Fabian Fjälling: “Expressen vilseleder sina läsare om mig”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Fabian Fjälling, privat
Fabian Fjälling, privat foto (får ej återanvändas utan tillstånd av Fjälling)

INTERVJU OCH ANALYS. Expressen gjorde oannonserat hembesök hos mannen bakom aliaset “Erik Johansson” som ligger bakom YouTube-kanalen Granskning Sverige (GS). Kanalen har under en längre period anonymt ringt upp politiker, ledande journalister och opinionsbildare och ställt svåra frågor till dessa.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson, redaktör för NewsVoice en politiskt oberoende nättidning som tror på det mångkulturella samhället 

Expressen 3 mars 2017, skärmdump
Expressen: “Fabian, 48, ringer för Granskning Sverige”, Expressen 3 mars 2017, skärmdump

Samtalen har spelats in och sedan lagts ut relativt oklippta. Frågorna som ställts har varit medvetet svåra och det sätt frågorna ställts på har varit vänligt och intensivt. Nu har Expressen bestämt hur allmänheten ska betrakta Fjälling, som något avskyvärt. NewsVoice granskar och finner en annan bild.

I regel har Granskning Sverige intervjuer haft en hög journalistisk kvalitet av en typ som allmänt inte förkommer i Sverige, mainstream media inräknat. Intervjupersonerna har helt enkelt inte fått möjligheten att slingra sig bortsett om de valt att lägga på luren. Ämnena som tagits upp har handlat om varierande ämnen som utrikespolitik, inrikespolitik, mediakritik och journalistik.

GS arbete har med tiden utvecklats och fler anonyma uppringare har anslutit sig. Flera verkar sympatisera med SD. Etablissemanget har haft svårt att besvara många av frågorna som ställts av GS. Ibland har stor okunnighet avslöjats hos intervjuobjekten. Irritationen hos etablissemanget verkar har ökat i takt med att Granskning Sverige blivit allt mer populärt bland lyssnarna med alla typer av politisk eller ideologisk läggning.

ArcanumSkolan 2024
Expo 3 mars 2017, skärmdump
“Granskning Sverige-profil: Förintelsen är en lögn”, Expo 3 mars 2017, skärmdump

De senaste veckorna har Eskilstunakuriren och därefter Expo och Expressen försökt att hänga ut Granskning Sverige som en högerpopulistisk aktivitet. Alias “Erik Johansson” visade sig vara Fabian Fjälling, som sedan har stigmatiserats med de så typiska nyckelorden: högerpopulism, Hitler, förintelseförnekande, nazism enligt vänsterns skolbok för att totalt förstöra ett rykte, men orden som klistrats på Fjälling har inte varit rättvisa.

NewsVoice som inte sympatiserar med vare sig vänstern, högern eller någon form av extremism kontaktade Fjälling för att ställa några svåra frågor med avsikten att klargöra vad han sagt, hur hans tankar är funtade och om hans arbete för Granskning Sverige samt hur han anser att han bemötts av Expressen.

Intervjufrågor skickades per mail till Fjälling och andra frågor skickades till reportern Diamant Salihu på Expressen som oannonserat knackat på Fjällings dörr. Salihu valde att inte besvara frågorna utan hänvisade till Expressens redaktion som i sin tur hänvisade till krönikan: “När hatets apostlar ringer eller mejlar eller twittrar påminns vi bara om journalistikens uppdrag”, skriven av Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Ljudupptagning: Fabian Fjälling ringer Expressen och ställer frågor om Expressens etik, men de vill inte svara

Expressen – en maktfullkomlig tidning

Expressens artiklar om Fjälling visar på den nästan absoluta makt Expressen har om redaktionen bestämt sig för att krossa en persons rykte. Fjälling framställs som en avskyvärd människa vilket står i kontrast till att han är en vanlig svensk, en familjepappa med ett vanligt jobb, en person med samhällsengagemang, en känsla för Sverige, en person med åsikter och en vilja att ställa svåra frågor till etablissemangets apostlar, om man så vill, för att syfta på titeln i Thomas Mattssons krönika.

För att krossa personen bakom alias “Erik Johansson”, för att sabotera ryktet för familjepappan Fabian Fjälling krävdes det insatser (varav vissa samordnade) från Eskilstunakuriren, Expressen och Expo som alla dragit nästan identiska slutsatser och använt samma invektiv mot Fjälling. Enligt Fjälling har han inte tillfrågats om han önskar få in repliker i någon av tidningarna. Han har inte heller fått möjlighet att kommentera något innan Expressen publicerat sina artiklar. Expressen menar dock att Fjälling hade chansen att förklara sig vid hembesöket, men besöket som Expressen gjorde var oannonserat och var knappast bästa tillfälle att besvara frågor. Expressen uppger även att de sökt Fjälling via mail.

Fabian Fjälling valde att inte svara på Expressens kontaktförsök av rädsla för att det kan leda till en vedergällning mot hans person. Fjälling hade innan av misstag råkat avslöja sitt personnamn i ett mail till Expressen, men vedergällningen var redan i görningen.

NewsVoice intervjufrågor till Fabian Fjälling

Expressen intervjuade Fabian Fjälling den 3 mars 2017
“Fabian Fjälling kallade Förintelsen en lögn”, Expressen 3 mars 2017,skärmdump

Expressen uppger att ni ”lurar till er telefonintervjuer” respektive ”provocerar fram svar”. Hur gör ni för att lura de ni ringer, förutsatt att Expressen har rätt i sitt påstående? Tvingar ni på något sätt era intervjuobjekt att besvara era frågor per telefon eller att stanna kvar i intervjun längre än vad de egentligen vill?

Fabian Fjälling: Vi har inte för avsikt att provocera, men intervjuobjektet känner sig kanske provocerad av frågor han eller hon aldrig ställts inför och som han eller hon aldrig ägnat en tanke. Till saken här att opinionsbildare lägger på direkt när de förstår att det är jag (min röst och som Erik) som ringer. Framför allt folk på tankesmedjan Fri Värld som Katarina Tracz och Mats Johansson.

Är det otillåtet för en privatperson att ringa upp en svensk journalist eller politiker, spela in samtalet och sedan publicera det på internet? Vad anser du?

Fabian Fjälling: Jag kan inte juridiken, men eftersom till exempel Janne Josefsson gjort besök i valstugor och publicerat på TV utan problem, har vi gjort bedömningen att vi kan göra samma sak.

NewsVoice citerar från Law Line:

“Detta innebär motsatsvis att det är fullt tillåtet att spela in ett samtal under förutsättning att man själv deltar i dialogen. Det har ingen betydelse vilken typ av samtal det rör sig om och det är inte heller nödvändigt att den andra samtalsparten är medveten om att samtalet spelas in.” (Källa: Lawline.se)

“Publiceringar av telefonsamtal på internet är i sig inte olagliga. Inte heller är en busringning i sig olaglig. Däremot bör reglerna om exempelvis ofredande och förtal iakttas för att undvika att brott begås.” (Källa: Lawline.se)

Anser du någonstans i dig själv att det egentligen är olämpligt att en privatperson ställer provocerande eller svåra frågor till en person inom det politiska eller mediala etablissemanget? Är det inte viktigt att dessa människor på centrala nivåer i samhället framställs på ett så positivt sätt som möjligt?

Fjälling: Alla med makt över politik eller opinionsbildning skall svara på frågor från de medborgare de har makt över. Jag har gjort massor av försök att boka en intervju med olika politiker, men det är helt omöjligt.

Anser du att du hade rätt till din anonymitet och kan du i så fall motivera det?

Fjälling: Jag är inte intresserad av kändisskap. Jag gjorde länge sedan ett försök att ge mina frågor till journalister, men de var konstigt nog ointresserade och hade ett otroligt “von oben” perspektiv när jag föreslog frågor. Därför blev jag tvungen att fråga själv trots att jag var ointresserad av att bli känd.

Eskilstunakuriren 3 mars 2017
“Trollringaren Fabian Fjälling kallar förintelsen för en lögn”, Eskilstunakuriren 3 mars 2017, skärmdump

Ångrar du idag att din identitet blev avslöjad? Skulle det ha varit bättre om du varit öppen med din identitet från början?

Fabian Fjälling: Nej, hade jag blivit avslöjad innan kanalen växt så hade jag inte alls haft samma möjlighet att försvara mig. Nu när kanalen är stor kan jag bara publicera alla fula knep och trick som etablissemanget utsätter mig och min familj för, vilket leder till att Expressen troligen bara gräver sig djupare ner i den grop de redan står i.

Expressens hallåa säger att GS klipper ihop intervjuerna på ett ofördelaktigt sätt för de intervjuade. Stämmer det? Hur klipper ni och hur mycket klipper ni i era inspelningar egentligen?

Expressen 5 mars 2017, skärmdump
“Fabian Fjälling talar ut – på nazistsajten”, Expressen 5 mars 2017, skärmdump

Fjälling: Oftast klipper vi mycket mindre än gammalmedia. Jag har inte tittat på Expressens inslag, men jag gissar att deras ihopklippning inte är speciellt fördelaktig för mig.

Kan du ge ett typexempel på en intervju där den intervjuade framställs på ett neutralt sätt, som inte är klippt alls eller mycket lite? Ge gärna ett exempel på en intervju som setts av många och förklara varför du tror att just den intervjun blev så populär.

Fjälling: Långa intervjuer blir det nästan bara när media ringer mig. Då är nog “Bonnier ringer GS”, eller “GS utbildar DN i källkritik” några av de bästa. Det är alltid intressant när intervjupersonen verkligen försöker sätta sig in i mitt synsätt och försöker argumentera för sin sak. Jag tycker faktiskt att både Erik Olsson och Anders Bolling är riktigt sympatiska om man bortser från vad de publicerar.

Eskilstunakuriren, 3 mars 2017
“Fabian Fjälling, 48, är mannen bakom de anonyma trollsamtalen”, Eskilstunakuriren, 3 mars 2017

Expressens menar att ”GS sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet”. Stämmer det? Vad kan det vara som Expressen reagerat på i det material som du lagt ut på YouTube?

Fabian Fjälling: Jag har svårt att kommentera det. Jag har ringt flera opinionsbildare och frågat vad de menar med just Högerpopulism och var gränsen går för främlingsfientlighet om man menar att svenskar finns och att Sverige är deras hemland. Går det att anse att svenskar finns och att Sverige är deras hemland utan att vara främlingsfientlig? Det har jag ännu inte fått svar på vad jag kommer ihåg. Detta faller tillbaka på etablissemangets tolkningsmonopol på vad som är en extrem åsikt och vad som inte är det. I mitt tycke så är i stort sett hela riksdagen och all gammalmedia fyllda av extremister, men det är ju inte jag som har tolkningsmonopol…ännu.

Är du kritiker av svensk migrationspolitik?

Fjälling: Ja

Vad menar du med att du kallar förintelsen för en lögn?

Fjälling: Jag menar att det finns en uppsjö av tveksamheter i historien om den så kallade Förintelsen. Jag har läst ett antal böcker om Förintelsen, varav någon varit förbjuden i många Europeiska länder. Och när man läser “den typen av litteratur” blir man väldigt tveksam till den officiella versionen av Förintelsen är 100% sann. Jag hade gärna diskuterat alla dessa tveksamheter med någon som är kunnig på den accepterade versionen av Förintelsen, men det är väldigt svårt att få någon att prata om detta. GS har ju i alla fall fått bekräftat att Arnstad ljuger om Wannsee-konferensen och att uppgifterna om lampskärmar är en lögn.

Det är väldigt underligt att just Förintelsen inte får diskuteras. Det är en fråga i sig: Varför får man inte kritiskt diskutera Förintelsen? Jag vill inte mörda 6 miljoner judar bara för att jan tvivlar på saker runt Förintelsen. Jag vill faktiskt inte mörda någon över huvud taget, jude eller icke jude. Jag kan ha fått saker om förintelsen om bakfoten, men då är jag villig att lyssna på logiska argument för att jag har fel, och blir jag övertygad ändrar jag uppfattning.

Diamant Salihu säger att du skrivit kommentarer på den ”högerextrema” sajten Realisten. Vad är det du skrivit där som kan anses vara högerextremistiskt? Diamant säger att du skrivit att Hitler stod för ickevåld. Kan du kommentera det i samma svar?

Fabian Fjälling: Jag kommer inte ihåg vad jag skrivit på Realisten för ett antal år sedan. Jag vet inte hur länge sedan realisten lades ner, men det är ju mycket skrämmande att EXPO lägger energi på att registrera i sina arkiv vad folk skrivit för flera år sedan på web-sidor som upphört att existera. Jag skulle gissa att det bryter mot någon lag om datalagring och om inte så borde det skapas en lag för att förhindra det som EXPO tydligen har gjort.

Att Hitler var emot krig är nog de flesta som läst på överens om. Det var de allierade som förklarade krig mot Tyskland och inte tvärt om. Invasionen av Polen var mycket lik den situation som idag föreligger i östra Ukraina gentemot Ryssland. Etniska ryssar slaktas av en Ukrainsk regim, precis som etniska Tyskar slaktades av en Polsk regim i Polen. Vi får hoppas att Putin inte gör samma misstag som Hitler gjorde för att skydda sina landsmän. Sedan lade Hitler fram ett antal fredsförslag under hela WWII. Hitler förintade inte de allierade styrkorna i Dunkirk då han egentligen hyste varma känslor för det Brittisk imperiet och ansåg att en framtida fred skulle var svåruppnådd om man skapade hämndlystnad hos britterna genom att förinta styrkorna på Dunkirk.

Man får intrycket att Expressen menar att GS som helhet enbart handlar om att sprida högerextrema uppfattningar, men när NewsVoice går igenom era inspelningar handlar det mesta om att ni ställer så svåra frågor ni kan till personer inom etablissemanget om en mängd olika frågeställningar som inte ens berör vänster- eller högeruppfattningar. Vad är din förklaring till att Expressen så ivrigt vill måla upp GS och dig som något högerextremt och främlingsfientligt? Kort sagt vad tror du Expressens och Expos upplägg egentligen handlar om och vad kan ha motiverat dem att avslöja din identitet?

Fjälling: De ville tysta mig. De gillar inte komplicerade frågor som får det svenska folket att börja fundera. De vill att svenska folket skall stanna i sin “allas-lika-värde-koma”. Jag köper inte höger vänster uppdelningen. Jag anser att höger vänster är ett sätt att förvirra folket. både höger och vänster handlar enbart om fördelning av materiella tillgångar. Täcker en politik som enbart behandlar fördelningen av materiella tillgångar alla livets aspekter? Jag anser inte det. Jag anser att fördelningen av materiella tillgångar borde ha ganska låg prioritet i politiken. Hög prioritet borde förmågan att skapa välmående och lycka ha. Omsorg om själen borde vara det viktigaste och politiken som hanterar det materiella borde vara underordnad det som skapar en lycklig själ.

Är du främlingsfientlig?

Fjälling: Jag är mycket kritisk till våra politikers hantering av migration och även till migranter som inte uppför sig i Sverige. Var gränsen går för “Fientlig” vet jag inte, men det är ju underligt om man inte kan vara kritisk utan att behöva anses vara “fientlig”.

Umgås du med personer från andra kulturer, tex flyktingar eller med invandrare från första eller andra generation?

Fjälling: Jag umgås dagligen med folk från andra kulturer genom mitt jobb

Anser du att Sverige inte ska ta in flyktingar alls trots att Sverige genom sin vapenförsäljning till Mellanöstern och genom att inte ingripa mot krigspådrivande stater i mellanöstern, bidragit till flyktingströmmar till Sverige?

Fjälling: Jag anser att vi både skall lämna andra länder i fred, inte sälja vapen, och inte ta in fler migranter (flyktingar eller icke flyktingar). Vi måste på ett humant sätt se till att de ekonomiska incitamenten främjar en repatriering snarare än en accelererande invandring. Det finns massor med enkla och humana sätt man kan tänka sig som skulle hjälpa mångdubbelt fler människor för samma summa.

Förnekar du förintelsen av judar i de tyska koncentrationslägren?

Fjälling: Var går gränsen för att “förneka”? Jag tror att väldigt många judar som icke judar dog i koncentrationslägren. Jag vet dock egentligen inget om något jag inte själv varit med om och kan bara referera till saker jag läst om historiska händelser. Att något inte stämmer vad gäller historien om Förintelsen är uppenbart eftersom det är så känsligt att kritiskt granska. I många länder är det förbjudet att kritiskt granska Förintelsen, och det gillar inte jag. Jag tycker att allt skall kunna ifrågasättas och diskuteras i en ärlig dialog/debatt. När det kommer till förintelsen är detta av någon underlig anledning omöjligt, och de historiker som har en avvikande uppfattning stigmatiseras. Jag har läst ett par av de stigmatiserade författarnas böcker och de sår definitivt ett frö av tvivel vad gäller den officiella versionen. Personligen vet jag så klart inte.

Är en GS en högerextrem hatsajt? Hur skulle du beskriva GS arbete?

Fjälling: Jag vet inte vad som är definitionen av “Högerextrem Hatsite”. Jag kan bara säga att jag aktivt försöker att inte hata någon. Frågan är var gränsen går mellan Hat och Kritik. Jag är kritisk till mycket och etablissemanget stämplar en hel denna min kritiska inställning som Hat. Jag tycker själv det är ganska fånigt att definiera en meningsmotståndares uppfattning som Hat och därmed avsluta diskussionen.

Vad gäller “Högerextrem” så kan jag inte placera mig på en Höger/Vänster skala. Höger/Vänster är en idiotisk uppdelning av åsikter i mitt tycke.

Slutligen har din familj på något sätt utsatts för negativa konsekvenser av att Expressen avslöjade din identitet?

Fjälling: Min fru har pendlat mellan att vara helt under isen och en någorlunda samlad reaktion. Hennes tillstånd har givetvis påverkat både mig och barnen. Hade min fru tagit cirkusen med en klackspark så hade jag bara njutit av de olika “intervjuerna”. Hon har nu förstått att det finns ett stort stöd där ute och känner sig därför för tillfället bättre än när cirkusen startade.

Frågorna som Expressen inte vill besvara

Första mottagare var Diamant Salihu, reporter på Expressen

  1. Anser du att det är något fel med att en privatperson ringer upp journalister och höjdare inom media och politik, spelar in telefonsamtalen för att sedan publicera dessa på YouTube?
  2. Vad är egentligen problemet med att den som ställer frågor är anonym om de frågor som ställs kan anses representera frågor som 10,000-tals svenskar inom alla politiska inriktningar vill ställa?
  3. Om en privatperson arbetar som Fabian Fjälling, anser du att han som medborgarjournalist ska följa några andra regler än de som gäller tex kvällstidningsjournalister?
  4. Är det olagligt att spela in ett eget telefonsamtal utan att den andra parten i samtalet vet om det och sedan publicera inspelningen på YouTube?
  5. Om Fabian Fjälling lagt upp sina telefonintervjuer helt oklippta, hade det varit helt okey, anser du?
  6. I kommentarer som inkommit till NewsVoice framkommer att många anser att Gransknings Sveriges arbete retat upp kultureliten eftersom individer där haft svårt att besvara GS ofta svåra frågor. Har du någon kommentar om det?
  7. Expressen uppger att GS lurat till sig telefonintervjuer och där provocerat fram svar, men när NewsVoice går igenom GS telefonintervjuer framgår att intervjuobjekten av egen fri vilja valt att stanna kvar i intervjuerna för att besvara GS frågor. Så hur menar Expressen att intervjupersonerna lurats in i intervjuerna?
  8. Hur ser du på att Fabian Fjälling personligen och hans familj utsatts för hot och trakasserier efter Expressens avslöjande?
  9. Borde Fabian Fjälling aldrig ha agerat bakom anonymitet från första början i arbetet för GS?

NewsVoice kommentar – Fortsätt ställa svåra frågor

Expressen, Expo och Eskilstunakuriren kommer garanterat att välja tolka min artikel och intervju med Fjälling som ett bevis för att jag som journalist sympatiserar med allt möjligt negativt som överhuvudtaget kan associeras till högern och extremhögern. Detta vore dock falska anklagelser. Jag som journalist och NewsVoice som tidning är omöjlig att placera politiskt eller ideologiskt eftersom jag som grundare av NewsVoice valt att stå vid sidan av – eller över – hela problemkomplexet som vänstern och högern vältrar sig i dagligen. Det är också skälet till att jag är hatad av vissa individer inom etablissemanget som vill “facka in” andra människor.

NewsVoice anser att en vanlig svensk medborgare, en invandrare eller en flykting har rätt att ställa svåra frågor till svenska makthavare, till mainstream-journalister, till opinionsbildare eller politiker för att sedan publicera svaren online. Alternativet vore otänkbart – att vi inte får ställa frågor och publicera svar. Vi vanliga människor oavsett ursprung har rätt att få raka och ärliga svar. Vi har dessutom lagen på vår sida.

Fabian Fjälling upptäckte att enda sättet att få svar var att ringa anonymt. Denna anonymitet innebär även ett skydd mot repressalier från kultureliten. Jag uppmanar alla svenskar, flyktingar och invandrare att lyfta luren och ställa alla möjliga frågor, spela in svaren och lägga ut online. Gör det oorganiserat och kanske anonymt. Det behövs varken ett GS eller NewsVoice för att göra det.

Debatt

I detta läge är det oerhört viktigt att alla som bor i Sverige – oavsett härkomst – inte backar undan i tystnad när Expressen demonstrerar sin makt och förmåga att försöka krossa en enskild obekväm individ. Låt dig inte skrämmas. Fortsätt ställ svåra frågor, kräv ärliga svar och publicera online. Thomas Mattssons Expressen påminner oss alla om journalistikens uppdrag.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq