Nu är medierna så rädda för fake news att de inte vågar aprilskämta

publicerad 29 mars 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Journalist, seriös - Crestock.com
Medierna vågar inte aprilskämta längre - Crestock.com
Journalist, jävligt seriös - Crestock.com

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark,   2000tv.seDEBATT. Situationen är allvarlig tycker flera svenska medier som nu beslutar om att sluta aprilskämta. Medierna faller på eget grepp i en nästan neurotisk kamp mot fake news. 

Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver idag att Smålandsposten,  Örnsköldsviks Allehanda, Dalarnas Tidningar och Tidningen Ångermanland slutat skämta. Flera tidningar slutade redan förra året. Plötsligt blev de "seriösa" medierna riktigt tråkiga.

”I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning”, sa Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten

Vi kan fortfarande skämta om att aprilskämta

När fake news hösten 2016 fick stor spridning som begrepp och angreppsmetod mot nya nätmedier kände många politiska skribenter och krönikörer att de hade skapat sig en fiffig styrkeposition. De kände sig starka, men det tog inte lång tid förrän sociala medier och nättidningar kontrade med samma begrepp nu riktat mot gammelmedier och massmedier.

”Att hitta på saker för att roa människor är inte oproblematiskt för en nyhetsredaktion som baserar sin verksamhet på människors förtroende.” - Erik Sjölander, Allehanda

Trump fick skulden igen...

Det blev inte bättre av att politiker började använda begreppet mot medier. Medier började även använda det mot varandra och politiker anklagade politiker. Omvärlden tittade häpet på. Vad hände då? Jo, då kom något intelligent snille på att anklaga Trump för att han anklagar medier för att sprida fake news. Nu kände de politiska korrekta skribenterna sig starka igen. Snabbt sjönk även det greppet ner i intellektuell inflation och löjligt tjat, precis lika löjligt som när Putin fick skulden för allt. Tydligen klarar inte mainstream media i Sverige av att kasta fler än en rutten tomat i taget mot väst eller öst. Assad i syd orkar man inte med alls längre.

Text: Torbjörn Sassersson, ofta allvarligt rolig