Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Får NewsVoice.se konkurrens av NewsVoice.com om nyhetsperspektiv?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 april 2017
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark

NOTERAT. De två entreprenörerna Oscar Hedwall och Viktor Lidholt, den senare från Google, lanserade igår nyhetstjänsten Newsvoice. Med sin plattform vill den Stockholmsbaserade startupen ta upp kampen mot falska nyheter och låta läsarna påverka nyhetsrapporteringen, skriver Dagens Media. De vill bli världsledande.

Dagens Media jämför appen Newsvoice med Schibsteds aggregerande nyhetsapp Omni, men Newsvoice.com-appen ska bli större och det första målet är den amerikanska marknaden. Det berättar Viktor Lidholt som lämnade jobbet som utvecklare på Google i Silicon Valley för att starta Newsvoice under 2016.

Appen Newsvoice beskrivs som en kostandsfri app och ett online-community som med algoritmer skannar av, samlar in och kategoriserar artiklar från hundratals olika internationella nyhetskällor.

En poäng med tjänsten är att läsarna ska kunna påverka vilka nyheter som syns i flödet genom att användarna skickar in sina egna länkar och genom att rösta upp eller ner nyhetskvaliteten.

Viktor Lidholt startade Newsvoice.com - Linkedin foto
Viktor Lidholt – Linkedin foto

“Om du läser om krisen i Syrien på Newsvoice, kan du till exempel se de olika perspektiven från USA, Ryssland och Mellanöstern. Om du läser om amerikansk politik kan du se ett vänster, ett höger och ett utländskt perspektiv. Genom att visa fler perspektiv hoppas vi bekämpa filterbubblor som har blivit ett stort problem på sociala medier”, säger Viktor Lidholt till Dagens Media.

Entreprenörerna bakom appen NewsVoice vill ge en mer heltäckande och nyanserad bild av världen genom att kombinera funktionerna hos Omni med Reddit plus automatiska faktakontroller.

Newsvoice.com vill bli världsledande

Oscar Hedwall och Viktor Lidholt satsar främst på den amerikanska marknaden med sin affärside som i stora drag överlappar NewsVoice.se publiceringsidé. Deras ambition är hög. Målet är att Newsvoice-appen ska bli det naturliga valet för nyhetskonsumtion i framtiden.

“Förhoppningen är ju det ska bli världens ledande nyhetstjänst”, säger Viktor Lidholt till Dagens Media.

Sting som står för: Stockholm Inovation and Growth, investerar varje år i 16 bolag. Bolagen får utöver coachning även 300 000 kr var i investering från Propel Capital som utgörs av ett 30-tal affärsänglar, skriver Dagens Industri. Ett av bolagen som togs in var NewsVoice.com

Ursprunget till NewsVoice.se

När jag startade NewsVoice i april 2011 var drivkraften att med nyhetsrapportering och analyser skapa en mer nyanserad bild av händelser i samhället och världen och därmed komma bort från de så där typiskt svenskt tillrättalagda nyheterna enligt “den svenska skokartongen”, som jag kallade det då. Samma år i juni 2011 släpptes boken “The Filter Bubble” av författaren Eli Pariser som myntade begreppet filterbubbla.

NewsVoice.se har anklagats av etablerade medier för att polarisera och vara en filterbubbla i sig. Jag är fullt medveten om att risken då fanns att bli anklagad för polarisering eftersom den svenska mediala filterbubblan redan var en stark polarisering i sig. Det betyder att andra perspektiv, tex de internationella, kan betraktas som poläriseringar.

Med tiden har jag som grundare och redaktör valt att öka nyanserna och återgå till den ursprungliga idéen med NewsVoice.se som ska låta flera perspektiv ha en plats. Problemet har varit att PK-radikaliseringen (ett begrepp som jag tror myntades av Katerina Janouch), inom Mainstream-Sverige gör att de som skriver artiklar helst inte lämnar sina egna trygga filterbubblor trots fake news-risken med det. Det blev särskilt tydligt när jag blev utkastad från Facebook-gruppen Journalistbubblan, vars administratör tydligen inte gillade andra perspektiv, apropå bubblor.

Huruvida NewsVoice inkräktar på NewsVoice.se upphovsrättsligt kan diskuteras. Det ena är en app och den andra är en tidning. Båda ska leverera nyheter och nyhetsperspektiv i olika former. Båda har samma namn, Newsvoice.

NewsVoice Web Magazine är ett registrerat varumärke. När jag ansökte om registreringen för den svenska marknaden fick jag inte enbart registrera ordet “newsvoice”. PRV krävde två ytterligare särskiljande ord. NewsVoice.se eller motsvarande är inte ett registrerat varumärke i USA. Jag vet inte just nu om NewsVoice.com är registrerat i USA eller andra länder.

En PR-konsult säger till mig att Newsvoice.com-appen helt klart inkräktar på NewsVoice.se.

Newsvoice-appen finns tillgänglig som en betaversion för både Apple och Android. Den går att ladda ner på Newsvoice.com.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq