Nu är medierna så rädda för fake news att de inte vågar aprilskämta

9
Medierna vågar inte aprilskämta längre - Crestock.com
Journalist, jävligt seriös – Crestock.com

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark,   2000tv.seDEBATT. Situationen är allvarlig tycker flera svenska medier som nu beslutar om att sluta aprilskämta. Medierna faller på eget grepp i en nästan neurotisk kamp mot fake news. 

Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver idag att Smålandsposten,  Örnsköldsviks Allehanda, Dalarnas Tidningar och Tidningen Ångermanland slutat skämta. Flera tidningar slutade redan förra året. Plötsligt blev de “seriösa” medierna riktigt tråkiga.

”I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning”, sa Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten

Vi kan fortfarande skämta om att aprilskämta

När fake news hösten 2016 fick stor spridning som begrepp och angreppsmetod mot nya nätmedier kände många politiska skribenter och krönikörer att de hade skapat sig en fiffig styrkeposition. De kände sig starka, men det tog inte lång tid förrän sociala medier och nättidningar kontrade med samma begrepp nu riktat mot gammelmedier och massmedier.

”Att hitta på saker för att roa människor är inte oproblematiskt för en nyhetsredaktion som baserar sin verksamhet på människors förtroende.” – Erik Sjölander, Allehanda

Trump fick skulden igen…

Det blev inte bättre av att politiker började använda begreppet mot medier. Medier började även använda det mot varandra och politiker anklagade politiker. Omvärlden tittade häpet på. Vad hände då? Jo, då kom något intelligent snille på att anklaga Trump för att han anklagar medier för att sprida fake news. Nu kände de politiska korrekta skribenterna sig starka igen. Snabbt sjönk även det greppet ner i intellektuell inflation och löjligt tjat, precis lika löjligt som när Putin fick skulden för allt. Tydligen klarar inte mainstream media i Sverige av att kasta fler än en rutten tomat i taget mot väst eller öst. Assad i syd orkar man inte med alls längre.

Text: Torbjörn Sassersson, ofta allvarligt rolig

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
3 april 2017 kl 15:28

Mitt inlägg i detta ämne ( det kan nog ha en allmängiltig relevans också) får jag väl låna från min 4-årige son som allt oftare häver ur sig väldigt brådmogna kommentarer. Vi var ute och skrotade på altanen då han , med frejdig ton och från ingenstans , slänger ur sig : -“Pappa , det här landet är inget bra för oss!”

.357
.357
Gäst
3 april 2017 kl 12:08

[Sylthammar är tillbaka]

Håller med dig Emil. Samtidigt så är MSM-median ett stort aprilskämt varje dag på året. Första april-skämt i media kunde ju vara deras högtidsdag där de hintar oss om att “vi äger er och lurar er varje dag” – nu första april kör vi spexet fullt ut – precis som världskommunismens NWO lurar alla varje dag på året och kulminerar med första maj – men där de fått folket att tro att dagen är deras egen… när det egentligen är att fira MSM-ägarnas herrars NWO och övertagande av våra sinnen och samhällen.

Emil Boethius
Gäst
3 april 2017 kl 11:44

Den verkliga anledningen är förstås inte att man vill motverka s.k. “fake news” utan har nog mer att göra med att man vill verka riktigt, riktigt seriösa. Man greppar desperat efter halmstrån som kan vara till hjälp att återfå en gnutta förtroende…. dessutom så misstänker jag att det också är en slags “anpassning” till en (i mitt tycke) tråkigare, stelare “samhälls-stämmning” där en viss grupp människor blir så lättkränkta. Så till den milda grad ibland, att de rättfärdigar, påbjuder och hyllar brutaliteter som mord och massmord endast p.g.a en så oskyldig sak som satirteckningar e.t.c. Oerhört sorgligt.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
2 april 2017 kl 20:39

man får väl införa en sanningsdag. En gång om året.

Pål BergströmD
30 mars 2017 kl 12:16

DN kommer köra på med aprilskämt som vanligt och publicera riktiga nyheter som i deras värld är humoristiskt.

Gustav
Gustav
Gäst
29 mars 2017 kl 21:43

MSM är oroade över att det blir glasklart att de själva i själva verket producerar fake news som de påstår andra gör. Det kan slå tillbaka, backfire, dvs de kan skjuta sig själv i foten som en PR-expert konstaterade nyligen.
“Det kom sig därför att i konungariket Sverige, gick det ut ett påbud om förbud mot aprilskämt (fake news) år 2017”.

per
per
Gäst
29 mars 2017 kl 18:49

Man orkar fortfarande kritisera Assad inom mainstreammedia, senast i SVT Dokument utifrån med den två timmar långa Ett rop från Syrien:

https://www.svtplay.se/video/12966984/ett-rop-fran-syrien/dokument-utifran-ett-rop-fran-syrien-ett-rop-fran-syrien

per
per
Gäst
29 mars 2017 kl 18:48

Man orkar fortfarande kritisera Assad inom mainstreammedia, senast i SVT Dokument utifrån med den två timmar långa Ett rop från Syrien från :

https://www.svtplay.se/video/12966984/ett-rop-fran-syrien/dokument-utifran-ett-rop-fran-syrien-ett-rop-fran-syrien