New Radicals – You get what you give – Samhällskritik som svider

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2017
- Torbjörn Sassersson
You Get What You Give - Gregg Alexander - New Radicals

POLITIK OCH UNDERHÅLLNING. Gregg Alexander och Rick Nowels från New Radicals skrev 1998 singeln: “You get what you give” med invävd kritik mot dagens pimpade samhälle. I dessa tider av förljugenhet, avundsjuka, narcissism och överdrivet allvar om vem som har bäst åsikt och är mest “seriös” behövs verkligen självdistans och bättre framgångsstrategier. Så vad sägs som mottot: Du får vad du ger? Det kanske är dags att inte ta sig själv på så stort allvar och börja fundera på vilken effekt man egentligen har på sin omgivning.

New Radicals var ett framgångsrikt alternativt rockband från Los Angeles med en mycket kort livslängd. Det existerade åren 1997-1999. Bandets frontman var Gregg Alexander, som skrev och producerade alla låtar med inspel av Rick Nowels. Gregg Alexander hade tidigare gett ut två soloalbum, men utan att nå hit-listorna. Annat blev det med låten “You get what you give”.

MCA Records vicepresident Michael Rosenblatt skrev kontrakt med New Radicals 1998 och de fick 600,000 dollar i förskott för att lyckas med sitt första album “Maybe You’ve Been Brainwashed Too” med musik djupt influerat av 1970-talets rock och soul-musik. De lyckades. Kritikerna verkligen gillade den och för att marknadsföra albumet gjorde bandet en USA-turné samma år och i november släppte de singeln “You Get What You Give” som nådde plats 36 på “Billboard Hot 100” i USA, plats fem på “UK Singles Chart” och etta på “RPM Canadian Singles Chart”, enligt Wikipedia.

New Radicals var mer än bara pop

“You Get What You Give” är en ulv i fårakläder. Texten hånade några av musikelitens mest kända namn med invektiv som: “Come around we’ll kick your ass in”. De omnämnda artisterna reagera på en skala från: “jag vill slå in skallen” (på Gregg Alexander) till att det bara var en popkulturreferens.

Text från “You get what you give”:

“Health insurance rip off lying
FDA big bankers buying
Fake computer crashes dining
Cloning while they’re multiplying
Fashion shoots with Beck and Hanson,
Courtney Love and Marilyn Manson
You’re all fakes
Run to your mansions
Come around
We’ll kick your ass in!”

You Get What You Give - Gregg Alexander - New Radicals
You Get What You Give – Gregg Alexander – Foto: New Radicals

Gregg Alexander förklarade efter uppståndelsen att avsikten med texten var för att ta reda på medierna skulle fokusera på de viktiga sakerna som texten tog upp eller om de skulle haka upp sig på förlöjligandet av celebriteter. Det blev det senare trots att låten även berör: försäkringsbolagens bedrägerier och köpta myndigheter. Andra av bandets låtar slår ned på graverande svagheter i det amerikanska samhället, kristendomen, politiken och storföretagens korruption.


Ta chansen spela ihop pengarna till en egen elgitarr med Folkeautomaten, påverka med musik och texter som stjälper PK-Sverige.


Den fria själen Gregg Alexander tröttnade snabbt på promotion-intervjuer och turnerande. Han beslöt att stänga ned bandet i mitten på 1999 när de släppte sin andra singel “Someday We’ll Know”. Istället valde han att försvinna bort i bakgrunden för att skriva låtar och producera åt andra artister. Gregg Alexander skrev till exempel låten “The Game Of Love” (nedan) för Santana och Michelle Branch.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: New Radicals