Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Snowden: NSA kan ha avlyssnat Trump genom “reverse targeting”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com

I denna direktintervju från den 14 mars 2017 inspelad av RT.com och gjord av krigsjournalisten Jeremy Scahill med Edward Snowden i Moskva beskriver Snowden hur NSA kan “avlyssna” vem som helst helt lagligt genom så kallad “reverse targeting”. Trumps anklagelse att Obama-administrationen avlyssnat Trump Tower under valet i USA 2016, kan teoretiskt vara sann.

Reverse targeting innebär att NSA vid Fort Meade i Maryland inte avlyssnar målet i fråga direkt utan via ett “ombud”, i betydelsen av en teknisk undanmanöver som ger NSA en stabil förnekelsegrund.

Det betyder att NSA kan avfärda att de skulle ha avlyssnat tex Trump åt Obama – det vill säga en medborgare i USA, vilket är förbjudet enligt amerikansk lag – eftersom de istället kan hävda att de avlyssnat en server i ett kriminellt nätverk som befinner sig i utlandet, en server som “råkar” strömma Trumps telefonkonversationer. Verktyget heter XKeyscore och svenska FRA fick det för övrigt av NSA i present, enligt Uppdrag Granskning. Så FRA kan avlyssna vem de vill i Sverige eller världen i realtid.

Även om Snowden inte vill spekulera i att Obama avlyssnat Trump, eftersom Trump inte lagt några bevis på bordet, råder det ingen tvekan om att NSA har kapacitet att göra det, dessutom utan en sittande presidents order (tex Obama).

Snowden påpekar nämligen, precis som han gjort under flera år, att “avlyssning” i betydelsen avspelning av all kommunikation redan sker dygnet runt över hela världen. NSA kan alltså bara titta i arkivet och ta fram vad tex Trump sagt under sina tidigare telefonkonversationer och det är ingen avlyssning. Återigen kan NSA förneka avlyssning och en hypotetisk Obama kan förneka att han beordrat det, ändå kan NSA teoretiskt förse Obama med exakt vilket samtal som helst som Trump gjort.

Snowden försöker indirekt förklara hur underrättelsetjänster fungerar. De är experter på illusionism (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Source: RT Europe | RT.com/on-air

Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill on reverese targeting - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill – Photo: RT.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq