Kolesterolvaccin förmodligen en risk för folkhälsan

publicerad 22 juni 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Agneta Schnittger, 19 juni 2016 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Kollage: Dr Agneta Schnittger, Ingrid Helander och dr Annika Dahlqvist skriver om kolesterolvaccin
Kollage: Dr Agneta Schnittger, Ingrid Helander (läkemedelsjournalist) och dr Annika Dahlqvist

ANALYS. Ingrid Helander på LäkemedelsVärlden hyllar ett kommande kolesterolvaccin mot högt kolesterol, men själva idéen kritiseras av två experter på fetter. Trots att den läkemedelsbolagsfinansierade studien är blindad, randomiserad och placebokontrollerad betyder inte det att ett kolesterolvaccin är relevant. NewsVoice granskar vaccinmyterna.

Text: Torbjörn Sassersson

Ideen om det nya vaccinet baseras på den allt mer kritiserade föreställningen att blodfetter är skadliga och att sänkta blodfetter därför skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar. Artikeln om vaccinet är rubricerad: “Kolesterol-vaccin rycker närmare klinik”.

Dr Annika Dahlqvist, fettdoktorn, kommenterar studien.

Annika Dahlqvist“Eftersom det är nyttigt med ett högt kolesterolvärde så låter det helt absurt att vaccinera mot kolesterol. Sen skulle försöket tydligen bara räcka ett år. Det räcker ju bara för att få ett labvärde. De borde ju först och främst tvingas visa att man verkligen får mindre hjärtsjukdom av vaccinationen”. – Dr Annika Dahlqvist

NewsVoice kontaktade även läkaren dr Agneta Schnittger som också specialiserat sig på blodfetter. Hon säger bland annat att det som vanligt handlar om symptombehandling. Hon förklarar i en längre analys till NewsVoice vad hon anser om studien.

Schnittger skriver att de genmodifierade mössen (för att få en lipoproteinnedbrytning som liknar den i människa) fick en kost (Western Type Diet, WTD) med mycket hög halt av kolhydrater (runt 55%) som i sin sammansättning dessutom är inflammationsdrivande, vilket kan leda till arterioscleros, enligt Schnittger.

Risker med att experimentera med kroppens naturliga och redan fullt fungerande system

Schnittger förklarar hur läkemedelsbolaget Affiris bar sig åt för att sänka kolesterolvärdet, dvs skapade den framgång som krävdes för att pusha för affärsidén kring vaccinet.

Agneta Schnittger, juni 2016 - Foto: Torbjörn Sassersson
Dr Agneta Schnittger – Foto: Torbjörn Sassersson

“Genom att blockera det nedbrytande enzymet PCSK9 i levern, blockerar man bildningen av hela LDL-komplexet inklusive de 6 nyttiga fraktionerna och den 7:e arterioscleros-bildande fraktionen (de små täta partiklarna, som tar sig igenom kärlväggarna). Naturligtvis sjunker totalkolesterolet.”

“Man lyckas genom att blockera PCSK9 sätta den naturliga balansen mellan inflammation och anti-inflammation ur spel. Kroppen vill ju ha balans i alla sina system.”

Dr Agneta Schnittger varnar för riskerna med att experimentera med kroppens naturliga substanser. Den kliniska delen av experimenten utfördes på 72 frivilliga personer som var friska innan studien.

“Vad händer med immunsystemet om man nu lyckas få kroppen att bilda antikroppar mot PCSK9? Vilka andra uppgifter kan inte fullföljas? Riskökning för autoimmuna sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, immunsystemets uppgifter att eliminera toxiner, skadligt gluten, andra främmande proteiner, obalans i oligo-elementen, binjurestress/utmattning osv. Listan kan göras lång!”

Slutligen konstaterar Schnittger att om läkemedelsbolaget Affiris lyckas med att marknadsintroducera vaccinet blir det en enorm kassako. Om den del av en population som redan tar det biverkningsbehäftade statinerna även ska vaccineras en gång per år blir vaccinet en enorm kassako.

Kolesterolvaccin tillför knappast nytta

Agneta Schnittger ställer i slutet av sin analys den kärnfråga som alla seriösa hälsoskribenter och hälsomedvetna personer bör ställa sig innan man hyllar ett kolesterolvaccin som ser ut att inte tillföra folkhälsan någon nytta överhuvudtaget:

“Man frågar sig varför man måste medikalisera halva befolkningen, när orsaken ligger i vår moderna västerländska diet? Hur svårt är det att behandla orsaken? Att förstå att det är dieten som är inflammationsdrivande, men det ger förstås varken patent eller pengar till forskning.” – Agneta Schnittger

Ingrid Helander som är chefredaktör på LäkemedelsVärlden eller en representant från Affiris är välkomna att inkomma med en replik eller debattartikel. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice