CJ Åkerberg rustar för hög vaccintäckning i Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Influensavaccin – Foto: LuAnn Hunt, CC0 Creative Commons

Vaccinkritiker har skapat oro inom svenska Folkhälsomyndigheten och nu har skepticismen fått en stark röst i Vita huset, Donald Trump. Det gör att svenska myndigheter följer utvecklingen skriver ETC.

Att vaccinationer alltmer ifrågasätts på vissa håll i USA är någonting som oroar svenska myndigheter. Vaccinkritiker har fått upp ögonen på svenska medborgare. Ifrågasättandet av vaccinationer har idag en stark spridning tack vare internet.

”Det är viktigt att vara förberedda på att den diskussionen kan komma här också” … ”Vi följer hur debatten går så att vi har bra argument på den typen frågeställningar som kommer upp, så att vi snabbt kan komma ut med bra och objektiv information” – Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell inte oroad för minskad vaccinationstäckning trots SIFO-undersökning som visar på motsatsen

Tegnell uppger för Daniel Rossetti på ETC att han inte är oroad och han påstår att det inte finns någon tendens att motviljan mot vaccinationer skulle ha ökat den senaste tiden. Han lutar sig mot att det råder en hög vaccinationstäckning i Sverige.

”De signaler vi får är att man på barnavårdscentraler och i skolan har mer av en diskussion med föräldrar och barn om nyttan med vaccinationer. Men det har inte gått så långt så att det har blivit ett avståndstagande.”


ETC skriver att en SIFO-undersökning från 2016 visar att skepsis mot allmänna vaccinationsprogram för vuxna har ökat. Studien visade att endast 37% skulle låta sig vaccineras om det kom en ny influensaepidemi. – SvD: ”Sex av tio tänker inte vaccinera sig vid ny pandemi”


 

ETC lyssnar på elnätsexpert CJ Åkerberg

Daniel Rossetti på ETC har talat med skeptikern Carl Johan Åkerberg (CJ Åkerberg) som helt saknar utbildning inom medicin, toxikologi eller biologi och driver bloggen Tankebrott.nu. CJ Åkerberg som arbetar med anläggningsdokumentation på ett elnätsbolag tror att vi har mycket att lära av hur amerikanska myndigheter bemöter nyheter kring tex risker med vaccinationer, som han anser är falska.

CJ Åkerberg är aktiv på pro-vaccinbloggar och internetforum där han propagerar för att alla ska vaccinera sig eftersom han anser att vacciner är ofarliga narkolepsiskandalen till trots.

”Amerikanerna har varit tvungna att jobba mycket mer för att informera och ta fram program hur de ska hantera folks oro som uppstår kring falska nyheter just kring hälsa.”

CJ Åkerberg är en förespråkare för HPV-vacciner mot livmoderhalscancer där det uppstått diskussioner om riskerna. Åkerberg skriver om det och andra vacciner på sin blogg Tankebrott.nu som i sidhuvudet på bloggen har en bild på en skrikande man med ögonbindel.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq