Clickbait i Expressen om kvinnan som kastas i pool är fake news

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 maj 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Pool party attack North Lauderdal - ABC Local 10 News
Pool party attack North Lauderdal - ABC Local 10 News
“Pool party attack” i North Lauderdal, Florida – Foto: ABC Local 10 News

Torbjörn SasserssonExpressen som regelbundet använder sig av en typ av inslag som kallas för clickbait (klickbete) för att blidka sina annonsörer la igår upp upp en film om en kvinna som kastades i en pool efter att hon klagat på volymen under ett party. Enligt definitionen för fake news-sajter ingår clickbait som ett kriterium.

Text: Torbjörn Sassersson

Inslaget på Expressen TV“Obeskrivligt fegt: Äldre kvinnan ber att volymen ska sänkas på poolpartyt” om kvinnan som kastas i en pool kan för övrigt enligt många uppfattas som främlingsfientligt eftersom kvinnan är vit och mannen som kastade henne i poolen är svart. Expressen valde tex att inte pixla mannen, trots att enligt journalistikens etiska riktlinjer i Sverige ska inte etnicitet på misstänkta kriminella redovisas.

ABC local10.com
“Teen surrenders after video shows him throwing woman into pool” – ABC local10.com

Expressens “reporter” säger att platsen för händelsen är oklar likväl som vem kvinnan är och om hon blev skadad. NewsVoice undersökte bakgrunden och fann att händelsen utspelades i North Lauderdale i Florida förmodligen den 7 maj dagen innan nyheten kablades ut via ABC Local 10 News den 8 maj.

Kvinnan heter Nancy James och är 68 år. Hon togs in på sjukhus och skadorna begränsade sig till blåmärken över kroppen. Hennes två hundar flydde platsen, men omhändertogs och återfördes till kvinna.

Nancy James hade gått in på villafastigheten där festen hölls och bett arrangörerna att sänka volymen. Hon tog med sig sina två hundar. En yngre man, som är 16 år gammal lyfte upp kvinnan, men halkade och de båda föll hårt på poolterassen. Personer skriker att kvinnan ska kastas poolen varpå den unga mannen slänger både sig själv och kvinnan i poolen.

Därefter uppstår kaos då många väljer att fly festen och fastigheten. Hela historien finns att läsa i artikeln “Teen surrenders after video shows him throwing woman into pool” på ABC Local 10 News. Den 16-åriga mannen som kastade Nancy James i poolen hade moralen att ange sig själv till polisen.

Clickbait Expressen
Clickbait i Expressen

Skillnaden på en clickbait i Expressen och en nyhet i ABC Local 10 News

Skillnaden mellan Expressen som endast la ut en clickbait i form av en video av händelsen och den journalistiska artikeln i ABC Local 10 News är att Expressens enda syfte är att dra besökare till en enskild video medan den lokala amerikanska TV-stationen berättar hela historien med en längre text.

Swisha Sassersson valfri summaEnligt definitionen för fake news är en clickbait ett kriterium. Expressen gör sig alltså skyldig till att uppfylla ett kriterium för fake news genom att enligt sina publicistiska rutiner lägga ut en clickbait. I skärmdumpen framgår att hela högerkolumnen består av ytterligare clickbaits.

Enligt Wikipedia är ett klickbete (clickbait) en benämning på en vilseledande eller överdriven text eller bild som ska locka folk att klicka på en länk. Modellen ser ofta ut så här:

  • en rubrik som består av två fraser,
  • ett känslomässigt löfte och den
  • undanhåller viktig information för läsaren.

Expressen har alltså satt ett kännetecken för fake news i system för att blidka och locka annonsörer. Detta har sedan tidigare uppmärksammats av flera medier i Sverige. Facebook har lovat att bestraffa de som använder clickbait-journalistik.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *