Nu är medierna så rädda för fake news att de inte vågar aprilskämta

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 mars 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Journalist, seriös - Crestock.com
Medierna vågar inte aprilskämta längre - Crestock.com
Journalist, jävligt seriös – Crestock.com

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark,  2000tv.seDEBATT. Situationen är allvarlig tycker flera svenska medier som nu beslutar om att sluta aprilskämta. Medierna faller på eget grepp i en nästan neurotisk kamp mot fake news. 

Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver idag att Smålandsposten,  Örnsköldsviks Allehanda, Dalarnas Tidningar och Tidningen Ångermanland slutat skämta. Flera tidningar slutade redan förra året. Plötsligt blev de “seriösa” medierna riktigt tråkiga.

”I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning”, sa Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten

Vi kan fortfarande skämta om att aprilskämta

När fake news hösten 2016 fick stor spridning som begrepp och angreppsmetod mot nya nätmedier kände många politiska skribenter och krönikörer att de hade skapat sig en fiffig styrkeposition. De kände sig starka, men det tog inte lång tid förrän sociala medier och nättidningar kontrade med samma begrepp nu riktat mot gammelmedier och massmedier.

”Att hitta på saker för att roa människor är inte oproblematiskt för en nyhetsredaktion som baserar sin verksamhet på människors förtroende.” – Erik Sjölander, Allehanda

Trump fick skulden igen…

Det blev inte bättre av att politiker började använda begreppet mot medier. Medier började även använda det mot varandra och politiker anklagade politiker. Omvärlden tittade häpet på. Vad hände då? Jo, då kom något intelligent snille på att anklaga Trump för att han anklagar medier för att sprida fake news. Nu kände de politiska korrekta skribenterna sig starka igen. Snabbt sjönk även det greppet ner i intellektuell inflation och löjligt tjat, precis lika löjligt som när Putin fick skulden för allt. Tydligen klarar inte mainstream media i Sverige av att kasta fler än en rutten tomat i taget mot väst eller öst. Assad i syd orkar man inte med alls längre.

Text: Torbjörn Sassersson, ofta allvarligt rolig


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: aprilskämta
Stöd NewsVoice 2024
 • Mitt inlägg i detta ämne ( det kan nog ha en allmängiltig relevans också) får jag väl låna från min 4-årige son som allt oftare häver ur sig väldigt brådmogna kommentarer. Vi var ute och skrotade på altanen då han , med frejdig ton och från ingenstans , slänger ur sig : -“Pappa , det här landet är inget bra för oss!”

 • [Sylthammar är tillbaka]

  Håller med dig Emil. Samtidigt så är MSM-median ett stort aprilskämt varje dag på året. Första april-skämt i media kunde ju vara deras högtidsdag där de hintar oss om att “vi äger er och lurar er varje dag” – nu första april kör vi spexet fullt ut – precis som världskommunismens NWO lurar alla varje dag på året och kulminerar med första maj – men där de fått folket att tro att dagen är deras egen… när det egentligen är att fira MSM-ägarnas herrars NWO och övertagande av våra sinnen och samhällen.

 • Den verkliga anledningen är förstås inte att man vill motverka s.k. “fake news” utan har nog mer att göra med att man vill verka riktigt, riktigt seriösa. Man greppar desperat efter halmstrån som kan vara till hjälp att återfå en gnutta förtroende…. dessutom så misstänker jag att det också är en slags “anpassning” till en (i mitt tycke) tråkigare, stelare “samhälls-stämmning” där en viss grupp människor blir så lättkränkta. Så till den milda grad ibland, att de rättfärdigar, påbjuder och hyllar brutaliteter som mord och massmord endast p.g.a en så oskyldig sak som satirteckningar e.t.c. Oerhört sorgligt.

 • Kulturnytt i P4 (31 mars 2017): Medier slopar aprilskämt i kölvattnet av fake news

  “Norska radion NRK ser samma utveckling i Norge där NRK Nyheter, VG och Aftenposten sedan tidigare slutat med aprilskämten. Och detta med sorg, då många ser det som en rolig tradition”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4416&artikel=6663918

  Sydsvenskan (31 mars 2017): Fejknyheter sätter stopp för aprilskämt

  “Även bland andra Dalarnas Tidningar, Hallpressen och Västerbottens-Kuriren avstår från aprilskämt.”

  http://www.sydsvenskan.se/2017-03-31/fejknyheter-satter-stopp-for-aprilskamt

 • MSM är oroade över att det blir glasklart att de själva i själva verket producerar fake news som de påstår andra gör. Det kan slå tillbaka, backfire, dvs de kan skjuta sig själv i foten som en PR-expert konstaterade nyligen.
  “Det kom sig därför att i konungariket Sverige, gick det ut ett påbud om förbud mot aprilskämt (fake news) år 2017”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *