Fysiker publicerar avhemligade testfilmer av amerikanska nukleära tester

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 mars 2017
- Torbjörn Sassersson

USA genomförde 210 atmosfäriska atombombsprov mellan 1945-1962. Testerna dokumenterades med höghastighetskameror. Runt 10, 000 filmer togs och hamnade sedan utsprida i olika säkerhetsvalv i USA.

Långsamt började filmerna brytas ned av tidens tand, men under de senaste 5 åren har Greg Spriggs och hans team spårat upp och räddat filmerna för eftervärlden. Greg Spriggs är fysiker och expert på atomvapen vid Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Han och hans team bestående av filmexperter, arkivister och mjukvaruutvecklare har, så här långt, spårat upp 6500 filmer, skannat 4200 st, analyserat 500 st samt frisläppt 750 filmer.

Läs mer: Physicist declassifies rescued nuclear test films

Mer videos på LLNL:s YouTube-kanal

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq