Forskning visar att tarmen ”pratar” med hjärnan – Ger ny syn på tarmsjukdomar

14
2191
Alessio Fasano - Foto: TV Helse.no
Alessio Fasano – Foto: TV Helse.no

Professor Alessio Fasano vid Harvard Medical School är en världsledande forskare inom mage-tarmsjukdomar. Han var nyligen i Norge för att föreläsa. Han berättar att nya studier visar att inte bara hjärnan signalerar till tarmen, utan att även tarmen ”pratar” med hjärnan. Nu har vetenskapen kommit ett steg närmare lösningen på gåtorna runt vissa kroniska tarmsjukdomar.

Fasano menar att kopplingen mellan hjärnan och mage-tarm nu blir allt mer tydlig allt eftersom pusselbitarna faller på plats. Forskningen på effekten som matsmältningen har på resten av kroppen har fått större fotfäste och det kan leda till nya sätt på vilket sätt läkarvetenskapen ser på förebyggande behandlingar av mag- tarmsjukdomar, menar Fasano.

Läs mer och se videointervju på TV-Helse.se


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
14 juli 2017 kl 17:11

Göte Larsson 13 Jul, 2017 at 09:45

Jag syftade själv inte på skadlig utveckling, utan på ett oåterkalleligt tillstånd till följd av en förstörd tarmflora.

I och med dagens användning av antibiotika utsätts människors bakteriefloror i tarmen inte sällan för sådana dråpslag, att den uppkomna obalansen inte går att återställa med mindre än en transplantation av en frisk bakteriestam från en annan människa.

Prebiotika och probiotika har som sagt en plats att fylla, framför allt som förebyggande åtgärd, till exempel vid antibiotikaanvändning. Men när antibiotika eller andra gifter väl har orsakat en alltför svår obalans i, eller utradering av, tarmfloran, så hjälper det inte vare sig att börja med inulin eller de dyraste probiotika-preparaten i världen. Att ta dem under sådana omständigheter är som att försöka odla grödor direkt på hälleberget.

Uppenbarligen dör även bakteriereserven i blindtarmen ofta av antibiotika, eftersom många inte får tillbaks sin tarmflora trots att de har blindtarmen kvar.

per
per
Gäst
12 juli 2017 kl 22:09

Göte Larsson 12 Jul, 2017 at 19:10

Läkarna i Sverige har som du skriver så gott som ingen kunskap om hur man återställer störd flora i tarmen. Däremot vet man även i vårt land mycket om detta inom alternativmedicinen. Produkter med inulin från jordärtskocka är till exempel långt ifrån unika.

Probiotika och prebiotika är bra och ofta effektivt, men många som har fått sin tarmflora skadad eller helt utraderad är det bara fekal transplantation som gäller, så den metoden är verkligen inget att skratta åt.

Göte Larsson
Reply to  per
13 juli 2017 kl 09:45

Jag håller inte med till alla delar eftersom jag sett hur snabbt man kan avbryta skadlig utveckling och återställa tarmfloran även i svåra situationer. Det finns alltid en mindre reserv av de goda bakterierna i blindtarmen som snabbt återväxer med rätt näring. Topinulin bildar också ett skyddande gel mot tarmens väggar som förhindrar kontakt av irriterande ämnen. En skadad hinna avlastas alltså och självläker i skydda av denna gel.

Göte Larsson
Gäst
12 juli 2017 kl 19:38

Det ska vara 20 mg, i Policosanolkapslarna. Det blev fel. Här är förresten en länk till omfattande studie hur den fungerar:
http://www.aktivsyn.se/poly.html

Elina
Elina
Gäst
12 juli 2017 kl 13:05

… och hur står det till med magen, var väl en av de första frågorna gamla tiders läkare frågade.
Men som sagt, det var ju gamla tiders läkare …

Göte Larsson
Reply to  Elina
12 juli 2017 kl 19:10

Jag fick lära mig i början av 1960 talet att grovtarmen kallades även för lilla hjärnan Läkarna då visste betydligt mera än vad de gör idag. Läkarna är så uppdelade i olika specialiteter, med var sin lilla bit.
Ibland går det för långt i jakten på ny kunskap / tekniker som att transplantera fekalier från personer med en god tarmflora. I Polen skrattade läkarna då jag förklarade det för något år sedan. De ger Topinulin aktiv koncentrat av jordärtskocka ett kosttillskott istället med snabbare verkan .
Stor skillnad i utbildning. Läkarna därnere och i flera andra länder ger i första hand naturmedel / kosttillskott så långt det är möjligt. Men våra läkare saknar den delen i sin utbildning och dels för att formell kompetensbrist inte rekommendera detta, som ofta är både enkelt, billigt och utan biverkningar.

Kan tipsa om att istället för statiner med biverkningar i dagarna har kommit till Sverige Policosanol ultra 25 mg, originalet från USA som ges i många länder istället för statiner. Är samtidigt en stark antioxidant som motverkar härskning av blodfetterna och ansamling på kärlväggarna / åderförkalkning.Inga biverkningar:
http://www.aktivsyn.se/men_prod.html

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
28 juni 2017 kl 08:57

En kropp är ju som en nation med logistik, signalsystem, försvar, infrastruktur mm. och då tro att en tarm skulle leva sitt eget liv som en binnikemask är bra naivt. Men det kan ju vara en indikator på att utbildningssystemens fördumningsprocess till dels har lyckats.

En allmänt kallad stella
En allmänt kallad stella
Gäst
27 juni 2017 kl 19:40

Hjärnan och de olika organen och andra kroppsdelar är ett system där alla är kopplade till varandra. Mycket sker i hjärnan och stress som skapar höga kortisolvärden som i sin tur tids nog skapar ett kroniskt stresstillstånd i kroppen fräter sänder hjärnan dvs nervkopplingarna som har sim följd att kroppen olika delar inte längre kan kommunicera med varandra dvs lever, galla etc kan inte reglera vätskor till matsmältningen korrekt som i sin tur skapar magproblem, problem med immunförsvar etc.
En bra bok är Hjärnans långa liv skriven av Dharma Sing Khalsa. Har själv blivit bättre när jag förstod mekanismerna bakom och vad problemet är istället för att dämpa/dölja symtomen med den efterblivna “skolmedicinens” piller.

Göte Larsson
Gäst
24 juni 2017 kl 16:48

Jag kunde ju lagt in en länk med referenser från folk som provat Topinulin produkterna o blivit återställda från IBS, Crohns, UC m.m. Diabetes och kolesterol fetma styrs också av tarmfloran liksom hela ens välbefinnande, immunförsvar m.m.
http://www.aktivsyn.se/referenser.html
Bipacksedel Topinulin aktiv:
http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html
Frågor:

Ingrid Ahlinder
Ingrid Ahlinder
Gäst
24 juni 2017 kl 16:43

Alla Celler kommunicerar men varandra, det är vi många som har vetat om länge. Så varför skulle inte Tarmen kommunicera med Hjärnan. Politiker är bara styrda av dom mörka som sitter bakom och styr världen och betalar politiker som har ett mycket stort ego. Men vi Människor, varför samarbetar vi inte mera? Vi är så många flera. Vi skulle kunna skapa Kooperativa Samhällen, där samarbete råder. Då skulle vi bli så mycket mindre sårbara. Politiker är livrädda att vi ska inse detta. Vad tror ni Politiker skulle kunna göra om den stora Massan Folket bestämmer sig för att hjälpa och samarbeta med varandra.

Hans Eriksson
24 juni 2017 kl 13:51

Håller helt med hans nilsson. Man lever inte bara i en skentillvaro utan även i en sket-do. Mycket sagt med få ord.

Hans Nilsson
Hans Nilsson
Gäst
24 juni 2017 kl 11:09

Hos vissa personer pratar tarmen alldeles för mycket med hjärnan detta gäller höga politiker, politiska tjänstemän, PK media och en del av befolkningen. Detta är förklaringen varför personer som tillhör dessa grupper ägnar stor tid åt riktigt skitsnack utan substans.

Marmait
Marmait
Gäst
24 juni 2017 kl 10:51

Bra att forskningen nu löst gåtan som vi som drabbats av magproblem redan erfarit.

Göte Larsson
Gäst
24 juni 2017 kl 10:40

Det är enkelt att avgifta och återställa en normal tarmflora med viss sort av PREBIOTIKA FOS Fruktooligosackarider. De blir supernäríng åt alla de goda stammarna nere i tarmen som tillväxer och då tränger ut dem som avger skadliga ämnen.
Topinulin aktiv heter det, finns en variant Topinulin diabetes för dem som riskerar tvingas till medicinering.
Läs mer på:
http://www.aktivsyn.se/men_prod.html