Så fel gick Dagens Nyheters granskning av Nya Dagbladet

publicerad 18 mars 2017
- av NewsVoice

Nya Dagbladet felporträtterad av DN

Markus Andersson - pressfoto
Markus Andersson - pressfoto

DN publicerar idag en ”granskning” av ”populistiska och högerextrema sajter” under rubriken ”Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden”. Men Nya Dagbladet (NyD) är varken ”höger, extrem, populistisk, brottsdömd, nolltaxerad eller sökt av kronofogden”. Så här fel blev DN:s granskning…

Text: Nya Dagbladet | Artikeln är återpublicerad med tillstånd av Nya Dagbladet

Se DN:s "thrillervideo" om "farliga tidningar"

Dagens Nyheters journalister Josefin Sköld och Mattias Carlsson kontaktade i förra veckan NyD:s redaktion. De sade sig skriva en artikel där Nya Dagbladet omnämndes, vilken sedermera publicerats under dagen. I artikeln granskas flera ”populistiska och högerextrema sajter”.

"Det framstår som två praktikanter gör sitt första ”gräv” när de i ett mejl frågar hur sajten finansieras ekonomiskt. Om de hade börjat med att göra källkritik och läsa på sajten hade de kunnat tydligt läsa att sajten drivs ideellt", kommenterar Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson.

Josefin Sköld, Mattias Carlsson och Peter Wolodarski på DN.se

Josefin Sköld och Mattias Carlsson försökte också ta reda på hur en annonsör fick kontakt med tidningen och hur mycket NyD fått betalt i den särskilda upphandlingen.

"Det är självklart att vi inte lämnar ut uppgifter om våra affärskontakter och hur mycket ett visst företag betalat", fortsätter Andersson.

"Förväntar sig en journalist som ska komma ifrån Sveriges största dagstidning att en konkurrent ska lämna ut uppgifter om konkurrentens kunder och enskilda avtal? Det är inte seriöst någonstans", säger Andersson.

Vidare insinuerar Dagens Nyheter att Nya Dagbladet är ”höger, extrema, populistiska, brottsdömda, nolltaxerade eller sökta av kronofogden”. Inget av dessa påståenden stämmer överhuvudtaget.

NyD är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

NyD bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

"Dagens Nyheters stjärnjournalister verkar fått allting helt om bakfoten. De verkar ha blandat ihop oss med någon annan", säger Andersson vidare.

"Den som är nyfiken på vad Nya Dagbladet står för kan börja med att läsa vår utförliga presentation, något DN helt verkar ha missat. Vidare har DN överhuvudtaget inte granskat eller refererat till innehållet på Nya Dagbladet eller kommenterat en enda artikel. Det är inte seriöst", säger Andersson.

Nya Dagbladet har svarat på Dagens Nyheters frågor via mejl och samtidigt ställt frågor tillbaka till DN. Josefin Sköld och Mattias Carlsson har inte svarat på mejl trots påstötningar.

Text: Nya Dagbladet

Relaterat