Cannabisolja – Danmark 30 år före Sverige

publicerad 5 mars 2017
Tina Horstedt - Foto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu
Tina Horstedt expert på cannabisolja - Foto: Anna Böhlmark,   AlmaNova.eu
Bild: Tina Horstedt – Foto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu

Många svenskar – men även danskar – blir förvånade om man berättar att cannabisolja är ett godkänt läkemedel i Danmark. Idag skrivs cannabisolja ut till flera hundra cancersjuka patienter vid två av Danmarks största sjukhus.

Text, video och foto: Anna Böhlmark, uppd. kl 14:53, 6 mars

Tina Horstedt som var den första danska läkare att skriva ut cannabis säger:

”Sveriges hållning mot cannabis är bakåtsträvande. Nu när tolv europeiska länder godkänt cannabis för medicinskt bruk borde man göra det även i Sverige”.

Cannabisolja mot cancer

En cancerpatient vid Odense universitetssjukhus som får cannabisolja utskriven är Tanja Overgaard.

”Innan jag började med cannabis-droppar blev jag illamående av bara lukten av mat, men det gör jag inte längre. Jag kan vara där mer för min dotter och min make och inte bara ligga i sängen hela tiden”, tillägger hon.

Nu har det gått över sex månader och Tanja är väldigt nöjd.

”Det är inte bara det att illamåendet försvinner utan även smärtorna. Dessutom upplever jag att min cancer har gått tillbaka tack vare oljan.

Tina Horstedt ser dagligen liknande resultat på sina patienter.

”Jag har nu skrivit ut cannabisolja i två års tid och har inte sett några biverkningar. Inte heller har jag sett att det skulle vara beroendeframkallande. Vi saknar dock studier på om det skulle kunna leda till ett beroende”.

I Sverige kan man fortfarande bara använda sig av ett enda medel med cannabis med THC i sig – Sativex. Ytterst få läkare skriver ut det och det är dyrt. I Danmark finns det uppemot 20 [200] läkare som skriver ut cannabis och behandlingen är gratis.

Både Tanja och Tina tycker att det är synd att man i Sverige inte kan skriva ut cannabisolja med THC i sig.

”Det är otroligt tillbakahållande att Sverige ännu inte godkänt cannabisolja för medicinskt bruk! Det pågår ju en hel omvändelse i hela världen för cannabis. Titta bara på USA! Det är ju ett ofarligt medel. Så jag förstår inte varför man är så tillbakahållande. Jag mötte en svensk läkare som arbetar med palliativ vård på ett stort sjukhus i Stockholm. Han visste inte ens om att man kan använda sig av cannabis på döende! Jag visste inte vad jag skulle säga honom. Jag var helt chockerad! Här har vi använt cannabis mer än trettio år”, berättar Tina.

Läs en längre artikel och se filmen med läkaren Tina Horstedt på TV-Helse.se

Text: Anna Böhlmark


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq