Björn Häger har svårt att förstå men antecknar Fabian Fjällings svåra frågor till Mathias Ståhle

10

NOTERAT. Fabian Fjälling på Granskning Sverige (GS) ringer upp Björn Häger som är ordförande i Publicistklubben. Häger satt när samtalet spelades in i förberedelserna inför Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm den 13 mars där bla Publicistklubben och journalisten Mathias Ståhle från Eskilstunakuriren medverkade. Ståhle startade mediaetablissemangets “hatdrev” mot Granskning Sverige.

Mathias Ståhle diskuterade mycket riktigt helt oemotsagt i Publicistklubbens debatt på Kulturhuset vad han anser om medborgarinitiativet Granskning Sverige som av honom och bla Expressen och Journalistförbundets tidning fått epitetet “hatrörelse”.

Fabian Fjälling undrar varför inte han som är grundaren och själva källan till GS får medverka. Han anser att det vore fullt rimligt att få bemöta påståendena som fällts av Mathias Ståhle om Granskning Sverige.

Björn Häger antecknar de svåra frågorna

Björn Häger har inga svar, men han antecknar Fjällings klockrena och intelligenta frågor. Häger verkar vara ställd och tycks ha vissa problem med att förstå vissa frågeställningar, som han med en vänlig ton försöker hantera kognitivt under samtalet.

Mathias Ståhle beskriver Granskning Sverige som en trollfabrik och att Fjälling sysslar med hat samt har kopplingar till den påstådda “hatsajten” Fria Tider. Inget av det stämmer, säger Fjälling, som undrar varför medborgare – bara för att de ställer frågor – ska befästas med nedsättande epitet av de etablerade journalisterna. Granskning Sverige är ingen trollfabrik slår Fjälling fast.

Fabian Fjälling hävdar att han själv inte är ett troll utan bara en vanlig medborgare som genom GS ställer frågor till journalister, politiker och opinionsbildare. Han säger vidare att han enbart skickat mail till Fria Tider, därav finns ingen “koppling” till Fria Tider.

Fjälling kommenterar även Expressens beteende, vilket NewsVoice skrivit om tidigare. Mathias Ståhle har även spridit uppfattningen att GS sprider hat mot betalning. Något sådant hat existerar inte och ingen på Granskning Sverige har fått betalt, säger Fjälling och han ställer en intressant motfråga till Ståhle via Björn Häger.

“Det som jag utsatts för från Expressen, är det kärlek?”

Björn Häger säger att han ska förmedla Fjällings frågor till panelen på Kulturhuset vilket han också gjorde, men han gjorde en generaltabbe. Fjälling hade påpekat att Mathias Ståhle spridit den felaktiga uppfattningen att GS “sprider hat mot betalning”, men när Häger tar upp den detaljen blev det istället:

“Han [Fjälling] tycker också att ni har fel när ni säger att han betalar folk som ska ringa”.

Problemet är att det inte var det som var Fjällings synpunkt utan det var påståendet att GS skulle sprida hat mot betalning, vilket är något helt annat. Mathias Ståhle framställde därför Fjälling indirekt som en person som drar valser. Återigen är detta ytterligare ett exempel på att det är en enkel match för etablissemanget att vilseleda allmänheten genom att inte tillåta de som ska “straffas ut” få delta i den öppna debatten.

Fjälling la sedan ut telefonsamtalet helt oklippt på YouTube, som han brukar göra. NewsVoice satte samman huvudparten av Fjällings intervju med Hägers och Ståhles kommentarer under Källkritikens dag i Kulturhuset.

Metro: Se allt från Källkritikens dag

Text: Torbjörn Sassersson

Mathias Ståhle, Björn Häger, Fabian Fjälling
Kollage: Mathias Ståhle, Eskilstunakuriren (foto: Tor Johnsson), Björn Häger, ordförande i Publicistklubben (foto: Micke Gro?nberg), Fabian Fjälling, Granskning Sverige (privat foto). Anmäl otillåten fotoanvändning i kollaget till NewsVoice.
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Camilla
Camilla
Gäst
1 april 2017 kl 15:26

Haha. Ja, det var inte en så hög kognitiv nivå på samtalet, från Björn Hägers sida.
Jag fattar inte att det är så många vuxna människor i detta land, -som är så omogna! De verkar inte ha jobbat med sig själva, tänker jag. När han inte förstår ord som kärlek/hat, propaganda etc. Vad kan han då, då? Kan han någonting?

Markus
Markus
Gäst
17 mars 2017 kl 16:41

@Mona Nilsson

Harvards (!) universitetsbibliotek har gjort en närmast tragikomisk lista på vad de anser är fake news. Ta t.ex. antiwar.com.

http://www.globalresearch.ca/harvards-fake-guide-to-fake-news-sites-americas-21st-century-index-librorum-prohibitorum/5579697

Mona Nilsson
17 mars 2017 kl 15:25

PR-expert varnar nu för bred användning av “fake news” – “tror det kan slå tillbaka” dvs media- och makteliten kanske bara skjuter sig själva i foten 🙂
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/experter-varnar-for-fake-news-begreppet-i-svensk-politisk-debatt
“Den senaste tiden verkar Donald Trumps favorituttryck ”fake news” ha spridit sig till den politiska debatten i Sverige. Experter varnar för en slentrianmässig användning:
– Jag tror att det kommer att slå tillbaka, säger pr-konsulten Paul Ronge.”

Ale
Ale
17 mars 2017 kl 13:56

Ha ha ha … Ulf Johansson anser att artikeln är korrekt och vägar samtidigt att kolla med källan om så är fallet – angående att vara källkritisk. Ha ha ha …

Olof
Olof
Gäst
17 mars 2017 kl 00:24

Det kanske är en bra idé att anlita Morgan Alling för att motarbeta mobbing på en annan nivå i samhället!?

Clas Kling
Clas Kling
Gäst
16 mars 2017 kl 22:44

Så typiskt för det ickedemokratiska etablissemanget. Vilka stollar ni är Björn Häger och Mathias Ståhle. Jag skäms å era vägnar över era översitterifasoner och er tro på att ni är något bättre än vi vanliga medborgare. Att ni inte skäms! Men ni fattar naturligtvis inte vad det ordet innebär.

Ale
Ale
16 mars 2017 kl 19:46

https://www.youtube.com/watch?v=9LNDYAeCTN0

En av det bättre inspelningarna.

Hans Eriksson
16 mars 2017 kl 17:02

Det är intressant detta med källkritik.

För att fatta mig kort (har använt många ord i mitt yreksliv som patentskrivare så man börjar ana botten i ordburken (en lätt ändringen ger “ordbruken”).
Den moderna människan härstammar från två ursprungsgrenar – Neanterthalaren och Vackerthalaren. Den sistnämnda grenen har utvecklat ett språkbruk som vida överträffar det som härstammar från Neanterthalargrenen. Folk från denna gren har svårt att hänga med i ordsvängarna på “hög” nivå, men ändå fascineras Neanterthalarna av Vackerthalarnas verbala förmåga. Ja, så till den grad att man snällt ställt sig in i en hirerarki där man ser upp till Vackerthalarna. Detta läge har rått så länge att Vackerthalarna blivit tvärsäkra och vårdslösa i den makutövning som Vackerthalarna utvecklat sedan Marx dagar. När nu en intelligent Neanderthalare med gott minne börjar lägga ihop ett och annat och inte får ihop det utan ställer frågor, ja då riskerar hela maktstrukturen att krackelera. Jag lämnar nu över ordet till våran alldeles briljante ordbrukare salige Tage D

“Den solidariteten som är tyst
-en pakt, en gång för alla underskriven-
den gör dig till en armlös marmorbyst, en prydnadssak, bekväm och undergiven
Den solidariteten som har kraft
är den som ständigt kollar sina gränser,
förarglig, fräck, med ögonen på skaft, starrbligande på valda korpulenser.”
Man söver oss med falskt och fagert tal.
Avsikten är med denna tankebråte, att få den solidariske lojal
som undersåten mot sin översåte.