Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2017
- NewsVoice redaktion

Nya Dagbladet felporträtterad av DN

Markus Andersson - pressfoto
Markus Andersson – pressfoto

DN publicerar idag en ”granskning” av ”populistiska och högerextrema sajter” under rubriken ”Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Men Nya Dagbladet (NyD) är varken ”höger, extrem, populistisk, brottsdömd, nolltaxerad eller sökt av kronofogden”. Så här fel blev DN:s granskning…

Text: Nya Dagbladet | Artikeln är återpublicerad med tillstånd av Nya Dagbladet

Se DN:s “thrillervideo” om “farliga tidningar”

Dagens Nyheters journalister Josefin Sköld och Mattias Carlsson kontaktade i förra veckan NyD:s redaktion. De sade sig skriva en artikel där Nya Dagbladet omnämndes, vilken sedermera publicerats under dagen. I artikeln granskas flera ”populistiska och högerextrema sajter”.

“Det framstår som två praktikanter gör sitt första ”gräv” när de i ett mejl frågar hur sajten finansieras ekonomiskt. Om de hade börjat med att göra källkritik och läsa på sajten hade de kunnat tydligt läsa att sajten drivs ideellt”, kommenterar Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.

Josefin Sköld, Mattias Carlsson och Peter Wolodarski på DN.se

Josefin Sköld och Mattias Carlsson försökte också ta reda på hur en annonsör fick kontakt med tidningen och hur mycket NyD fått betalt i den särskilda upphandlingen.

“Det är självklart att vi inte lämnar ut uppgifter om våra affärskontakter och hur mycket ett visst företag betalat”, fortsätter Andersson.

“Förväntar sig en journalist som ska komma ifrån Sveriges största dagstidning att en konkurrent ska lämna ut uppgifter om konkurrentens kunder och enskilda avtal? Det är inte seriöst någonstans”, säger Andersson.

Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är ”höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden stämmer överhuvudtaget.

NyD är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

NyD bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

“Dagens Nyheters stjärnjournalister verkar fått allting helt om bakfoten. De verkar ha blandat ihop oss med någon annan”, säger Andersson vidare.

“Den som är nyfiken på vad Nya Dagbladet står för kan börja med att läsa vår utförliga presentation, något DN helt verkar ha missat. Vidare har DN överhuvudtaget inte granskat eller refererat till innehållet på Nya Dagbladet eller kommenterat en enda artikel. Det är inte seriöst”, säger Andersson.

Nya Dagbladet har svarat på Dagens Nyheters frågor via mejl och samtidigt ställt frågor tillbaka till DN. Josefin Sköld och Mattias Carlsson har inte svarat på mejl trots påstötningar.

Text: Nya Dagbladet

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag med flera har skrivit det tidigare, MSM är rejält trängda och börjar bli desperata i sin iver att försöka tysta/krossa fria media. Det leder dock bara till upprepade klavertramt. Och som en klok individ sa; det svåraste och smärtsammaste är inte att klampa ner i klaveret, utan det är att försöka att dra upp foten därur.

 • @ Raphael Mabo 27 Mar, 2017 at 12:20,

  Om jag skulle exemplifiera individer som jag anser hopplöst hjärntvättade, så skulle du definitivt finnas med i den skaran. Observera att jag inte vill anklaga dig, utan jag ser dig som ett offer, och du är tyvärr inte ensam…

 • Kan ni inte be pressombudsmannen titta på det hela innan den ev försvinner. Ord står mot ord och i mitt bakhuvud surrar något om pressetiska regler vad nu det är för något?

 • Jag håller inte med dig Torbjörn om att Nya Dagbladet inte är en högerextrem tidning. Om vi tittar på Nya Dagbladets definition av sig själva: “Nya Dagbladet (NyD) är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt.”.

  Nyckelordet är “etnopluralism”. Det innebär en åsikt om att olika etniciteter visserligen har samma värde, men att de skall leva åtskilda, att man ska sära på människor på grund av etnisk bakgrund. Etnopluralismen är emot att etniciteter blandas, de är emot det mångkulturella samhället. Nya Dagbladet företräder alltså en åsiktsriktning som innebär monokulturell nationalism och en åtskillnad av etniciteter – och därmed är det en högerextrem media, då både monokultur nationalism och åtskillnad av etniciteter är högerextremism. Vi kan kalla det tidigare Apartheid-styret i Sydafrika för ett “etnopluralistiskt synsätt med antiglobalistisk hållning”. Nya Dagbladet har en liknande ideologi som det högernationalistiska Nationaldemokraterna, och om jag inte tar fel nu så är Nya Dagbladets ansvarige utgivare från just nedlagda Nationaldemokraterna.

  Vänster är mångkultur, vänster är respekt och solidaritet för människor oavsett folkgrupp / etnicitet, vänster är öppna gränser där människor får röra sig som de vill och umgås med varandra, en värld utan gränser och fri rörlighet (liberalismen är från början en vänsterrörelse).

  Du Torbjörn brukar säga att du varken är höger eller vänster, men jag ser ofta att du försvarar högerextrem / högerpopulistisk och nationalromantisk / nationalistisk media samtidigt som du gärna raljerar över det du kallar för “kulturvänstern”. Så nog tycker jag att du är mer höger än mitten och vänster genom detta. 🙂

  Personligen står jag bakom globalismen, jag står bakom öppna gränser och fri rörlighet av människor och jag tror på internationellt samarbete och samverkan mellan länder och folkgrupper för att lösa världens problem med miljöförstöring, fattigdom och sned resursfördelning. Dessa problem är globala och fordrar därför en global lösning, för vi har den här planeten – globen – tillsammans. Denna glob tillhör oss alla, hela mänskligheten.

  • “Etnopluralismen är emot att etniciteter blandas, de är emot det mångkulturella samhället.”
   En mångkulturell värld är att eftersträva.
   Det mångkulturella samhället är däremot en illusion, oftast leder blandningen till att en kultur tar överhand (högre födelsetal, våldsammare) vilket i slutändan leder till färre kulturer (åtminstone globalt sett).

 • Exakt sådana här artiklar som DNs reportrar skriver och tidningen publicerar jag menade att de vilseleder den stora allmänheten år in och år ut.Den stora allmänheten fortfarande tror på dessa gamla väletablerade svenska tidningar och de tror på det mesta som skrivs i dessa tidningar.Så här har de gjort nu i flera deccenier och därför är Sverige där det är idag att majoriteten av folk litar på allt vad politikerna säger.De fattar inte att våra politiker är landsförrädare och driver igenom allt som NWO herrarna ordrar de och som får Sverige på en balkansk nivå i framtiden eller värre om pengarna som vi använder dagligen utfasas helt i Sverige då blir vi allihopa slavar i vårt eget land under bankherrarnas våld.

 • Det är typiskt, men de gräver sin egen grav. ND borde bocka och tacka för den dåliga uppmärksamheten från en totalt irrelevant tidning. De som märkligt nog läser irrelevanta tidningar med klandervärda ägarförhållanden kan ju faktiskt bli intresserade av att veta vd ND har att säga om angreppet. Således är det gratis reklam och potentiellt ytterligare en som säger upp prenumerationen hos Bonnierägda och Wolodarski-styrda DN.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *