Cannabisolja – Danmark 30 år före Sverige

publicerad 5 mars 2017
Tina Horstedt - Foto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu
Tina Horstedt expert på cannabisolja - Foto: Anna Böhlmark,  AlmaNova.eu
Bild: Tina Horstedt – Foto: Anna Böhlmark, AlmaNova.eu

Många svenskar – men även danskar – blir förvånade om man berättar att cannabisolja är ett godkänt läkemedel i Danmark. Idag skrivs cannabisolja ut till flera hundra cancersjuka patienter vid två av Danmarks största sjukhus.

Text, video och foto: Anna Böhlmark, uppd. kl 14:53, 6 mars

Tina Horstedt som var den första danska läkare att skriva ut cannabis säger:

“Sveriges hållning mot cannabis är bakåtsträvande. Nu när tolv europeiska länder godkänt cannabis för medicinskt bruk borde man göra det även i Sverige”.

Cannabisolja mot cancer

En cancerpatient vid Odense universitetssjukhus som får cannabisolja utskriven är Tanja Overgaard.

“Innan jag började med cannabis-droppar blev jag illamående av bara lukten av mat, men det gör jag inte längre. Jag kan vara där mer för min dotter och min make och inte bara ligga i sängen hela tiden”, tillägger hon.

Nu har det gått över sex månader och Tanja är väldigt nöjd.

“Det är inte bara det att illamåendet försvinner utan även smärtorna. Dessutom upplever jag att min cancer har gått tillbaka tack vare oljan.

Tina Horstedt ser dagligen liknande resultat på sina patienter.

“Jag har nu skrivit ut cannabisolja i två års tid och har inte sett några biverkningar. Inte heller har jag sett att det skulle vara beroendeframkallande. Vi saknar dock studier på om det skulle kunna leda till ett beroende”.

I Sverige kan man fortfarande bara använda sig av ett enda medel med cannabis med THC i sig – Sativex. Ytterst få läkare skriver ut det och det är dyrt. I Danmark finns det uppemot 20 [200] läkare som skriver ut cannabis och behandlingen är gratis.

Både Tanja och Tina tycker att det är synd att man i Sverige inte kan skriva ut cannabisolja med THC i sig.

“Det är otroligt tillbakahållande att Sverige ännu inte godkänt cannabisolja för medicinskt bruk! Det pågår ju en hel omvändelse i hela världen för cannabis. Titta bara på USA! Det är ju ett ofarligt medel. Så jag förstår inte varför man är så tillbakahållande. Jag mötte en svensk läkare som arbetar med palliativ vård på ett stort sjukhus i Stockholm. Han visste inte ens om att man kan använda sig av cannabis på döende! Jag visste inte vad jag skulle säga honom. Jag var helt chockerad! Här har vi använt cannabis mer än trettio år”, berättar Tina.

Läs en längre artikel och se filmen med läkaren Tina Horstedt på TV-Helse.se

Text: Anna Böhlmark


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Som pensionär kommer jag ibland hem till gamla kompisar och då ser dessa staplar med pillerburkar. Det ligger megapengar i detta med “medicin” och där “patienten” inte har råd (med suppressanter) träder skattepengar in. Allt för tillströmningen av slantar till de Stora o-läkemedelsbolagen.
  Nu har ett nytt gristryne (Medverket) dykt upp i form av att hindra bruket av vitamin B3 i form av Nikotinsyra. Man får en liten”rush” några minuter när blod-kapillärerna vidgas och tillåter en bättre genomspolning av blodkärlen och detta kallar man biverkningar. Denna rush syns som en rodnad efter gamla solbrännor och känns lite pirrande i fingrarna och hettar någon i ansiktet. Inget att bry sig i för en riktig man.
  Men eftersom det är mer godartat än motsatsen måste det förbjudas då Big Pharma missar klirr i kassan.

 • Ett färskt beslut från Läkemedelsverket har gjort det möjligt att få cannabis utskrivet på recept. Det kan göra att förlamade Gävlebon Andreas Obenius snart inte behöver ordna cannabis på egen hand och därmed bryta mot lagen för att få smärtlindring.
  – Jag vet att det är olagligt men jag gör det ändå eftersom jag har ett medicinskt behov av det, säger han.
  TV: Andreas om Läkemedelsverket beslut: “Ett beslut vi har längtat efter länge”
  Innan Andreas Obenius bröt nacken och blev förlamad i en bilolycka för 20 år sedan var han en aktiv och äventyrlig person. Han reste mycket, hoppade fallskärm, simmade med delfiner och jobbade på akuten som undersköterska i många år.
  Efter olyckan har allt sådant varit omöjligheter och det mesta har handlat om att hitta sätt att stå ut med den ständiga smärtan. Han har även problem med dålig aptit och med spasticitet som begränsar rörelseförmågan i de kroppsdelar han inte är förlamad i, som händerna.
  – Jag har käkat mängder av piller, morfin och annat smärtstillande, för jag har kroniska smärtor. Sjukvården har en skala för smärta där ett (1) är ingenting och tio är outhärdligt. När jag vaknar på morgonen ligger jag på fyra, fem och på kvällen på sju kanske, berättar han när GD besöker honom hemma i lägenheten precis vid Gavleån i centrala Gävle.
  Framför allt är det de ytor som han får tryckbelastning på som gör ont, det vill säga rumpa, sittknölar, rygg och axlar.
  – Tänk dig att du sitter i en biofåtölj i 14 timmar, ungefär så känns det, säger han.
  Förutom att smärtan påverkar livskvaliteten i stort inverkar den också på hans möjligheter att arbeta. Han har en assistans- och redovisningsfirma som han sköter på deltid. Resten av tiden är han sjukskriven.

  Andreas Obenius tvingas bryta mot lagen för att få smärtlindring. Men ett beslut från Livsmedelsverket kan göra att han snart slipper det.
  Anna Höglund
  Men det finns sätt att lindra smärtan. Precis som många andra med liknande problematik har han provat cannabis – både i form av hasch och marijuana – och känt att det hjälpt.
  – Det tar i alla fall bort en del av smärtan och man blir mjukare i kroppen. Dessutom förbättas aptiten, säger han.
  Problemet är förstås att det är olagligt.
  Ett beslut från Läkemedelsverket nyligen har dock gett hopp. Beslutet öppnar för att läkare ska kunna ges dispens att skriva ut cannabis i tabelettform på recept och hittills har två patienter kunnat hämta ut sin cannabis på svenska apotek. En av dem är Andreas Thörn från Västerås som förra året dömdes till böter av Svea hovrätt för att ha odlat och brukat cannabis.
  Andreas Obenius har redan bett sin läkare undersöka möjligheten att skriva ut cannabis.
  – Jag mejlade direkt när jag såg det här och bad henne hjälpa mig att ansöka om dipens. Och gör inte hon det så går jag till någon annan läkare, säger han.
  Än så länge har han inte fått något besked men förhoppningen är att han snart ska kunna hämta ut sin cannabis på apotek istället för att behöva skaffa den själv.
  – Det är inte så kul att behöva vara olaglig och hålla på och smyga och vara rädd för polisen på andra sidan gatan. Det är helt onödigt, varför ska vi hålla på så här för? Det finns skadade och sjuka människor som blir hjälpta av det här och då måste vi kunna se det.

  Artikel i tidningen om mig Andreas Obenius förlamad men jobbar.

 • Artikelförfattaren bad NV korrigera följande:

  I Sverige kan man fortfarande bara använda sig av ett enda medel med cannabis med THC i sig – Sativex. Ytterst få läkare skriver ut det och det är dyrt. I Danmark finns det uppemot 20 [200] läkare som skriver ut cannabis och behandlingen är gratis.

  /red

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *