Underjordiskt tunnelsystem för bilar kan avlasta marktrafiken

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 maj 2017
- NewsVoice redaktion
Elon Musk - Foto: Ted.com

Tesla Motors VD Elon Musk berättar i denna TED-video om ett framtidsprojekt som handlar om att ett underjordiskt tunnelsystem för snabbtransport av bilar ska minska den överjordiska trafiken i ett överbelastat Los Angeles.

Enligt Elon Musk handlar tekniken om att vanliga bilar ska kunna köra upp på ”car skates” (bilslädar på hjul) som sedan från gatuplanet sänks ner i hissar till ett underjordiskt tunnelsystem med transportleder. Hjulsläden som bilen placerats på kan köra bilen i upp till 200 km/tim till slutdestinationen. Passagerarna och föraren kan under turen slappna av och vara sociala.

“We’re trying to dig a hole under LA, and this is to create the beginning of what will hopefully be a 3-D network of tunnels to alleviate congestion, ” sa Elon Musk – Wired.com

Tesla Car Skate

På sikt ska Los Angeles infrastruktur kopplas samman med liknande transportsystem i andra städer i USA, enligt visionen.

”Build as many as 40 layers of underground streets and you can clear up any amount of congestion. And he promises that using more efficient boring machines to create narrower tunnels will make tunneling orders of magnitude cheaper.” – Wired.com

Text i samarbete med Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Underjordiskt tunnelsystem i flera våningar
Underjordiskt tunnelsystem i flera våningar


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq