Mats Sederholm kommenterar franska valet 2017

7

“Det franska valet närmar sig och etablissemanget förfasas över att deras partier inte får makten. Själv upplever jag det som ett ytterligare ett politiskt drama av hög kvalitet.” Det skriver Mats Sederholm i sin artikel: “Den farliga, den goda och resten.”

Den farliga

Den farliga är Nationella fronten med Marine Le Pen som presidentkandidat. Jo, för även om det finns ett vettigt ifrågasättande av samhällsmakten så finns det där som ger den bittra smaken, ofta kopplad till det högerextrema, nämligen bristen på hjärta. Man samlas till gemenskap, men inte kring det mänskliga utan kring nationalstaten och kring en förenklad syn på allt och alla som tänkas störa den nationalistiska tanken. Gemenskap utan omtanke. Och ibland drar dessa politiska strömningar så långt åt höger att det känns riktigt otäckt, Marine Le Pen har gett mig rysningar när jag hört och sett henne.

Resten

Men jag kan förstå att många drar iväg mot hennes håll i sin frustration över status-quo-politiker, som exempelvis våra vanliga politiker i den svenska riksdagen eller bland de franska kandidaterna såsom François Fillon, konservativ marknadsliberal och Emmanuel Macron – liberalen. Republikanen Fillon skandalskapad av media, beundrare av Margaret Thatcher och EU-entusiast.

Det franska valet 2017

Macron 39 år, tippad som Frankrikes nästa president står utan ett parti bakom sig och anser sig själv vara en anti-Pen. Hans nystartade politiska rörelse ”En Marche” vill dra väljare från alla läger. Han är etablissemangets egna anti-etablissemangskandidat och förmodligen bara politiskt street-smart i dessa tider av populistiska strömningar.


De bådas världsåskådning är i grunden lika destruktiv som Nationella frontens. De för en ideologi där livet handlar om att jobba, äta, sova och somna in som ett utbrunnet vedträ på hemmet på ålderns höst.


Det handlar om att vara glödhet i tillväxtkaminen mellan 20-65 samtidigt som man ska försöka klämma in lite närvaro och livskvalité. Trötta medborgare som varje kväll hänger framför TV:n efter att krängt av sig dagdräkten och med batterierna på botten efter att ha levererat sin del till systemet. Du är ett vedträ under den största delen av ditt liv.

Livskvalitet är i den här världsåskådningen när du uttröttad står och hänger vid en fotbollsplan åtta på morgonen en lördag för att ditt barn inte ska hamna utanför och för att du fått lära dig att du då är engagerad i dina barn och vill vara med dem. Samtidigt som  du lämnar bort dem nästan alla andra dagar av veckan så att du kan förverkliga dig själv och tjäna de ekonomiska premisserna som styr vartenda litet hörn av din vardag. Kapitalister, socialister och feminister jublar gemensamt över denna sjuka sociala arkitektur.

Svenska media och politiker kallar det för katastrof ifall inte ovan nämnda ”mitten-kandidater” och status-quo-samhället går vinnande ur striden.

Den goda

Kvar bland topp-fyra kandidaterna finns den 65-årige radikalen Jean-Luc Mélenchon. Han är Marine Le Pen motsats på en vänster-högerskala men samtidigt hennes syskon på skalan människor vs makten. Den senare skalan har hittills varit osynlig, en skala jag velat föra fram genom åren.

Läs resten av artikeln på Klar Sikt

Text: Mats Sederholm


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ivan Björn
Gäst
25 april 2017 kl 19:01

För mig handlar livet just om detta som Mats Sederholm skriver:

“Trötta medborgare som varje kväll hänger framför TV:n efter att krängt av sig dagdräkten och med batterierna på botten efter att ha levererat sin del till systemet. Du är ett vedträ under den största delen av ditt liv.

Livskvalitet är i den här världsåskådningen när du uttröttad står och hänger vid en fotbollsplan åtta på morgonen en lördag för att ditt barn inte ska hamna utanför och för att du fått lära dig att du då är engagerad i dina barn och vill vara med dem. Samtidigt som du lämnar bort dem nästan alla andra dagar av veckan så att du kan förverkliga dig själv och tjäna de ekonomiska premisserna som styr vartenda litet hörn av din vardag. Kapitalister, socialister och feminister jublar gemensamt över denna sjuka sociala arkitektur.”

Att i det läge fundera på höger, vänster eller mitten kandidat är bara en ledsam illusion, när vi inte är kapabla att diskutera livets mening, struktur och värde. Om de riktig brännbara frågor kommer det aldrig att diskuteras. Dessa frågor är ekonomi, Ränta = utsugning av livsverksamhet så att de som jobbar måste jobba mera och mera och inkomsterna räcker aldrig riktig till, utslagning av medborgare p.g.a. ett sjukt system. Ohälsosam miljö p.g.a. att myndigheter verkställer det som EU beslutar centralt vilket är stark påverkat av industriell lobbyverksamhet, vilket innebär mer gifter i vår miljö.

Detta är bara ett exempel på frågor som berör varje EU land. Till detta kommer frågor som förgörelse av andra nationer som inte anpassar sig i slaveriets led. Den kandidat som skulle avvika från agendan kommer bli kortlivat som det ser ut idag.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
24 april 2017 kl 20:15

Är det inte dags snart att slå hål på höger/vänsterskalan eftersom det i princip är samma andans barn i båda lägren. Båda är destruktiva och mot överlevandet. Höger slår en i skallen framifrån och vänster sätter kniven i ryggen och resultatet är det samma. Sant konservativ är bevarande av överlevandet.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
24 april 2017 kl 20:00

Han poppade upp från ingenstans utan någon känd bakgrund? Med det presstödet för en okänding, pengar i bakgrunden!
https://southfront.org/emmanuel-macron-rothschilds-choice-for-president-of-france/

per
per
Gäst
24 april 2017 kl 14:23

Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet 23 Apr, 2017 at 22:56

Marine Le Pen anser det likvärdigt med förräderi att erkänna att det land man vill bli president i har begått brott mot mänskligheten. Detta apropå Emmanuel Macrons uttalande “Colonization was a crime against humanity”:

https://www.rt.com/news/377637-macron-colonization-france-algeria/

Inte för att jag tror en sekund på att Macron är nåt annat än ännu en marionett styrd av maktelitmaffian, men Le Pens okänsliga syn på Frankrikes brutala framfart i länder som Algeriet avslöjar henne.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
24 april 2017 kl 06:25

Macron är ju socialist , eller hur? Förödande för Frankrike med så många tjuvar och parasiter!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
23 april 2017 kl 22:59

Jag tycker hon sagt många bra saker som bör sägas även i Sverige:
https://en.wikiquote.org/wiki/Marine_Le_Pen

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
23 april 2017 kl 22:56

Vad har Marine Le Pen sagt som gett dig rysningar?