Så här vill SvD:s chefredaktör Fredric Karén eliminera andra medier

publicerad 9 mars 2017
- K. Reporter
Fredric Karén - Foto: Bengt Oberger
Fredric Karén - Foto: Bengt Oberger
Fredric Karén, SVD:s chefredaktör – Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons

I februari uppmanade SvD:s chefredaktör Fredric Karén i en artikel hur Facebook och Google bör göra för att eliminera andra konkurrerande medier. Han skriver: ”Stoppa de falska nyhetssajterna. Sluta att länka till dem, sluta hjälpa dem att tjäna pengar, släck deras You Tube-kanaler. Då skulle de göra journalistiken en verklig tjänst”.

Fredric Karén är chefredaktör för en tidning som under senare år intensivt och i stor omfattning bedrivit anti-Putin-propaganda, anti-Assad-propaganda, pro-NATO-SAAB-propaganda och naturligtvis anti-Trump-propaganda. Nivån av förvridna vinklar har varit hög.

Fredric Karén förfärades i sin artikel istället över andra medier, att: ”vågen av falska nyheter sköljer över oss” och som han utan självkritik menar enbart skulle äga rum inom så kallade alternativa medier på internet – och alltså inte i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, SVT, SR mfl vilka också finns på internet.

Ett exempel på “fake news” som Karén lyfter upp är ett påstående om att Clintons skulle ha kopplingar till en norsk stor pedofilring – med individer från norsk politik involverade – som avslöjades i december 2016. Karén menar att någon sådan koppling inte finns. Det är han säker på utan att det utretts, varför han uppmanar Facebook och Google till att ”stoppa de falska nyhetssajterna”.

Martin Jönsson på DN vill samma sak som Fredric Karén

Martin Jönsson som är redaktionell utvecklingschef på DN är inne på samma linje som Karén. Jönsson skriver i sin artikel “Säg nej till annonspengarna, Google och Facebook, så faller fejksajterna”, att alternativa medier, som han kallar fejksajter, ska stoppas genom att strypa reklampengarna och manipulera sökindex på Google.

Han skriver:

Martin Jönsson - Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service
Bild: Martin Jönsson – Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service

“Rensa i söklistorna på Google: med lägre vikt på oseriösa nyhetskällor syns de inte lika högt i sökträffarna”.

“Viralgranskarens video om vad som händer när man är källkritisk fick stort genomslag tidigare i år, liksom tidningen Bamses satsning på källkritik.”

Paul Craig Roberts

Paul Craig Roberts, som varit redaktör vid Wall Street Journal har under senare tid, oberoende och utan bindning till något stort mediaföretag, kritiskt granskat medier och det politiska spelet runt och efter presidentvalet i USA. Roberts ger en helt annan bild än Karén om vilka det främst är som sprider falska nyheter.

Paul Craig Roberts - videoclipCraig Roberts pekar på att fd CIA-direktören John Brennan planterade falska rapporter om rysk påverkan, som inte innehöll något bevis alls, hos de medier som eftergivet gör som CIA begär, de ”presstituerade”. Han konstaterar vidare att medierna därmed tjänar syftet att upprätthålla ”det ryska hotet” eftersom det militärindustriella komplexet desperat behöver det ryska hotet för att säkra sin egen existens. Medierna som utgörs av bla: Washington Post, CNN, MSNBC och många andra är mer hängivna att tjäna CIA än att tjäna freden mellan kärnvapenmakter, menar Roberts.

Craig Roberts citerar journalisten Patrick Lawrence (se biografi) som säger att vi mer eller mindre har övergivits av en press som är inkapabel att informera oss om det viktiga och som istället tjänar makten framför folket.

Patrick Lawrence: Det finns egentligen inte alternativa medier

Vi måste inse att de alternativa medierna inte alls är ”alternativa”. I slutändan finns det inget som är ”alternativa media”, säger Lawrence. Det finns bara medier och de stora etablerade medierna har blivit oåterkalleligt dåliga.

Patrick Lawrence - Pressfoto
Patrick Lawrence – Pressfoto

“The lights upon us are dimming. We have been more or less abandoned by a press that proves incapable of informing us in anything approaching a disinterested fashion. As suggested, either the media are Clintonian liberals before they are newspapers and broadcasters, or they are servants of power before they serve us.”

“To put this simply and briefly, they and we must learn that they are not ‘alternative’ to anything. In the end there is no such thing as ‘alternative media,’ as I often argue. There are only media, and most of ours have turned irretrievably bad.”

Text: K. Reporter


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Varför är Svenska Dagbladet och Fredrik Karén så ivriga att kalla “pizzagate” för fake news liksom möjliga kopplingar mellan pedofili och Clinton Foundation? Är det för att indicierna börjat bli allt för tydliga genom att pedofilisymboler flaggas fullt synligt både på pizzerior exempelvis hos Radcliff Foundation med koppling till Clinton Foundation? http://www.anonymousconservative.com/blog/pizzagate-refugee-charity-el-pida-uses-pedofile-logo-owned-by-clinton-foundation-director/
  Är det för att pedifilikodord används i läckta epostmeddelanden till och från Clintons kampanjledare Podesta?

  Det är ju uppenbart att det luktar riktigt ruttet.

 • Helt riktigt. Monopolkapitalismens medier har genom ägarförhållandena och den avslöjade sjuka och lögnaktiga agendan blivit något som medier aldrig får bli, nämligen irrelevanta. Det är grundorsaken till hur det kommer sluta.

  Lösningen ligger inte hos någon sökmotor som folk enkelt kommer kunna byta ut om den börjar efterapa lögnaktig medias beteende. Dessutom är vi nu så förbundna med varann via öppna kommentarsfält att sökmotorer inte är så väldigt viktiga längre.

  Media kunde ha använt de stora öronen när vi avslöjade dem och dementerat sina uppenbara lögner, men det gjorde de inte. I stället fortsatte de envetet in i återvändsgränden med växande näsor för att förlora precis all trovärdighet, såpass att vi t.o.m. börjat ignorera dem p.g.a. irrelevansen.

  Pinocchios näsa har nu av allt ljugande blivit så lång och troll-lik att han inte ens kan vända sig om i gränden och nu står han där utan byxor och blir angripen bakifrån av de medier som växer för att de valt att hålla sig till sanningen, allt medan folket skrattar åt komedin.

  Gilla läget! Som man sår får man skörda!

 • Här har vi ett land där regeringen inte drar sig för att stänga av internet för en hel stad pga av vad folk skriver på sociala medier om händelseutvecklingen efter ett våldsamt nedslag från statsmakten. Staden är Bamenda i västra Kamerun som jag besökte 2015. Regeringens militär/polis här knackar dörr och avhämtar journalister för deportering till fängelset. De kan sitta upp till 20 år utan rättegång.

  Just publicerat av NewsVoice korrespondent i Afrika:
  Cameroon – Drastic Shutdown of Bamenda – Turns into Ghost Town
  https://newsvoice.se/2017/03/10/drastic-shutdown-turns-bamenda-into-ghost-town/

 • Fick just höra av en annan nättidning att DN idag ringt upp redaktionen och ställt ingående “förhörsfrågor” om hur tidningen finansieras. Redaktören vägrade svara på frågorna utan ställde istället motfrågor. DN och SvD är verkligen på hugget nu. De försöker väl utrota oss, antar jag. Skulle inte förvåna mig om de även ringer våra annonsörer och sprider falska påståenden om oss. Om så vore fallet agerar gammelmedierna som en “gangsterliga”. Så ni som har nättidningar, kolla med era annonsörer om de blivit kontaktade.

 • Sitter med metroblaskan och noterar deras uppladdning inför viralgranskarens dag 13 mars på bl.a. kulturhuset i sthlm. Bl.a. uttalar sig Agnes Wold , professor i klinisk bakteriologi , om ev. oro över att ex. antivaccinpropaganda ska få folk att dra sig undan från läkarvetenskapen ? “Det räcker med en ny epidemi där DET DÖR LITE FOLK (sic) , det kommer att scare the shit out of people och då är de nog jättenöjda med att det finns riktig sjukvård”. Det är det såna här människor håller på med , “skrämma skiten ur folk “för att få in dem i fållan.

  Vidare har man intervjuat nån som förestår en site som kallas för “bluffakuten” som avslöjar bedrägerier på nätet som lurar folk i form av tävlingar o utlottningar. Man packar liksom ihop alt media med bedragare på känt maner. Guilt by association , s a s.

  Det ska tydligen hållas en paneldebatt på kulturhuset , ska skriva till metro och fråga om det kommer att erbjudas öppen debatt också ? Fan tro´t. Är det ingen/inga här inne som skulle kunna tänka sig att ta sig dit för att blanda sig i debatten , vare sig de vill eller inte ? Själv är jag tyvärr förhindrad.

  Jo , nu laddar etblissemanget för att påverka , i första hand ungdomar och barn , dom jävlarna har till och med nästlat sig in i serietidningen Bamse.

 • En tanke: En replik till Karén och Jönsson som är titulerad typ: “Så här kan DN och SvD förlora sina prenumeranter om de inte passar sig”.

  Det vi vet är att anledningen till att dessa två tidningar fortfarande är dominerande i nyhets- och debattrummet beror på att de som är 60+ år prenumererar blint på dessa papperstidningar till överpriser. En årsprenumeration kan kosta upp till 7000 kr beroende på var i landet man bor.

  “I september 2014 skriver Dagens Media att DN höjde prenumerationspriset igen. Då med 11%. På de dyraste orterna kostade då en prenumeration 6957 kr per år. Idag när NewsVoice kollar upp priset hamnar det på 7721 kr för de som bor i Vellinge kommun utanför Malmö för att få DN varje dag på papper. När kommer det att kosta 10000 kr per år?”Läs mer i NewsVoice

  Det betyder att när de äldsta två generationerna dött (inom runt 25 år) förlorar DN och SvD kanske 50% (?) av sina årliga intäkter från prenumeranterna. Detta VET drakarna och de försöker därför vinna tid genom att anklaga nya medier för att vara falska sajter. Man vill inte att deras prenumeranter ska få några idéer.

  Kanske någon/några vill inkomma med en replik om detta? Jag tycker detta är en viktig debatt. Som det är nu försöker DN och SvD distrahera bort folkets uppmärksamhet från deras kris (och misslyckande) till att istället handla om ett angrepp mot påstått falska sajter, “fake news” och till angrepp mot den så förhatliga högerpopulismen, vilken för övrigt är instigerad av vänstern/extremvänstern.

 • Vilken kriminell jävla skit människa sänk han.
  VEM FAN GER DEM MONOPOL PÅ MEDIA.
  Vemsomhelst har rätten o höras o folket har rätten o dra egna slutsatser.
  Fake media.
  MEDIA sa att bilderbergsmötet var en konspiration när den hade pågått i 50 år.
  Tycker vi tar och sänker denhär jäveln.

 • Att vänsterradikalismen har ökat sedan 60-talet på universitetsnivå har slagit fast i en studie av universitetslärares politiska inställning i USA, Storbritannien och Holland. Studien visar också att “Särskilt få, konservativt inriktade lärare/forskare, finns inom samhällsvetenskap, humaniora och konstnärliga ämnen.” Motsvarande trend har även ägt rum i Sverige, vilken resulterade i att journalistutbildningen, som tillhör det samhällsvetenskapliga området, professionaliserades på 60-talet mot en vänsterliberal inriktning.

  Helt klart är att journalister inom MSM agerar utifrån ett grupptänkande som har sin grund i att de strömlinjeformats genom en vänsterliberal utbildning (industrialiserad journalistfabrik) där lärarna talar “om för studenterna vad de ska tro och tycka” och som leder till “a dysfunctional atmosphere where key assumptions go unquestioned, dissenting opinions are neutralized, and favoured beliefs are held as sacrosanct”.

  Utpekande av fake news är inget annat än en politisk kontrovers om vad som får sägas och vilka som får delta i det offentliga samtalet och som alltmer utspelar sig på nätet där oliktänkande stigmatiseras för att de inte anammat den starkt filtrerade kunskapssynen.

  Journalisternas roll är inte att emancipera folket och berätta om samtidens problem som skapats av makthavare utan kåren har en helt annan uppgift, vilket bl a beskrivs i Elin Gardeströms avhandling “Att fostra journalister. Journalistutbildningens formering i Sverige 1944 -1970” där hon påtalar att “journalisters utbildning var central för att forma människors verklighetsuppfattning och i förlängningen även styra deras handlingar”. I dag är läget än mer tillskruvat där folket verklighetsuppfattning censureras genom hårda ord inte bara genom journalister utan även politiker och universitetsrektorer som talar samstämmigt kritiserar allmänheten som inte har vett att “särskilja åsikter från fakta”.

  http://www.suhf.se/internationellt-om-hogskolan/internationellt-om-hogskolan-2017-9?UsePrintableVersion=true#News1
  http://www.publicistklubben.se/wp-content/uploads/2011/10/Att-fostra-journalister-sammanfattning.pdf

 • Fredric Karén och Martin Jönsson ger uttryck för mycket obehagliga tankegångar. Mainstream media gör det oftast enkelt för sig och väljer ut småsaker eller overifierade nyheter som exempel på fejknyheter och problem. Men att sitta ner för att tillsammans gå igenom fakta vill man inte.

 • Det är lätt att sitta på sina höga hästar och skälla som en bandhund och samtidigt leva på 40 miljoner per år i presstöd.
  Märkligt att de själva inte förstår att folket redan avslöjat dom?!
  Och det borde de förstå om inte annat med hänsyn tagen till att deras upplagor sjunker snabbare och snabbare.

 • Skulle allmänheten komma rusande och teckna prenumerationer på SVD om alternativa medier stoppades?
  Är Karén så naiv att han tror det?

 • Fredric Karén och Martin Jönsson är sjuka media-människor som korrumperats av de som har den yttersta makten. Skall det vara så svårt för gemene man att förstå hur antidemokratiska de är.

 • Svenska Dagbladet har falskt och felaktigt flera gånger påstått att Syrien och Ryssland bröt vapenvilan som man kommit överens om i Syrien i september 2016, trots att det tveklöst är så att det var USA som bröt den när USA endast några dagar efter överenskommelsen bombade och dödade över 60 syriska soldater. Med Karéns egna argument måste alltså Svenska Dagbladet stoppas.

 • Det är bara helt otroligt att en chefredaktör kan vara så självgod när han själv bara sprider “fake news”.
  Att han inte skäms är ju helt klart eftersom han inte vet vad ordet innebär. Han och hans gelikar tycks heller inte veta vad pressfrihet, demokrati och yttrandefrihet är. Det är bara sorgligt!

 • Fredric Karén fortsätter sprida obekräftade nyheter, utan varningar, som passar SvDs ägaragenda.
  Fredric skulle säkert ha stortrivts på Pravda under Sovjettiden. Då skulle han fått alla nedstängningar han härovan förespråkar. Chefredaktörer och journalister i allmänhet anställs och behålls idag tydligen efter att ha passerat lojalitetstester. Kompetenskrav sekundära.

 • Helt otroligt patetiskt av dessa redaktionschefer!
  De låter och verkar som några politrucker. Hijjedamej!

 • Fint att NV tar upp detta viktiga ämne och med viktiga referenser.
  Har själv ställt frågor till ett antal journalister som hänvisat till alternativ media.
  Bland andra frågor jag ställt har jag frågat: “Vad skiljer er tidning och en som ni väljer kalla “alternativ” med ansvarig utgivare och registrerad tidning om än enbart digital?”
  Hittills har ingen svarat på min fråga, får väl ta en ny runda med nya mottagare.

 • Tror snarare på en bojkott av SvD och DN, här kan man verkligen prata om att ha en snedvriden verklighetsuppfattning. Tänk att det blir så tydligt när man gör uttalanden som dessa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *