Kongressens krav på NASA: Sätt en människa på Mars innan år 2033

publicerad 21 mars 2017
- av NewsVoice
The Martian, Matt Damon, 2016. Filmbild
NASA Authorization Act of 2017 kräver att NASA ska sätta folk på månen innan år 2033
Bild: Kongressledamöter i USA kanske inspirerades av skådespelaren Matt Damon som odlade potatis på Mars i filmen “The Martian” från 2015 – Bildkälla: Twentieth Century Fox Film Corporation.

NewsVoice la den 10 mars ut artikeln “Chilla på Mars 2032 om rymdkartellen tillåter det” . Den handlar om det europeiska projektet Mars One som ska nå Mars år 2032. Den 17 mars klubbade den amerikanska kongressen NASA Authorization Act of 2017 som ställer kravet att USA ska landa på Mars med astronauter innan år 2033.

Det är bara 16 år till år 2033 och därför är allt bråttom. Även om NASA har erfarenheter av rymdfart sedan 1950-talet måste de i stora drag börja tänka nytt och kreativt. Att ta människor levande till Mars, få dem att överleva på Mars och sedan ta hem dem levande är förenat med enorma risker. En tur och returresa till Mars är ett projekt som kan spänna över 3-4 år.

Kongressen ger 19, 5 miljarder dollar till NASA för att lyckas och NASA –  som redan forskat på Marsresor sedan många år – måste innan den 1 december 2017 presentera en detaljerad plan för hur Mars ska erövras. NASA har redan en generell plan.

NASA:s ingenjörer ska nu uppfinna nya redskap, växthuslösningar, raketer och rymddräkter.

Läs på NASA:s hemsida om hur den övegripande planen ser ut

Text: NewsVoice