Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Chilla på Mars 2032 om rymdkartellen tillåter det

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 mars 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Mars One - Illustration: BryanVersteeg.com

SPEKULATIONER. Kapplöpningen till Mars började för några år sedan på allvar. Flera länder och olika privata bolag vill komma dit först. Det finns hypoteser om att USA:s militär har ett försprång genom ett långt gånget “Secret Space Program” lett av amerikanska teknikbolag, en kartell vilken aldrig kommer att tillåta någon annan komma före.

Text: Torbjörn Sassersson | Illustration ovan: BryanVersteeg.com

Historiskt vet vi att kapplöpningen till Månen var mycket spänd mellan de två supermakterna USA och Sovjet under det första kalla kriget. Endast de hade då kapacitet att nå Månen. Idag ser det annorlunda ut. Flera länder och även privata initiativ utvecklar rymdfartskapacitet.

Det betyder att ett kallt prestigekrig mellan dessa nya spelare är mer komplicerad än på 1960-talet, men det handlar om mer än prestige. Det handlar om säkerhetspolitik (precis som tidigare) och frågan vem som äger Månen och Mars och naturresurserna där. Först på plats har naturligtvis en avgörande betydelse. Om tex det paramilitära NASA är först på Mars betyder inte det att USA äger hela Mars, men flaggor kommer att sättas i myllan och bopålar kommer att avgränsa områden som det görs anspråk på, precis som på Sydpolen.

Vilka tecken finns på att det skett sabotage mot privata initiativ att utveckla rymdfartskapacitet? Ett exempel kan vara Virgin Galactic som drabbats av tre allvarliga olyckor med flera dödsfall under de senaste åren. Virgin Galactic hade ambitionen att få upp sina rymdturister redan 2012, men olyckorna har försenat projektet.

Den tidigare kapplöpningen till Månen var ett i grunden militärt projekt både för USA och Sovjet. De flesta astronauterna var militärer, konstaterar tom Dagens Nyheter, och målet var att sätta upp permanenta baser, men den officiella historien säger att alla projekt lades ned runt 1976 trots framgångarna att sätta folk på Månen och få tillbaka dem hem levande. På senare år har flera stater sniffat på och runt Månen, bla Kina, men det verkar inte ske några nya försök att sätta arbetsrobotar eller människor på Månen.

Av någon anledning verkar Mars vara mer intressant trots att Månen ligger inom nära räckhåll och har stora naturresurser.

“När president George W Bush i början av 2004 ambitiöst lovade att ta USA tillbaka till månen och vidare till Mars var det ett initiativ som föll platt till marken, avfärdat som en gimmick. Någon politisk entusiasm gick inte att uppbringa. Det kalla kriget var sedan länge över.” – Dagens Nyheter, 2009, “Kalla kriget fick USA att sikta mot månen”

I USA hålls nästan årligen konferenser om “The Secret Space Program” som spekulerar om att några amerikanska bolag på en överstatlig nivå gått samman om att utveckla rymdfartsteknologi som inte är baserad på gammal och rykande raketteknik. Visslare säger att detta rymdprogram redan har möjlighet att nå Mars på rekordtid. Omvärlden häpnar och tvivlar på uppgifterna, men folket inom teknikindustrin vet att militär teknik ligger minst 30 år före konsumentmarknaden, så vad vet vi i stugorna?

USA:s reaktion mot McKinnon var exakt densamma som mot Assange

Den än idag i Sverige okände och brittiska hackern Gary McKinnon avslöjade att han 2002 hackat NASA och Pentagon och funnit listor på “non terrestrial officers”, “fleet to fleet communications” och ett foto på ett rymdskepp, enligt flera intervjuer med honom.

Saving Gary McKinnon
Bild: Saving Gary McKinnon, bok

BBC skriver att USA vill få honom utlämnad och att han riskerade 60 år i fängelse. 10 år senare stod det klart, enligt BBC, att McKinnon slapp fängelse genom att han fick diagnosen Asperger. BBC hade vid det laget publicerat ett stort antal artiklar om hans fall.

Åren efter 2002 var McKinnon förbjuden att röra en dator som en följd av hans hackningar. 2009 släppte Pink Floyd en online-singel “Chicago – Change the World” som syftade till att väcka uppmärksamhet kring McKinnons öde. Sedan 2014 arbetar han med sökmotoroptimering.

Vad fallet Gary McKinnon indikerar är att USA kämpade i 10 år med att sätta honom i fängelse för att han hackat Pentagon och NASA och/eller för att han avslöjade ett hemligstämplat militärt rymdprogram.

Växthus på Mars One-basen - Illustration: BryanVersteeg.com
Växthus på Mars One-basen – Illustration: BryanVersteeg.com (Mars One press pack)

Mars One vill sätta astronauter på Mars 2032

Ett privat initiativ som utvecklar rymdfartskapacitet och har ambitionen att nå Mars 2032 med de första astronauterna är det europeiska projektet och bolaget Mars One Ventures AG som idag meddelar att bolaget uppvärderats till över 3,5 miljarder kronor. Planen är att först skicka upp robotar runt år 2022 som ska placera ut Mars-hus i förberedelsen inför ankomsten av människor.

Se mer av Mars Ones tidsplan och läs mer om Mars One i NewsVoice

I sin version av hur livet på Mars kan gestalta sig har Mars One låtit illustratören Bryan Versteeg (BryanVersteeg.com) få skissa på hur livet i en trendig “Marshydda” kan vara. Du ser bilden överst i artikeln. Förhoppningen är att locka in blivande astronauter som inte får möjligheten att få återvända till Jorden eftersom Mars One endast erbjuder en enkelbiljett till Mars.

https://youtube.com/watch?v=2FXp8cr4fe8

NASA vill rekonstruera Mars-hav med koldioxid

NASA meddelar att de har ambitioner att skapa atmosfär runt Mars med målet att göra den röda planeten grön genom “geoengineering”. Innan 2050 ska en magnetköld placeras mellan Mars och solen för att skapa förutsättningar för en ny atmosfär, skriver Illustrerad Vetenskap i artikeln: “Nasas plan är klar – Mars ska ha flytande hav”. Problemet är att NASA tror att koldioxid är en tillräckligt stark växthusgas för att bygga den nya atmosfären, CO2 som ska smälta isen på Mars. Om 100 år kan Mars ha hav igen tror NASA.

Vad vi dock inte vet är om marsmänniskorna kommer att acceptera en migrationvåg från Jorden. I denna bild nedan framtagen av en för oss okänd illustratör kan våra astronauter stöta på motstånd.

Text: Torbjörn Sassersson

Mars: Yankees go home
Mars: Yankee go home – Image source unknown


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: MarsNASA