Kolesterolvaccin förmodligen en risk för folkhälsan

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 juni 2017
- Torbjörn Sassersson
Agneta Schnittger, 19 juni 2016 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Kollage: Dr Agneta Schnittger, Ingrid Helander och dr Annika Dahlqvist skriver om kolesterolvaccin
Kollage: Dr Agneta Schnittger, Ingrid Helander (läkemedelsjournalist) och dr Annika Dahlqvist

ANALYS. Ingrid Helander på LäkemedelsVärlden hyllar ett kommande kolesterolvaccin mot högt kolesterol, men själva idéen kritiseras av två experter på fetter. Trots att den läkemedelsbolagsfinansierade studien är blindad, randomiserad och placebokontrollerad betyder inte det att ett kolesterolvaccin är relevant. NewsVoice granskar vaccinmyterna.

Text: Torbjörn Sassersson

Ideen om det nya vaccinet baseras på den allt mer kritiserade föreställningen att blodfetter är skadliga och att sänkta blodfetter därför skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar. Artikeln om vaccinet är rubricerad: “Kolesterol-vaccin rycker närmare klinik”.

Dr Annika Dahlqvist, fettdoktorn, kommenterar studien.

Annika Dahlqvist“Eftersom det är nyttigt med ett högt kolesterolvärde så låter det helt absurt att vaccinera mot kolesterol. Sen skulle försöket tydligen bara räcka ett år. Det räcker ju bara för att få ett labvärde. De borde ju först och främst tvingas visa att man verkligen får mindre hjärtsjukdom av vaccinationen”. – Dr Annika Dahlqvist

ArcanumSkolan 2024

NewsVoice kontaktade även läkaren dr Agneta Schnittger som också specialiserat sig på blodfetter. Hon säger bland annat att det som vanligt handlar om symptombehandling. Hon förklarar i en längre analys till NewsVoice vad hon anser om studien.

Schnittger skriver att de genmodifierade mössen (för att få en lipoproteinnedbrytning som liknar den i människa) fick en kost (Western Type Diet, WTD) med mycket hög halt av kolhydrater (runt 55%) som i sin sammansättning dessutom är inflammationsdrivande, vilket kan leda till arterioscleros, enligt Schnittger.

Risker med att experimentera med kroppens naturliga och redan fullt fungerande system

Schnittger förklarar hur läkemedelsbolaget Affiris bar sig åt för att sänka kolesterolvärdet, dvs skapade den framgång som krävdes för att pusha för affärsidén kring vaccinet.

Agneta Schnittger, juni 2016 - Foto: Torbjörn Sassersson
Dr Agneta Schnittger – Foto: Torbjörn Sassersson

“Genom att blockera det nedbrytande enzymet PCSK9 i levern, blockerar man bildningen av hela LDL-komplexet inklusive de 6 nyttiga fraktionerna och den 7:e arterioscleros-bildande fraktionen (de små täta partiklarna, som tar sig igenom kärlväggarna). Naturligtvis sjunker totalkolesterolet.”

“Man lyckas genom att blockera PCSK9 sätta den naturliga balansen mellan inflammation och anti-inflammation ur spel. Kroppen vill ju ha balans i alla sina system.”

Dr Agneta Schnittger varnar för riskerna med att experimentera med kroppens naturliga substanser. Den kliniska delen av experimenten utfördes på 72 frivilliga personer som var friska innan studien.

“Vad händer med immunsystemet om man nu lyckas få kroppen att bilda antikroppar mot PCSK9? Vilka andra uppgifter kan inte fullföljas? Riskökning för autoimmuna sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, immunsystemets uppgifter att eliminera toxiner, skadligt gluten, andra främmande proteiner, obalans i oligo-elementen, binjurestress/utmattning osv. Listan kan göras lång!”

Slutligen konstaterar Schnittger att om läkemedelsbolaget Affiris lyckas med att marknadsintroducera vaccinet blir det en enorm kassako. Om den del av en population som redan tar det biverkningsbehäftade statinerna även ska vaccineras en gång per år blir vaccinet en enorm kassako.

Kolesterolvaccin tillför knappast nytta

Agneta Schnittger ställer i slutet av sin analys den kärnfråga som alla seriösa hälsoskribenter och hälsomedvetna personer bör ställa sig innan man hyllar ett kolesterolvaccin som ser ut att inte tillföra folkhälsan någon nytta överhuvudtaget:

“Man frågar sig varför man måste medikalisera halva befolkningen, när orsaken ligger i vår moderna västerländska diet? Hur svårt är det att behandla orsaken? Att förstå att det är dieten som är inflammationsdrivande, men det ger förstås varken patent eller pengar till forskning.” – Agneta Schnittger

Ingrid Helander som är chefredaktör på LäkemedelsVärlden eller en representant från Affiris är välkomna att inkomma med en replik eller debattartikel. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • En mycket värdefull bok som bekräftar idiotin med ett ev. kolesterolvaccin och överhuvudtaget bevisar hur felaktig jakten på kolesterolnedsättande äkemedel är, är den lättlästa och prisvärda pocketboken “Hotet mot din hjärna” skriven av hjärnforskaren en och läkaren David Perlmutter.
  Han skriver bland annat.
  De två främsta myterna som skadar din hjärna är
  !) fettsnål och kolhydratrik kost är nyttigt
  2) kolesterol är skadligt.

  Forskning efter forskning visar detsamma. Exempelvis en studierapport från forskare vid Boston University 2005 visar att det finns ett positivt samband mellan totalkolesterol och kognitiv förmåga.
  Jag börjar undra om man inte borde stämma läkemedelsbolag för direkt obstruera bra hälsa.och medverka till sjukdom som Alzheimer etc. Att läkemedelsskribenter såsom Ingrid Helander direkt ger falsk information om läkemedel eller vacciner till allmänheten förvånar mig mindre men hon ska ha mycket på sitt samvete eftersom hon självklart veta att hennes påståenden bidrar till att sälja in ohälsa.
  Kolesterol är ett livsviktigt näringsämne för hjärnan ( ett nödvändigt bränsle för hjärnan), det fungerar som en antioxidant, LDL, s.k. dåligt kolesterol är ett oerhört viktigt transportprotein och inte alls dåligt, och dessutom behövs kolesterol vid inflammation.
  Forskningsresultat från hela världen som går tvärs emot den vedertagna kunskapen fortsätter att strömma in och ingen upplyst person som bryr sig om hälsa kan längre tveka om att det är dieten som vi ska ändra på och inte ta bort symtom med en riskfyllda läkemedel såsom statiner och ev. kolesterolvaccin.

 • det låter som ett skämt.

  vet inte om den här har cirkulerat på Newsvoice, men här kommer, What the health – dokumentär om mat och hälsa, och befattar sig en hel del med kolesterol:

 • Kolesterol är ingen sjukdom. Kolesterol är ett försvar. Ska vi vaccinera mot vårt försvar?
  Wow nu har dem verkligen tänkt till, ja, fast i ekonomiska intressen och inte till folkets bästa.
  Det är sant att en del artärer tätar ihop p.g.a. kolesterol, men orsaken till det är en osund livsstil. Ju mer osunt vi lever ju mer kolesterol måste kroppen blida och därav orsaken till att det tätar igen med hjärtfel eller stroke som följd av det.

 • Helt vansinnga förslag! Ny ide att slå mynt av en okunnig befolkning med hjälp av betalda experter och vem vet, kanske också betalda politiker, eller bara nyttiga idioter.

  Som Schnittgear säger rör det som igen om symptomborttagning. Grundorsakerna måste vara kvar, annars behöver man ju inte behandla till livets slut. Affärsiden med symtombehandling fungerar med dagens “livstidsmedicinering”. Annars är det som framkommit i flera studier inte högt LDL-kolesterol som ökar åderförkalkning utan många små LDL-partiklar är farliga, då de bygger upp inflammationer i kärlväggar som leder till stroke eller hjärtattack då inflammations-“skorpan” till slut brister.

  Men eftersom det är läkemedelsbolagen som de facto styr vår sjukvårdspolitik genom sina “expert”-representanter i socialstyrelse och läkemedelsverk, mäts idag inte LDL-partikelstorlek. Om man började med det skulle försäljningen av kolesterolpreparaten direkt kollapsa: Små LDL-partiklar får man nämligen så snart kaloriinnehållet i den lågfettsdiet som statens livsmedelsverk rekommenderar blir högre än den dagliga förbrukningen. Det leder till fettlever, metabolt syndrom och bl.a många små LDL-partiklar. Apolipoprotein -A och -B bör istället mätas.

  Men med reducering av kolhydrtasintaget och ökning av fettintaget till nivåer som rekommenderades på 1960-talet kommer man långt. Om man redan har metabolt syndrom kan man lära sig mycket på bl.a. kostdoktorn och av Annika Dalqvist i Sverige!

  Annars kan man läsa Dr Mercola’s nya bok “Fat for Fuel” som i detalj beskriver hur man angriper roten till de problem som gör oss kroniskt sjuka.

  En annan tuff ny bok är “Stop the Clock”, med liknande ideer som likt Mercolas också bygger på vetenskap, inte på “samförstånd”. “Samförstånd” kallar socialstyrelse, läkemedelsverk och SLV den faktiska maskopin de bedriver med läkemedels- och matproducenter.

 • Vill verkligen det svenska folket styras av korttänkta, medicinskt helt klart okunniga politiker – vilka sannolikt dessutom får ekonomiska bidrag från en helt klart korrupt läkemedelsindustri?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *