Agneta Norberg replikerar Patrik Oksanen: Ryssland är inte problemet

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 mars 2017
- NewsVoice redaktion
USA:s kärnvapenbomb B61 Model 12 - Foto: Phylicia Nordyke
USA:s kärnvapenbomb B61 Model 12 - Foto: Phylicia Nordyke

Fredsaktören Agneta Norberg och en av grundarna av “Kvinnor för Fred” utmålas som en ryssvänlig säkerhetsrisk i artikeln “Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst” skriven av den säkerhetspolitiska skribenten Patrik Oksanen. Både Norberg och Henriksson replikerar. 

Text: Agneta Norberg

Hela Hälsingland
Hela Hälsingland, Patrik Oksanen pekar ut Agneta Norberg i en artikel den 2:s mars 2017

Patrik Oksanens och min världsbild och kunskap skiljer sig uppenbarligen åt på väsentliga punkter. USA har 100-tals militärbaser utanför sitt lands gränser på alla kontinenter i: Afrika, Latinamerika, Europa, Australien och Asien (se karta). Ryssland har omkring 20 militära installationer utanför och rätt nära sitt lands gränser.

Vem hotar vem?

Jag kollar lite i Catherine Lutz bok: “The Bases of Empire” (2009), och i David Vines bok, “Base Nation” (2015). Där ser jag följande: USA har sedan länge omringat hela den euroasiatiska kontinenten med militärbaser varav flera med kärnvapen utplacerade i Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien, Turkiet. Kärnvapnen är av typ B61 Mod 12 och ska lastas på flyg. Man räknar med att USA har kärnvapen i Hawaii, Diego Garcia och Okinawa. De kärnvapenbestyckade Trident- ubåtarna går iland där och lastar om sina kärnvapenrobotar.

Estland, Lettland och Litauen har begåvats med baser för USA:s flyg i Ämari, Lilvarde och Siauliai. I Polen har USA fyra militärbaser. Östersjön kallades tidigare Fredens hav. Idag är hela Östersjön ett NATO-hav med nära nog permanenta stridsövningar med namn som Baltops och  Anakonda nu senast i somras med sammanlagt 40,000 soldater. Dessa stridsövningar sträckte sig från Utö utanför Stockholm ner till Polen.

US nuclear bombs in Europe, Sputnik News, 2015
US nuclear bombs in Europe, Sputnik News, 2015

Jag läser vidare i Lutz bok: I hela Europa ser vi att USA har baser i Portugal (21), Spanien (5) Italien (89), Luxemburg (3), Belgien (18), Storbritannien (56), Nederländerna (3), Tyskland (287), Danmark (1), Norge (3), Polen (6), Grekland (7), Turkiet (19). Militärbaserna i Rumänien och Bulgarien som båda gränsar till Svarta Havet är idag ockuperade av USA:s styrkor.

Läs mer: “Around 200 US Nuclear Bombs Deployed in Europe – Russian Defense Ministry”

USA:s Sjätte flotta är stationerad i Italien varifrån den går in i Svarta Havet. USA:s Femte flotta är stationerad i Bahrain och kontrollerar Persiska Viken. USA:s Sjunde Flotta är stationerad i Japan, ett land där USA har 130 militärbaser. Söder om Japan ligger Okinawa där befolkningen idag kämpar dagligen för att försöka bli av med USA:s militärbaser.

Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. Guam ligger inte långt därifrån och där har USA ofattbara 31 militära installationer. Söder om Guam ser vi Australien där USA tillåtits att installera flygbaser, träningsbaser, avlyssningsbaser och radarbaser, där Pine Gap i mitten av Australien är den allra största. Vi som minns vet att premiärminister Gough Whitlam, störtades i en oblodig kupp i Australien för han ville stänga bl.a. Pine Gap.

Om vi slutligen går norrut till norra Skandinavien ser vi att USA har installerat världens starkaste radar i Vardö bara några mil från Ryssland i strid mot det stabiliserande ABM-avtalet som skulle förhindra detta. Danmark har tillåtit USA att placera starka radaranläggningar på Grönland. Svalbard som redan 1920 förklarades vara en fredszon som inte skulle få ha något som kunde användas till krigföring hyser idag ett 10-tal av USAs radaranläggningar. Förutom dessa installationer äger USA de flesta satelliter som används för militärt bruk snurrande runt vår planet. Läs boken av Bård Wormdal “Satellitkriget”, som kom ut 2011 och hans senaste bok “Spionbasen”, som kom ut 2015. Den ger också en träffande bild av det moderna kriget.

I norr- och Västerbotten pågår stridsövningar nära nog permanent allt sedan 2006: Cold Response med 16,300 soldater, Arctic Challenge Exercise med 115 stridsplan från 9-10 länder. Dessa är bara några få exempel.

Text: Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd www.frednu.se< och i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space www.space4peace.org

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Putin kan känna sig stolt över Agneta Norbergs inlägg samt kommentarerna efter artikeln. Tänk att gammelkommunister och SD lirar på samma planhalva, vem kunde tro det!!?

 • @Oskar: Ingen skulle idag tveka på att kalla Tyskland för en demokrati. Men som sagt i artikeln finns det nästan 300 (!!!!!!) US-amerikanska mititärbaser i enbart Tyskland. Tyska finansministern har öppet sagt i ett möte med bankerna att Tyskland faktisk inte varit souverän sen Andra Världskriget. Då kan man ju undra vilken status Tyskland har idag. När du säger att Sydkorea är en souverän stat – vart är bevisen? Att någon av det politiska etablissmanget eller ännu värre, MSM media säger det, betyder inte, att det är sant. Och tar inte upp Wikipedia som källa – där finns det 2 väldigt avslöjande dokumentär om politisk censur i Wikipedia på tyska:https://www.youtube.com/watch?v=wHfiCX_YdgA och https://www.youtube.com/watch?v=llj87Z666gs. Den första filmen har mer än 490,000 personer sett och den andra kom för 3 dagar en och redan över 80.000 personer velat se den.
  Som tysk kan jag berätta för dig att folket inte vill att USA har baser i Tyskland och till exempel kör sina förödande dronkrig mot MÖ från basen i Rammstein. Men det tyska politiska etablissmanget och MSM media går USA´s ärenden och bryr sig inte ett dugg om vad folket tycker. Det går så långt att förbundskanslern Merkel sa att folket inte kan förvänta sig att löften förre ett val hålls efter valet.
  Du nämner också att Ryssland är en diktatur. Men Ryssland håller ju också val med olika kandidater precis som alla andra så kallade demokratier. Att detta är ett spel för gallerierna må vara så men det är det också i USA och ingen skulle komma på tanken att kalla USA en diktatur idag. Verkligheten ser annorlunda ut men det är en annan sak.
  Sen säger du att Ryssland har invaderat hela 2!!!! grannländer senaste tio åren. Utan vidare eftertanke kan man komma på minst 4 illegala krig USA är utlösare för och aktivt inblandat i senaste 10 åren: Lybien 2011, Ukraine 2014, Jemen 2015, och Syrien sen minst fem år. Och har vi inte ens börjat prata om alla andra krig förre 2007. Jag anser att USA idag är mycket farligare än Ryssland titta man på dessa fakta.
  @Johann: Agneta skriver ju att Ryssland har 20 (!!!!) baser ganska nära sina egna gränser. Snälla jämför denna siffra med 289 som endast finns i dagens Tyskland. När det gäller NATO-övningar: NATO´s övningar sker idag så nära som 150 km ifrån rysska gränsen. Snälla nämna bara ett exempel där en rysk övning sker eller skett lika nära inpå USA´s eller ett av NATO´s medlemsländer. Dessutom anser jag att dina personliga påhopp mot Agneta som person är mera än osmaklig och hör inte hemma i en diskussion.

 • Att skriva om friheten i sydkorea, utan att jämföra med nordkorea visar på en fruktansvärd trångsynthet.

  Att skriva om baser som usa/nato har i sina medlemsländer, utan att visa på baser som ryssland har i andra länder är missvisande.

  Att skriva om övningar med 10000 soldater på nato sida, utan att nämna övningar med 100000 i ryssland, är idiotiskt.

  Jag tror inte Agneta är en idiot eller trångsynt. Hon är någonting mycket värre.

 • Stämmer in i den mansdominerade blandade kören. Tack för att Du tillsammans med Kvinnor för Fred gör ett så grundligt och resolut arbete för vår käraste befolkning i Sverige och för Nordens.

 • När Sovjet härskade och Baltikum hörde dit var iaf den militära närvaron där beskrivet som ett hot emot Sverige och vår militär gjorde ju allt för att bekräfta det för Sovjetmakten, även bakom regeringens rygg.

  Ubåtsjakten blir en blöt variant på samma tema och nu blir beskrivningen av Ryssens hot som ett slag i luften med den avtorkade handen.

  När Nu NATO besätter hela Baltikum och Norge och skickar manskap dit, leker stormaktskrig i Sverige så är ju det ett hot emot Moskva. Annars måste vi tro att vår militär ljugit hela tiden..

  Att NATO/MIK hellre vill ha terroristerna som betalt och beställt motstånd är ju både Syrien, Libyen och Irak ett synnerligen anmärkningsvärt bevis på eftersom utgången aldrig är till nackdel för Koalitionen. Dessutom kan man kosta på sig PR-kampanjer och videomaterial eftersom terroristerna skrämmer mer än kommunisterna gjort på länge.. Självklart kan ju inte världens mest kostsamma militära monster kosta på sig att få en värdig motståndare. Hur skulle det se ut för resten av världen…

  @ Oscar.
  Krims boende tog emot de Ryska “invasionsstyrkorna” med öppna armar eftersom Kiev-regimen redan på sin väg dit hade massakrerat allt i sin väg… Hör du verkligen inte kanonerna?

  I valet på Krim fick alternativet Krim fritt från Ukraina ofantligt mer stöd än Amerikas 45. Det kan ju tyda på att Krims regim är mer legitim än Amerikas fyrtiofemte..

  Oppositionen mot Kiev växer i landet och Yanokovich konstaterade ju likt Svenska medborgare att Ukraina behövde inte EU. Europas tredje livsmedelsproducent behövde inte EU och om man inte tror att det stämmer kan vi ju se på vad EU inneburit inte bara för vår livsmedelsproduktion.. Hörs inte de kanonerna heller?

 • “Dess södra del (Korea) styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra.” Hm, undra på då att sydkoreaner nu står i kö för att emigrera till Norr där fridens lijor blomstrar

 • Spännande inblick i fredsrörelsen! Några funderingar dock:

  På vilket sätt är Sydkorea ockuperat av USA? Landet är en demokrati, och man har folkligt och demokratiskt stöd för att USA har baser där. “Ockupation” betyder att en stat dominerar/styr en annan suverän stat på den sistnämndes mark.

  Att det sker en uppbyggning av övningar och materiell i Östersjön, varför kommenterar du inte detta i relation till det faktum att Ryssland är en diktatur som har invaderat två grannländer de senaste tio åren? Hänger inte det ena ihop med det andra?

  Vänligen Oscar

 • Varför klarar inte Norberg i sin fredsiver av att tala om vad Ryssland gör och inte gör?

  Det här handlar om en ideologisk låsning där Norberg et al inte kan förhålla sig till att det som de uppfattar Marxismens arvtagare och världens beskyddare mot USAs imperialism i själva verket är de som bedriver en militär offensiv i Europa. Det är bara att titta på styrkeförhållandet i Baltikum till exempel, alltså att räkna hur många och vilka typer av förband som respektive sida ställer upp vid sina gränser. Ryssarna leder överlägset.

 • Tack Agneta! Oksanen behöver fakta, den fakta du nu tagit fram, så att hans krigsretorik inte står emotsagd.

 • Bra sagt, Agneta! Att låta fakta tala för sig självt istället för en massa påståenden utan underlag är verkligen talande och utifrån detta är det ju för den normalbegåvade inte speciellt svårt att räkna ut varifrån det största krigshotet kommer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *