Fabian Fjälling: “Expressen vilseleder sina läsare om mig”

publicerad 7 mars 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Fabian Fjälling, privat
Fabian Fjälling, privat
Fabian Fjälling, privat foto (får ej återanvändas utan tillstånd av Fjälling)
Expressen 3 mars 2017, skärmdump
Expressen: “Fabian, 48, ringer för Granskning Sverige”, Expressen 3 mars 2017, skärmdump

INTERVJU OCH ANALYS. Expressen gjorde oannonserat hembesök hos mannen bakom aliaset “Erik Johansson” som ligger bakom YouTube-kanalen Granskning Sverige (GS). Kanalen har under en längre period anonymt ringt upp politiker, ledande journalister och opinionsbildare och ställt svåra frågor till dessa. Samtalen har spelats in och sedan lagts ut relativt oklippta. Frågorna som ställts har varit medvetet svåra och det sätt frågorna ställts på har varit vänligt och intensivt. Nu har Expressen bestämt hur allmänheten ska betrakta Fjälling, som något avskyvärt. NewsVoice granskar och finner en annan bild.

Text och intervju: Torbjörn Sassersson, redaktör för NewsVoice en politiskt oberoende nättidning som tror på det mångkulturella samhället 

I regel har Granskning Sverige intervjuer haft en hög journalistisk kvalitet av en typ som allmänt inte förkommer i Sverige, mainstream media inräknat. Intervjupersonerna har helt enkelt inte fått möjligheten att slingra sig bortsett om de valt att lägga på luren. Ämnena som tagits upp har handlat om varierande ämnen som utrikespolitik, inrikespolitik, mediakritik och journalistik.

Expo 3 mars 2017, skärmdump
“Granskning Sverige-profil: Förintelsen är en lögn”, Expo 3 mars 2017, skärmdump

GS arbete har med tiden utvecklats och fler anonyma uppringare har anslutit sig. Flera verkar sympatisera med SD. Etablissemanget har haft svårt att besvara många av frågorna som ställts av GS. Ibland har stor okunnighet avslöjats hos intervjuobjekten. Irritationen hos etablissemanget verkar har ökat i takt med att Granskning Sverige blivit allt mer populärt bland lyssnarna med alla typer av politisk eller ideologisk läggning.

De senaste veckorna har Eskilstunakuriren och därefter Expo och Expressen försökt att hänga ut Granskning Sverige som en högerpopulistisk aktivitet. Alias “Erik Johansson” visade sig vara Fabian Fjälling, som sedan har stigmatiserats med de så typiska nyckelorden: högerpopulism, Hitler, förintelseförnekande, nazism enligt vänsterns skolbok för att totalt förstöra ett rykte, men orden som klistrats på Fjälling har inte varit rättvisa.

NewsVoice som inte sympatiserar med vare sig vänstern, högern eller någon form av extremism kontaktade Fjälling för att ställa några svåra frågor med avsikten att klargöra vad han sagt, hur hans tankar är funtade och om hans arbete för Granskning Sverige samt hur han anser att han bemötts av Expressen.

Expressen 5 mars 2017, skärmdump
Thomas Mattsson: “När hatets apostlar ringer eller mejlar eller twittrar påminns vi bara om journalistikens uppdrag”, Expressen 5 mars 2017, skärmdump

Intervjufrågor skickades per mail till Fjälling och andra frågor skickades till reportern Diamant Salihu på Expressen som oannonserat knackat på Fjällings dörr. Salihu valde att inte besvara frågorna utan hänvisade till Expressens redaktion som i sin tur hänvisade till krönikan: “När hatets apostlar ringer eller mejlar eller twittrar påminns vi bara om journalistikens uppdrag”, skriven av Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Ljudupptagning: Fabian Fjälling ringer Expressen och ställer frågor om Expressens etik, men de vill inte svara

Expressen – en maktfullkomlig tidning

Expressens artiklar om Fjälling visar på den nästan absoluta makt Expressen har om redaktionen bestämt sig för att krossa en persons rykte. Fjälling framställs som en avskyvärd människa vilket står i kontrast till att han är en vanlig svensk, en familjepappa med ett vanligt jobb, en person med samhällsengagemang, en känsla för Sverige, en person med åsikter och en vilja att ställa svåra frågor till etablissemangets apostlar, om man så vill, för att syfta på titeln i Thomas Mattssons krönika.

För att krossa personen bakom alias “Erik Johansson”, för att sabotera ryktet för familjepappan Fabian Fjälling krävdes det insatser (varav vissa samordnade) från Eskilstunakuriren, Expressen och Expo som alla dragit nästan identiska slutsatser och använt samma invektiv mot Fjälling. Enligt Fjälling har han inte tillfrågats om han önskar få in repliker i någon av tidningarna. Han har inte heller fått möjlighet att kommentera något innan Expressen publicerat sina artiklar. Expressen menar dock att Fjälling hade chansen att förklara sig vid hembesöket, men besöket som Expressen gjorde var oannonserat och var knappast bästa tillfälle att besvara frågor. Expressen uppger även att de sökt Fjälling via mail.

Fabian Fjälling valde att inte svara på Expressens kontaktförsök av rädsla för att det kan leda till en vedergällning mot hans person. Fjälling hade innan av misstag råkat avslöja sitt personnamn i ett mail till Expressen, men vedergällningen var redan i görningen.

NewsVoice intervjufrågor till Fabian Fjälling

Expressen intervjuade Fabian Fjälling den 3 mars 2017
“Fabian Fjälling kallade Förintelsen en lögn”, Expressen 3 mars 2017,skärmdump

Expressen uppger att ni ”lurar till er telefonintervjuer” respektive ”provocerar fram svar”. Hur gör ni för att lura de ni ringer, förutsatt att Expressen har rätt i sitt påstående? Tvingar ni på något sätt era intervjuobjekt att besvara era frågor per telefon eller att stanna kvar i intervjun längre än vad de egentligen vill?

Fabian Fjälling: Vi har inte för avsikt att provocera, men intervjuobjektet känner sig kanske provocerad av frågor han eller hon aldrig ställts inför och som han eller hon aldrig ägnat en tanke. Till saken här att opinionsbildare lägger på direkt när de förstår att det är jag (min röst och som Erik) som ringer. Framför allt folk på tankesmedjan Fri Värld som Katarina Tracz och Mats Johansson.

Är det otillåtet för en privatperson att ringa upp en svensk journalist eller politiker, spela in samtalet och sedan publicera det på internet? Vad anser du?

Fabian Fjälling: Jag kan inte juridiken, men eftersom till exempel Janne Josefsson gjort besök i valstugor och publicerat på TV utan problem, har vi gjort bedömningen att vi kan göra samma sak.

NewsVoice citerar från Law Line:

“Detta innebär motsatsvis att det är fullt tillåtet att spela in ett samtal under förutsättning att man själv deltar i dialogen. Det har ingen betydelse vilken typ av samtal det rör sig om och det är inte heller nödvändigt att den andra samtalsparten är medveten om att samtalet spelas in.” (Källa: Lawline.se)

“Publiceringar av telefonsamtal på internet är i sig inte olagliga. Inte heller är en busringning i sig olaglig. Däremot bör reglerna om exempelvis ofredande och förtal iakttas för att undvika att brott begås.” (Källa: Lawline.se)

Anser du någonstans i dig själv att det egentligen är olämpligt att en privatperson ställer provocerande eller svåra frågor till en person inom det politiska eller mediala etablissemanget? Är det inte viktigt att dessa människor på centrala nivåer i samhället framställs på ett så positivt sätt som möjligt?

Fjälling: Alla med makt över politik eller opinionsbildning skall svara på frågor från de medborgare de har makt över. Jag har gjort massor av försök att boka en intervju med olika politiker, men det är helt omöjligt.

Anser du att du hade rätt till din anonymitet och kan du i så fall motivera det?

Fjälling: Jag är inte intresserad av kändisskap. Jag gjorde länge sedan ett försök att ge mina frågor till journalister, men de var konstigt nog ointresserade och hade ett otroligt “von oben” perspektiv när jag föreslog frågor. Därför blev jag tvungen att fråga själv trots att jag var ointresserad av att bli känd.

Eskilstunakuriren 3 mars 2017
“Trollringaren Fabian Fjälling kallar förintelsen för en lögn”, Eskilstunakuriren 3 mars 2017, skärmdump

Ångrar du idag att din identitet blev avslöjad? Skulle det ha varit bättre om du varit öppen med din identitet från början?

Fabian Fjälling: Nej, hade jag blivit avslöjad innan kanalen växt så hade jag inte alls haft samma möjlighet att försvara mig. Nu när kanalen är stor kan jag bara publicera alla fula knep och trick som etablissemanget utsätter mig och min familj för, vilket leder till att Expressen troligen bara gräver sig djupare ner i den grop de redan står i.

Expressens hallåa säger att GS klipper ihop intervjuerna på ett ofördelaktigt sätt för de intervjuade. Stämmer det? Hur klipper ni och hur mycket klipper ni i era inspelningar egentligen?

Expressen 5 mars 2017, skärmdump
“Fabian Fjälling talar ut – på nazistsajten”, Expressen 5 mars 2017, skärmdump

Fjälling: Oftast klipper vi mycket mindre än gammalmedia. Jag har inte tittat på Expressens inslag, men jag gissar att deras ihopklippning inte är speciellt fördelaktig för mig.

Kan du ge ett typexempel på en intervju där den intervjuade framställs på ett neutralt sätt, som inte är klippt alls eller mycket lite? Ge gärna ett exempel på en intervju som setts av många och förklara varför du tror att just den intervjun blev så populär.

Fjälling: Långa intervjuer blir det nästan bara när media ringer mig. Då är nog “Bonnier ringer GS”, eller “GS utbildar DN i källkritik” några av de bästa. Det är alltid intressant när intervjupersonen verkligen försöker sätta sig in i mitt synsätt och försöker argumentera för sin sak. Jag tycker faktiskt att både Erik Olsson och Anders Bolling är riktigt sympatiska om man bortser från vad de publicerar.

Eskilstunakuriren, 3 mars 2017
“Fabian Fjälling, 48, är mannen bakom de anonyma trollsamtalen”, Eskilstunakuriren, 3 mars 2017

Expressens menar att ”GS sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet”. Stämmer det? Vad kan det vara som Expressen reagerat på i det material som du lagt ut på YouTube?

Fabian Fjälling: Jag har svårt att kommentera det. Jag har ringt flera opinionsbildare och frågat vad de menar med just Högerpopulism och var gränsen går för främlingsfientlighet om man menar att svenskar finns och att Sverige är deras hemland. Går det att anse att svenskar finns och att Sverige är deras hemland utan att vara främlingsfientlig? Det har jag ännu inte fått svar på vad jag kommer ihåg. Detta faller tillbaka på etablissemangets tolkningsmonopol på vad som är en extrem åsikt och vad som inte är det. I mitt tycke så är i stort sett hela riksdagen och all gammalmedia fyllda av extremister, men det är ju inte jag som har tolkningsmonopol…ännu.

Är du kritiker av svensk migrationspolitik?

– Ja

Vad menar du med att du kallar förintelsen för en lögn?

Fjälling: Jag menar att det finns en uppsjö av tveksamheter i historien om den så kallade Förintelsen. Jag har läst ett antal böcker om Förintelsen, varav någon varit förbjuden i många Europeiska länder. Och när man läser “den typen av litteratur” blir man väldigt tveksam till den officiella versionen av Förintelsen är 100% sann. Jag hade gärna diskuterat alla dessa tveksamheter med någon som är kunnig på den accepterade versionen av Förintelsen, men det är väldigt svårt att få någon att prata om detta. GS har ju i alla fall fått bekräftat att Arnstad ljuger om Wannsee-konferensen och att uppgifterna om lampskärmar är en lögn.

Det är väldigt underligt att just Förintelsen inte får diskuteras. Det är en fråga i sig: Varför får man inte kritiskt diskutera Förintelsen? Jag vill inte mörda 6 miljoner judar bara för att jan tvivlar på saker runt Förintelsen. Jag vill faktiskt inte mörda någon över huvud taget, jude eller icke jude. Jag kan ha fått saker om förintelsen om bakfoten, men då är jag villig att lyssna på logiska argument för att jag har fel, och blir jag övertygad ändrar jag uppfattning.

Diamant Salihu säger att du skrivit kommentarer på den ”högerextrema” sajten Realisten. Vad är det du skrivit där som kan anses vara högerextremistiskt? Diamant säger att du skrivit att Hitler stod för ickevåld. Kan du kommentera det i samma svar?

Fabian Fjälling: Jag kommer inte ihåg vad jag skrivit på Realisten för ett antal år sedan. Jag vet inte hur länge sedan realisten lades ner, men det är ju mycket skrämmande att EXPO lägger energi på att registrera i sina arkiv vad folk skrivit för flera år sedan på web-sidor som upphört att existera. Jag skulle gissa att det bryter mot någon lag om datalagring och om inte så borde det skapas en lag för att förhindra det som EXPO tydligen har gjort.

Att Hitler var emot krig är nog de flesta som läst på överens om. Det var de allierade som förklarade krig mot Tyskland och inte tvärt om. Invasionen av Polen var mycket lik den situation som idag föreligger i östra Ukraina gentemot Ryssland. Etniska ryssar slaktas av en Ukrainsk regim, precis som etniska Tyskar slaktades av en Polsk regim i Polen. Vi får hoppas att Putin inte gör samma misstag som Hitler gjorde för att skydda sina landsmän. Sedan lade Hitler fram ett antal fredsförslag under hela WWII. Hitler förintade inte de allierade styrkorna i Dunkirk då han egentligen hyste varma känslor för det Brittisk imperiet och ansåg att en framtida fred skulle var svåruppnådd om man skapade hämndlystnad hos britterna genom att förinta styrkorna på Dunkirk.

Man får intrycket att Expressen menar att GS som helhet enbart handlar om att sprida högerextrema uppfattningar, men när NewsVoice går igenom era inspelningar handlar det mesta om att ni ställer så svåra frågor ni kan till personer inom etablissemanget om en mängd olika frågeställningar som inte ens berör vänster- eller högeruppfattningar. Vad är din förklaring till att Expressen så ivrigt vill måla upp GS och dig som något högerextremt och främlingsfientligt? Kort sagt vad tror du Expressens och Expos upplägg egentligen handlar om och vad kan ha motiverat dem att avslöja din identitet?

Fjälling: De ville tysta mig. De gillar inte komplicerade frågor som får det svenska folket att börja fundera. De vill att svenska folket skall stanna i sin “allas-lika-värde-koma”. Jag köper inte höger vänster uppdelningen. Jag anser att höger vänster är ett sätt att förvirra folket. både höger och vänster handlar enbart om fördelning av materiella tillgångar. Täcker en politik som enbart behandlar fördelningen av materiella tillgångar alla livets aspekter? Jag anser inte det. Jag anser att fördelningen av materiella tillgångar borde ha ganska låg prioritet i politiken. Hög prioritet borde förmågan att skapa välmående och lycka ha. Omsorg om själen borde vara det viktigaste och politiken som hanterar det materiella borde vara underordnad det som skapar en lycklig själ.

Är du främlingsfientlig?

Fjälling: Jag är mycket kritisk till våra politikers hantering av migration och även till migranter som inte uppför sig i Sverige. Var gränsen går för “Fientlig” vet jag inte, men det är ju underligt om man inte kan vara kritisk utan att behöva anses vara “fientlig”.

Umgås du med personer från andra kulturer, tex flyktingar eller med invandrare från första eller andra generation?

Fjälling: Jag umgås dagligen med folk från andra kulturer genom mitt jobb.

Anser du att Sverige inte ska ta in flyktingar alls trots att Sverige genom sin vapenförsäljning till Mellanöstern och genom att inte ingripa mot krigspådrivande stater i mellanöstern, bidragit till flyktingströmmar till Sverige?

Fjälling: Jag anser att vi både skall lämna andra länder i fred, inte sälja vapen, och inte ta in fler migranter (flyktingar eller icke flyktingar). Vi måste på ett humant sätt se till att de ekonomiska incitamenten främjar en repatriering snarare än en accelererande invandring. Det finns massor med enkla och humana sätt man kan tänka sig som skulle hjälpa mångdubbelt fler människor för samma summa.

Förnekar du förintelsen av judar i de tyska koncentrationslägren?

Fjälling: Var går gränsen för att “förneka”? Jag tror att väldigt många judar som icke judar dog i koncentrationslägren. Jag vet dock egentligen inget om något jag inte själv varit med om och kan bara referera till saker jag läst om historiska händelser. Att något inte stämmer vad gäller historien om Förintelsen är uppenbart eftersom det är så känsligt att kritiskt granska. I många länder är det förbjudet att kritiskt granska Förintelsen, och det gillar inte jag. Jag tycker att allt skall kunna ifrågasättas och diskuteras i en ärlig dialog/debatt. När det kommer till förintelsen är detta av någon underlig anledning omöjligt, och de historiker som har en avvikande uppfattning stigmatiseras. Jag har läst ett par av de stigmatiserade författarnas böcker och de sår definitivt ett frö av tvivel vad gäller den officiella versionen. Personligen vet jag så klart inte.

Är en GS en högerextrem hatsajt? Hur skulle du beskriva GS arbete?

Fjälling: Jag vet inte vad som är definitionen av “Högerextrem Hatsite”. Jag kan bara säga att jag aktivt försöker att inte hata någon. Frågan är var gränsen går mellan Hat och Kritik. Jag är kritisk till mycket och etablissemanget stämplar en hel denna min kritiska inställning som Hat. Jag tycker själv det är ganska fånigt att definiera en meningsmotståndares uppfattning som Hat och därmed avsluta diskussionen.

Vad gäller “Högerextrem” så kan jag inte placera mig på en Höger/Vänster skala. Höger/Vänster är en idiotisk uppdelning av åsikter i mitt tycke.

Slutligen har din familj på något sätt utsatts för negativa konsekvenser av att Expressen avslöjade din identitet?

Fjälling: Min fru har pendlat mellan att vara helt under isen och en någorlunda samlad reaktion. Hennes tillstånd har givetvis påverkat både mig och barnen. Hade min fru tagit cirkusen med en klackspark så hade jag bara njutit av de olika “intervjuerna”. Hon har nu förstått att det finns ett stort stöd där ute och känner sig därför för tillfället bättre än när cirkusen startade.

Frågorna som Expressen inte vill besvara

Första mottagare var Diamant Salihu, reporter på Expressen

 1. Anser du att det är något fel med att en privatperson ringer upp journalister och höjdare inom media och politik, spelar in telefonsamtalen för att sedan publicera dessa på YouTube?
 2. Vad är egentligen problemet med att den som ställer frågor är anonym om de frågor som ställs kan anses representera frågor som 10,000-tals svenskar inom alla politiska inriktningar vill ställa?
 3. Om en privatperson arbetar som Fabian Fjälling, anser du att han som medborgarjournalist ska följa några andra regler än de som gäller tex kvällstidningsjournalister?
 4. Är det olagligt att spela in ett eget telefonsamtal utan att den andra parten i samtalet vet om det och sedan publicera inspelningen på YouTube?
 5. Om Fabian Fjälling lagt upp sina telefonintervjuer helt oklippta, hade det varit helt okey, anser du?
 6. I kommentarer som inkommit till NewsVoice framkommer att många anser att Gransknings Sveriges arbete retat upp kultureliten eftersom individer där haft svårt att besvara GS ofta svåra frågor. Har du någon kommentar om det?
 7. Expressen uppger att GS lurat till sig telefonintervjuer och där provocerat fram svar, men när NewsVoice går igenom GS telefonintervjuer framgår att intervjuobjekten av egen fri vilja valt att stanna kvar i intervjuerna för att besvara GS frågor. Så hur menar Expressen att intervjupersonerna lurats in i intervjuerna?
 8. Hur ser du på att Fabian Fjälling personligen och hans familj utsatts för hot och trakasserier efter Expressens avslöjande?
 9. Borde Fabian Fjälling aldrig ha agerat bakom anonymitet från första början i arbetet för GS?

NewsVoice kommentar – Fortsätt ställa svåra frågor

Expressen, Expo och Eskilstunakuriren kommer garanterat att välja tolka min artikel och intervju med Fjälling som ett bevis för att jag som journalist sympatiserar med allt möjligt negativt som överhuvudtaget kan associeras till högern och extremhögern. Detta vore dock falska anklagelser. Jag som journalist och NewsVoice som tidning är omöjlig att placera politiskt eller ideologiskt eftersom jag som grundare av NewsVoice valt att stå vid sidan av – eller över – hela problemkomplexet som vänstern och högern vältrar sig i dagligen. Det är också skälet till att jag är hatad av vissa individer inom etablissemanget som vill “facka in” andra människor.

NewsVoice anser att en vanlig svensk medborgare, en invandrare eller en flykting har rätt att ställa svåra frågor till svenska makthavare, till mainstream-journalister, till opinionsbildare eller politiker för att sedan publicera svaren online. Alternativet vore otänkbart – att vi inte får ställa frågor och publicera svar. Vi vanliga människor oavsett ursprung har rätt att få raka och ärliga svar. Vi har dessutom lagen på vår sida.

Fabian Fjälling upptäckte att enda sättet att få svar var att ringa anonymt. Denna anonymitet innebär även ett skydd mot repressalier från kultureliten. Jag uppmanar alla svenskar, flyktingar och invandrare att lyfta luren och ställa alla möjliga frågor, spela in svaren och lägga ut online. Gör det oorganiserat och kanske anonymt. Det behövs varken ett GS eller NewsVoice för att göra det.

Debatt

Swisha Sassersson valfri summaI detta läge är det oerhört viktigt att alla som bor i Sverige – oavsett härkomst – inte backar undan i tystnad när Expressen demonstrerar sin makt och förmåga att försöka krossa en enskild obekväm individ. Låt dig inte skrämmas. Fortsätt ställ svåra frågor, kräv ärliga svar och publicera online. Thomas Mattssons Expressen påminner oss alla om journalistikens uppdrag.

Text: Torbjörn Sassersson

“I en tid präglad av fake news, propaganda och filterbubblor är den grävande journalistiken viktigare än någonsin.” – Terje Carlsson, Föreningen Grävande Journalister

“I Disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say It” – källa


Så här kan du stötta Newsvoice

 • En reflektion som fler än jag gjort är följande: för att få kallas “opartisk” måste man enligt Sveriges mediala åsiktskorridor hålla sig just inom denna. Detta innebär att man så gott som alltid undviker att granska det största hotet mot demokratin, nämligen islam. Istället för att belysa Sveriges många hundratusen muslimer och deras extrema åsikter och föreningar skall man hårdgranska ett par hundra stycken nazister som NMR tex. Men, även de förhatliga Sverigedemokraterna förstås. Samt alla och envar som har fräckheten att ifrågasätta förnuftigheten att släppa in och försörja tiotusentals (vissa år tom över etthundrafemtiotusen) människor från nordafrika och mellanöstern varje år. Dessa frågor får bara inte granskas ordentligt eller kritiseras. Då får man inte kalla sig för opartisk.

 • Fredrik, kan du svara på om jag är islamofob?
  Gillar du tanken på att kunna knulla nioåriga flickor?

 • Svar till Björn: Om det där var ett svar på mitt inlägg, så blev det lite konstigt att du i så fall tyckte att din egen kommentar skulle tolkas som att snillen spekulerar? Du sade “Det här inlägget”, om du syftade på mitt inlägg, så skulle du sagt “Det där inlägget”, apropå snillen spekulerar.

  Jag gjorde ett par frågeställningar också, som jag inte fått något svar på. Jag kan dock inte tolka ditt begåvade inlägg, som något seriöst svar, på en enda av frågorna.

  Sedan återgav jag en historisk berättelse, som jag hänvisade vilken källa jag fått det ifrån.

  Vidare gjorde jag en egen spekulation, om hur, och varför det gått till som det gjorde.

  Jag gjorde också några påståenden.

  Allt detta blev väl för mycket att ta in för dig? Du tillförde absolut ingenting i diskussionen med ditt begåvade inlägg, apropå snillen spekulerar.

  Björn, en fråga bara, har du rösträtt? Det skrämmer mig i så fall.

 • Det där med islamofobi, är intressant.

  Om jag är emot att nioåriga flickor skall betraktas som könsmogna, är islamofob då?

  Jag är för demokrati, och tycker att vår demokrati skall försvaras med alla medel. Enligt koranen, så är demokrati vägen mot helvetet. Islam, och demokrati, är två motpoler, ungefär som plus och minus, och då väljer jag demokratin. Är jag islamofob då?

  Den är nog en hel del information vi fått om andravärldskriget, som inte stämmer till 100%. Som bekant, så skriver segraren historien. Det är bara att titta på filmerna som gjorts, med andravärldskriget som skådeplats. Eller västernfilmerna, där indianerna alltid är dom som är onda.

  Jag läste för något år eller två, en artikel på Militär historiskt bibliotek, där artikelförfattaren menade att Hitler inte alls hade ett hat mot judarna. När hans mor var sjuk, så vårdades hon av en judisk läkare, som sedan fick en tavla av H som tack. Enligt artikelförfattaren, så var det en person som kom hem till Tyskland från Sovjetunionen, som hatade judarna.
  Utan att ha ägnat något större intresse i detta ämne, så tror jag emellertid, att det var nog bra för nazisternas kamp att få makten, att ha en inre fiende. Folk i allmänhet, hade det rätt fattigt under den här tidsperioden, medans judarna hade det ofta bra ställt, då dom hade gjort mycket affärer genom åren. Då var det nog lätt att peka ut dom som en fiende, och få med sig folket till att hata dom.
  Jag tänker bara på det här med kristallnatten, hur mycket folk var det som var engagerat i den händelsen? Spontant känns det som det var väldigt många.

  Samhällstoppen i Sverige var också nazister, eller sympatiserade med nazismen, under 30-talet.

  Jag tycker att GS har gjort ett väldigt bra jobb, med att ta upp frågor som inte andra medier har ställt.
  Att medierna stämplar GS som högerextrema, är så typiskt, när dom inte har några bra argument att komma med.

  Just my 20 cents.

 • NewsVoice,

  Raphael kommenterade uppenbarligen svaren i din intervju. Höger/vänster – endast fördelning av kapital svarade Fjälling. Helt fel såklart precis som Raphael skriver.
  Sen att du som journalist går in och försvarar ditt eget objekts åsikter gör att jag själv drar öronen åt mig.
  Dom var redan redigt åtdragna efter att ha hört Fjällängs svar om Hitler och förintelsen. Svar som pendlade mellan tvärsäker historiekunskap när det gällde Hitlers strävan efter fred, och den aningen mer klädsamma men ändå i mina ögon extremt märkliga synen på förintelsen. Nog för att jag själv inte sett alla drabbade och döda med egna ögon, men jag har sett några. Och det är såklart för många. På tok för många.
  Hursomhelst NewsVoice så gjorde ditt ställningstagande mig mycket tveksam till om du verkligen är så oberoende och opartisk som en journalist bör vara enligt er.

  Och till dig Fjälling vill jag säga; Om det är sanningen du är ute efter, varför lägger du så mycket energi på invandrarfrågan? Du väljer att ta just Kent Ekeroth i försvar. En riksdagsledamot dömd för våldsbrott som bär tydliga drag av islamofobi. Var det verkligen det bästa du kunde hitta där ute?
  Såna beslut tillsammans med svaren i intervjun gör att jag blir väldigt tveksam till dina egentliga avsikter med sanningssökandet.
  Jag vill dock påpeka att jag anser yttrandefriheten alltid måste skyddas, och jag beklagar att din familj kommit i kläm för något du tyckt eller publicerat. Det är bara inte rätt helt enkelt, du får säga precis vad du vill och din familj ska lämnas ifred.

 • Raphael, du skriver:

  “Självfallet tycker Fabian att han inte har klippt ihop sitt material på ett felaktigt sätt, men de som har varit utsatta för hans ihopklippningar har givetvis en annan uppfattning.”

  Att Fabian “fulklippt” sina telefonintervjuer är ett rykte som de medier som intervjuats av Fabian spridit på webben. Min uppfattning är att Fabians intervjuer oftast är helt oklippta. Att Fabian tar bort upprepningar etc är fullständigt normalt vid redigering och något som alla medier sysslar med.

  Av egen erfarenhet vet jag dock att public service kan fulklippa bort allt som inte stämmer med deras agendajournalistik. Andra berättar om samma sak tex Mikael Cromsjö (Vaken.se) spelade in intervjun som Camilla Kvartoft på SVT Agenda gjorde med honom och kunde bevisa att de valt att försöka sabotera Cromsjös rykte genom att påstå att han sagt att ”judarna tar över världen”. När Cromsjö bevisade att SVT Agenda ljugit tvingades SVT be om ursäkt:

  Fabian är utsatt för samma sak som Cromsjö och även jag för den delen.

  I övrigt vet jag inte vad din kommentar ovan (28 Mar, 2017 at 09:49) har med Fabian att göra, men det kanske mest var en allmän reflektion.

 • Högerextrema personer brukar sällan kalla sig själv för högerexterma, och de som står bakom högerextremism brukar själva inte kalla det för högerextremism. “Extremism” är det som är längst ut till kanten i den politiska skalan i förhållande till mitten. Skalan kommer från franska revolutionens uppdelning av den beslutande församlingen i höger och vänster. Till höger satt traditionella värden, konservatism, status quo, kyrkan, kapitalet, borgarna. Till vänster progressivitet och utveckling, liberalism (socialism var ännu inte uppfunnen här), utbildning, att förändra samhället. Begreppen betyder därmed mer än materiellt ägande, det är även uppfattningar om värderingar, attityder, ett grundläggande synsätt på samhället.

  Vad är en svensk? Handlar det om “etnicitet”, handlar det om kulturella värderingar och uppfattningar, handlar det om medborgarskap, eller om var man är född? Att säga att “Sverige är svenskarnas land” är problematiskt med tanke på samerna, är Sverige inte deras land också? Och andra människor som kommit hit utifrån, är inte Sverige för dem med? “Främlingsfientlighet” är att se ner på, kritisera och kollektivt skuldbelägga människor som uppfattas som främlingar. Det sker mycket sådant i diskussionen och debatten idag.

  Självfallet tycker Fabian att han inte har klippt ihop sitt material på ett felaktigt sätt, men de som har varit utsatta för hans ihopklippningar har givetvis en annan uppfattning.

  Anledningen till att Förintelsen är känslig att ifrågasätta är för att ett ifrågasättande innebär ett ifrågasättande av den smärta och de hemska upplevelser som de överlevande och anhöriga varit med om. Det är helt enkelt kränkande för de överlevande och anhöriga till offren att riva i ett öppet sår som spänner över miljoner människor och hela folkgrupper. Det finns mängder med vittnesbörd och undersökningar som bekräftar vittnesbörden. Jag rekommenderar överlevaren Primo Levis självbiografiska och dokumentära trilogi om Förintelsen.

 • Tack vare Expressen och deras uthängning av Fabian Fjälling fick jag upp ögonen för GS. Expressens påståenden om att de skulle vara “främlingsfientliga” och en “hatsajt” (även “högerextrema” va?) är ju helt befängt om man har en IQ mer än en tomat samt ögnar igenom lite GS material.

  Tvärtom ställer de intelligenta och genomtänkta frågor och har dessutom en imponerande mängd sakkunskap i många ämnen. Jag gillar även att de belyser pågående anti-Rysslandskampanjande som, enligt mitt tycke, är en stor massugestion som för mina tankar till hur totalitära stater försöker manipulera sina befolkningar. Visst, Ryssland är inga änglar, men debatten är helt oproportionerlig just nu.

  Hoppas på mer av GS och hoppas även att Fabian och hans familj känner ett stort stöd av oss svenskar, ganska många tror jag, som ledsnat på MSMs förljugenhet.

 • Glömde polisen springare, men bara kolla…han politruken och låssaspolisen Danielsson, med ett eget crasch-record, börjar svamla om dataintrång….snälla, går mina skattepengar till ett sådant stolpskott avsäger jag mig samhällskontraktet, för det mina damer o herrar o nytillkommna kön år vad det handlar om.

 • Jag tycker man ska uppfinna självskjutande budbärare, för det verkar finnas en marknad för det.
  När Wikileaks publicerar USA s och andras svinerier skall Assange hängas, dödas rökas ut, lika så med Snowden, när han visar på ett totalt korrumperat och perverterat underrättelsesystem riktar politiker och media (i USA ) sin avsky över honom, inte vad han avslöjar!
  Listan kan säkert göras hur lång som helst, men det mest tragiska är att vi fått en glidning i media, att man hellre svartmålar och brunsmetar budbäraren, än tar till sig budskapet. Dessutom vill man proppa oss fulla med en massa åsikter och känsloblaj hellre än fakta.

 • Det tragiska misstaget som GS gör är att fokusera på etnicitet, för då missar man sakfrågorna. När etniciteten kommer i förgrunden strandar debatten just där; istället för att fokusera på mediernas och maktens roll kring opinionsbildning. Det är just vad etablissemanget vill. Diskutera: etnicitet, kön, minoritet kontra majoritet o.s.v. Aldrig sakfrågorna. Klassiska propagandaknep. Går alltid hem.

 • Mycket intressant intervju. Men texten i svaren från Fjälling hade blivit betydligt mer lättläst utan genomgående versaler. Storleken och den ljusblå färgen i bokstäverna försvårar dessutom läsbarheten ytterligare.

 • Marcus 9 Mar, 2017 at 13:13

  Du påstår och anklagar därigenom Fjälling för att han “… klipper och klistrar i intervjuerna för att få fram kommentarer som inte den intervjuade har sagt.”

  VAD grundar du det på — VAD är det du “vet” som ännu inte kommit upp i dagen?
  Fram med det och låt alla få veta!
  Har du kanske rentav en OKLIPPT originalinspelning vi kan få lyssna på och jämföra den med Youtube-versionen?

  Om du INTE kan bevisa ditt påstående, är din kommentar ingenting annat än ännu ett exempel på desinformerande “Fake News”! Eller hur?

 • Den vapendömde Thomas Mattsson står varken för yttrandefrihet, alla människors lika värde eller riktig journalistik för den delen heller, utan drivs enbart uteslutande av sina egna intressen.

  • Lyssna på inspelningarna med kritiska öron så hör ni framförallt på bakgrundsljudet att inspelningarna har klippts i. Därmed inte sagt att klippningarna skulle vara gjorda ofördelaktigt för intervjuobjektet.

   Jag förstår dock inte mentaliteten bland många här inne. Bara för att en inte litar på A (MSM) så behöver ju inte B (alternativ media) komma med sanningen. Vore det inte hälsosamt och vara kritisk mot båda?

 • per 9 Mar, 2017 at 13:32

  Marcus 9 Mar, 2017 at 13:13

  Jag vore jätteintresserat att få ta del av det material som du grundar det här påståendet på. Om du har rätt så skulle det helt förändra min syn på GS, men först behöver jag bevis.

 • Bra artikel av NW och tack till Fabian Fjälling som vågar.
  PK media är helt ointresserade av sanningen och har utsett sig själva till både åklagare, domare och bödel!

 • Marcus 9 Mar, 2017 at 13:13

  Jag är jätteintresserat att få ta del av det material som du grundar det här påståendet på. Om du har rätt så skulle det helt förändra min syn på GS, men först behöver jag bevis.

 • Hr “Fjälling” arbetar med högst dubiösa metoder där han klipper och klistrar i intervjuerna för att få fram kommentarer som inte den intervjuade har sagt. Så visst är det oärligt, kränkande och har inget att göra med riktig journalistik. GS är avslöjat som den propagandamaskin det är!

 • Tycker inte Diamant gjorde mer fel än GS gör när de ringer upp oanmält. Sen går det ju diskutera om försäljare, journalister, trossamfund eller vad det månne vara bör ha rätt att störa medborgare.
  Men att knacka på dörren eller ringa någon på dess arbetsplats tycker jag är likvärdigt.

 • Ett litet påpekande om vilseledning i form av maskerad definition. I texter som bibeln, frimurarbrev, och annat nedtecknat såsom profetior, kan i betydelsen av ordet profetia gömmas en esoterisk definition för spridning av en programförklaring. Alltså ordet profetia markerar att det verkligen är en programförklaring genom förringa själva det avsedda ordet, som då uppfattas allmänt som t.ex. en betydelselös dröm.
  Citat från Dr Greer: How do you hide something? You hide in open sight!

 • Granskning Sverige är det bästa jag hört och att några äntligen sätter etablisamanget och den genomkorrupta MSM median mot väggen, har man bara drömt om sedan 1980-talet. Stort tack till GS för deras granskningar och att de fått dessa människor att visa hur korrupta och okunninga de verkligen är. Stora alternativa journalist priset borde ges till GS.

 • Forts ovan: Att medierna i dag kastar sig över Granskning Sverige och anklagar dem för att bedriva ohederliga metoder när de bandar sina intervjuer blir ju därför rent absurt.

 • 2002 fick Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson från Uppdrag Granskning Stora journalistpriset för sitt valstugereportage. Men trots många påstötningar vägrade redaktionen på Uppdrag Granskning att lämna ut råmaterialet till de forskare och andra som ville granska dem. Inte minst ville de höra hur och vad “bulvanen” Lars-Göran Svensson sade till politikerna i valstugorna som han i hemlighet spelade in. Där och då anser jag att ribban sattes för var gränserna går.

 • Till skillnad mot dagens etablerade medier lever Fabian upp till journalistikens höga ideal om att vara sanningssökande och att granska makten. Jag är grymt imponerad. Stå på dig och låt inte mediedräggen få knäcka dig och din familj.

 • De några reportage från GS som jag hade möjlighet att lyssna på tyckte jag var mycket väl formulerade och underbyggda i sin frågeställning. Man kan vara tacksam att det finns människor som vill och vågar fråga. Detta borde premieras och inte degraderas.

 • Jag har återsänt flera kommentarer till avsändarna. Jag vill inte ha en diskussion på NV om att det är fel på judarna och sionister eller att Hitler är missförstådd eller att “bara” 3 miljoner avrättades i gaskamrarna. Ta det på andra forum som är mer lämpliga. Hoppas ni respekterar denna policy. / red

 • Har stor erfarenhet av att konfronteras med vänsterns självutnämnda åsiktsmaskiner. Dessutom har jag erfarenhet av att bli sparkad från mitt jobb för att ha åsikter. Så jag vet hur de tongivande rösterna inom Kulturvänstern och vänstermedia försöker smutskasta och skandalisera sina motståndare.

  Därför kan jag bara sympatisera med Fabian Fjälling för det drev han utsatts för. Hoppas han är stark och rider ut stormen. Det är ju faktiskt han som kan gå med högburet huvud för sina insatser. I stort sett varenda program av Granskning Sverige har varit en lärorik ögonöppnare om tillståndet i Sverige, om Åsiktskorridoren och om PK-medias falska diktomi. De ÄR inte “de goda” de utger sig för att vara. Snarare ett gäng ordbajsare som döljer sig bakom floskler och tomma begrepp som används för att dölja en objektiv sanning.

 • Jag har inga blandade känslor för Fabian. Jag gillade honom innan och gillar honom än mer nu. Jag har hela tiden sökt sanningen framför allt och vänt på de flesta stenar många avfärdar innan de gjort någon som helst research. Dragit precis samma slutsatser som Fabian gällande det ingen får ifrågasätta. Och jag är, om än arg, eller rosenrasande, över orättvisor och utnyttjande av barn och människor, där folk i allmänhet utsätts för slaveri och både långsam och snabb död, en av de fredligaste människor på denna jord, som vill frihet, kärlek och medmänsklighet, och vill leva i harmoni med djur och natur. Lydmedierna, de sanna fejknyheterna, är så pinsamma att jag skäms. Vilket är bra.
  Vi borde har FLER som Fabian!!!
  Och Newsvoice. 🙂

 • Efter alla utmärkta, lärorika, avslöjande artiklar som NewsVoice och Torbjörn Sassersson publicerar så är denna en av de allra bästa enligt min uppfattning. För det första är det ett kraftfullt stöd och ställningstagande för medborgares rätt att granska, att tänka och tycka och tro och tala och skriva fritt. Det är något som blir viktigare och viktigare i en tid när nätet fylls av hat och trakasserier mot oliktänkande.
  För det andra är det en mycket fyllig och nyanserad bakgrundsberättelse om vad som hände, så vi läsare får en möjlighet att själva ta ställning. Det jag gillade allra mest var Torbjörns intervju med Fabian, där Fabian fick berätta om syftet med Granskning Sverige och deras grundsyn och arbetssätt. Jag tillhör dom som gärna lyssnar på Granskning Sveriges intervjuer och imponeras av de vassa frågorna. Naturligtvis går mina tankar till den store Sokrates, som på grund av sina avslöjande frågor till makten tvingades dricka giftbägaren.

 • Äntligen någon som ser låter Fabian ge sin syn på det. Det märks ju väldigt tydligt hur Fabian vill att sanningen ska komma ut medan Expressen undviker och inte vill bli ifrågasatta.

  Fortsätt så!

 • Jag vill gärna skicka en hälsning till Fabian Fjällings hela familj. Jag har själv personlig erfarenhet av att bli uthängd i Media.

  Ni har en pappa som ni bara skall vara stolta över. Han är både modig och ärlig och bryr sig om andra människor och vill att Sverige skall bli en bra plats att leva på. Det vet ni redan, eller hur? Håll ihop, var inte rädda för vad folk skall säga. Vi är många fler än ni kanske tror som tänker på er. Det värsta som kan hända när man blir uthängd i Media är att ens familj splittras. Snälla, låt det inte få ske. Låt inte de som vill er pappa illa få rätt. Man måste få tycka vad man vill och ställa frågor till dem som har makt utan att bli betraktad som en brottsling. Det får ni väl inom er egen familj, eller hur? Jag vet att ni har det jobbigt nu, men om ni stöttar varandra, så kommer ni att må mycket bättre och känna er starkare. Efter en tid kan ni se tillbaks på allt som hänt och känna er stolta tillsammans.

  Med varmaste hälsningar
  Lasse Wilhelmson

 • Jag bryr mig skit i vad Fabian anser om förintelsen eller Hitler, det relevanta är vilka frågor han ställer till makthavare och journalister och vilka svar han får. GS är en väckarklocka som förhoppningsvis väcker det sovande folket.

 • re Pål Bergström som skriver:

  “MEN hans märkliga intresse för H är olustig, kylig, kallsinnig och i mina ögon snedvriden. Ger mig en dålig känsla. Av den anledningen publicerar jag inte deras material. Det förstör för oss andra.”

  Kan man inte bara bedöma materialet utifrånfrån det som presenteras utan att för dens skull skjuta budbäraren. Lite mera som väderflickan på TV.
  Har själv läst en hel del av dessa förbjudna böcker och texter och kan förstå honom.
  Fler borde läsa dom eller åtminstone fundera över varför dom blivit förbjudna.
  Då kunde man öppet debattera dessa böckers innehåll vilket är omöjligt idag men allt rullar fort nu
  och kanske kan vi se en öppen debatt om den historia som vaktas av exvis “levande historia”, Hollywood mfl.
  Fundera på varför filmen Schindlers List vid visning i Sverige hade bortklippt att filmen var fiktiv och att eventuella likheter med verkliga namn och händelser var olyckliga sammanträffanden.
  En hel generation skolbarn tror fortfarande att denna film var en dokumentär.
  Vi måste kritisk öppna för alternativa nya sanningar om än det kostar på.

 • Trevlig intervju och trevligt att få reda på familjens etniska bakgrund. “Främlingsfientlighet” blir ett komiskt ord i sammanhanget.

  Det är otroligt talande att tabloidblaskan inte vill svara. Tabloidblaskan förväntar sig ändå att folk ska svara på deras frågor. Dubbelmoral. Fenomenet påminner om flykten från kommentarsfält och borttagningen av länkningar till bloggar som kommenterat deras underlägsna alster.

  Vi kan läsa viktigare texter och tänka viktigare tankar. Vi kan läsa en media som skapar enhet mellan hederliga medborgare i Sverige på alla möjliga plan. Byt medier, gott folk! Läs nyheter som du känner att du kan lita mer på som ex. Newsvoice!

  Fler kommentarer om saken:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/03/05/klandervard-tabloidblaska-skrammer-slag-pa-barnfamilj-och-hanger-ut-kritiskt-tankande-medborgare/

 • Starkt och modigt av NewsVoice att skriva om detta. Vägen till en hel värld går genom samtal, självinsikt och förståelse. Ur det utkristalliseras sanningen som kan visa oss vägen fram.

  Jag har blandade känslor kring Fabian Fjälling.

  Han har rätt i mycket det han granskar. Det uppstår mycket frustration när mainstream media sätter sig på höga hästar och tror sig ha ensamrätt på konsensus. Han har rätt i att MSM beter sig mycket illa när de inte vill samtala. Förtryck av åsikter och känslor får konsekvenser. De bär ett stort ansvar för hatet i samhället.

  MEN hans märkliga intresse för H är olustig, kylig, kallsinnig och i mina ögon snedvriden. Ger mig en dålig känsla. Av den anledningen publicerar jag inte deras material. Det förstör för oss andra. Tycker Fabian Fjälling borde vara ärlig och berätta var han står. Tänk om Expo kunde visa mod och låta honom få komma till tals för att därigenom kunna visa att han tänker farligt fel? Skulle kunna vara lärorikt för andra med liknande tankar. Fast det är väl för mycket begärt. Om högerextremismen försvann skulle Expo inte ha något att göra.

 • Bra artikel från Newsvoice och Text av Torbjörn Sassersson och att Fabian Fjälling får stöd för sitt viktiga journalistiska arbete när drevet går och medföljande falska påhopp och rena trakasserier och där t.om hans barn och fru får jagas och utfrågas av reportrar ifrån Expressen. Dessa kvällstidningshyenor och de förtjänar det epitetet när ger sig på hans familj och det är rent ut sagt vedervärdigt. Som kommentar till den nedre slutklämmen ”I en tid präglad av fake news, propaganda och filterbubblor är den grävande journalistiken viktigare än någonsin.” – Terje Carlsson, Föreningen Grävande Journalister” så vill jag påpeka att denna förening gav Researchgruppen priset guldspaden. Researchgruppen som kallar sig själva för “fetare än Stasi” och de har brottsdömda som grundare av gruppen och de hackar konton och har haft ett nära samarbete med t.ex Expressen och har nära kopplingar till Expo. Var och en får bedöma sanningshalten i denna artikel. https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/granskare-som-inte-tal-en-granskning-14461

 • Tack Torbjörn för att du på ett nyanserat sätt befriar MSM från delar av sitt självpåtagna ansvar att vara
  tankepolis åt svenska folket.
  Vad gäller Diamant så
  kolla bilden http://www.kosovodiaspora.org/wp-content/uploads/2017/01/MOSKVA34.jpg
  på siten
  http://www.kosovodiaspora.org/diamant-salihu-telling-other-peoples-stories-through-journalism/

  Hur kunde det vara så att han var på rätt plats och rätt tid för denna händelse.
  Var tanken att han också där skulle leverera färdig “tankeföda” åt folket.
  Vi vet ju numera att hela kuppen från ett visst håll planlagts sedan länge.
  Är det någon som vill fråga honom i hans bostad så prova att googla “ratsit Diamant Salihu”.
  Han är säkert välvilligt inställd till hemintervjuer.

  LeifB

 • Bra Thorbjörn. Vi måste reagera mot mediamaskinen. Personligen känner jag ett raseri inför de fega och faktaresistenta prostituerade journalister som förföljer folk med utmanade tankar.

 • Jag kan förstå Fabians hustrus “under isen”-reaktion på avslöjandet av hans identitet. Samtidigt måste jag säga att hon enligt min mening borde känna precis tvärtom, Fabian Fjälling är ju inget mindre än någon form av nationalhjälte.

  Var stolt över din make Fabian Fjällings insats för Sverige, fru Fjälling, i sinom tid kommer det visa sig att han har spelat en viktig roll för vårt lands, förhoppningsvis, utveckling mot en sann demokrati.

  Respekt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *