Agneta Norberg replikerar Patrik Oksanen: Ryssland är inte problemet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 mars 2017
- NewsVoice redaktion
USA:s kärnvapenbomb B61 Model 12 - Foto: Phylicia Nordyke
USA:s kärnvapenbomb B61 Model 12 - Foto: Phylicia Nordyke

Fredsaktören Agneta Norberg och en av grundarna av “Kvinnor för Fred” utmålas som en ryssvänlig säkerhetsrisk i artikeln “Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst” skriven av den säkerhetspolitiska skribenten Patrik Oksanen. Både Norberg och Henriksson replikerar. 

Text: Agneta Norberg

Hela Hälsingland
Hela Hälsingland, Patrik Oksanen pekar ut Agneta Norberg i en artikel den 2:s mars 2017

Patrik Oksanens och min världsbild och kunskap skiljer sig uppenbarligen åt på väsentliga punkter. USA har 100-tals militärbaser utanför sitt lands gränser på alla kontinenter i: Afrika, Latinamerika, Europa, Australien och Asien (se karta). Ryssland har omkring 20 militära installationer utanför och rätt nära sitt lands gränser.

Vem hotar vem?

Jag kollar lite i Catherine Lutz bok: “The Bases of Empire” (2009), och i David Vines bok, “Base Nation” (2015). Där ser jag följande: USA har sedan länge omringat hela den euroasiatiska kontinenten med militärbaser varav flera med kärnvapen utplacerade i Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien, Turkiet. Kärnvapnen är av typ B61 Mod 12 och ska lastas på flyg. Man räknar med att USA har kärnvapen i Hawaii, Diego Garcia och Okinawa. De kärnvapenbestyckade Trident- ubåtarna går iland där och lastar om sina kärnvapenrobotar.

Estland, Lettland och Litauen har begåvats med baser för USA:s flyg i Ämari, Lilvarde och Siauliai. I Polen har USA fyra militärbaser. Östersjön kallades tidigare Fredens hav. Idag är hela Östersjön ett NATO-hav med nära nog permanenta stridsövningar med namn som Baltops och  Anakonda nu senast i somras med sammanlagt 40,000 soldater. Dessa stridsövningar sträckte sig från Utö utanför Stockholm ner till Polen.

ArcanumSkolan 2024
US nuclear bombs in Europe, Sputnik News, 2015
US nuclear bombs in Europe, Sputnik News, 2015

Jag läser vidare i Lutz bok: I hela Europa ser vi att USA har baser i Portugal (21), Spanien (5) Italien (89), Luxemburg (3), Belgien (18), Storbritannien (56), Nederländerna (3), Tyskland (287), Danmark (1), Norge (3), Polen (6), Grekland (7), Turkiet (19). Militärbaserna i Rumänien och Bulgarien som båda gränsar till Svarta Havet är idag ockuperade av USA:s styrkor.

Läs mer: “Around 200 US Nuclear Bombs Deployed in Europe – Russian Defense Ministry”

USA:s Sjätte flotta är stationerad i Italien varifrån den går in i Svarta Havet. USA:s Femte flotta är stationerad i Bahrain och kontrollerar Persiska Viken. USA:s Sjunde Flotta är stationerad i Japan, ett land där USA har 130 militärbaser. Söder om Japan ligger Okinawa där befolkningen idag kämpar dagligen för att försöka bli av med USA:s militärbaser.

Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. Guam ligger inte långt därifrån och där har USA ofattbara 31 militära installationer. Söder om Guam ser vi Australien där USA tillåtits att installera flygbaser, träningsbaser, avlyssningsbaser och radarbaser, där Pine Gap i mitten av Australien är den allra största. Vi som minns vet att premiärminister Gough Whitlam, störtades i en oblodig kupp i Australien för han ville stänga bl.a. Pine Gap.

Om vi slutligen går norrut till norra Skandinavien ser vi att USA har installerat världens starkaste radar i Vardö bara några mil från Ryssland i strid mot det stabiliserande ABM-avtalet som skulle förhindra detta. Danmark har tillåtit USA att placera starka radaranläggningar på Grönland. Svalbard som redan 1920 förklarades vara en fredszon som inte skulle få ha något som kunde användas till krigföring hyser idag ett 10-tal av USAs radaranläggningar. Förutom dessa installationer äger USA de flesta satelliter som används för militärt bruk snurrande runt vår planet. Läs boken av Bård Wormdal “Satellitkriget”, som kom ut 2011 och hans senaste bok “Spionbasen”, som kom ut 2015. Den ger också en träffande bild av det moderna kriget.

I norr- och Västerbotten pågår stridsövningar nära nog permanent allt sedan 2006: Cold Response med 16,300 soldater, Arctic Challenge Exercise med 115 stridsplan från 9-10 länder. Dessa är bara några få exempel.

Text: Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd www.frednu.se< och i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space www.space4peace.org

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq