Fiskar i naturen blir konstiga av antidepressiva läkemedel (SSRI)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 maj 2017
- NewsVoice redaktion
Aborre (Perca fluviatilis) - Wikimedia Commons
Aborre (Perca fluviatilis) - Wikimedia Commons
Aborre (Perca fluviatilis) – Wikimedia Commons

Sara Heyman på LäkemedelsVärlden skriver om en avhandling som visar att antidepressiva läkemedel som SSRI-medlet Citalopram förändrar beteendet hos fiskar i naturen. Fiskarna får “ätstörningar” och blir stressade. Embryon påverkas permanent.

“Forskaren Martin Kellner drar slutsatsen att citalopram sannolikt har en ekologisk påverkan i vattendrag där läkemedelsrester finns.”

Även andra studier visar på att läkemedel som läcker ut i naturen via avloppsvattnet påverkar djurlivet. Det finns exempel på hormonstörande effekter på grund av preventivläkemedel och att antibiotikarester stimulerar antibiotikaresistens.

“Nyligen redovisade Naturvårdsverket ett uppdrag för regeringen, där förutsättningarna för användning av avancerad rening av läkemedelsrester från avloppsvattnet skulle utredas.”

Det finns många frågor som måste besvaras innan myndigheter kan iscensätta rening av läkemedelsrester i avloppsvattnet.

Läs mer om reningsmetoder och hur Naturvårdsverket resonerar i LäkemedelsVärldens artikel

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • För ett antal år sedan läste jag ”Analys av läkemedelsrester i
  dricks- och avloppsvatten – Rapport nr 10SV74” från år 2010. Och vad jag kommer ihåg så hade de då inte tillräckligt tillförlitliga mätmetoder och de 5-6 olika laboratorier som deltog fick resultat som skilde sig rätt mycket åt. Kanske mätmetoderna har utvecklats sedan dess. Men det är ju inte bara läkemedelsresterna i dricksvattnet om är det enda problemet. De vräker ju även ut rötslammet från reningsverken på våra åkrar med ursäkten om att vi behöver ta tillvara på fosforn. Detta rötslam är en ren avfallsprodukt full av läkemedelsrester, tungmetaller och annan skit. Ät drick och var glad, och typ tack så mycket.

 • Intressant händelse i anslutning till detta. Men bara om det implementeras för hela riket förstås.

  “Det första reningsverket för läkemedelsrester invigs”

  “Det är Nykvarnsverket i Linköping som blir det första reningsverket som till över 90 procent renar avloppsvattnet från läkemedel. I den nya tekniken används ozon som gör att vattnet kan renas även från svårnedbrytbara läkemedelsrester, meddelas i ett pressmeddelande från Tekniska verken, som äger anläggningen.”

  http://www.lakemedelsvarlden.se/det-forsta-reningsverket-for-lakemedel-invigs/

 • Det är det jag alltid har sagt. Män måste lära sig ta på kondom och kvinnor måste lära sig att hålla ihop knäna om det inte sker.

  Folk kan även dela på jobben bättre och segla ner tillsammans mot ekvatorn på vintern i horder, likt vikingar och där få sig lite sol som bättrar på humöret.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *