Vilka är de fem bästa “heist-filmerna” senaste 20 åren?

publicerad 29 mars 2017
- Underhållning @NewsVoice
Robert De Niro och Val Kilmer i Heat från 1995 - Foto: Warner Bros.

Vilka är de bästa heist-filmerna de senaste 20 åren om tittarna får bestämma istället för filmkritikerna? Vi väljer ut några av de stöt-filmer som fått högst betyg av vanliga användare på International Movie Data Base (IMDB.com).

Gene Hackman och Dannny De Vito i Heist från 2001 - Foto: IMDB
Gene Hackman och Danny DeVito i Heist från 2001 – Foto: IMDB

HEIST

En juveltjuv hamnar i knipa när hans gamla kollega skickar en yngre släkting för att jobba med honom. Filmen som på svenska fick heta “Sista stöten” har några år på nacken och man slipper en stor portion av det där så typiska våldet som är så vanligt i amerikansk action-film. När det väl är dags att råna en juvelerare i stan råkar ansiktet på ledaren i gruppen Joe (spelad av Gene Hackman) fastna på filmen i en övervakningskamera. Joe tar då beslutet att det får bli hans sista stöt och han måste komma på ett sätt att göra sorti med isn fru. Filmen är från 2001.

Skådisar: Gene Hackman, Rebecca Pidgeon, Danny DeVito, Delroy Lindo, Sam Rockwell

Betyg: 6,5 (28 617 röster) IMDB.com

THE TOWN

The Town, filmaffisch
The Town, filmaffisch

Ytterligare en film (2010) om den sista stöten. Det amerikanska kriminaldramat är regisserat av Ben Affleck, som även varit medförfattare till manuset, bygger på Chuck Hogans roman Prince of Thieves.

Fyra barndomsvänner slår till mot en bank och den kvinnliga chefen Claire (Rebecca Hall) kidnappas. Doug MacRay (Affleck) måste sedan, efter att hon släppts fri, försöka lista ut vad Claire vet och sagt till polisen.

Mellan dem spirar kärlek, men Doug berättar inte för kompisarna om sina känslor medan de planerar en stöt mot basebollagets Red Soxs hemmaarena. Rebecca hålls ovetande.

Både recensenter och biotittare gillade filmen skarpt. Ben Affleck som Hollywood-person fick ett stort genombrott.

Skådisar: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner

Betyg: 7,6 (292 548) IMDB.comFå 500 kr i oddsbonus med Folkeautomaten bonuskodFolkeautomaten bonuskod till oddsHitta en solig sluttning, lägg ut filten och kom igång via mobilen med ett av de mest givande bonuserbjudanden som finns. 100% insättningsbonus upp till 500 kr väntar på dig på oddspel när du öppnar nytt konto med bonuskod: MAXCASINOF.


 

Denzel Washington i Inside Man - Foto: IMDB
Denzel Washington i Inside Man – Foto: IMDB

INSIDE MAN

Det perfekta bankrånet är temat och tidsrymden är 24 timmar nedkortat till 90 minuter.  En sammanbiten expertgrupp av bankrånare intar ett bankpalats på nedre Manhattan. De tar gisslan som de fördelar i olika grupper och sätter på sina offer exakt samma kläder med mask som rånarna har. SvD gav faktiskt denna denna intellektuella film betyg 5 av 6 och beskrev den som “en förföriskt intelligent nagelbitare”. Ungefär så måste även vanligt folk känt för filmen från 2006 som gav den ett liknande betyg.

Skådisar: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe

Betyg: 7,6 (283 449 röster) IMDB.com

The Italian Job - Foto: IMDB
The Italian Job – Foto: IMDB, Paramount Pictures

THE ITALIAN JOB

Filmen från 2003 utspelar sig delvis i Venedig. Den handlar inte om att sno pengarna och försöka komma undan utan mer om svek och hämnd, tjuvar emellan. Charlie Croker (Donald Sutherland) blir förråd av sin kumpan och lämnas att dö, men överlever. Han vill sedan ta hämnd genom att utföra en avancerad guldstöt mot denne fd kollega. Charlie säger i filmen något i stil med: “I trust everybody but not the devil inside” i en av de bästa heist-filmerna de senaste 20 åren.

Skådisar: Donald Sutherland, Mark Wahlberg, Edward Norton, Charlize Theron, Jason Statham, Seth Green

Betyg: 7,0 (296 096) IMDB.com

Robert De Niro och Val Kilmer i Heat från 1995 - Foto: Warner Bros.- Foto: Warner Bros.
Robert De Niro och Val Kilmer i Heat från 1995

HEAT

När Heat kom 1995 gav finkritiker filmen ett medelbetyg, men publiken älskade denna intensiva och laddade thriller. Filmen fick hela 8,2 poäng av 10 av 453 447 röster på IMDB. Filmen har en omtalad scen utspelad på en café där boven spelad av Robert DeNiro konfronterar Al Pacino. De kommer fram till att ingen av dem är villig att kompromissa.

Heat handlar om en liten grupp professionella bankrånare som ska göra en sista stöt. Polisen är dem på spåren och de råkar efterlämna en ledtråd som gör att kriminalutredaren Al Pacino ligger ett steg bakom dem.

Val Kilmer anses göra en av sina bästa rollprestationer vod sidan av normala topprestationer av Pacino och De Niro.

Filmen är mörk, mycket spännande, mänsklig och våldsam, allt på en gång och du kan inte begära mycket mer i en av de bästa heist-filmerna på 90-talet.

Skådisar: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore

Betyg: 8,2 (453 447 röster) IMDB.com

Det finns ytterligare filmer som helt klart kvalar in i kategorin “de bästa heist-filmerna de senaste 20 åren” som tex: Oceans Eleven, The Thomas Crown affair och naturligtvis Reservoir Dogs.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Måste nog vara den ofilmatiserade stora stöten där Göran Persson bestal de svenska pensionärerna.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *