MIT-studie: Försök att varna för fake news ökar intresset för fake news som kan vara real news

9
MIT Dome - Foto: Wikimedia Commons
Bild: MIT Dome – Foto: Wikimedia Commons

DEBATT. Det välrenommerade forskningsinstitutet MIT* undersökte i samarbete med Reddit hur medierna kan motverka påstådda fake news genom att uppmana läsare att faktakolla nyheter innan de länkar till dem, men avsikten kan slå tillbaka.

Forskaren J. Nathan Matias upptäckte att uppmaningen att länka till källor som antingen bekräftar eller förkastar nyhetsartiklar, leder till betydligt fler kommentarer och fler länkar. Det i sin tur gav ökad spridning av det som etablissemanget anser är fejknyheter.

Att uppmana läsarna att ge låga graderingar till påstådda fejknyheter gav motsatt eller ingen effekt eftersom läsarna uppfattade det som ett försök till styrning. Det konstaterar Johannes Nesser som skriver för tidning Journalisten i sin artikel “Fejknyheter kan stoppas med enkel uppmaning”.

Nesser har alltså lite fel i sin rubrik. Ökade försök att styra läsarna och varna läsarna för fake news kan lika gärna rendera mer intresse för vad som etablissemanget tycker är fejknyheter. Det kan bli fler länkar, mer spridning och mer diskussion samt mer medvetenhet om vad som faktiskt är sant. Då förlorar ett etablissemang som enbart älskar sin egen bild av verkligheten och sanningen.

Att faktakolla nyheter kan leda till mer medvetenhet om aktiv påverkan

Risken är ju för övrigt att det som läsarna faktakontrollerar visar sig vara äkta nyheter och hur ska då de faktadatabaser som etablissemanget utvecklar betraktas av allmänheten? Kanske som databaser med desinformation kamouflerade som fakta. Försöken att aktivt styra allmänhetens uppfattningar om ditt och datt kan således försvagas, vilket i så fall betyder att sanning till slut vinner över lögner, försåtlig propaganda och förbannad statistik.

Vad tycker du om mina tolkningar och slutsatser av studien? Faktakolla studien själv. Här forskarens artikel om studien:

Persuading Algorithms With an AI Nudge – Fact-Checking Can Reduce the Spread of Unreliable News. It Can Also Do the Opposite.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 21:49

*Massachusetts Institute of Technology

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
5 februari 2017 kl 15:52

det finns en mental faktor här som är delvis känd i tekniken “relativisering”, men troligen vet man inte exakta den mentala funktionen bakom. Således, har man ett datum i sinnet kan det röra upp emotioner, som är lätta att kontrollera av en osynlig part. Tekniken om en yttre fiende är väl känd. Får man nu ett eller flera data/um till så triggas en automatisk urladdning av emotioner i ämnet, där det datum som innehåller mest lögn laddar ur mot den närmare sanningen. Därför är total sanning förödande för lögnen om den skulle komma fram, då evaporerar lögnen ögonblickligen.

Roger
Roger
Gäst
5 februari 2017 kl 15:25

Sanningen är att begreppet fake news skapades av mainstream media i samband med att Pizzagate skandalen fick stort utrymme på internet. SVT hakade på bara någon dag senare efter att uttrycket myntats i amerikanska tv kanaler. Kontentan är att man ville påskina att Pizzagate var en påhittad nyhet, fake news.
FBI har känt till den här skandalen i flera år men har inte velat gå till botten med det.
President Trump kommer att bli delgiven många hemligheter från FBI och CIA. Presidenten i USA har tillgång till sekretessnivå 17 av totalt 39 nivåer. Så Trump får aldrig reda på de riktigt smaskiga hemligheterna.

Ale
Ale
5 februari 2017 kl 11:29

Jag hörde senaste i går kväll på P1 att från Tyskland skulle man tydligen tillsätta nån Kommitté som skulle granska vad man menar är fake news på sociala medier, men betonade samtidigt att man ej avsåg att granska etablerade medier, för sådan granskning: “sker hela tiden”. Tillåt mig småle.

Janne
5 februari 2017 kl 10:41

I vanlig ordning har makteliten gjort bort sig själva genom att tro att de kan leva utanför och bortom naturlagarna som vi alla lyder under.
Det man sår får man alltid skörda, sår man då ett ont uppsåt får man alltid tillbaka det på ett el annat vis.
The law of attraction helt enkelt!
Universums kraftfullaste lag!

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
5 februari 2017 kl 00:09

Att uppmuntra folk att tänka själva och sedan peka med hela handen var facit finns är
förmodligen kontraproduktivt. Tyvärr funkar den svenska skolan så fortfarande.
Man uppmuntras där att vara nyfiken men sedan då det gäller är allt styrt
och fejkhistoria och dito samhällskunskap är det som finns på
den kunskapstörstandes matsedel. Folk vet det o har åkt i den karusellen
för många gånger. Att nu samma karusell startats i medias regi kommer
att öppna ögonen för många.
Den komiska följetongen om Putin och Ryssland är väl bara till för att fylla tomrummen
i den annars klena information som media presenterar.
Vi skall naturligtvis vara glada att MSM tagit initiativet till denna upprättelse
för det kollektiva medvetandet.
Avgrundsdjupet mellan svenskarna o politiker/MSM har väl knappast varit större
någonsin.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
4 februari 2017 kl 21:43

Håller helt med Conny! MSM har skjutit sig i foten ordentligt här. Plötsligt blir läsare medvetna om att det finns en andra sida vars kommentarer man också kan försöka hitta, på bloggar och Facebook. Iväg! Samtidigt kommer man kanske ihåg lögnerna om “weapons of mass destruction” som inte fanns och alla andra lögner som spreds av MSM för att folkopinionen skulle svänga och stödja invasionen. Samma hände även vid andra världskrigets utbrott. Man spred ut falska bilder av dödade soldater i Polen i dåvarande MSM. När Hitler “till sist” invaderade Polen var det efter hårt tryck från folkopinionen!
Samtidigt visar sprickorna i nuvarande oligarkers planer att de inte sitter där de sitter idag pga att de tillhör en intellektuell elit, som de tydligen tror själva. Åtminstone Rockefellers byggde förmögenheten på
hänsyslöst lurendrejeri redan från början (ambularende snake oil). Bill Gates skapade sin förmögenhet genom ett slavkontrakt som han med hjälp av sin far fick IBM att signera utan att egentligen detaljstudera. IBM visste inte att Bills far var advokat och hade finslipat allt så att IBM inte kunde komma loss utan betydande skadestånd. Det var DOS.
George Soros sålde sina jämlikar och behöll deras tillhörigheter, Rotschild är jag inte säker på. Hur som helst bör dom inte vara så svåra att besegra!

Conny LundbergD
4 februari 2017 kl 20:49

Du har med all sannolikhet fullständigt rätt i din analys,Torbjörn! 🙂
Det är som med “anden i flaskan”, när den väl kommit ut så är det näst intill omöjligt att stoppa in den i flaskan igen!
Samtidigt så kan ju inte allmänheten undgå att lägga märke till den verklighet som utspelar sig utanför det “manus” som tidningar och television anger. 🙂