Den brittiska komikern Stephen Fry utreds för att ha kallat Gud för idiot

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 maj 2017
- NewsVoice redaktion
Stephen Fry, 2016 - Foto: Wikimedia Commons
Stephen Fry,   2016 - Foto: Wikimedia Commons
Stephen Fry, 2016 – Foto: Wikimedia Commons

HUMOR. Skådespelaren, komikern och ateisten Stephen Fry utreds för att ha kallat Gud för en ond, elak och lynnig idiot i TV. Det skriver Putins Russia Today och Wolodarskis Dagens Nyheter som klippt och klistrat nyheten från Reuters. NewsVoice klipper in även från BBC.

TT skriver:

”Det misstänkta brottet ägde rum för två år sedan när Fry medverkade i ett program om religiösa angelägenheter i Irlands public service-tv RTE. Den profilerade ateisten Fry beskrev bland annat den kristne guden som ytterst ondskefull, nyckfull och monstruös.”

RT citerar Stephen Frys exakta uttalande på engelska:

“How dare you create a world in which there is such misery? It’s not our fault? It’s not right. It’s utterly, utterly evil. Why should I respect a capricious, mean-minded, stupid god who creates a world which is so full of injustice and pain?”

Enligt RT sa Stephen Fry i en intervju på BBC Radio 4:

”I never wished to offend anybody who is individually devout or pious, and indeed many Christians have been in touch with me to say that they are very glad that things should be talked about”.

Den ursprungliga anmälan skickades in redan 2015, men den irländska polisen agerade inte på 18 månader varpå anmälaren, som föredrar att förbli anonym, skrev ett brev till den irländska polisens högre chef Noirin O’Sullivan och bad om att ärendet skulle handläggas, skriver Irish Independent.

Komikern Stephen Fry anser med andra ord att Guds inblandning i jordens politik och händelseutveckling inte är kvalitetssäkrad. Han verkar inte heller anse att människorna har något speciellt ansvar för ondskan i världen och hur världen styrs. 

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Stephen Fry