Terrorattack Stockholm 7 april 2017 – Varför skedde den nu?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 april 2017
- Torbjörn Sassersson
Terrorattentat Stockholm
Nationella Insatsstyrkans antiterrorövning i Göteborg 31 mars 2016 - Foto: anonym

DEBATT. Sverige har drabbats av en terrorattack i Stockholm, men varför just nu? En spekulation som NewsVoice här presenterar är att terrordådet i Stockholm den 7 april är kopplat till TV4:s mycket kritiska reportage från den 4 april 2017 om moralpoliser på Järvafältet, ett inslag som följdes av 40-50 lika kritiska artiklar i MSM-medierna.

Det råder ingen tvekan om att attacken i Stockholm följer samma mönster som attackerna i Nice (2016), Berlin (2016) och London (2017). Någon tillgriper ett fordon och mejar ned folk. I samtliga dessa tre fall finns misstankar om kopplingar till IS även om det råder olika uppfattningar om motiven. I ett av fallen har IS tagit på sig skulden.

Media rapporterar att en av de misstänkta männen som hittills anhållits är 39 år och kommer från Uzbekistan. Han bor i en förort till Stockholm. Han är ej känd sedan tidigare av polisen och han har familj och arbete. Mannen ska ha lagt ut propaganda för IS på sin Facebooksida. Det uppger bland annat Aftonbladet TV.

En terrorattack stimulerad av medierna och statsministerns uttalande?

En spekulation som NewsVoice presenterar är att terrordådet i Stockholm den 7 april var stimulerat av TV4:s mycket kritiska reportage från den 4 april 2017 om hur islamska fundamentalister (som i inslaget kallades för moralpoliser) i orterna på Järvafältet trakasserar kvinnor som inte följer muslimska levnadsregler.

Inslaget på TV4 Kalla Fakta medförde att ytterligare ett 50-tal artiklar publicerades inom tre dagar i alla stora medier i Sverige. En överväldigande majoritet av dessa artiklar uttryckte direkt eller indirekt kritik mot islamsk fundamentalism, hedersvåld och en kritik mot trakasserier som ansätter den västerländska liberala livsstilen. Se hela artikellistan nedan.

Politiker och politiska skribenter uttalade tex att en skola i Vällingby med en muslimsk rektor borde stängas, att ett stort statsbidrag borde dras in till en islamsk förening. Statsministern utryckte starka känslor mot vad som kom fram i TV4-reportaget.

Frågan är alltså om dessa anti fundamentalistiska skriverier medfört en kraftig motreaktion i formen av ett terrordåd. NewsVoice lämnar debatten öppen för denna spekulation. Debatten är viktig. Stefan Löfven sa under sitt tal till Sverige igår att vi aldrig får låta vår demokrati och våra friheter förtryckas av ett terrordåd, men tänk om dådet är en motreaktion på just denna typ av uttalanden?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

LIVE-SÄNDNINGAR OM TERRORATTACKEN 7 APRIL STOCKHOLM KL 14.53

Politiker och samhällsdebattörer uttrycker 4-7 april kritik mot muslimska moralpoliser och islamsk fundamentalism


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq