Riyadh-deklarationen och vapenkontrakt med Saudi lägger grunden för omfattande krig i Mellanöstern

publicerad 24 maj 2017
- av Torbjörn Sassersson red.

Under Trumps besök i Saudiarabien signerades Riyadh-deklarationen i samförstånd med 55 muslimska och arabiska stater som satt upp som mål att samla 34, 000 soldater att sätta in mot Irak och Syrien. Under samma besök signerades ett vapenkontrakt mellan USA och Saudiarabien värt 350 miljarder dollar med avsikten att väga upp (counterbalance) Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Ambitionerna att krossa terrorismen bäddas in i fina ord.

“In addition, the Arab and Islamic leaders voiced their countries’ rejection of linking terrorism to any religion, race or culture.” … “They stressed their determination to protect and spread the culture of tolerance and constructive coexistence between countries, religions and cultures.”

Att deklarationen innebär en truppansamling av 34,000 soldater, och att en enorm vapenaffär genomförts, medför en stor risk för omfattande krigföring i Mellanöstern är något som svenska medier inte tagit upp. Finner du ett undantag meddela det i kommentarsfältet nedan.

“The summit, chaired by Custodian of the Two Holy Mosques King Salman bin Abdulaziz, brought together US President Donald Trump with the leaders and representatives of 55 Arab and Muslim countries, who all voiced a readiness to form a reserve of 34,000 soldiers to back counter-terrorism operations.” – Asharq AL-Awsat

En tolkning av dessa beslut är att USA i samarbete med Saudi och flera andra stater ansamlar kraft för ett slutgiltigt erövringskrig mot Syrien och Irak samt en återmilitärisering av Irak. Detta förmodade erövringskrig kommer sätta hela Mellanöstern i brand och länder som Israel och Libanon kommer med stor säkerhet inte stå vid sidan ickedeltagande. Jemen blir en bagatell att ta kontroll över. Amerikanska soldater är redan där. All luktar “big money” för vapenindustrierna och Trump är försäljaren till slutkund.

Wallenbergs Sverige är med största sannolikhet en del av denna vapen- och erövringsmarknad.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser och relaterat

‘This is a recipe for hideous disaster’ – John Pilger on Western arms deals with Saudi Arabia