Stratcom tvingas medge att Europas folk inte tror på MSM

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 juni 2017
- Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna BöhlmarkNOTERAT. East Stratcom Task Force som ligger bakom pro-Washington-nyheter för Europa skriver att i genomsnitt 10% av de som bor i Central och Östeuropa tror på “desinformationskanaler” sponsrade av Kremlin. Upp till 68% av dessa européer anser samtidigt att västs MSM-kanaler inte är trovärdiga, enligt GLOBSEC. 

Text: Torbjörn Sassersson | Källa: “Desinformation Review”, East Stratcom Task Force

Frågan om trovärdighet som ställdes av Slovak institute GLOBSEC till respondenterna verkar dock vara ledande. Frågan: “tror du på desinformation”, färgar sannolikt svaret. Rapporten heter “GLOBSEC Trends – Mixed Messages and Signs of Hope from Central & Eastern Europe” och omfattade 7 stater i Europa.

“Almost 10% of people in Central and Eastern Europe trust online disinformation outlets as relevant sources of information on world affairs, ” säger författaren bakom studien.


Det som chockerar mest är det faktum att hela 36-68% av de som svarat på frågorna i de 7 europeiska staterna anser att mainstream media inte är trovärdigt.


  • I Bulgarien (tidigare Sovjetkontrollerat) tror endast 5% på kanaler från Ryssland (antas att det är vad som avses gällande desinformationskanaler), men samma folk tror till 36% inte heller på MSM.
  • De som anser att MSM är minst trovärdiga är personer som bor i Polen och Kroatien (63% resp. 68%).
  • I Rumänien anser hela 31% av medborgarna att påstådda “desinformationskanaler” är trovärdiga.

Swisha Sassersson 5 krEast Stratcom Task Force menar att de bedrövliga siffrorna beror på desinformation från Kremlin. Ryssland får alltså skulden. Ryssland verkar även – mellan raderna – få skulden för ett icketrovärdigt västligt MSM. Enligt “Desinformation Review” har folk en tendens att uppge att de inte tror på “desinformationskanaler”, men när de tas på pulsen så medger de att de ändå tror på dessa “alternativa” kanaler.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *