Riyadh-deklarationen och vapenkontrakt med Saudi lägger grunden för omfattande krig i Mellanöstern

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 maj 2017
- Torbjörn Sassersson red.

Under Trumps besök i Saudiarabien signerades Riyadh-deklarationen i samförstånd med 55 muslimska och arabiska stater som satt upp som mål att samla 34, 000 soldater att sätta in mot Irak och Syrien. Under samma besök signerades ett vapenkontrakt mellan USA och Saudiarabien värt 350 miljarder dollar med avsikten att väga upp (counterbalance) Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Ambitionerna att krossa terrorismen bäddas in i fina ord.

“In addition, the Arab and Islamic leaders voiced their countries’ rejection of linking terrorism to any religion, race or culture.” … “They stressed their determination to protect and spread the culture of tolerance and constructive coexistence between countries, religions and cultures.”

Att deklarationen innebär en truppansamling av 34,000 soldater, och att en enorm vapenaffär genomförts, medför en stor risk för omfattande krigföring i Mellanöstern är något som svenska medier inte tagit upp. Finner du ett undantag meddela det i kommentarsfältet nedan.

“The summit, chaired by Custodian of the Two Holy Mosques King Salman bin Abdulaziz, brought together US President Donald Trump with the leaders and representatives of 55 Arab and Muslim countries, who all voiced a readiness to form a reserve of 34,000 soldiers to back counter-terrorism operations.” – Asharq AL-Awsat

En tolkning av dessa beslut är att USA i samarbete med Saudi och flera andra stater ansamlar kraft för ett slutgiltigt erövringskrig mot Syrien och Irak samt en återmilitärisering av Irak. Detta förmodade erövringskrig kommer sätta hela Mellanöstern i brand och länder som Israel och Libanon kommer med stor säkerhet inte stå vid sidan ickedeltagande. Jemen blir en bagatell att ta kontroll över. Amerikanska soldater är redan där. All luktar “big money” för vapenindustrierna och Trump är försäljaren till slutkund.

Wallenbergs Sverige är med största sannolikhet en del av denna vapen- och erövringsmarknad.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser och relaterat

‘This is a recipe for hideous disaster’ – John Pilger on Western arms deals with Saudi Arabia


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • När behovet av olja försvinner är det militärindustriella komplexets sista chans till avkastning fullt krig. 1+1=2

    Den till synes oskyldiga kapitalismen leder till den betydligt mer skyldiga monopolkapitalismen som leder till imperialismen som leder till fullt krig. 2+2=4

    Vägen ut är enkel, men monopolkapitalistisk media har tyvärr lurat stora delar i detta alternativ att bli oaptitligt på alla möjliga plan.

  • Undrar hur många gånger man kan skjuta sej i foten och fortfarande behålla balansen? Här har via att göra med balanskonstnärer som med hegelsk dialektik skapar krigen som affärsmöjligheter med pengar som inte finns och kränger utrustning till varandra som antingen är dysfunktionell eller utanför köparens kunskapsområde. Allt kan bara gå fel vilket tydligen också är meningen. Alla distraktioner i flera plan gör det nästan omöjligt att följa händelseförloppet i realtid. Meningen med det hela är ju att rädda en oljedollar i en tid när produkten håller på att bli överflödig och hyperinflation redan startat på aktiemarknaden. Med P/E tal på över 200 räknar väl ingen med att någonsin återse sitt investerade kapital i detta livet om man inte kan få igång ett aldrig tidigare skådat pyramidspel. Varför inte erbjuda dessa verbala politiska artister en virtuell värld där de kan fortsätta sitt taskspeleri utan att blanda in andra?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *