Fysiker publicerar avhemligade testfilmer av amerikanska nukleära tester

publicerad 17 mars 2017
- av Torbjörn Sassersson red.

USA genomförde 210 atmosfäriska atombombsprov mellan 1945-1962. Testerna dokumenterades med höghastighetskameror. Runt 10, 000 filmer togs och hamnade sedan utsprida i olika säkerhetsvalv i USA.

Långsamt började filmerna brytas ned av tidens tand, men under de senaste 5 åren har Greg Spriggs och hans team spårat upp och räddat filmerna för eftervärlden. Greg Spriggs är fysiker och expert på atomvapen vid Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Han och hans team bestående av filmexperter, arkivister och mjukvaruutvecklare har, så här långt, spårat upp 6500 filmer, skannat 4200 st, analyserat 500 st samt frisläppt 750 filmer.

Läs mer: Physicist declassifies rescued nuclear test films

Mer videos på LLNL:s YouTube-kanal


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Peter
  Svampmolnet förstår jag och detta bildas vid såväl en bränslebombexplosion som en större explosion av vanligt sprängmedel. Men den gula färgen tyder väl på en relativt låg förbränningstemperatur, eller? Angående det militära värdet av eventuella kärnsprängningar i Yemen så kan det kanske bara röra sig om att Yemen är ett försöksobjekt lika gott som något annat.

  • Det lyser väldigt intensivt en stund. Det är visst 8km bort. Men jag håller med om att man väntar sig ett ännu snabbare intensivt ljussken. Dom kanske ser till att det skapas ett absorberande moln runt centrum just för att dölja det. Det var så vid Tianjin också att man inte såg centrum av explosionen men 10 tusen bilar hade totalförstörts från långt håll.
   Dom fällde en neutronbomb på 5 kiloton 27 februari 1991 utanför Basra som hämnd för att Irak dödat ett 20-tal amerikanska soldater med en skudmissil. Ohyggliga missbildningar har redovisats därifrån.
   Utarmat Uran tjänar även till att maskera att dom använder kärnvapen. Irak är fruktansvärt miljöförstört.

 • Malin
  Svampmoln vid kärnvapenexplosioner uppstår därför att det uppstår ett sug när det enormt uppvärmda plasmat och luften stiger. Små kärnvapen(1 tusendel av Hiroshimabomben) som tillverkades redan på 50-talet ger inget svampmoln utan bara en hög smal rökpelare.
  Aktuella exempel på kärnvapen
  På videon nedan från Jemen mellan tiden (Obs!) 1:55 till 2:00 syns hur radioaktiva partiklar träffar kamerans bilddetektor. Att den pixeleringen kommer utanför explosionens centrum beror antagligen på att kamerans objektiv absorberar strålningen men att lite slinker förbi vid kanten. Så det blir ingen korrekt avbildning.
  https://www.youtube.com/watch?v=OTE_Eshm2xw
  Ingen har givit ngn bra förklaring till vilket militärt värde det skulle ha att spränga ett taktiskt kärnvapen i Yemen på det viset men kameran ljuger nog inte. Kanske handlar det bara om att vi skall vänja oss vid kärnvapen. Annars vore det mer väntat med ett sk bunkerbusterkärnvapen som sprängs direkt i marken.

 • Tack för det tipset Malin. Jag lägger ut bilden här så att man ser vilken monumentalt stabil kamera det handlar om.

  “There’s a truly monstrous camera at the “Churchill’s Scientists” exhibition at London’s Science Museum right now. The C4 Rotating Mirror High Speed Camera was developed at the end of World War II to study explosive reactions.

  Later, in the 50s, the camera was upgraded the Atomic Weapons Research Establishment (AWRE) in order to study the British atomic bomb explosions.”

  http://gizmodo.com/filming-monster-atomic-blasts-requires-monster-cameras-1688878679

 • I slutet av andra världskriget använde de sig av såna här kameror för att filma explosioner.
  http://gizmodo.com/filming-monster-atomic-blasts-requires-monster-cameras-1688878679
  Sen är atombombexplosioner väldigt lika bränslebombexplosioner.
  https://www.youtube.com/watch?v=0qwQ6mJa4w8
  En verklig atomexplosion skulle producera en blåvit blixt eftersom det frigörs så extremt mycket energi, den skulle inte producera en gul svamp. En stor gul explosion får man lätt till med några ton ordinärt sprängämne och flytande bränsle.

 • Även om kamerorna var väl inkapslade och placerade på långt avstånd så skulle det ändå gå en stötvåg genom marken som borde få kamera som fundament att skaka till. Men det är mycket skrämselpropaganda bakom en möjlig och ögonblicklig kärnvapenförintelse. Detta utnyttjades till fullo under kalla kriget där t.ex. barn i USA kontinuerligt fick öva på att ta skydd under skolbänken. En sån sak visar ju att det bara var en ren skrämselpropaganda. Där har vi dessa s.k. kärnvapen som kan förinta hela världen på bråkdelen av en sekund om det inte vore för den magiska skolbänken. Det där var en ren programmering av människor. Rädda och ångestfyllda människor använder reptilhjärnan och blir således mycket lättare att vilseleda. Detta har använts på precis alla områden från kärnvapen till Ebola.

 • Svar från Lawrence Livermore National Lab:

  “Unfortunately, Greg is unavailable at the time. However, I can tell you that placement of the cameras was carefully calculated to ensure they were far enough away to survive and continue rolling.” / Nolan O’Brien
  Public Information Officer

  Svaret är alltså att de fotat från ett mycket stort avstånd och använt zoom vilket ger intrycket av att de stått nära med kamerorna.

 • I många av filmerna på kärnvapendetonationer så imploderar hus, bussar flyger iväg och träd knäcks som tändstickor. Allting rör på sig, förutom kameran. I den här videon gungade den lite i alla fall. Men annars ser det mer ut som filmiska specialeffekter än någon äkta vara.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *