Sverige går med i brittiska Joint Expeditionary Force och tränar krig i Östersjön

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juni 2017
- NewsVoice redaktion
NATO Baltops sergeant Natalie Melon från svenska 204:e Amfibiekompaniet
NATO Baltops sergeant Natalie Melon från svenska 204:e Amfibiekompaniet
NATO Baltops 2015, gruppbefälet Natalie Melon från svenska 204:e Amfibiekompaniet

Regeringen överväger att låta Sverige gå med i den brittiska militära uttryckningsstyrkan, Joint Expeditionary Force (JEF). Även Finland ska gå med i en ursprunglig grupp av sex NATO-länder, skriver DN. Samtidigt pågår militärövningen Baltops i Östersjön där ryska och amerikanska stridsflygplan konfronterar varandra.

Text: NewsVoice

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser det strategiska draget att gå med i JEF inte betyder att Sverige knyts närmare NATO. Enligt GP innebär beslutet att två svenska korvetter, svenskt stridsflyg och specialförband från och med 2018 kommer att ligga i beredskap för att sättas in i JEF-operationer. Kostnaden landar på 10 miljoner kronor per år.

De nyaste korvetterna byggdes bland annat på Musköbasen. Specialförbanden är förmodligen av typen SOG (NewsVoice anm).

Baltops 2017

Den USA-ledda militärövningen Baltops samlar 50 fartyg och upp till 5600 soldater från 17 länder med start den 5 juni och två veckor framåt, skriver Försvarssmakten och Russia Today.

“För Sveriges deltagande ökar förmågan bland annat inom områden såsom internationell samverkan, interoperabilitet, ytstrid, luftförsvar, ubåtsjakt, minröjning, ubåtsverksamhet och hantering av asymmetriska hot.” – Försvarsmakten

Rysslands respons måste anses naturlig eftersom militärövningen sker så nära det ryska territoriet.

“Russia responded with an increased number of flights of its Russian long-range ‘Bear’ or Tu-95 bombers in the vicinity of the airspace of NATO members and large-scale drills on own territory.” – RT.com

Enligt det amerikanska försvarsdepartementet konfronterade ryska Su-27 fighters en amerikansk Boeing KC-135 Stratotanker som eskorterades av två bombplan av typen B-1  och en B-52:a.

“According to Pentagon officials, the Russian Su-27 fighter intercepted a Boeing KC-135 Stratotanker military refueling aircraft accompanied by two B-1 bombers and one B-52 during the BALTOPS (Baltic Operations) annual training exercise, which started on Saturday.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Per definition kan en religion aldrig vara annat än fredlig. En religion skall söka sig mot högsta förnuft gällande allt liv och gör den inte det så är det ett särintresse.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *