Tim Pool: Så här ser framtidens nyhetsrapportering ut

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 15 mars 2017
- NewsVoice redaktion
Tim Pool 14 mars 2017 - selfie

Den oberoende medborgarjournalisten Tim Pool berättar om hur han tror att framtidens nyhetsrapportering bör utvecklas och hur den bör utformas för att nå läsare och tittare.

Spola fram till 3 min 30 sekunder i videon

Sedan 5 år har han experimenterat i fält med drönare, action-kamera och metoder för att dokumentera händelser runt om i världen. Pool har rapporterat från oroshärdar i Ukraina, Egypten och svenska Rinkeby. Just nu befinner han sig insnöad i New York i väntan på att ta flyget till Europa för att rapportera från valet i Holland.

Tim Pool säger att nyhetsrapportering baseras på förtroende för att medierna rapporterar så sanningsenligt och objektivt som möjligt. Detta förtroende dalar. Det öppnar upp för nya aktörer. Pool berättar om att CNN experimenterar med framtidens nyhetsrapportering och försöker efterlikna hur medborgarjournalister arbetar, men han tror inte att de kommer att lyckas.

Text: NewsVoice

Tim Pool 14 mars 2017 - selfie
Tim Pool diskuterar framtidens nyhetsrapportering

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • S k “oberoende medier” är inte oberoende egentligen, flera av så kallad “alternativmedia” finansieras av högerkonservativa miljonärer, det finns även koppling till storindustrin i USA. T ex Fria Tider finansieras av Carl Lundström, miljonarvtagaren till Wasa Bröd. Bakom Infowars och Breitbart finns ett nätverk finansierat av AI-specialisten och miljardären Robert Mercer som har skapat sig en förmögenhet genom att använda AI-mjukvara på börsen. Robert Mercer har även skapat / finansierat AI-mjukvara som skapar och postar Youtube-klipp, Twitter-meddelanden och skriver inlägg i olika grupper på Fb. Robert Mercer stödjer den amerikanska högernationalistiska TeaParty rörelsen med grund i konservativ evangelisk kristendom. Han äger även Cambridge Analytica som använder “Big data” för riktade budskap på bl a Facebook, som användes för att propagera för Trump. Big data samlas in av till Robert Mercer anslutna sajter och annonsnätverk. Han är “spindeln i nätet” hos den högerkonservativa och globala rörelsen (ironiskt att det är en global rörelse med tanke på att han är amerikansk nationalist).

  Andra högprofilerade miljonärer som är politiskt aktiva bakom högersajter och alternativmedia är bröderna Koch (Koch Industries, olje- och mineralindustrin) och författaren David Horowitz som även finaniserar flera olika högerkonservativa organisationer och tankesmedjor.

  Så jag menar att “oberoende media” och “alternativmedia” i mångt och mycket är en illusion, enda skillnaden mot “mainstream media” är att finansiärerna bakom är mer ljusskygga. Dessa medier har sina agendor, sin politiska riktning, sin vinkling av nyheter och sin ideologiska propaganda. Men de är till skillnad från mainstream media inte lika öppna, utan de påstår sig vara “folkets röst” och de kollektivt skuldbelägger, raljerar och attackerar annan media och kallar den “vänstervriden” eller “vänsterextremism” och för fram idén om att skuldbelägga olika etniciteter och islam för problem i samhället och att den “vita rasen” skulle vara “utrotningshotad” på grund av flyktingmottagning.

  Det har börjat gå troll i “vänster” och “vänsterextremism” idag när allt möjligt kallas för det som är till vänster om den extrema högernationalismen .

  Själv står jag upp för alla människors lika värde oavsett etnicitet, religion, kultur, sexuell läggning eller genusidentifikation. Jag tror på jämlikhet och jämställdhet och nyanserad och saklig diskussion med ett vårdat språk utan svordomar, raljeringar och personangrepp.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *