Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Tidigare NOAA-forskare avslöjar klimatdatafusk

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 februari 2017
- Torbjörn Sassersson
NOOA
NOAA
Grafik från NOAA.gov

Visselblåsaren dr John Bates som var en toppforskare på amerikanska NOAA avslöjar att myndigheten medvetet förvillade klimatkonferensen i Paris 2015. Det skriver RT och nyheten bekräftas av den amerikanska myndigheten “Committee on Science, Space, and Technology”.

Artikeln är uppdaterad kl 09:20

Forskare visade redan 2013 att uppvärmningen av jordens klimat bromsade in i samband med att solens energiutstrålning minskade med start 1998. Forskarna meddelade det 2013, men NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) hävdade då att forskarna hade fel och att uppvärmningen tvärtom ökade dessa år i fråga.

Klimatdatafusk

NOAA:s intresse var att hålla uppfattningen levande om att uppvärmningen var konstant. För att vidmakthålla denna uppfattning om en konstant uppvärmning av jordens klimat var NOAA tvunget att visa upp fake science, säger dr John Bates, som först gick till brittiska Daily Mail med sitt avslöjande.

Dr John J. Bates avslöjar klimatdatafusk
Dr John J. Bates

“John Bates told the Mail on Sunday that Thomas Karl, the head of the climate change department at the government agency, authored a paper based on doctored data, “rushed” it into publication, and then saw his work used to make international commitments to fight global warming worth hundreds of billions of dollars.” – RT.com

Amerikanska “Committee on Science, Space, and Technology” tackar dr John Bates för hans mod att avslöja NOAA:s forskningsfusk.

Lamar S. Smith - Photo: public domain
Lamar S. Smith – Photo: public domain

“Jag tackar dr John Bates för att tappert ha klivit fram för att berätta sanningen om att NOAA:s tjänstemän förvanskat data med syftet att bekräfta en politisk förutbestämd slutsats.

Sommaren 2015 larmade visselblåsare kommittén att Karl-studien forcerades för publicering innan frågor kring underliggande data hade undersökts, data som skulle hjälpa att influera den offentliga debatten om den så kallade “clean power plan” och den kommande klimatkonferensen i Paris.

Sedan dess har kommittén försökt att få tag på information som skulle kasta ljus över om dessa anklagelser, men kommittén har förhindrats på alla möjliga sätt av administrationens tjänstemän [på NOAA].

Jag frågade mig flera gånger, vad har NOAA att dölja?” – Chairman Lamar Smith, “Committee on Science, Space, and Technology”

NewsVoice kommentar

Craig McLean, Assistant administrator for NOAA Research, press photo
Craig McLean, Assistant administrator för NOAA Research, pressfoto

Det är viktigt att följa upp om mainstream media som felrapporterat om NOAA:s forskningsfusk nu rättar sig genom att publicera artiklar som korrigerar de fake news som myndigheten NOAA tidigare gett upphov till.

Passa på att ställa frågor till Craig McLean som i januari 2015 blev chef på NOAA för myndighetens forskning.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq