Björn Häger har svårt att förstå men antecknar Fabian Fjällings svåra frågor till Mathias Ståhle

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Mathias Ståhle, Björn Häger, Fabian Fjälling

NOTERAT. Fabian Fjälling på Granskning Sverige (GS) ringer upp Björn Häger som är ordförande i Publicistklubben. Häger satt när samtalet spelades in i förberedelserna inför Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm den 13 mars där bla Publicistklubben och journalisten Mathias Ståhle från Eskilstunakuriren medverkade. Ståhle startade mediaetablissemangets “hatdrev” mot Granskning Sverige.

Mathias Ståhle diskuterade mycket riktigt helt oemotsagt i Publicistklubbens debatt på Kulturhuset vad han anser om medborgarinitiativet Granskning Sverige som av honom och bla Expressen och Journalistförbundets tidning fått epitetet “hatrörelse”.

Fabian Fjälling undrar varför inte han som är grundaren och själva källan till GS får medverka. Han anser att det vore fullt rimligt att få bemöta påståendena som fällts av Mathias Ståhle om Granskning Sverige.

Björn Häger antecknar de svåra frågorna

Björn Häger har inga svar, men han antecknar Fjällings klockrena och intelligenta frågor. Häger verkar vara ställd och tycks ha vissa problem med att förstå vissa frågeställningar, som han med en vänlig ton försöker hantera kognitivt under samtalet.

Mathias Ståhle beskriver Granskning Sverige som en trollfabrik och att Fjälling sysslar med hat samt har kopplingar till den påstådda “hatsajten” Fria Tider. Inget av det stämmer, säger Fjälling, som undrar varför medborgare – bara för att de ställer frågor – ska befästas med nedsättande epitet av de etablerade journalisterna. Granskning Sverige är ingen trollfabrik slår Fjälling fast.

Fabian Fjälling hävdar att han själv inte är ett troll utan bara en vanlig medborgare som genom GS ställer frågor till journalister, politiker och opinionsbildare. Han säger vidare att han enbart skickat mail till Fria Tider, därav finns ingen “koppling” till Fria Tider.

Fjälling kommenterar även Expressens beteende, vilket NewsVoice skrivit om tidigare. Mathias Ståhle har även spridit uppfattningen att GS sprider hat mot betalning. Något sådant hat existerar inte och ingen på Granskning Sverige har fått betalt, säger Fjälling och han ställer en intressant motfråga till Ståhle via Björn Häger.

“Det som jag utsatts för från Expressen, är det kärlek?”

Björn Häger säger att han ska förmedla Fjällings frågor till panelen på Kulturhuset vilket han också gjorde, men han gjorde en generaltabbe. Fjälling hade påpekat att Mathias Ståhle spridit den felaktiga uppfattningen att GS “sprider hat mot betalning”, men när Häger tar upp den detaljen blev det istället:

“Han [Fjälling] tycker också att ni har fel när ni säger att han betalar folk som ska ringa”.

Problemet är att det inte var det som var Fjällings synpunkt utan det var påståendet att GS skulle sprida hat mot betalning, vilket är något helt annat. Mathias Ståhle framställde därför Fjälling indirekt som en person som drar valser. Återigen är detta ytterligare ett exempel på att det är en enkel match för etablissemanget att vilseleda allmänheten genom att inte tillåta de som ska “straffas ut” få delta i den öppna debatten.

Fjälling la sedan ut telefonsamtalet helt oklippt på YouTube, som han brukar göra. NewsVoice satte samman huvudparten av Fjällings intervju med Hägers och Ståhles kommentarer under Källkritikens dag i Kulturhuset.

Metro: Se allt från Källkritikens dag

Text: Torbjörn Sassersson

Mathias Ståhle, Björn Häger, Fabian Fjälling
Kollage: Mathias Ståhle, Eskilstunakuriren (foto: Tor Johnsson), Björn Häger, ordförande i Publicistklubben (foto: Micke Gro?nberg), Fabian Fjälling, Granskning Sverige (privat foto). Anmäl otillåten fotoanvändning i kollaget till NewsVoice.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq