Får NewsVoice.se konkurrens av NewsVoice.com om nyhetsperspektiv?

publicerad 3 april 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

NOTERAT. De två entreprenörerna Oscar Hedwall och Viktor Lidholt, den senare från Google, lanserade igår nyhetstjänsten Newsvoice. Med sin plattform vill den Stockholmsbaserade startupen ta upp kampen mot falska nyheter och låta läsarna påverka nyhetsrapporteringen, skriver Dagens Media. De vill bli världsledande.

Dagens Media jämför appen Newsvoice med Schibsteds aggregerande nyhetsapp Omni, men Newsvoice.com-appen ska bli större och det första målet är den amerikanska marknaden. Det berättar Viktor Lidholt som lämnade jobbet som utvecklare på Google i Silicon Valley för att starta Newsvoice under 2016.

Appen Newsvoice beskrivs som en kostandsfri app och ett online-community som med algoritmer skannar av, samlar in och kategoriserar artiklar från hundratals olika internationella nyhetskällor.

En poäng med tjänsten är att läsarna ska kunna påverka vilka nyheter som syns i flödet genom att användarna skickar in sina egna länkar och genom att rösta upp eller ner nyhetskvaliteten.

Viktor Lidholt startade Newsvoice.com - Linkedin foto
Viktor Lidholt – Linkedin foto

“Om du läser om krisen i Syrien på Newsvoice, kan du till exempel se de olika perspektiven från USA, Ryssland och Mellanöstern. Om du läser om amerikansk politik kan du se ett vänster, ett höger och ett utländskt perspektiv. Genom att visa fler perspektiv hoppas vi bekämpa filterbubblor som har blivit ett stort problem på sociala medier”, säger Viktor Lidholt till Dagens Media.

Entreprenörerna bakom appen NewsVoice vill ge en mer heltäckande och nyanserad bild av världen genom att kombinera funktionerna hos Omni med Reddit plus automatiska faktakontroller.

Newsvoice.com vill bli världsledande

Oscar Hedwall och Viktor Lidholt satsar främst på den amerikanska marknaden med sin affärside som i stora drag överlappar NewsVoice.se publiceringsidé. Deras ambition är hög. Målet är att Newsvoice-appen ska bli det naturliga valet för nyhetskonsumtion i framtiden.

“Förhoppningen är ju det ska bli världens ledande nyhetstjänst”, säger Viktor Lidholt till Dagens Media.

Sting som står för: Stockholm Inovation and Growth, investerar varje år i 16 bolag. Bolagen får utöver coachning även 300 000 kr var i investering från Propel Capital som utgörs av ett 30-tal affärsänglar, skriver Dagens Industri. Ett av bolagen som togs in var NewsVoice.com

Ursprunget till NewsVoice.se

När jag startade NewsVoice i april 2011 var drivkraften att med nyhetsrapportering och analyser skapa en mer nyanserad bild av händelser i samhället och världen och därmed komma bort från de så där typiskt svenskt tillrättalagda nyheterna enligt “den svenska skokartongen”, som jag kallade det då. Samma år i juni 2011 släpptes boken “The Filter Bubble” av författaren Eli Pariser som myntade begreppet filterbubbla.

NewsVoice.se har anklagats av etablerade medier för att polarisera och vara en filterbubbla i sig. Jag är fullt medveten om att risken då fanns att bli anklagad för polarisering eftersom den svenska mediala filterbubblan redan var en stark polarisering i sig. Det betyder att andra perspektiv, tex de internationella, kan betraktas som poläriseringar.

Med tiden har jag som grundare och redaktör valt att öka nyanserna och återgå till den ursprungliga idéen med NewsVoice.se som ska låta flera perspektiv ha en plats. Problemet har varit att PK-radikaliseringen (ett begrepp som jag tror myntades av Katerina Janouch), inom Mainstream-Sverige gör att de som skriver artiklar helst inte lämnar sina egna trygga filterbubblor trots fake news-risken med det. Det blev särskilt tydligt när jag blev utkastad från Facebook-gruppen Journalistbubblan, vars administratör tydligen inte gillade andra perspektiv, apropå bubblor.

Huruvida NewsVoice inkräktar på NewsVoice.se upphovsrättsligt kan diskuteras. Det ena är en app och den andra är en tidning. Båda ska leverera nyheter och nyhetsperspektiv i olika former. Båda har samma namn, Newsvoice.

NewsVoice Web Magazine är ett registrerat varumärke. När jag ansökte om registreringen för den svenska marknaden fick jag inte enbart registrera ordet “newsvoice”. PRV krävde två ytterligare särskiljande ord. NewsVoice.se eller motsvarande är inte ett registrerat varumärke i USA. Jag vet inte just nu om NewsVoice.com är registrerat i USA eller andra länder.

En PR-konsult säger till mig att Newsvoice.com-appen helt klart inkräktar på NewsVoice.se.

Newsvoice-appen finns tillgänglig som en betaversion för både Apple och Android. Den går att ladda ner på Newsvoice.com.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: NewsVoice.com
 • Tittade in på sajten och konstaterade att den går inte att se på eftersom den störs ut av en massa skräp som poppar upp. I övrigt börjar ryggmärgsreflexer träda in med att spana efter antydningar som demokratisering, straffexpedition, Daesh, globala handelsavtal, USA:s inblandningar utanför den egna kusten, och annat i mängd som hör globaliseringen till diskvalificera budbäraren direkt.

 • Fy så fult (omoraliskt rent ut sagt!) att stjäla ett namn som är så välkänt redan – inte bara i Sverige. Det får mig att undra vilka som .egentligen. ligger bakom. Hoppas de faller på eget grepp s a s.

 • Dålig fantasi att starta ett företag och behöva stjäla ett namn!
  Om de ska in på USA marknaden får de nog tänka till, en gång till! Risken är väl att om de får problem där, kan de hänvisa till din tidning. Kan bli en massa krångel…

 • Det är väl bra att ha startat en verksamhet, som under lång tid har blivit ett hatobjekt för alla våra medier, vilka försöker dölja om hur SANNINGEN i själva verket ser ut !
  Fortsätt som Du hitintills har gjort!

 • Alla appar som utger sig för att vilja något gott ska man ha stor misstro till, särskilt när det börjar med en stöld av ett inarbetat namn. En app är ingen hemsida. Det är ett program som styrs av den som programmerat och exekverar koden. Det kan vara CIA såväl som något annat. Det är och förblir okänt. Därför bör vi kritisera och avråda från allt användande av appen.

 • Misstänker att man i bästa fall vill rida på det redan inarbetade namnet och “media-fenomenet” NewsVoice. I värsta fall vill man förvirra och leda bort trafiken.

 • “Nyhetsröster”, bägge med samma målsättning är en livsviktig balans till MSM.
  Att flera följer i dina fotspår bekräftar att det du gör är riktigt, Torbjörn!
  Just att skriva fler åsikter om samma sak är något som MSM inte klarar.
  Det stämmer ju inte med rollen idag som ett välstyrt “sanningsfiltrerat” PK propagandainstrument.
  Pravda var just ett välstyrt “sanningsfiltrerat” PK propagandainstrument, och det tog inte lång tid förrän medborgarna inte brydde sig.

 • Både Newsvoice och STING är ju vad jag spontant skulle kalla namnstölder, men det är jag det.
  Däremot borde det väl gå att skydda din domän här i Sverige, eller?
  Jag hade ett sånt case när jag för ca 20 år sedan startade en sida som gjorde det möjligt att köpa pizza via nätet. Det var nytt och jag var först med det, men hade bara råd att namnskydda mig i Sverige.
  Jag fick tyvärr en konkurrent som snodde både namn och affärsidé, för den svenska marknaden men med ett .com-namn.
  Jag anmälde den sidan till PRV och fick rätt.
  Men som sagt det var ca 20 år sen, det kanske är svårare nu?!
  Oavsett så tror jag att de blir rätt ofarliga om de ska använda sig av Omni som förebild, även om de tagit det ett steg till och dessutom ha det på engelska.
  Känns rätt ofarligt med datorbaserade nyhetsnertankningar för de kan aldrig göra en lite djupare nyhetsanalys. Det blir bara lite typ tårta på tårta.
  Men slåss för tusan ändå, för det känns lite väl lägligt att detta dyker upp nu när media och staten blivit så desperata och det här är väl ett tecken om något?!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *