Dagspressen fortsätter tappa läsare, populäritet och webbtrafik

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 26 mars 2017
- NewsVoice redaktion
sociala medier
Dagspressen vs Sociala medier
Dagspressen vs Sociala medier – Foto: Crestock.com

NOTERAT. Dagspressen fortsätter att tappa läsare, prenumeranter, populäritet och trafik till sina sajter. Fler tidningar väljer även att hoppa av tjänster som mäter trafik och flera vill inte heller redovisa sjunkande upplagor. NewsVoice spanar på artiklar och data från undersökande medier och tjänster om DN, SvD, Expressen och Aftonbladet.

Enligt TNS-Sifo.se minskar upplagorna för de flesta tidningar perioden 2007-2016. Trenden är tydlig (se PDF). Samtidigt ökar morgonpressens samlade annonsintäkter från sina digitala kanaler med 3,3% under 2016, jämfört med 2015, enligt mediernas branschorganisation TU – Medier i Sverige. Det skriver Dagens Media (DM) i februari 2017.

Aftobladet.se sjunker i rankning senaste året enligt Alexa.com:s populäritetsmätning perioden 26 mars 2016 – 26 mars 2017

Dessa ökade digitala intäkter lär knappast kompensera för förlusterna i intäkter via pappersutgåvorna, antar NewsVoice. En digital prenumeration på DN ligger på knappt 1200 kr per år att jämföra med en prenumeration i Dalarna (mitt i Sverige) som ligger på över 8000 kr per år för att få hem DN i brevlådan (fysisk distribution är dock dyrare än digital distribution ska nämnas).

Dagens Media skriver i mars 2017 att räckviddstappet för print planat ut 2016 i jämförelse med tidigare år.

“I inledningen av 2016 tvingades Dagens Nyheter konstatera att räckvidden minskat med hela 11 procent på vardagar. I år är motsvarande siffra 3,14 procent.” – Dagens Media

Det betyder inte att det går bättre för DN, men att försämringen är mindre allvarlig. Siffrorna är fortfarande på minus.

DN.se sjunker i rankning senaste året enligt Alexa.com:s populäritetsmätning perioden 26 mars 2016 – 26 mars 2017

Dagens Media skrev i februari 2013 att Gunilla Herlitz, utgivare för DN och styrelseordförande för Bonniers affärsområde News Sweden, beslutade att ta Dagens Nyheter, Dagens Industri ur TS Mediefakta som har en tjänst som reviderar svenska medier och ger mediemarknaden en opartiskt granskad och sammanställd information om upplagor, distribution och webbtrafik mm.

I februari 2013 blev det även klart att Mentor Online, som ger ut 26 facktidskrifter, lämnar TS. Aftonbladet står utanför TS sedan 2010, skriver DM. Beslutet att lämna TS fick hård kritik från branschorganisationerna Sveriges Annonsörer och Sveriges Mediebyråer.

Expressen.se sjunker i rankning senaste året enligt Alexa.com:s populäritetsmätning perioden 26 mars 2016 – 26 mars 2017

Sveriges Annonsörers VD Anders Ericson menade då att beslutet att lämna TS beror på att DN och DI vill dölja sina fallande upplagor genom att skylla på att TS är ett otidsenligt mått, skriver Dagens Media.

Läs mer: TS.se mätningar av dagspressens upplagor

SvD.se sjunker i rankning senaste året enligt Alexa.com:s populäritetsmätning perioden 26 mars 2016 – 26 mars 2017

Bonnier fortsätter att “dölja” data 2017. I mars 2017 skriver Dagens Media att Bonnier News med sajterna Expressen, DN, Di, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad beslutat att sluta rapportera sina trafiksiffror till Kia-index, som är en officiell mätvaluta för svenska webbplatser. KIA-index sätter regler, kontrollerar mätningar på webbplatser och publicerar mättal för svenska webbplatser på veckobasis.

“Schibsted har sedan tidigare slutat lämna ut sin trafik med motiveringen att siffrorna över unika webbläsare har tappat i relevans. Mediehuset redovisar Aftonbladets och Svenska Dagbladets siffror till Orvesto internet och ska istället fokusera på antalet unika individer.” – Dagens Media

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Dagspressen
 • Jag hade gärna prenumererat på en välskriven papperstidning med en objektiv nyhetsrapportering. Men dagens tidningar duger bara till kattlådan och då går det lika bra med en oläst Metro.

 • PK-pressen befinner sej i en nedåtgående spiral. Folk har börjat förstå omfattningen av lögnerna och
  annonsörer hoppar av när folk slutar läsa censurerade och tillrättalagda nyheter. Tidningar har
  i flera decennier levt på skattepengar i form av presstöd och det blir snart den enda inkomsten förutom
  dödsannonser och partipamfletter. Sovjettidens Pravda hade heller ingen kommersiell annonsering.

 • Help Make Sweden Great Again!
  Kolla still “The Still report”. Vi är nu så desperata att vi måste ta hjälp utomlands.

 • @alla skribenter på dalande tidningar

  Jag vill ge några positiva ord till de skribenter som sannolikt kommer bli av med sina arbeten. Var inte rädda och nervösa! Det är ett utmärkt tillfälle att sluta vara lydig.

  Framtiden ser ljus ut om ni röstar på ett parti som skapar välfärd för alla svenska medborgare. Låt er inte förledas av pengar och lyx! Däri sitter inte lyckan. Lyckan sitter i varje ögonblick som ni gör det som ert inre kall vill och när ni kan njuta av det till fullo.

  Lyckan sitter inte i det materiella förutom att ha tak över huvudet och äta sig mätt. Sedan handlar det mestadels om att ha en positiv attityd och njuta i varje ögonblick av sitt liv. Se en uppsägning som ett tillfälle att påbörja något nytt! Se det som ett tillfälle att resa till Thailand eller att göra en meditationsreträtt eller att läsa den där intressante moralfilosofens verk!

  Andas djupt! Var lugna! Det är förmodligen början på något bättre, något ni kan vara stolta över på riktigt. 😉

  ”De enda aktiviteterna som har verkligt värde är de som siktar på inre transformation.”
  /Vernon Howard

  ”The only activities of true value are those which aim at inner transformation.”
  /Vernon Howard

  I min värld betyder det moralfilosofi och meditation. Meditationen skapar lugn och trygghet och ditt värde för denna värld stiger i takt med ditt moralfilosofiska medvetande och rätt intention.

 • @Hans Nilsson
  Jag håller med dig helt och hållet. Jag har själv aldrig lagt en peng på dem. Det är det allra bästa, men kanske ännu bättre är att jag bojkottat dem relativt länge nu. Jag läser dem inte och länkar inte till dem heller. Många av oss är således en liten del av det som sker nu.
  https://newsvoice.se/2016/03/22/tv-och-massmedia-ersatts-alltmer-av-hogkvalitativa-medborgarjournalister-martin-gustavsson/
  En bägare fylls droppe för droppe.

 • Strålande att den PK slaskpressen tappar läsare. Ju förr den blir raderad desto trevligare blir det. Det är 7 år sen jag senast la en peng på dessa dasspapper.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *