KI:s vice rektor Martin Ingvar under intern utredning

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 28 april 2017
- NewsVoice redaktion
Martin Ingvar - Foto: Boberger, Wikipedia
Martin Ingvar - Foto Boberger,  Wikimedia Commons
Martin Ingvar – Foto Boberger, Wikimedia Commons

Karolinska institutets vicerektor professor Martin Ingvar utreds enligt tidskriften Dagens medicin 2017-04-26 av en internrevision och har tagit timeout från delar av sina uppdrag.

Text: föreningen Humanism och Kunskap

Inslag i DN samt i radions och TV:s nyhetsrapportering igår kväll och idag gör gällande att en högt uppsatt chef på Karolinska institutet är under utredning efter att ha sålt en produkt som utvecklats av institutet:

“Han vidareutvecklade en ID – plattform som tagits fram med bidrag från KI och landstinget. Totalt ska han ha fått 4,4 miljoner kronor för produkten. Chefen anser att han själv äger rättigheterna till denna IT-plattform.”

Humanism och kunskap kan avslöja att denna chef inte oväntat är KI:s vice rektor Martin Ingvar, som även figurerat i samband med en annan skandal då den s.k. Osherdonationen på 43 miljoner försnillades. Donationens syfte var att skapa ett centrum för vetenskaplig forskning runt de olika alternativa metoder och medel som florerar i medicinens värld, men därav blev intet och pengarna gick till annat. Se LÄNK

Professor Martin Ingvar är ordförande för styrgruppen i det gemensamma it-projektet som heter Program 4D. Bakgrunden till affären är ett delprojekt däri, nämligen en IT-plattform som tagits fram för att föra ihop information från bland annat journaler, kvalitetsregister och biobanker och göra det tillgängligt för både forskare och patienter. Syftet med Projekt Program 4D är att ta fram nya vårdmetoder och mäta vårdkostnader för artriter, bröstcancer, typ 2-diabetes och hjärtsvikt. Sedan starten 2013 har projektet fått totalt 133 miljoner kronor i anslag från landstinget och KI.

Martin Ingvar har vidareutvecklat it-lösningen och tillsammans med vd:n för 4D-projektets it-leverantör genom ett nystartat bolag nu i februari sålt den vidare för 2 miljoner kronor samt 100 000 aktier till ett värde av 4 miljoner kronor.

Internrevisionen ska nu undersöka om Martin Ingvar har handlat lagligt. Han har under utredningen tagit time out som ordförande i styrgruppen men kvarstår som vice rektor.

Själv försvarar sig Martin Ingvar mot anklagelserna och hänvisar till att lärare vid universitetet äger rättigheterna till sina idéer och forskningsresultat.

Läs mer: Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av utredningen som kommer att ta max två veckor.

Som utomstående betraktare kan man inte annat än att förundra sig över den machokultur och bristande etik som tycks råda inom Karolinska Institutet. Osherskandalen, Macchiariniaffären med konstgjorda luftstrupar, miljonrullningar i utbyggnaden av KS och nu detta. Ett arbetsklimat med starka inslag av nepotism där de hårdföra lyfts fram och sätter sig på dem med lägre befattning. Samtidigt en försnillning av kapital som genom vården kunnat gynna oss vanliga människor bättre.

Text: föreningen Humanism och Kunskap

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hur långt hade projektet kommit utan utplundrade skattepengar?
  Ingen törs svara på frågan misstänker jag!!!

 • Jag har undrat varför karln inte är anmäld när han försnillat Osher pengarna.
  Pengar som donerats och märkts för ett syfte.

  Han borde sitta i fängelse!

 • Märkligt att det inte ännu väckts någon etisk debatt vad gäller Artificiell intelligens forskning på människor utan informerat samtycke, som det är idag vägrar regeringen att stifta en lag som skyddar medborgare mot dessa dolda övergrepp, som sker dels från KI, FOI, Militära underrättelsetjänsten, KTH Stockholms Universitet, detta sker f.ö globalt .. Offren som t o m avlidit p g a dessa groteska övergrepp är skyddslösa, rättslösa, och maktlösa de tvingas lida under tortyr på distans dygnet runt.. Detta är det grövsta brott någonsin genom hela mänsklighetens historia.. Detta sker nu 2017 och med … med regeringens vetskap och godkännande…

 • Ja, det är helt häpnadsväckande vad som sker på det tidigare så högt skattade Karolinska. Ibland misstänker jag att de har hamnat i klorna på någon slags bisarr globalistisk sekt.

  Länken till artikeln om skandalen med Osherdonationen verkar ej att fungera. Hade annars gärna läst den.

 • “Maj-Britt B 28 Apr, 2017 at 11:12
  Ger inte ett jota för interna utredningar”

  Håller med till 101%!

  En presenterad GODKÄND “intern utredning” av ngt slag innebär enbart att samtliga oegentligheter har friserats och/eller raderats och är av NOLL och INTET värde!!

 • Ger inte ett jota för interna utredningar. Finns korruption i organisationen är de helt meningslösa.
  Det skall till externa utredningar av rättrådiga personer utan någon som hels koppling till någon i verksamheten om resultatet skall ha någon som helst bäring.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *