
  • Healthwyze.org: The Legend of Mike Adams and the Reality

Vid sökning på "naturalnews" på Google erhålls liknande negativa sökträffar.

Om angreppet mot Mike Adams fortlöper kommer ännu fler negativa sökträffar att skapas den närmaste tiden. Det normala är att den angripne inte får möjlighet att kommentera eller korrigera felaktiga påståenden. Det är i själva verket vanligt att lögner inte korrigeras utan istället tjatas in i allmänhetens kollektiva medvetande till dess att lögnerna blivit "sanningar".

Googles förklaring

Mike Adams skriver att han fick kontakt med Google som förklarade varför NaturalNews togs ned. Google hävdar att de hittat otillåten reklamkod i 13 bloggposter på underdomänen blogs.naturalnews.com som alla var mer än 3 år gamla, men Google har aldrig tidigare varnat att koden måste tas bort, skriver Adams. Bloggposterna som Google pekat ut är inte ens postade av Mike Adams eller hans team utan av bloggare på nätet.

Google vill inte förklara varför det totala NaturalNews.com med över 140,000 artiklar och sidor inte längre ska hittas vid sökningar på Google på grund av endast 13 äldre bloggposter med reklamkod.

Adams poängterar att den otillåtna kod som Google anmärkt på inte ens fanns på huvuddomänen NaturalNews.com utan enbart på underdomänen blogs.naturalnews.com. Mike Adams skriver att till råga på allt tillåter Google samma reklamkod på sin egen sajt Blogspot.com!

Vad du kan göra för att påverka Google och stödja Mike Adams

Text: Torbjörn Sassersson