Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Svensk journalist blev inlåst för tvångsvård – Hävdar NATO-kritik som anledning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2017
- NewsVoice redaktion
Danderyds sjukhus – Foto: Danderyd.se

Fallet Cecilia [fingerat namn] handlar om en kvinna som just nu sitter inspärrad på Danderyds slutna psykiatriska avdelning. Hon säger att frihetsberövandet skedde strax efter att hon publicerat ett pressmeddelande. Hon säger att NATO trakasserar henne. Psykiatrin förklarar allt som vanföreställningar.

NewsVoice fick kontakt med Cecilia sommaren 2016. Vi träffades i september första gången. [namn raderat] framstod som en skötsam, intelligent och påläst kvinna i 40-årsåldern med egen kommunikationsbyrå.

Vi diskuterade NATO, Stay behind-rörelsen och ex-militären Anders Jallais senaste bok om Stasi. Vi gick på en säkerhetspolitisk paneldebatt. Många av våra funderingar och anteckningar stämde överens. NATO bedriver ett kallt krig, inte bara mot ryssarna.

Cecilia berättade att hon publicerat artiklar på webben om NATO. Vi började utveckla en kollegial relation som handlade om att försöka utreda hur NATO agerar i dessa tider som medierna kallar för ”det nya säkerhetsläget” där ryssen är det gemensamma hot som ska samla Europas arméer och folk till en enad front.

De som kritiserar upplägget kan misstänkliggöras för att vara Putins agenter. NewsVoice har tidigare skrivit om fallen Iben Tranholm och Fabian Fjälling (Granskning Sverige). Båda listade av NATO Stratcom som desinformationsagenter för Ryssland.

Vi kände båda att det som pågår handlar om något större, kanske till och med om en upptrappning som kan dra in Sverige och Europa i ett proxykrig mellan USA och Ryssland, där ingen av de två makternas egna territorier är den primära krigsskådeplatsen.

Sedan hände något som förändrade allt för Cecilia. Söndagen den 11 mars fick NewsVoice ett SMS.

”Hej Torbjörn, vill väldigt gärna prata lite med dig om artiklarna som jag ska skriva för er. Det ska handla om Natos Staybehind och om om hur Säpo aktivt manipulerar och motarbetar barns och kvinnors rättigheter. Intresserad?”

Cecilia skriver sedan att hennes mail inte når fram till de journalister som hon tidigare försökt kontakta och att jag inte ska bli förvånad om jag inte kan nå henne. Hennes sociala konton har hackats, något som Facebook ska ha bekräftat.

I nästa SMS skriver Cecilia att hennes projekt om Staybehind gjort att hon anklagas för att ha psykiatriska problem och att hon inom kort kan tas in för psykiatrisk tvångsvård.

Några dagar senare besannades Cecilias prognos. I månadsskiftet mars-april hämtades Cecilia av polis och en låssmed vilka bröt sig in i hennes lägenhet i Täby. Cecilia ringde upp NewsVoice och det gick att höra hur de arbetade på dörren i bakgrunden.

Därefter hade vi endast SMS-kontakt. Cecilia togs in mot sin vilja på den slutna avdelningen nr 140 på Danderyds sjukhus. Öppenvårdsläkaren ringde in att polisen skulle hämta henne.

NewsVoice har så här långt besökt Cecilia två gånger på avdelning 140 och undertecknad kallades som vittne till förvaltningsdomstolen som tagit upp Cecilias överklagan. Hon överklagade beslutet om att hon skulle hållas kvar i tvångsvården. Det nya beslutet som togs var att fortsätta hålla henne instängd mot hennes vilja.

Vi berättar historien om Cecilia som tagits in i svensk psykiatrisk tvångsvård efter att hon börjat undersöka NATO:s metoder. Psykiatrin anser att hon lider av vanföreställningar, eftersom de anser att det saknas bevis för hennes påståenden.

Men psykiatrins uppfattning ifrågasätts. Hur kan det vara möjligt att en person blir omhändertagen för tvångsvård med motiveringen: ”Nu har hon skrivit i sociala medier igen” och att hon ska ha vanföreställningar. Var går gränsen mellan en vanföreställning och en fri åsikt, en uppfattning eller en observation?

NewsVoice undersöker i en serie av artiklar historiska fall där politiska dissidenter tagits in för psykiatrisk tvångsvård. Fortsättning följer.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Artikeln är uppdaterad


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq